Kaupunki

”Salahotelli” löytyi nyt Vantaaltakin – vuokranantaja asensi oveen omin luvin sähkölukon

Työ- ja elinkeinoministeriössä yritetään haarukoida keinoja uuden majoitusinnon säätelyyn.

Ammattimainen lyhytaikainen majoitustoiminta on rantautunut Vantaan Tikkurilaan.

Tikkurilan aseman viereen valmistuneessa asunto-osakeyhtiö Vantaan Piletissä jo moni asunto on päätynyt lyhytaikaiseen vuokraukseen, eikä ristiriidoilta taloyhtiössä ole vältytty.Vakituisille asukkaille kuten Kalevi Kotirannalle lopputulos on liki sama kuin jos yksi hotelliyrittäjä vuokraisi asuntoja turisteille. Talo, johon hän muutti viettämään eläkepäiviään vaimonsa kanssa, ei olekaan sellainen kuin hän asuntoa ostaessa kuvitteli.

”Täällä on alkanut lappaa vieraita ihmisiä, siivoojat vievät vuodevaatteita ja jätekatokseen on pudotettu kymmenkunta ilmeisesti kertakäyttöistä tyynyä”, Kotiranta kuvailee.

Käänne tapahtui Kotirannan havaintojen mukaan noin vuosi sitten. Ensin yhteen postiluukkuun tuli majoitusyritys Forenomin nimi. Sen lisäksi asunnonvuokrausta harrastavat Vantaa Piletissä myös Majoitusmestarit sekä yksityiset osakkeenomistajat esimerkiksi Booking.comin tai Airbnb:n kautta.


Peruskuvio Vantaalla poikkeaa siten Helsingin Bulevardilla ja Isolla Roobertinkadulla paljastuneista salahotelleista, joissa eri omistajien huoneistoja oli päätynyt yhden yksittäisen majoitusoperaattorin Easy Homes -yhtiön käyttöön.

Kotirannan pelkona on, että rauhattomuus ja turvattomuus taloyhtiössä lisääntyvät. Hänen sukulaisellaan on huonoja kokemuksia Helsingin kantakaupungin talosta, missä turistit rullaavat matkalaukkujaan ja keskustelevat kovaäänisesti porraskäytävässä kaikkina vuorokauden aikoina. Myös ovikelloja soitellaan ja kysellään lyhintä reittiä rautatieasemalle.

”Sellaista häiriötä ei täällä ole ollut, mutta mitään takeita tulevasta ei ole”, Kotiranta sanoo.

Huoli on myös siitä, miten huoneistojen avaimia mahdollisesti kopioidaan, ja miten niitä päätyy mahdollisesti rikollisiin käsiin. Huoneistoavaimilla pääsee taloyhtiön yhteisiin sauna- ja pesutiloihin.

Avainten kopioinnista ei ole huolta asunnossa, jonka oveen huoneiston omistaja Anita Huotari vaihtoi sähkölukon. Vieraat pääsevät sekä talon alaovesta että huoneistonovesta sisään numerokoodilla.


Huotarin mielestä sähkölukko on kätevä, koska avaimia ei tarvitse luovuttaa ulkopuolisille. Hän voi myös aika ajoin vaihtaa koodia ja varmistella talon ja asunnon turvallisuutta. Huotari vuokraa asuntoa Booking.comin välityksellä.

Yhtiökokouksen päätöksillä on yritetty saada sähkölukko pois, mutta Huotari ei siihen suostu. Hän on tarjoutunut antamaan taloyhtiölle ovikoodin, jotta huoltotilanteissa asuntoon olisi pääsy.

”Miten on mahdollista, että taloyhtiössä sallitaan jokaiselle 107 osakkaalle erilainen mekaaninen turvalukko, mutta sähkölukkoa ei”, Huotari sanoo.

Ennen vappua hän sai taloyhtiön hallitukselta ukaasin, jossa vaaditaan sähkölukon poistamista toukokuun 20. päivään mennessä. Huotari on pyytänyt yhtiökokouksessa taloyhtiötä tai isännöitsijää hankkimaan asiasta kirjallisen lausunnon Suomen kiinteistöliitolta.

”Mielestäni taloyhtiö toimii epäoikeudenmukaisesti ja ilmeisesti pyrkii vaikeuttamaan laillista vuokraustoimintaa”, Huotari sanoo.

Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Katriina Sarekoski sanoo HS:lle, että huoneiston ulko-ovi on taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Koska ovi on osakkaan hallinnassa olevan tilan ulkopuolella, muutokset kuten lukituksen muutokset edellyttävät taloyhtiön lupaa. Sähkölukkoa Sarekoski pitäisi tässä tilanteessa varsin hyvänä ratkaisuna.


Huotarin Pine View Apartment on saanut kiitosta Booking.com-sivustolla. Vuokralaiset ovat kiittäneet asunnon rauhallisuutta, siisteyttä, sisustusta ja ennen kaikkea sen sijaintia juna-aseman vieressä. Myös sähkölukon vaivattomuutta on kiitelty.

Vantaan yrittäjänaisten puheenjohtaja ja sisustusalan yrittäjä Huotari asuu itse noin kilometrin päässä Ratatiestä. Hän osti kaksion nimenomaan sijoitusasunnoksi.

Kotiranta on ottanut yhteyttä Vantaan kaupungin rakennusvalvontaan. Hänen mielestään kaupungin pitää linjata, mitä taloyhtiöissä voi tehdä.

”Jos majoitus haluttaisiin yhtiöjärjestyksessä kieltää, pitäisi nykylain mukaan kaikkien osakkaitten suostua siihen. Eiväthän nämä Airbnb-toimijat siihen suostu”, Kotiranta tietää.

Rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki on kuullut Vantaan Piletin ongelmista. Sähkölukkokiista on hänen mukaansa selkeästi taloyhtiön riita-asia, joka jos oikein äärimmilleen viedään, ratkaistaan käräjillä.

”Airbnb-tyyppisestä vuokraustoiminnasta ei meille ole annettu ohjeita. Pääkaupunkiseudun rakennusvalvontojen kesken on sovittu, että katsomme, miten Helsingin prosessi etenee.”

Helsingissä Easy Homes on valittanut hallinto-oikeuteen Helsingin lupajaoston päätöksestä, jolla kiellettiin hotellitoiminta Iso Roobertinkadulla. Jaosto katsoi, että toiminta on asemakaavan vastaista majoitusliiketoimintaa.

Pienimuotoinen asuntojen vuokraus olisi mahdollista, jos talo on asemakaavassa merkitty asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Vantaan Piletin kaavamerkintä on juuri tämä.


Ministeriö pohtii, pitäisikö vuokrausta rajoittaa

Mutta milloin pienimuotoinen, lyhytaikainen asunnonvuokraus muuttuu ammattimaiseksi majoitukseksi? Juuri tähän lainsäädännön harmaaseen alueeseen yritetään saada tolkkua teollisuus- ja elinkeinoministeriön työryhmässä.

Ei-ammattimaista ja ammattimaista toimintaa säätelevät eri lait, ja niiden verotuskohtelu on erilainen.

Työryhmä on miettinyt ratkaisuksi sekä euromääräisiä että vuokrausvuorokausien määrään liittyviä rajapyykkejä.

Raporttiluonnoksessa on esitetty ammattimaisen toiminnan rajaksi joko 10 000 euron vuosituloa tai vaihtoehtoisesti tietyn vuosittaisen majoitusvuorokausimäärän ylittymistä.

Kiinteistöliitto pitää molempia vaihtoehtoja ongelmallisena muun muassa siksi, että niiden käytännön valvonta olisi hyvin vaikeaa. Taloyhtiöt eivät millään voi tietää, koska eurorajat tai vuorokausirajat paukkuvat.

Ammattimaisuuden tarkkailu ei myöskään istu taloyhtiöiden arkeen. Asukkaat kokevat epävarmuutta nimenomaan siksi, että ihmiset vaihtuvat koko ajan, ei siksi, että vuokraaja on ammattilainen.

Kiinteistöliitto on tuoreessa lausunnossaan ehdottanut, että säädöksissä pyrittäisiin rajoittamaan majoittujien vaihtuvuutta. Liiton mielestä kahdeksan vaihtoa vuodessa voisi olla sopiva määrä, mutta mikä tahansa luku 6–12 välillä olisi hyvä.

Taloyhtiöissä asukkaitten vaihtumista voidaan tarkkailla, jos lainlaatija sisällyttää asunto-osakeyhtiölakiin ilmoitusvelvoitteen. Taloyhtiölle pitäisi etukäteen ilmoittaa, ketkä huoneistoon tulevat vuokralaisiksi tai majoittuvat huoneistoon.

Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä sanoo, että nykytilanne on kaikkien kannalta hyvin valitettava. Säädökset ovat hyvin epäselviä, ja jopa valvontaviranomaisilla on vaikeuksia tulkita niitä.

Kiinteistöliittoon on tullut useita kyselyjä lyhytaikaisesta vuokraamisesta, lähinnä Helsingissä. Liiton tietojen mukaan vain muutamassa tapauksessa taloyhtiö on saanut rajoitettua lyhytaikaista vuokraamista yhtiöjärjestyksen muutoksella.

Se on onnistunut yhtiöissä, joissa lyhytaikaista vuokraamista ei vielä ole harjoitettu.

Vantaan Virkamäki sanoo, ettei kaupunkiin ole näissä asioissa juuri otettu yhteyttä. Myyrmäessä on ollut vireillä eräänlainen hybridihotellihanke, jossa puuhamiehet halusivat yhdistää asumisen ja majoitustoiminnan samoissa huoneistoissa.

Oikaisu 14.5. klo 10.06: Korjattu Mika Heikkilän titteli Suomen Kiinteistöliiton toiminnanjohtajasta Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtajaksi ja Katriina Sarekosken titteli Kiinteistöliitto Uusimaan johtavaksi lakimieheksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  3. 3

   Nordean pääekonomisti: ”Kiinan kasvuluvut ovat ihmetyttäneet kaikkia”

  4. 4

   Helvetin enkelien johtaja määrättiin vangittavaksi fitnessmalli Sofia Belórfiin liittyvässä vyyhdessä: ”Perinteisestä poikkeavia elementtejä”, sanoo tutkinnanjohtaja

  5. 5

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  6. 6

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya, pääministeri Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  9. 9

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin Jollaksessa saa tallista pitsaa, mutta ei ananasta täytteeksi: ”Enää ei haluta mättöpitsaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  10. 10

   Kaksi vuotta Töölönlahden rannalla toiminut jäätelökioski sai äkkiä kaupungilta lähtöpassit ja ilmoituksen 1 000 euron sakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää