Kaupunki

Espoo yrittää kääntää vanhustenhoidon kelkkaa: Hinnan sijaan yritykset pannaan kilpailemaan hoidon laadulla

Valinnan avuksi kerätään tietoa tyytyväisyydestä ja valvonnasta, mutta Espoo luottaa myös puskaradion voimaan.

Espoon vanhustenhoitoon valmistellaan parhaillaan uudenlaista valinnanvapautta. Ei siis sellaista valinnanvapautta, joka juuri kaatui sote-uudistuksen mukana, vaan aivan omaa.

Pähkinänkuoressa ajatus on tämä: hoitoa tarjoavat yritykset joutuvat pian kilpailemaan pelkän hinnan sijasta laadulla. Vanhus ja hänen omaisensa ovat siis saamassa paljon nykyistä systeemiä vapaammin valita itseä miellyttävän paikan ja myös muuttaa mieltään.

Uusi valinnanvapauden malli vaikuttaa Espoon ja muidenkin Länsi-Uudenmaan kuntien vanhusten elämään ensi vuodesta alkaen.

Niiden lisäksi mallista voi herkästi tulla esimerkki muillekin. Espoo on paitsi suuri kaupunki myös erittäin merkittävä hoivapalvelujen ostaja, koska se tuottaa niin pienen osan palveluista itse.

Espoo uusii tapaansa ostaa palveluita toisena tänä vuonna aloittaneen Päijät-Hämeen jälkeen. Uusi vanhustenhoidon valinnanvapausmalli on nykyisten lakien mukainen.

Järjestelmä on melko monimutkainen, joten esittelemme ensiksi sen, miten palvelut nykyisin hankitaan.

Espoo tuottaa itse noin kaksikymmentä prosenttia vanhusten tehostetusta palveluasumisesta. Loput se ostaa ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Ostamiseen on kaksi eri järjestelmää: palveluseteli ja ostopalvelut.Uusiksi ovat nyt menossa ostopalvelut, eli käytännössä suurin osa Espoon tehostetusta palveluasumisesta. Tähän asti Espoo on kilpailuttanut ostopalvelunsa samaan tapaan kuin lukuisat muutkin kunnat tekevät.

Nykyisessä mallissa kaupunki järjestää viiden vuoden välein kilpailutuksen, jossa vanhusten tehostetun palveluasumisen tarjoajat pistetään järjestykseen. Kilpailutuksessa on painotettu hintaa: Sen painoarvo on ollut 90 prosenttia ja laadun osuus 10 prosenttia. Halvimmat tarjoukset ovat siten herkästi päätyneet listan kärkeen.

Kilpailutuksen tuloksena määritellään aina vuosiksi eteenpäin se, keneltä hoivapalveluja ostetaan.

Espoo on maksanut palveluista joka vuosi noin 49 miljoonaa euroa. Tällä rahalla kaupunki ostaa palveluita erityisesti niiltä, jotka ovat pärjänneet kisassa parhaiten. Tästä seuraa kaksi haastetta.

Ensinnäkin listan hännille jääneiden palveluntarjoajien osalta peli on pitkälti pelattu aina seuraavaan kilpailutukseen asti. Niillä ei siis ole taloudellista motiivia tarjota espoolaisille parempaa hoivaa, koska niiden sijoitus listalla ei kuitenkaan muutu ennen uutta kilpailutusta.

Toiseksi Espoon kaupungin on pitänyt olla tarkkana, että listan kärkeen sijoittuneet oikeasti tarjoavat sen laatuista hoitoa kuin ovat kilpailutuksessa luvanneet.

Edellisen kilpailutuksen sopimukset ovat päättymässä tämän vuoden lopussa, ja poliitikot hyväksyivät periaatteet uusille hankinnoille vuodenvaihteessa.

Nyt hiotaan yksityiskohtia, joilla Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, perusturvakuntayhtymä Karviainen, Raasepori, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Hanko ostavat palvelunsa tammikuusta eteenpäin.

Uudessa mallissa nykyisen kaltaista kilpailutusta ei enää ole.

Jatkossa Espoo määrittelee itse ostettavien palveluiden hinnan ja kertoo tarkasti, millaista laatua se niiltä vaatii.

Palveluntarjoajat eivät tee tarjousta vaan yksinkertaisesti ilmoittavat, jos suostuvat kaupungin asettamiin ehtoihin. Ehdoissa on henkilöstömitoituksen kaltaisia asioita, mutta myös tarkkoja määräyksiä esimerkiksi ravitsemuksesta, ulkoilusta ja saattohoidon järjestämisestä.

Hoivakoteja ei laiteta enää järjestykseen.

Kun kaupunki on linjannut jonkun vanhuksen tarvitsevan tehostettua palveluasumista, vanhus tai hänen omaisensa valitsevat tulevan asuinpaikan itse. Vanhukselle kaikkien vaihtoehtojen pitäisi myös olla saman hintaisia, joten tulot ja varallisuus eivät vaikuta valintaan.

Jotta valinnan tekeminen olisi ylipäätään mahdollista, Espoo alkaa koota verkkoon täsmällistä ja usein päivitettävää tietoa eri hoivapalvelujen laadusta.

”Tiedon pitää olla mahdollisimman läpinäkyvää ja helposti saatavilla”, sanoo vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.

Niinpä Espoo rakentaa sähköistä järjestelmää, johon kootaan perustietoja kuten valvontaraportteja, muutaman kerran vuodessa tehtäviä asiakastyytyväisyyskyselyjä ja RAI-laatujärjestelmän tietoja.

Paikkaa voi myös vaihtaa, jos on tyytymätön, vaikka siihen ei erityisesti edelleenkään yllytetä.

 

”Uskomme myös, että puskaradio toimii tässä.”

Ihmiset puhuvat siitä, mikä on hyvä ja mikä on vähemmän hyvä paikka”, sanoo Lyytikäinen.

Espoossa on tällä hetkellä hiukan ylitarjontaa vanhusten hoivakotipaikoista. On siis olemassa kilpailuasetelma, mutta koska kaikkien palveluntarjoajien on jatkossa suostuttava samaan hintaan, niiden on kilpailtava laadulla.

Nykyisistä yksityisistä ylivoimaisesti suurimmat ovat Mehiläinen ja Attendo, joskin suurten ketjujen lisäksi Espoossa on edelleen paljon myös pieniä toimijoita.Lyytikäinen sanoo, että palveluntuottajat ovat ainakin alustavasti suhtautuneet uudistukseen positiivisesti.

Kaupungin kannalta kyse on paremmasta hoidon ja hoivan laadusta, valinnanvapauden lisäämisestä, joustavuudesta ja ketteryydestä. Euroja uusi valinnanvapaus ei suoranaisesti säästä.

”Lisäksi nykyisessä järjestelmässä valvonta on raskasta. Valvontaa ei olla vähentämässä, mutta uskomme sen helpottuvan, kun ihmiset voivat itse päättää.”

Uudistus koskee vain ostopalveluita, palveluseteli säilyy ennallaan.

Espoolaisen kannalta näiden kahden ero on hinta: Palvelusetelin päälle asiakas voi joutua maksamaan omaakin rahaa. Ostopalvelu sen sijaan maksaa sitä saavalle espoolaiselle tasan saman verran kuin kaupungin itsensä tuottama palvelu maksaisi. Asiakasmaksu määräytyy tulojen mukaan.

Uudistuksella ei ole tarkoitus vaikuttaa suoraan myöskään siihen, mikä osuus palveluista on julkisen puolen ja mikä yksityisen tuottamaa.

Espoo arvioi, että väestön ikääntyessä tarve ympärivuotiselle palveluasumiselle kasvaa hiukan. Vuonna 2025 ostopalvelujen osuus olisi noin 1 100–1 200 paikkaa ja hankinnan arvo suunnilleen 55 miljoonaa.Paikkojen tarpeen ei uskota kasvavan ihan yhtä nopeaan tahtiin kuin vanhimpien espoolaisten lukumäärä kasvaa. Tätä perustellaan sillä, että vanhukset elävät keskimäärin terveinä entistä pidempään, ja Espoo on pyrkinyt parantamaan kuntoutusta ja vanhuksen omaan kotiin vietäviä palveluita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  4. 4

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää