Kaupunki

Itä-Euroopan romanit ovat löytäneet keskustakirjasto Oodista levähdyspaikan, kirjastonjohtajalle sataa ”pöyristyttävän rasistista” palautetta

Keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara: ”Olemme avoinna kaikille on meidän viesti”

Sitä osattiin aavistella jo ennen keskustakirjasto Oodin avautumista: Itä-Euroopan romanit löytävät paikan, aivan niin kuin he olivat löytäneet Postitalossa aiemmin sijainneen Kirjasto 10:n, eivätkä kaikki pidä siitä.

Palautetta alkoi talvella sadella erilaisia kanavia pitkin kirjaston johdolle ja Helsingin kaupungille aina pormestaria myöten, kertoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

”Palautteita tuli kymmeniä. Osa niistä oli pöyristyttävän rasistisia. Viestien sisältämä totaalinen ymmärtämättömyys oli järkyttävää. Emme voineet uskoa, että ihmisistä voidaan puhua näin”, Soininvaara kertoo.

Keskustelu lähti vyörymään, etenkin kun aihe löysi sosiaalisen median. Soininvaaran mukaan viesteissä taivasteltiin muun muassa sitä, kuinka romanien saatetaan antaa istua pehmeillä sohvilla ja kuinka he toisivat mukanaan luteita.

”Viestit alkoivat monesti samalla tavalla: ’teillä on kaunis talo, mutta nyt se on pilalla’. Lasten vanhemmilta tuli huolestuneita kyselyitä luteista”, Soininvaara kertoo.

Luteita ei kuitenkaan ole ollut.

Soininvaaran mukaan palautemyrsky on kevään myötä laantunut. Jonkin verran sitä tulee yhä. Tiheintä se oli talven pakkasilla. Oodi avautui 5. joulukuuta, ja romanit tulivat Oodiin lämmittelemään. Soininvaara kertoo, että heitä saattoi olla Oodissa samanaikaisesti kymmeniä, jopa parisataa.

Luku on suuri, mutta suhteellisesti pieni: Oodissa käy päivittäin keskimäärin 8 000 ihmistä. Lauantai on päivistä vilkkain 10 000:lla asiakkaalla, ja maanantai hiljaisin 5 000 asiakkaalla. Iltaisin Oodissa on yhtäaikaisesti noin 1 000 asiakasta.

Lue lisää: Keskellä lattiaa retkottaa venäläinen mies, seinustalla päivystää Jussi Parviainen – Helsingin Oodia mainostettiin kirjastoksi, mutta siitä tuli Hoplop ja kasa yllätyksiä

Romanien suureen lukumäärään talvella löytyi selitys: Diakonissalaitoksen ylläpitämä ja Helsingin kaupungin tukema, liikkuvalle väestölle tarkoitettu päiväkeskus Hirundo menee kiinni iltapäivällä kello 16, ja heille tarkoitettu hätämajoitus avautui vasta kello 22.

”Hirundon ja hätämajoituksen aukiolojen väliin jäi muutaman tunnin mittainen tauko, joksi ajaksi romanit tulivat Oodiin lämmittelemään”, Soininvaara sanoo.


Hirundossa liikkuva väestö, joista valtaosa on Itä-Euroopan romaneja, voi hoitaa päivittäisiä asioitaan kuten syödä eväitä, käydä suihkussa, pestä pyykkiä ja käyttää internetiä. Hirundosta romanit saavat myös sosiaali- ja terveyspalveluiden neuvontaa.

Viestit tilanteesta Oodissa tavoittivat kaupungin päättäjät. Helsingin kaupunki lisäsi rahallista tukeaan Hirundolle, jonka turvin se saattoi olla avoinna päivisin pitempään. Se näkyi Oodissa heti: romanit lämmittelivät keskustakirjaston sijasta Hirundossa.

Myös hätämajoituksen aukioloaikoja säädettiin, kertoo yhteisötyöntekijä Taru Perämäki päiväkeskus Hirundosta.

”Talviaikaan asiakkaat päästettiin illalla aikaisemmin sisään ja aamuisin he saivat jäädä pidempään”, Perämäki kertoo.

Sörnäisissä toimivasta Hirundosta käsin ylläpidetään myös Kalliossa Alppikadulla sijaitsevaa toimipistettä. Romanit voivat siellä kello 16–20 välillä esimerkiksi käydä suihkussa ja pestä pyykkiä.

”Romanien Oodissa käynnit ovat huomattavasti vähentyneet, kun heillä on ollut mahdollisuus viettää enemmän aikaa meidän palveluissamme”, Perämäki sanoo.

Tapahtui myös jotakin muuta ja odottamatonta, Soininvaara kertoo, kun vuorovaikutusta Oodin ja Hirundon välillä lisättiin. Hirundosta saatiin tulkkeja, joiden välityksellä romanien kanssa käytiin keskustelua muun muassa niin kutsutusta ”turvallisen tilan periaatteesta”.

Turvallisen tilan periaate sisältää ajatuksen kaikille avoimesta tilasta, johon kuuluvat myös kaikille yhteiset säännöt. Nämä periaatteet ja säännöt ovat koko suomalaisen kirjastolaitoksen peruskivi, ja nyt nämä periaatteet ja säännöt selostettiin myös Helsingissä viipyvälle Itä-Euroopan romaniyhteisölle.

”Hirundossa pidettiin kokous, jossa he kävivät keskenään läpi näitä asioita. Romaniyhteistö päätti, etteivät he enää tule Oodiin. Yhtenä päivänä heitä ei sitten enää ollutkaan yhtään täällä”, Soininvaara kertoo.

Taru Perämäki kertoo, että Hirundossa järjestetään aika ajoin yhteisökokoontumisia, joihin romanien lisäksi osallistuu Hirundon työntekijöitä, tulkkeja ja kaupungin henkilöstöä eri toimialoilta. Mainitussa kokouksessa oli läsnä juuri kaupunginkirjaston henkilöstöä.

Taru Perämäki kertoo, että romanit vastaanottivat oodilaisten viestin kahdella tavalla: osa heistä ymmärsi kirjaston käytön periaatteet, osa loukkaantui käsitettyään tilanteen niin, ettei heitä haluta Oodiin.

”Molempia oli. Mutta kyllä suurimmasta turhautumisesta nyt ollaan päästy yli. Katsotaan, mitä kesä tuo taas sitten tullessaan.”

Oodissa käyvistä Itä-Euroopan romaneista suurin osa on nuoria naisia. Soininvaara kertoo ymmärtävänsä myös heidän äänenkäytöstään kumpuavaa kritiikkiä: ”Heistä lähtee ääntä, kun he esimerkiksi puhuvat kännykällään lapsilleen sinne jonnekin.”

Soininvaaran mukaan äänenkäytöstä on romanien kanssa keskusteltu. Samoin kuin siitä, ettei hiusten ja vaatteiden peseminen WC-tilojen lavuaareissa ole toisia kunnioittavaa: ”Peseytyminen ei ole sallittua.”

Toukokuun aikana yksittäisiä Itä-Euroopan romaneja on jälleen jonkin verran näkynyt Oodissa, sen jälkeen kun heille kohdistettu hätämajoitus jokavuotiseen tapaan vappuna sulki ovensa.

Linjastaan Oodi ei Soininvaaran mukaan aio tinkiä: ”Olemme avoinna kaikille on meidän viesti.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  5. 5

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  9. 9

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää