Kaupunki

Helsingin seudun joukkoliikenteen lippujärjestelmä mullistuu ensi yönä: näin varaudut historialliseen muutokseen

Kaupunkilaisten ja matkailijoiden kannattaa hoitaa lippuasiat ennakkoon, koska järjestelmäpäivitys rajoittaa lipunmyyntiä lauantaina.

Lauantaiaamuna kello 4.30 matkalippujen ostaminen mullistuu Siuntiosta Sipooseen ja Helsingistä Jokelaan saakka. Silloin tulee voimaan Helsingin seudun liikenteen (HSL) lippu-uudistus.

Lähes neljä vuotta viivästynyt ja sata miljoonaa euroa maksanut uudistus jännittää muutoksen suunnittelijoita ja HSL:n väkeä, koska järjestelmäpäivitys on valtavan suuri.

Uudistuksessa päivittyvät kaikki 3 100 kortinlukijaa, yli 500 lippuautomaattia, runsaat 1 700 ajoneuvolaitetta sekä 300 myyntipisteen ja 19 palvelupisteen myyntijärjestelmät.

Myyntipisteistä ei saa lauantaina lippuja järjestelmäpäivitysten vuoksi.

Lauantaina monista automaateistakaan ei voi ostaa lippuja eikä matkakorteille voi ladata kautta tai arvoa.

Myös yli miljoonan matkustajan lataama HSL-mobiilisovellus siirtyy uusiin vyöhykkeisiin.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville matkailijoille lauantaipäivä voi olla hämmentävä, mutta heille uudistus ei ole järin suuri: kertaliput ja turistien päiväliput pysyvät valikoimassa.

Jos kuitenkin aikoo taidenäyttelykierrokselle juuri lauantaina ja tahtoo käyttää kävelyn sijasta raitiovaunua tai metroa, kertaliput kannattaa ostaa ennakkoon esimerkiksi HSL:n mobiilisovelluksella.


Pääkaupunkiseudulla tehdään päivittäin yli miljoona joukkoliikennematkaa. Monia joukkoliikenteen käyttäjiä uudistus on askarruttanut jo etukäteen.

HSL:n palvelupisteissä on viime päivät ollut kovasti tungosta, kun pääsiäislomilta palanneet ihmiset ovat ostaneet uusia kausilippuja ja kyselleet matkoilleen tärkeitä yksityiskohtia.

Vyökeuudistuksen kartat ovat suorastaan lennähtäneet ihmisten mukaan palvelupisteistä. Pysäkeillä ja asemilla vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä ja julisteissa.

Uusi 70 vuotta täyttäneille tarkoitettu alennuslippu on tuonut lisää väkeä palvelupisteisiin, koska alennusoikeus pitää kirjata matkakortin tietoihin.

Pirjo ja Ossi Ojala jonottivat torstaina iltapäivällä kärsivällisesti täpötäydessä Rautatientorin palvelupisteessä.

”Kun me tulimme, edellä oli sata jonottajaa. Mutta minkäs teet – eihän tässä muuta voi kuin odottaa”, Pirjo Ojala hymähtää.

Yli 70-vuotiaiden alennusoikeus olisi hänestä pitänyt voida kirjauttaa R-kioskissa sen sijaan että kaikkien pitää vierailla nimenomaan HSL:n palvelupisteessä. Näitä palvelupisteitä on Helsingissä vain kolme.

Alennusaika on rajattu päivätunteihin kello 9:n ja 14:n välille, mikä on harmittanut monia. Melko vähän liikkuvalle Ossi Ojalalle se sopii, koska päiväsaikaan on juuri sopivasti aikaa hakea sämpylöitä Stockmannilta.

Pirjo Ojala on vielä työelämässä. Hän kuuluu uudistuksen voittajiin, koska työpaikka on Espoon Kerassa. Seutulipun sijasta työmatkat Helsingistä Espooseen hoituvat jatkossa AB-vyöhykkeen kausikortilla, joka vastaa Helsingin sisäistä lippua.


Ensi viikolla palvelupisteisiin rynnistää moni yli 30-vuotias opiskelija. Vyöhykeuudistuksen yhteydessä 30 vuoden ikäraja poistuu ja kaikki aikuisopiskelijatkin voivat saada alennetun opiskelijalipun.

HSL yrittää porrastaa asiakaspalvelun ruuhkia niin, että opiskelijakirjauksen voi liittää matkakortin tietoihin vasta ensi viikon maanantaista lähtien. Uudistus koskee vajaata 200 000:ta opiskelijaa.

Kuljettajat ovat kolmas ryhmä, jota uudistus jännittää. Juuri bussien ja raitiovaunujen kuljettajat ovat eturintamassa neuvomassa kansalaisia käytännön asioissa.

Kyselyt ovat alkaneet hyvissä ajoin. HKL:n raitioliikenteen kuljettaja Raheel Qureshi tietää jo tarkalleen, mikä matkustajia askarruttaa.

”He kysyvät, eikö A-alueelle voisi ostaa omaa lippua. Ja sitten he harmittelevat, kun ratikkalippu loppuu.”

Erillinen raitiovaunulippu poistuu uudistuksen yhteydessä, koska pikaraitiolinjojen vuoksi raitiolinjojen reitit ovat lähivuosina laajenemassa A-vyöhykkeen ulkopuolelle.

Helsingissä juuri edullisen raitiovaunulipun poistuminen on saanut kantakaupungin asukkaat takajaloilleen.

Sekä espoolaiset että vantaalaiset ja Helsingissä östersundomilaiset ovat kipuilleet vyöhykerajojen vuoksi. Yksi jos toinenkin matkustaja haluaisi päästä matkoistaan halvemmalla.

Östersundom sijoittuu C-vyöhykkeelle. Tämä tarkoittaa, että matkat Helsingin keskustaan kallistuvat vanhan seutulipun hintaisiksi.

Espoossa on vaadittu koko kaupunkia B-vyöhykkeelle. Vantaalla taas on kritisoitu muun muassa sitä, että keskeiset taajamat Myyrmäki ja Tikkurila ovat eri vyöhykkeillä.

Kuljettaja Qureshi arvelee, että parin kuukauden kuluttua suurin osa ihmisistä on tottunut uusiin vyöhykkeisiin. Aina on kuitenkin niitä, jotka yllättyvät muutoksista vielä kuukausien kuluttua.

”Edelleen kyytiin tulee ihmisiä, jotka yrittävät maksaa matkansa rahalla.”

Rahastus päättyi raitioliikenteessä jo runsas vuosi sitten.

Qureshi on itsekin töissä lauantaina. Hän veikkaa perjantain olevan ongelmallisempi, koska silloin moni havahtuu ottamaan selvää uudistuksesta.

”Matkustajat ovat pelänneet, ettei ostettu lippu toimikaan kortinlukijassa. Olen heitä kaikkia lohduttanut, että jos vain on ostoksesta kuitti tallella, kaikki on kunnossa. Ei tule sakkoja.”Bussiliikenteessä matkustajia huolestuttaa kuljettaja Arto Remeksen mukaan se, missä vyöhykkeet vaihtuvat.

HSL on jakanut kaikkiin Helsingin seudun koteihin infolehtisen. Lisäksi tiedot ovat saatavilla etukäteen verkkopalveluissa ja sähköisen Reittiopas-palvelun uudessa versiossa, vyöhykkeiden Reittioppaassa. Asioihin perehtynytkin matkustaja voi silti kokea ensimmäisellä matkalla epävarmuutta.

Nobina-yhtiön seutulinjoja ja Vantaan sisäisiä bussilinjoja ajavalle Remekselle uudistus on tervetullut. Kuljettajien työtä vyöhykeuudistus helpottaa monin tavoin.

”Auto tietää koko ajan, millä vyöhykkeellä ollaan. Jos vain asiakas tietää, minne hän on menossa, oikea lippu tulee varmasti.”

Kyytiin astumista nopeuttaa sekin, että paljon parjattu OK-nappula poistuu näytöltä. Kertalippuostojen vahvistus OK:ta painamalla on hidastanut matkustajien nousua bussiin ja koetellut kuljettajien hermoja.

Jatkossa OK:ta tarvitaan vain silloin, kun samalla matkakortilla ostetaan useita kertalippuja samaan aikaan.

Remes on lauantaina töissä neuvomassa muita kuljettajia. Hän toivoo, että järjestelmäpäivitys onnistuu kitkatta ja laitteissa riittää muisti kaikkeen tarpeelliseen.

Uudistuksessa osa matkustajista voittaa, osalla matkakustannukset säilyvät entisellään ja osa häviää.

Eniten voittajia on B-vyöhykkeellä, jonka asukkaista monelle riittää nykyistä lippua yli 40 prosenttia halvempi AB- tai BC-lippu.

Esimerkiksi aikuisten 30 päivän kausilippu Espoon Leppävaarasta Helsingin Pitäjänmäkeen maksaa uudistuksen jälkeen 59,70 euroa, kun se maksaa nyt 107,50 euroa. Aivan samanlainen alennus tulee niille, jotka matkaavat Vantaan Myyrmäen ja Helsingin keskustan väliä.

Nykyisille seutulippujen käyttäjille, jotka käyttävät vastaisuudessa kolmen vyöhykkeen ABC-lippua, kuukausikulut kallistuvat euron. Helsingin Östersundomin asukkaille korotus on suurempi, koska he siirtyvät Helsingin sisäisestä lipusta ABC-lippuun.Nykyisen vyöhykejaon toimivuutta on tarkoitus arvioida, kun uudistuksen vaikutukset ovat näkyvissä.

On myös mahdollista, että HSL:ään liittyy uusia jäsenkuntia. Nurmijärvi, Järvenpää ja Vihti ovat tässä vaiheessa jättäytyneet HSL:n ulkopuolelle.

Nykyiset vyöhykerajat ovat syntyneet kompromissina, jossa on soviteltu kehitystarpeita ja jäsenkuntien nihkeyttä kasvattaa menoja. Verovaroin tuetaan tänä vuonna seudun joukkoliikennettä yli 350 miljoonalla eurolla, mikä on noin puolet joukkoliikenteen kokonaismenoista.

Sekä Espoon että Vantaan menot kasvavat vyöhykeuudistuksessa useilla miljoonilla euroilla.

Suuren järjestelmäuudistuksen siivellä tulee voimaan tukku uudistuksia, joita matkustajat ovat toivoneet jo pitkään.

Esimerkiksi 70-vuotiaiden alennuslippua ja opiskelijoiden yläikärajan poistumista on odotettu kovasti. Kolmas mieluinen uudistus on lisävyöhykelippu, joka antaa mahdollisuuden yhdistää voimassa oleva kausilippu oman vyöhykkeen ylittäviin matkoihin.

Uudistuksiin kuuluu myös nykyisten vaihtoaikojen piteneminen. Lyhin vaihtoaika, sisäisten lippujen 60 minuuttia, pitenee AB-alueella 80 minuuttiin.

Lastenlipun ikäraja nousee nykyisestä 16 vuodesta 17 vuoteen. Aikuisten lippu vaaditaan siis vasta täysi-ikäisiltä.

HSL:llä on vielä valmisteilla mobiilisovellukseen liitettävä jatkuva säästötilaus, joka laskutetaan asiakkaalta kuukausittain.

Jatkuva säästötilaus ja monien toivoma mahdollisuus maksaa matkakortin lataus verkossa ovat tulossa käyttöön kesän aikana.

Fakta

Vanhat matkakortit eivät enää toimi lauantaina


 Vanhat vihreät matkakortit lakkaavat toimimasta uudessa vyöhykejärjestelmässä lauantaina.

 Vanhat matkakortit voi vielä perjantaina vaihtaa ilmaiseksi uuteen siniseen HSL-korttiin. Kortin vaihto onnistuu silloin myös kioskeissa ja muissa palvelupisteissä.

 Jatkossa kortin vaihdosta peritään kuuden euron käsittelymaksu. Maanantaista 29.4. alkaen kortin voi vaihtaa ainoastaan HSL:n palvelupisteissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää