Kaupunki

Helsingin seudulle on viime vuosina noussut taloja kuin sieniä sateella – Taustalla vaikuttaa sopimus, jonka tuntematon virkamies junaili kaksi vuosikymmentä sitten

Matti Vatilon kaltaiset virkamiehet eivät yleensä juuri paistattele julkisuudessa. Silti heidän työnsä on kaikkea muuta kuin näkymätöntä.

Jos pitkän uran tehneillä virkamiehillä olisi tapana tatuoida käsivarteensa symboli tai kirjaimet, johon tiivistyvät tärkeimmät työtehtävät, Matti Vatilolle sopisivat kirjaimet M, A ja L.

Ympäristöministeriöstä juuri eläkkeelle jäänyt rakennusneuvos on ehdoton mal-mies. Parikymmentä vuotta hän neuvotteli ja puursi kuntien ja muiden ministeriöiden kanssa sopimuksia maankäytöstä, asumisesta ja liikennejärjestelmistä sekä Helsingin seudulle että kolmelle muulle kasvavalle kaupunkiseudulle Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.

Toisin kuin poliitikot, Vatilon kaltaiset virkamiehet eivät yleensä juuri paistattele julkisuudessa. Tästä huolimatta heidän työnsä on kaikkea muuta kuin näkymätöntä. Vatiloakin voidaan pitää merkittävänä kulissien takaisena vallankäyttäjänä, jonka kädenjälki näkyy suurten suomalaisten kaupunkien kehityksessä lähtemättömänä.

On siis syytä kysyä, mitä hän ajattelee kaupunkien tulevaisuudesta nyt, kun pitkä työura on takana.

Helsingin seudun mal-sopimus on valtion ja kuntien välinen sopimus, joka laaditaan neljän vuoden välein ohjaamaan asuinrakentamisen ja liikenneinfrastruktuurin suurten linjojen kehittymistä.

Paperinmakuisesta nimestä huolimatta sopimuksen sisältö on kaikkea muuta kuin mitätöntä.

Sopimukseen kirjataan muun muassa keinoja, joiden tarkoitus on varmistaa, että Helsingin seudulle syntyisi tulevaisuudessa riittävästi niin omistusasuntoja kuin kohtuuhintaisia vuokra-asuntojakin.

Sopimuksella varmistellaan myös sitä, että asunnot syntyvät ennen kaikkea paikkoihin, joihin on hyvät kulkuyhteydet sekä kävellen ja pyöräillen että julkisilla liikennevälineilläkin.

Ollaan siis samaan aikaan asuntopolitiikan, sosiaalipolitiikan ja liikennepolitiikan kovassa ytimessä.

”Mutta kaiken yläpuolella on suuri tavoite aiheuttaa mahdollisimman vähän päästöjä. Ilmastonmuutoksen torjuminen sävyttää voimakkaasti seuraavaa sopimusta. Pitää saada tiekartta kohti hiilineutraalia seutua”, Vatilo sanoo.

 

Vuosina 2017–2018 Helsinkiin valmistui ennätysmäiset 13 000 uutta asuntoa.

Uusinta mal-sopimusta on jo valmisteltu, ja valtakunnan poliitikot päättänevät lopullisista linjauksista tulevissa hallitusneuvotteluissa. Päämääränä on hoitaa asioita niin, että seudun 14 kuntaan saadaan aikaan tulevaisuudessakin 16 500 uutta asuntoa joka vuosi.

”Hyvät suhdanteet ovat vauhdittaneet rakentamista niin, että tavoite ylittyi viime vuonna ja vielä enemmän tänä vuonna”, Vatilo sanoo.

”Enempään ei rakennusyritysten kapasiteettikaan taida riittää.”

Vuosina 2017–2018 Helsinkiin valmistui ennätysmäiset 13 000 uutta asuntoa, muualle pääkaupunkiseudulle 17 450.

Luvut olivat aivan toista luokkaa silloin, kun ympäristöministeriö ryhtyi vuonna 2000 Vatilon johdolla valmistelemaan ensimmäistä sopimusta. Osa seudun kunnista väisteli vastuuta, koska ne eivät olisi halunneet vuokra-asuntoja omien rajojensa sisälle. Vastarinnan taktiikkana oli kaavoittaa laiskasti tontteja asunnoille.

Alisuoriutujia olivat esimerkiksi Helsinki, Tuusula ja Sipoo.

”Osa kunnista haki lyhytnäköisesti omaa hyötyään”, Vatilo kuvaa.


Ministeriön virkamiehet patistivat sitkeästi kuntia kaavoittamaan tontteja ennakkoon.

Seuraavaksi väännettiin siitä, miten asuntoja saataisiin erikokoisiin kuntiin tasapuolisesti. Jokaiselle asetettiin tavoite ja päätettiin, kuinka moni asunnoista on kohtuuhintaisia, valtion tukemia vuokra-asuntoja. Vastineeksi valtio tarjosi kunnille rahaa käynnistysavustuksina.

Vielä tuolloin Helsingin seudun hajanainen tilanne muistutti hieman sitä, mitä EU on nykyisin.

”Nykyisin seutu on onneksi paljon yksituumaisempi kuin ensimmäisillä sopimuskierroksilla”, Vatilo vakuuttaa.

Kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) oli asuntoministeri, mukaan sopimuksiin liitettiin aiemmin omassa siilossaan ollut seudun liikenneyhteyksien parantaminen. Niinpä myös liikenneministeriölle tuli vahva rooli mal-yhteistyössä. Myös työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö sekä Valtion asuntorahasto oppivat vähitellen yhteistyötä.

Yksi jännittävimmistä tilanteista syntyi, kun päätös Pisararadan rakentamisesta oli menossa hyvää vauhtia vuosien 2016–2019 sopimukseen. Viime metreillä pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallitus heitti kuitenkin Pisararadan romukoppaan.

Neuvotteluihin osallistunut Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) kuvaa Vatilon sitkeyttä: ”Hän teki kärsivällisesti diplomaattista työtään, ja sopimukseen saatiin kuin saatiinkin Raide-Jokeri.”

Myös Espoon metron jatkeesta oli tiukka vääntö valtion ja kuntien kesken.

”Ristiriitoja oli niin paljon, että neuvottelut uhkasivat katketa, mutta Vatilo tasapainoili taitavasti sopijakumppaneiden välissä.”

 

”Osa kunnista haki lyhytnäköisesti omaa hyötyään.”

Nykyiset kuntien ja valtion väliset sopimukset perustuvat vapaaehtoisuuteen. Pitäisikö sopimuksen asemaa vahvistaa lainsäädännöllä pitkäjänteisten tulosten varmistamiseksi?

”Se takaisi mal-sopimusten tulevaisuuden”, Vatilo toteaa.

”Siihen pitäisi kytkeä kaupunkiseudun suunnitelma, joka kannustaa niin kuntia kuin eri ministeriöitä yhteistyöhön, koska ei ole metropolihallintoa. Suunnitelmalla saataisiin sopimukseen myös hallituskauden ylittävää pitkäjänteisyyttä.”

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan lakiuudistusta, jolla yritetään purkaa monimutkaista kaavahierarkiaa. Suurimmille kaupunkiseuduille tarvittaisiin ympäristöministeriön asiantuntijoiden mukaan oma strateginen ”kaupunkiseudun kaava”, ja kunnissa pärjättäisiin ehkä yhdellä ”kuntakaavalla” – tai millä nimellä sitä kutsuttaisiinkin.

Vatilon mukaan nyt jos koskaan eri toimijoiden yhteistyölle on tilausta.

Suomeen uusi ministeriö?

Matti Vatilo ja hänen entiset kollegansa ympäristöministeriöstä ehdottavat, että Suomen seuraava hallitus perustaisi rakennetun ympäristön ministeriön.

Vatilon, Peter Fredrikssonin ja Pekka Normon ehdotuksen mukaan siihen koottaisiin ympäristöministeriön kaavoituksen, rakentamisen ja asumiset asiat, työ- ja elinkeinoministeriön kaupunkipolitiikka sekä liikenneministeriön tehtävät.

Uusi ministeriö voisi nykyistä paremmin vastata rakennettua ympäristöä ja liikennettä koskeviin merkittäviin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan, energiankulutukseen sekä liikenteen tekniseen kehittymiseen ja digitalisaatioon.

Valtion asuntorahastolle voitaisiin myös antaa valtuudet hankkia maata ja tontteja kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen.

Uudelle ministeriölle on jo saatu maata jalkojen alle. Valtion Senaatti-kiinteistöt perusti oman yhtiön kehittämään asemien seutuja, ja valtion vuokra-asuntoyhtiö A-Kruunu on päässyt hyvään vauhtiin rakentamisessa.

”Kaikki neuvottelijat niin kuntien kuin valtionkin puolella ovat samalla puolella pöytää. Vastassa on erittäin kovia haasteita, kuten seudun nopea väestönkasvu. Työmatkat uhkaavat pidentyä, ja ahtaiden pikkuasuntojen buumi voi voimistua. Lisäksi eri alueiden eriytyminen pitää estää ja täydennysrakentamista on tehostettava”, Vatilo luettelee.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  6. 6

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää