Kaupunki

Helsingin kenties synkin alikulkutunneli haluttiin maalata lasten perhosilla ja linnuilla – Kun vuosien absurdi luparumba oli vihdoin ohi, paikalle saapuivat töhrijät

Maalaukset voitiin aloittaa lupahakemuksen Louhenkallion synkän alikulkutunnelin maalaamiseksi eksyiltyä virastoissa lähes neljän vuoden ajan.

Louhenkallion alikulkutunneli Tuusulanväylän alla Helsingin Käpylässä on saanut pintaansa valkoista maalia. Se on alle jäänyttä harmaata betonia iloisempi asia.

Nyt on iloista kerrottavaa, totesi myös taiteilija Vappu Rossi Facebook-seinällään. Takana oli jo vuosien työ, ennen kuin varsinainen työ vihdoin pääsi alkuun.

”Sivellin on tänään kastunut maaliin Louhenkallion alikulkutunnelilla”, Rossi kirjoitti Fb-päivitykseensä.

Mukaan Rossi oli liittänyt kuvan, jossa maalari sivelee valkoista pohjaväriä harmaaseen. Hän on vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jere Santala läheisestä Käpylän Yhtenäiskoulusta.Rossin päivitys sai heti runsaasti tykkäyksiä, sydämiä ja kannustuksia. ”Onnittelut sitkeästä yrittämisestä! Ihmeiden aika ei siis ole ohi?” kirjoitti eräs kommentoija. ”Wow, sinnikkyys palkitaan!” kirjoitti toinen, ja kolmas: ”Todellinen työvoitto!”

Mistä oikein on kyse?

HS kirjoitti viime lokakuussa 2018 kuvataiteilija ja Helsingin yliopiston piirustusmestari Vappu Rossin johtamasta ympäristö- ja yhteisötaiteen projektista Käpylässä.


Jutussa kerrottiin, kuinka Käpylän Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys oli hakenut Helsingin kaupungilta lupaa taideprojektille, jossa lapset saisivat maalata synkän ja itseään ehkä pelottavankin tunnelin seinille lintuja ja perhosia.

”Lasten maalaukset ovat pääosassa. Kuvien aiheena ovat Helsingin alueella esiintyvät perhoset ja linnut”, Rossi kertoi projektista HS:lle keskiviikkona.

Koululuokkien oppilaat ovat Rossin mukaan jo pidemmän aikaan suunnitelleet maalauksiaan sekä jakaneet vastuualueita.

”Yksi luokka maalaa petolintuja, toinen kaupungissa esiintyviä lintuja, kolmas vesilintuja . . . Minä toteutan molempiin päätyihin yhden isomman teoksen samasta teemasta. Toinen näistä esittää lintuemoa ja toinen yöperhosta.”

”Ajattelin, että kun alueen lapset jättäisivät oman kädenjälkensä pelottavaan tunneliin, jota he ehkä vielä vuosienkin ajan käyttävät, muuttuisi tunneli heille tutuksi ja turvallisen tuntuiseksi.”

Kerrassaan hieno ympäristö- ja yhteisötaiteellinen hanke siis. Mutta kuinkas sitten kävikään? Koulun vanhempainyhdistyksen lupahakemus joutui eri virastojen väliseen pyöritykseen, jonka vaiheista itse absurdin kerronnan mestarit Nikolai Gogol ja Franz Kafka voisivat olla kateellisia.

Hakemus kiersi Helsingin kaupungin virastoissa, toimialoilla ja valtion ely-keskuksissa lähes neljän vuoden ajan. Sinä aikana maalareiksi alun perin ajatellut lapset olivat jo kasvaneet ulos haalareistaan ja lupaa pöydillään pyöritelleistä virastoistakin osa on jo lopetettu.

”Aloitin projektin suunnittelun vanhempainvapaalla vuosia sitten. Jos tämä nyt todella tapahtuu, olisi kotonakin vielä kohderyhmää, kun pienempi lapsi meni juuri esikouluun eikä vanhempi ehtinyt vielä yläasteelle”, Vappu Rossi sanoo.

”Aika monet, jotka olivat aikanaan mukana vanhempainyhdistyksissä, ovat jo siirtyneet muihin maisemiin. Onneksi emme sentään kaikkia [lapsia] ole vielä menettäneet yliopistoihin.”

Aivan alun perin vanhempainyhdistys haki lupaa projektille Helsingin kaupungilta vuonna 2015. Sieltä hakijat ohjattiin Uudenmaan ely-keskukseen, josta ohjattiin Helsingin kaupungille, josta ohjattiin ely-keskukseen, josta ohjattiin rakennusvirastoon, joka oli vuoden 2017 organisaatiouudistuksessa kuitenkin lakannut olemasta . . .

Lupakierros on seikkaperäisesti selostettu HS:n lokakuisessa jutussa. Siinä Vappu Rossi kommentoi hakemuksen seikkailua virastojen Absurdaniassa seuraavasti:

”Kaikki viranomaiset ovat koko ajan suhtautuneet erittäin myönteisesti, mutta jollain erikoisen omituisella tavalla, asia on pudonnut piiloon. Olen tullut siihen johtopäätökseen, ettei tälle [maalaushankkeelle] ole olemassa hakutietä.”

Lopulta lupa kuitenkin sitten pulpahti ulos byrokratiasta. Rossi ei sinänsä syytä mitään virastoista tai virkamiehistä: he eivät vain tienneet keskenään, kenellä on lupa antaa lupa. Rossi ei unohda myöskään luetella pitkää listaa ihmisistä, jotka ovat avittaneet projektia eteenpäin.

Ratkaiseva oli hetki, kun aktiivinen käpyläläinen soitti ely-keskuksen liikennetietoasiantuntijalle ja sai selville alikulun siltanumeron. Louhenkallion alikulku on virallisesti silta 956. Numero oli avain viranomaisille.

Monet Käpylän ja naapurikaupunginosien vanhemmat ovat seuranneet projektin etenemistä Rossin Fb-päivitysten kautta vuosien ajan. Siksikin reaktiot Rossin päivitykseen maalausten aloittamisesta olivat viikonloppuna ilahtuneita.

Valitettavasti tuonkin jälkeen on sitten ehtinyt jo tapahtua: ei-toivotun luovan maalarilinjan harjoittajat olivat yöllä iskeneet valmiiseen pohjamaaliin. Tämä on siksikin surkeaa, että rahoitukseltaan lähes nollaprojektin maalit on saatu lahjoituksina, ja nyt niitä tarvitaan öisten tägien ja graffitien peittämiseksi lisää.

Hukkaan meni myös talkootyötä.

Käpylän Yhtenäiskoulun alakoulussa on yli 200 oppilasta. Alun perin oli tarkoitus, että mukana olisivat päiväkoti ja koulu, mutta projektin venyttyä ja ajan kuluttua painopiste on Rossin mukaan ollut koululaisissa.

”Haluaisin silti laajentaa projektia takaisin myös alle kouluikäisiin lapsiin”, Rossi sanoo.

”Kenties eskareita ja viskareita, ja voihan se olla, että yläkoulun puolelta kuvataiteen oppilaat voisivat maalata, kenties päiväkotilapsia ja kotihoidon lapsia. Ei sieltä ainakaan ketään karkoteta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  2. 2

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  3. 3

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  5. 5

   Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

   Tilaajille
  6. 6

   Jättimäisen Apotti-järjestelmän puutteet vaarantavat salassa pidettävät potilastiedot

  7. 7

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  8. 8

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  9. 9

   On pomminvarma keino, jolla viranomaistiedot voi suojata – mutta siihen liittyy ongelma

  10. 10

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää