Kaupunki

Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 50 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

Helsingin kaupunginmuseo on arvioinut Lehtisaaren ostoskeskuksen 1-luokkaan, eli arkkitehtuuriltaan erittäin harkituksi ja viimeistellyksi.

Pikkuhiljaa rapistuva Lehtisaaren ostoskeskus uinuu huhtikuisena arkiaamupäivänä samalla lailla kuin koko saari.

Ihmisiä ei juuri näy, autoliikennekin on harvaa ja verkkaista.

Siihen nähden, että liikekeskuksen parhaat päivät ovat ilmiselvästi takanapäin, rakennus on sinnitellyt paikallaan jo hämmentävän pitkään.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti jo vuonna 2007, että Lehtisaaren ostoskeskus puretaan. Kiinteistön vuokrasopimus on kuitenkin voimassa vuoden 2019 loppuun saakka. Mitä ensi vuonna tapahtuu, sitä ei tunnu tietävän sen enempää kiinteistön- kuin tontinomistajakaan.Eräs ostoskeskuksen tulevaisuudesta tietoa kaipaava on Old Jerusalem -ravintolan yrittäjä Hawkar Usef. Hänen ravintolansa on palvellut asiakkaita vuodesta 2015 lähtien Lehtisaaren ostoskeskuksessa. Samana vuonna Helsingin Sanomien Nyt-liite valitsi ravintolan falafelit kaupungin kolmanneksi parhaiksi.

”Tietenkin haluaisin jatkaa tässä. Lehtisaari on hyvä paikka yrittää. Kuten näet, asiakkaita riittää”, Usef sanoo kiireisenä lounasaikana, jolloin ravintolan kaikki pöydät ovat varattuja.

Kurdistanista kotoisin oleva Usef sanoo panostaneensa ravintolaan paljon rahaa, sillä alkuvaiheen remontti oli hintava.

Hän ei tiedä, mikä Lehtisaaren ostoskeskuksen lähitulevaisuuden kohtalo on.

”Viimeksi talvella yritin kysyä sitä, mutta en saanut mitään varmaa vastausta.”


Vuonna 2009 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että ostoskeskuksen paikalle rakennetaan vanhusten palvelutalo. Niin ei käynyt, vaan palvelutalo nousi ostoskeskuksesta katsottuna muutaman kymmenen metrin päähän Papinpöydänkujalle.

Ostoskeskusten rapistuminen on pääkaupunkiseudulla kohtuullisen yleinen ilmiö. Viimeksi kuluneen vuoden aikana muun muassa Leppävaaran Gallerian, Tapiolan Heikintorin ja Itäkeskuksen Puhoksen tila on puhuttanut kaupunkilaisia.

Yleensä rappeutuminen ei tiedä ostoskeskukselle enää kovin pitkää ikää. Pääkaupunkiseudun suuntauksena on tällä vuosikymmenellä ollut lanata vanhoja 1960- ja 1970-luvulla rakennettuja ostoskeskuksia maan tasalle uusien rakennusten tieltä, kuten on käynyt muun muassa Maunulassa ja pian todennäköisesti Puotilassa.

Hiljaisesta yleisilmeestä huolimatta vuonna 1966 valmistuneen Lehtisaaren ostoskeskuksen liiketilojen täyttöaste on korkea. Pankkiautomaatti, ruokakauppa ja kirjakauppa ovat kadonneet jo vuosia sitten, mutta ostoskeskuksessa toimivat edelleen muun muassa rengasliike, mattoliike, muutama ravintola, kahvila, päiväkoti, taiteilijoiden työhuone sekä kiinteistönvälitystoimisto.

Helsingin kaupunginmuseo on arvioinut Lehtisaaren ostoskeskuksen 1-luokkaan, eli arkkitehtuuriltaan erittäin harkituksi ja viimeistellyksi.


Ostoskeskuksen tontin, kuten runsaat 60 prosenttia muustakin Lehtisaaresta, omistaa Vantaan seurakuntayhtymä. Toinen merkittävä maanomistaja Lehtisaaressa on Helsingin seurakuntayhtymä. Ostoskeskuksen kiinteistön puolestaan omistaa Lehtisaaren Liikekeskus -yhtiö.

Seurakunnan kiinteistöjohtaja Sari Turusen mukaan ostoskeskuksen tilalle suunnitelluilla asuintaloilla ei Vantaan seurakunnan puolesta ole mitään kiirettä, jos uusi vuokrasopimus ostoskeskuksen kanssa syntyy. HS:n soitto- ja haastattelukierroksella kukaan osapuolista ei kuitenkaan osannut sanoa, onko uusi sopimus syntymässä.

Eräs syy siihen ovat käynnissä olevat oikeusjutut. Turunen tosin sanoo, etteivät oikeusjutut vaikuta vuokrasopimusneuvotteluihin, mutta tuskin avoimet tapaukset tilannetta selkiyttävätkään.

Viimeisimmän runsaan vuoden aikana Vantaan seurakuntayhtymä on ajautunut oikeuteen kahdessa Lehtisaaren tontinvuokrakorotuksiin liittyvässä asiassa. Oikeusjutut liittyvät seurakuntayhtymän mailla sijaitsevien asuintalojen vuokrasopimuksiin.

Kuten ostoskeskuksen, myös noin 20 taloyhtiön maanvuokrasopimukset umpeutuvat vuoden 2019 lopulla. Asukkaat ja poliitikot ovat kuitenkin olleet hyvin erimielisiä vuokrankorotusten tasosta.

Vantaan seurakuntayhtymän taloudesta ja hallinnosta vastaava yhteinen kirkkovaltuusto päätti vuonna 2016, että maanvuokrasopimuksen tuotto-odotus olisi viisi prosenttia.


Myös ostoskeskuksen alakerrassa toimivassa mattoliikkeessä ollaan epätietoisia kiinteistön tulevaisuudesta. Yrittäjä Susanna Herlevillä ei ole tietoa siitä, voiko mattoliike jatkaa toimintaansa Lehtisaaressa vuoden vaihduttua.

”En valitettavasti tiedä. Ymmärtääkseni kiinteistön omistaja olisi kiinnostunut jatkamaan vuokrasopimusta, jos hinnoista päästään sopimukseen.”

Herlevi osti ostoskeskuksessa sijaitsevan mattoliikkeen puolisonsa kanssa vuonna 2015 ja jatkaisi mielellään samoissa tiloissa myös lähitulevaisuudessa.

”Vuokran toivomme pysyvän samana, mikäli vuokrasopimusta ollaan jatkamassa.”

Herlevin mielestä Lehtisaaren ostoskeskus on hyvä paikka yritykselle.

”On hyvä, vaikka kunnostustahan tämä kaipaisi. Kunnostaminen on tosin sitten vuokranantajan asia.”


Toisin kuin Usef ja Herlevi, osa ostoskeskuksen yrittäjistä ei halunnut kommentoida kiinteistön tulevaisuutta millään lailla. Haastattelusta kieltäytymisen sävy oli jyrkkä, ja eräs jopa sanoi heti, ettei ostoskeskuksesta ole mitään kirjoitettavaa.

Samaa linjaa noudatti myös Lehtisaaren Liikekeskuksen omistaja Juha Kuusinen. HS:n puhelimitse ja sähköpostitse tavoittama Kuusinen sanoi, ettei halua kommentoida ostoskeskuksen tulevaisuutta lainkaan.

”Lehtisaaren liikekeskuksen kaikki tilat ovat aktiivisessa käytössä, ja vapaita tai vapautuvia tiloja kysytään minulta usein, viimeksi tänään. Muuten ei ole mitään kommentoitavaa”, on ainoa asia, jonka Kuusinen suostui sähköpostissaan kertomaan.

Kun hänelle soitti ja kysyi, että miksi asiaa ei voi kommentoida, vaikeneminen jatkui.

”En nyt ryhdy sitä nyt tässä selittämään”, kuului vastaus.

HS:n vieraillessa Lehtisaaren ostoskeskuksessa Kuusinen ei ollut läsnä toimistollaan Kultaiset neliöt -kiinteistönvälitysyrityksessään. Yrityksen näyteikkunassa mainitut puhelinnumero ja nettiosoite eivät toimi.

Ostoskeskuksen tulevaisuus jää siis ainakin vielä arvailujen varaan.


Lehtisaari päätyi kirkolle aikaa sitten

Helsingin Lehtisaari on ollut 1400-luvulta saakka lähes kokonaan Helsingin pitäjän seurakunnan, sittemmin Helsingin ja Vantaan seurakuntien omistama. Saaren taloyhtiöt maksavat seurakunnille maavuokraa. Seurakunnat ovat saaneet maat alun pitäen lahjoituksena, ja tähän asti niiden taloyhtiöiltä laskuttama tontinvuokra on ollut huomattavan alhainen.

Tarkkaan ei tiedetä, kuka hallitsija lahjoitti Lehtisaaren 500–600 vuotta sitten Helsingin pitäjän seurakunnalle.

”Omistusoikeuden arvellaan syntyneen joskus 1400-luvun aikana lahjoituksen seurauksena. Silloinhan Lehtisaari on ollut hyvin kaukana Helsingin pitäjän kirkosta, eikä kukaan ole voinut kuvitella, että eräänä päivänä tämä syrjäinen saari kuuluisi suurkaupungin alueeseen”, sanoo Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan käytännöllisen teologian professori Jyrki Knuutila.

1500-luvun alussa Ruotsissa ja myös nykyisessä Suomessa käynnistyneessä uskonpuhdistuksessa kruunu eli valtio takavarikoi kirkolta laajoja maa-alueita. Ei olisi ollut tavatonta, että myös Lehtisaaren omistus olisi silloin siirtynyt pois kirkolta. Näin ei kuitenkaan käynyt.

”Yleensä kruunu oli kiinnostunut takavarikoimaan viljavia maita, joihin Lehtisaari ei ilmeisesti kuulunut.”

Vaikka tiedossa ei ole, kuka Lehtisaaren kirkolle lahjoitti, ei omistusoikeutta ole silti syytä epäillä.

”Seurakuntien omistusten lisäksi sama koskee esimerkiksi vanhojen sukujen maita. Tietoa omistuksista pystyy seuraamaan suhteellisen vaivattomasti 1500-luvulle saakka. Kun kirjoihin on aikoinaan omistaja merkitty, niin se pätee edelleen satojen vuosien kuluttuakin.”

Oikaisu 25.4. klo 7.02: Lehtisaaren ostoskeskus on toiminut noin 50 vuotta, ei 60 vuotta, kuten otsikossa virheellisesti kerrottiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää