Kaupunki

Syyte: Uhrin kurkku viillettiin riidan päätteeksi metsästysveitsellä auki Helsingin Jakomäessä, myöhemmin ruumis kuljetettiin Vihtiin

Toinen syytteeseen joutuneista veljeksistä on kertonut poliisille illan tapahtumista.

Huumeriita riistäytyi vakavan väkivallan jälkeen murhaksi Helsingin Jakomäessä jouluaatonaattona tai mahdollisesti jouluaaton puolella, syyttäjä Perttu Könönen sanoi perjantaina oikeudessa.

Syyttäjä vaatii murhasta rangaistusta kolmelle, mutta saattaa vielä muuttaa kahden miehen syytteet törkeiksi pahoinpitelyiksi. Kaksi syytetyistä on veljeksiä.

Tapauksen oikeudenkäynti alkoi perjantaiaamuna Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä Könösen mukaan miehet kaatoivat uhrin kylpyhuoneessa maahan ja potkivat tätä eri puolille kehoa, minkä jälkeen toinen veljeksistä haki eteisestä metsästysveitsen, jolla viilsi uhrin kurkun auki. Myöhemmin veljekset kuljettivat syyttäjän mukaan ruumiin Vihtiin ja peittelivät ruumiin lumen ja oksien alle.

Könönen pitää tekoa murhana sen raakuuden ja julmuuden vuoksi, minkä lisäksi teko on hänen mukaansa kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Syyttäjän todistelu nojaa muun muassa uhrin puhelimen paikannustietoihin ja toisen veljen kuulustelukertomukseen. Uhrin puhelimen paikannustietojen perusteella uhri lähti jouluaatonaattona illalla Helsingin Jakomäessä ravintola Hideawaysta veljensä asunnolle. Syyttäjän käsityksen mukaan asunnolla syntyi riitaa siitä, että sieltä olisi kadonnut huumeita.

Syyttäjän käsityksen mukaan huumeiden katoaminen oli joko keksittyä tai huumeidenkäytöstä aiheutunutta vainoharhaisuutta. Joka tapauksessa toisen veljen ilmoitus huumeiden katoamisesta riitti syyttäjän mukaan kahdelle muulle syytetylle syyksi väkivaltaan.

”Kolme aikuista miestä on murjonut [uhrin]. On poikkeuksellista, että uhrin päähän kohdistetaan näin paljon väkivaltaa”, syyttäjä sanoi.

Pahoinpitely loppui siihen, että uhrin kurkku viillettiin auki pitkällä metsästysveitsellä. Syyttäjä sanoo, että hän on valmis tarkistamaan syytettä, jos tämä oli yksituumaisen toiminnan sijasta yhden syytetyn oma ratkaisu.

Viimeinen paikannustieto puhelimesta on 24 minuuttia yli puolenyön jouluaattona. Syyttäjän käsityksen mukaan tämä johtuu siitä, että puhelin on tällöin tuhottu.

Tilanteen arvioimista mutkistaa se, että myös kaksi muuta miestä osallistuivat syyttäjän mukaan syytetyn tavaroiden hävittämiseen.

Syyttäjän käsityksenä on, että veistä käyttänyt veli pakkasi ruumiin ja toinen veljeksistä sekä kolmas syytetty lähtivät etsimään autoa. Veljekset kuitenkin kuljettivat ruumiin Vihtiin vasta myöhemmin.

Yhden syytetyn kertomuksen ja syytettyjen viestittelyn perusteella kaksi muuta syytettyä saattoivat osallistua tekoon pelottelun vuoksi.

”Tämän (henkirikoksen) jälkeen tietysti täytyy miettiä, mitä on tullut tehtyä ja miten tästä eteenpäin. Ja niin siinä on tehtykin. Asunnon ovessa on ollut salpa, jonka [veitsenkäytöstä syytetty veli] on sulkenut niin, että kukaan ei varmasti pääse siitä asunnosta poistumaan”, syyttäjä kuvaili.

Veitsenkäytöstä syytetyn veljen puolustus oli sitä mieltä, että kuvatunkaltainen salpa ei estä ketään poistumasta ja sellaisen saa kuka tahansa rautakaupasta.

Syyttäjän mukaan teon aloitteellisena osapuolena toiminut veli uhkaili kahta muuta syytettyä ja lisäksi asunnolle ilmestyi myöhemmin kaksi aseistettua miestä. Asemiesten henkilöllisyys on jäänyt pimentoon ja käsitys on syntynyt syyttäjälle yhden syytetyn esitutkintakertomuksen perusteella.

”Aiheellinen kysymys on, miksi asunnolle kutsuttaisiin ulkopuolisia henkilöitä henkirikoksen jälkeen. Ajatuksena on ollut, että suut pysyvät kiinni”, Könönen arvioi tilannetta.

Yhtenä todisteena syytettyjen rooleista Könönen pitää muun muassa miesten tapaa viettää joulua. Toinen veljeksistä meni normaalisti tapaamaan äitiä. Veitsen käyttämisestä syytetty veli taas jätti joulunvieton väliin, eikä suostunut tapaamaan tyttöystäväänsä.

”Tämä on tietenkin aihetodiste, mutta hänellä ei ole ollut joulumieltä tapettuaan ihmisen”, Könönen sanoi.

Syyttäjän mukaan myös veljesten myöhempi viestittely viittaa siihen, että juuri veitsenkäytöstä syytetty veli on ollut hermorauniona ja esitutkinnassa avautunut veli taas on suhtautunut asiaan rauhallisemmin.

Lopulta veitsenkäytöstä syytetty veli sai syyttäjän mukaan hankittua auton, jolla ruumis kuljetettiin Vihtiin. Siellä veljekset olivat viettäneet lapsuuttaan.

Kaikki kolme syytettyä kiistävät murhan. Esitutkinnassa avautunut veli myöntää kuitenkin törkeän pahoinpitelyn sillä perusteella, että on potkinut maassa makaavaa uhria.

Veitsen käyttämisestä syytetty veli kiistää teon kokonaisuudessaan. Hänen puolustuksensa käsityksen mukaan syyttäjän versio rooleista perustuu lisäksi liikaa yhden syytetyn kertomukseen.

”Pitäisi saada tietoa siitä, kuka on tehnyt, mitä on tehnyt ja mikä on ollut yksituumaisuus. On selvää, että todistelua on vähän, vain yhden vastaajan kertomus”, puolustus totesi.

Veitsen käyttämisestä syytetyn veljen puolustus myös vetoaa lisäksi kirjallisessa vastauksessaan siihen, ettei teko lopputulemasta riippumatta ollut erityisen pitkäkestoinen, raaka tai julma.

Veitsen käyttämisestä syytetty myöntää oikeaksi syytteen törkeästä huumerikoksesta. Syytteen mukaan miehen hallussa oli yli 1,7 kiloa marihuanaa ja lisäksi pienempiä määriä muita huumeita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  2. 2

   Leijonat saa sittenkin lentosaattueen: Hawkit ottavat mestarit vastaan kello 14.30, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  3. 3

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, Leijonat saapuu iltapäivällä Suomeen

  4. 4

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  5. 5

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  6. 6

   Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

  7. 7

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  8. 8

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  6. 6

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  7. 7

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   HS:n tulospalvelu näyttää, miten oma ehdokkaasi pärjäsi eurovaaleissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää