Kaupunki

Myyrmäestä puretaan kauppakeskuksia, tilalle tuhansia uusia asuntoja – ”Ikävää, jos kaikki vanha pannaan matalaksi”

Tikkurilan jälkeen Vantaa ryhtyy uudistamaan Myyrmäkeä, ja lähivuosien iso mullistus arveluttaa osaa asukkaista.

Toukokuisessa auringonpaisteessa Myyrmäen keskeinen kävelyraitti vilisee elämää. Myyrmäenraitilla poljetaan pyörällä, työnnetään lastenvaunuja ja kuljetaan kauppakassien kanssa kohti kauppakeskus Myyrmannia.

Kauppakeskuksen edustalla Paalutorilla on iloinen markkinameininki. Siellä ystävykset Anu Koivula ja Patricia Muukka ovat pysähtyneet kahvitauolla neljän broholminkoiransa kanssa.

Myyrmäessä asuvalle Muukalle ja Myyrmäestä Silvolaan muuttaneelle Koivulalle Paalutorin avarat näkymät ovat rakkaita. Molemmat ovat huolissaan siitä, että Vantaan ajankohtaiset rakennushankkeet tärvelevät mukavan asuinalueen.

”Kun tilaa on. Voihan kaupunki olla väljäkin”, Muukka miettii.


Koivula pelkää, että Myyrmäki tungetaan niin täyteen, että koko alue ”menee pilalle”.

Naiset eivät ole huolineen yksin. Aivan samalla tavalla tulevaa rakentamista murehtii parikymmentä vuotta Myyrmäessä asunut Sirkka Haapa.

”Ikäväähän se on, jos kaikki vanha pannaan matalaksi. Olen ollut hyvin tyytyväinen myyrmäkeläinen.”

Vantaan isoista taaja­mista Myyrmäki on kohta aivan saman­laisen purkamisen, lisära­kentamisen ja mullistuksen kohteena kuin Tikkurila on parhaillaan.

Huhtikuussa ratkesi suunnittelu­kilpailu junaradan neljän lähikort­telin kehittämisestä. Voittaja­ehdokas lupaa radan­varteen nykyistä korkeampia, 16–24-kerroksisia taloja, joissa olisi yhteensä toista­tuhatta uutta asuntoa.

Ensi syksynä on alkamassa rakennusurakka Myyrmannin naapurissa. Rakennusyhtiö Hartelan, VVO:n ja Hoasin yhteishanke tuo Myyrmannin naapuriin korkeita kerrostaloja, joissa on asuntoja yhteensä noin 600.

Mitä sitten on luvassa? Mitä Vantaa oikein aikoo Myyrmäen suhteen?

Kaupunkisuunnittelu­johtaja Tarja Laine sanoo, että Vantaa haluaa tukea keskustensa elinvoimaisuutta ja taata asukkaille mahdollisuuden elää kaupunkimaista elämää.


Myyrmäellä on voimakas ominaisluonne. Se on myös yksi vauhdikkaimmin kasvavista Vantaan alueista. Suosio takaa hyvän palvelurakenteen, turvaa monipuoliset palvelut ja joukkoliikenteen tarjonnan.

Kasvua vauhdittaa liikenteen osalta sekä kehärata että Helsingin seudun uusi vyöhykeuudistus, joka siirsi Myyrmäen samaan AB-vyöhykkeeseen Helsingin keskustan kanssa.


Paine lisärakentamiseen on kova. Vantaa laskee väestöennusteessaan, että seuraavien kymmenen vuoden aikana Myyrmäessä tarvitaan 3 400 uutta asuntoa.

Myyrmäen keskustan lisärakentamista ohjaa kaavarunko, jonka suunnitelma ulottuu Helsingin rajalta Martinlaaksoon. Idässä ja lännessä rajana ovat Myyrmäen puistoalueet.

Kaavarungossa on kartoitettu niitä tontteja ja kortteleita, joihin lisärakentamista voisi sovitella. Asumisen lisäksi uusiin taloihin on hahmoteltu työpaikkoja ja toimitiloja.

”Myyrmäkeä yritetään saada pois suurmyymälä­painotuksesta. Tavoitteena on lisätä kivijalkaliikkeitä ja niitä kahviloita ja ravintoloita, joita ihmiset kaipaavat. Mutta kivijalkaliikkeet tarvitsevat enemmän asukkaita menestyäkseen”, Laine sanoo.

Hyvien palveluiden perässä Myyrmäkeen ovat tulleet Marko Jukarainen ja Marika Laaksonen Helsingin Malminkartanosta. Rattaissa Akseli Jukarainen tarkastelee Paalutorin menoa silmät kirkkaina.

Aivan samanlainen tiivistämisen ja lisärakentamisen paine on nähtävissä myös Malminkartanossa. Marko Jukarainen pitää kehityskulkua huonona, jos se johtaa siihen, että kaupunkirakennetta käytännössä köyhdytetään.


Pienet metsiköt ja luontokohteet joutuvat väistymään uusien kerrostalojen tieltä. Vaihtelevan kaupungin sijasta asuinympäristössä voikin olla pian lähinnä asuintaloja.

Myyrmäessä täydennysrakennuskohteita on etsitty katujen reunoilta, pysäköintialueilta ja matalista liikehuoneistoista, joita purkamalla saadaan tontteja aiempaa korkeammille rakennukselle.

Korkeimmat uudet asuintalot, 16-kerroksiset, ovat sijoittumassa juna-aseman molemmin puolin. Vanhat ostoskeskukset Isomyyri ja Myyrinpuhos sekä Liesikujan pysäköintitalo ovat purkulistalla. Isomyyrin kortteliin on mahdollista sijoittaa enintään 24-kerroksinen torni.


Pelkästään näihin junarataa reunustaviin kortteleihin on tulossa 60 000 neliötä asumista sekä 14 000 neliötä liike-, toimisto- ja palvelutiloja.

”Asemakortteleista on tulossa niin tehokasta rakentamista kuin vain saadaan hyvällä tavalla aikaan”, luonnehtii Laine.

Vantaa on myös kiristänyt maapoliittista ohjelmaansa siten, ettei juna-asemien läheisyyteen tulisi valtaosin yksiöitä. Perheasuntoja pitää olla vähintään 30 prosenttia asunnoista.

Laine vertaa kaupungin kehittämistä sudokuun, missä kaikkien numeroiden on täsmättävä, jotta peli menee läpi.

”Uudisrakentaminen on tärkeätä, mutta niin on paikallinen vihreäkin. Vantaalaiset kokevat tosi arvokkaina pienet puistot ja vehreän ympäristönsä”, Laine sanoo.

Myyrmäkeläisten antamassa kaavapalautteessa nousevat esiin etenkin Mätäojan varren lehtomaisemat sekä Raappavuoren metsät.

Viheryhteydet eivät ole Laineen mukaan uhattuina Myyrmäessäkään. Sen sijaan vanhat ostoskeskukset ovat.

Vantaan kaupunginmuseo on omassa selvityksessään nostanut sekä Myyrinpuhoksen että Isomyyrin ostoskeskukset säilyttämisen arvoisiksi.


Vantaa-seura on turhaan vedonnut Myyrmäen pohjoisosassa sijaitsevan Kuohukujan ostoskeskuksen puolesta. Kaupunginhallitus lähetti eteenpäin kaavamuutoksen, joka sallii sen purkamisen.

”Hankaluus on siinä, että ostoskeskukset ovat yksityisessä omistuksessa. Usein niillä kiinteistöillä on vielä useita omistajia. Kuka sen suojelun kustantaisi?” kysyy Laine.

Vantaa ei ole halukas ostamaan vanhojen ostoskeskusten osakkeita saati kuluttamaan veronmaksajien rahoja niiden kunnostukseen. Koivukylässä ja Hakunilassa kaupunki on yrittänyt panostaa sellaisiin alueellisiin muutoksiin, jotka tukisivat ostoskeskusten kehitystyötä.

”Yhtälö on tosi vaikea ratkaista. Sitä on vaikea saada toimimaan taloudellisesti.”

Fakta

Iso Myyrmäki kasvaa lisää


 Myyrmäki on Vantaan aluekeskuksista suurin.

 Myyrmäen suuralueella asuu nyt noin 56 000 ihmistä, joista liki 17 000 varsinaisessa Myyrmäessä.

 Väestöennuste lupaa Myyrmäkeen noin 4 000 asukasta lisää vuoteen 2028 mennessä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  4. 4

   Syvähengittävän unirobotin pitäisi auttaa nukahtamaan: Testasimme, kokemus oli hämmentävä

  5. 5

   HS-analyysi: Trumpin rasistiseksi syytetty Twitter-hyökkäys neljää kongressi­edustajaa vastaan kertoo, millainen vaalikampanjasta on tulossa

  6. 6

   Republikaanit kommentoivat vihdoin Trumpin tuomittuja twiittejä: Trump ei voi olla rasisti, koska hänen liikenneministerinsä on syntynyt Kiinassa

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Italian poliisin pidättämiltä uusnatseilta löytyi ilmataisteluohjus

  9. 9

   James Bond ei ole häviämässä minnekään – Miksi 007:n sukupuolella on väliä?

  10. 10

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  9. 9

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  5. 5

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  6. 6

   Polttavat hyytelö­eläimet valtasivat Portugalin ja Espanjan rannat: Tutkijat ovat ymmällään, ja hengen­pelastajat pakkaavat ensiapu­laukkuun etikkaa

  7. 7

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  9. 9

   Vessaan luikkijoiden hallinta oli riistäytyä käsistä baarissa Kalliossa, sitten työntekijät keksivät pyytää maksun Jalluna

  10. 10

   Näkökulma: Ylikuormittuneita opiskelijoita kutsuttiin syöttöporsaiksi, mutta ehkä ensin olisi kannattanut vilkaista tilastoja

  11. Näytä lisää