Kaupunki

Osassa Eurooppaa kielletty potkulauta­villitys paisuu Helsingissä: HSL tuo käyttöön laudat, joita ei kannata jättää lojumaan sinne tänne

HSL:n ja Samocat Sharing -yrityksen potkulautajärjestelmässä on kiinteät asemat. Vuokraamaan pystyy sekä sähköpotkulautoja että perinteisiä eli vain potkujen voimasta liikkuvia lautoja.

Helsinkiin on tulossa jälleen uusia yhteiskäyttöpotkulautoja. Jo aiemmin keväällä katukuvaan ilmestyneiden kaupallisten yritysten sähköpotkulaudat saavat seurakseen Helsingin seudun liikenteen (HSL) lautoja.

HSL kokeilee potkulautoja osana joukkoliikennettä yhdessä Samocat Sharing -yrityksen kanssa. Alkavan kesän kestävä pilottihanke toteutetaan Vuosaaressa.

Vuosaaressa oli keskiviikkoaamuna jo nähtävissä HSL:n potkulauta-asemia. Itse lautoja ei kuitenkaan ollut vielä missään.

Erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen HSL:stä kertoo, että ensimmäiset laudat pyritään saamaan ajoon torstaina. Joka tapauksessa potkulautoja pitäisi olla ajovalmiudessa Vuosaaren asemilla viimeistään tämän viikon loppuun mennessä.

HSL:n potkulaudan pystyy ottamaan käyttöön samalla periaatteella kuin Helsingissä jo toimivien Voin ja Tierin laudat. Ennen ensimmäistä ajoa on siis ladattava mobiilisovellus, jonka kautta potkulaudan saa irti telineestä.

”Irti telineestä” – nämä kaksi sanaa paljastavat merkittävimmän eron HSL–Samocat-yhteistyöprojektin ja muiden Helsinkiin rantautuneiden yhteiskäyttöpotkulautojen välillä. Vuosaaressa testattavassa potkulautajärjestelmässä lautoja ei siis jätetä ajon jälkeen minne tahansa julkiselle paikalle, vaan ne otetaan käyttöön ja palautetaan kiinteille potkulauta-asemille.

”Jos potkulautaa ei palauta asemalle, vaan se jää johonkin seinustalle tai keskelle jalkakäytävää, niin sitä ei ole palautettu. Silloin asiakas myös maksaa edelleen minuuttiveloitusta”, Jääskeläinen kertoo.

Järjestelyllä HSL tavoittelee sitä, että pysäköitynä seisovista potkulaudoista ei muodostuisi vaaraa tai muuta haittaa kaduilla.

 

”Jos käyttäjä haluaa siitä maksaa, niin silloin sitä voi seisottaakin jossain muualla.”

Ilman asemia toimivia potkulautayrityksiä on kritisoitu niin Helsingissä kuin ulkomaillakin siitä, että sähköpotkulautoja lojuu holtittomasti hylättyinä siellä täällä. Pariisissa Ranskassa tilanne on niin tulehtunut, että kaupunki jopa uhkaa kieltää sähköpotkulaudat kokonaan.

Esimerkiksi Lontoossa sähköpotkulaudat ovat jo kiellettyjä. Tämä tosin johtuu vuosikymmeniä vanhasta laista, jonka kumoaminen on parhaillaan harkinnassa.

Toki myös HSL:n potkulaudan pystyy jättämään ajon jälkeen minne vain, mutta ilmaista se ei ole. Lauta kun tulkitsee olevansa yhä maksullisessa ajossa, vaikka todellisuudessa se nojaisi hylättynä puuta vasten.

”Jos käyttäjä haluaa siitä maksaa, niin silloin sitä voi seisottaakin jossain muualla [kuin potkulauta-asemalla]”, Jääskeläinen sanoo.

Ensimmäisessä vaiheessa HSL tuo Vuosaareen seitsemän potkulauta-asemaa.

”Ensimmäiset asemat ovat Vuosaaren metroaseman ja Aurinkolahden aukion välimaastossa.”

Jo lähiaikoina asemien määrän on määrä nousta 28:aan, joka on kokeiluvaiheen maksimimäärä.

Ensimmäisille asemille tulee Jääskeläisen mukaan noin 70 potkulautaa, joista puolet ovat sähköpotkulautoja. HSL:n telineistä voi siis vuokrata myös perinteisiä, pelkästään potkujen voimalla liikkuvia lautoja.

Osa asemista tulee olemaan sellaisia, joissa seisoessaan sähköpotkulaudat latautuvat pysäköinnin aikana. Lisäksi on niin sanottuja kylmäasemia, joihin siirretään muissa telineissä ladattuja sähköpotkulautoja.

Kun kaikki 28 asemaa on saatu asennettua, potkulautojen määrä nousee 300:aan. Niiden on määrä olla käytössä lokakuun loppuun asti.

 

”Tässä ei ole ajateltu, että ne olisivat vain jotain hupivälineitä.”

Kokeilujakson aikana HSL kerää muun muassa dataa ja käyttäjäkokemuksia, joiden perusteella potkulautajärjestelmän jatkosta päätetään. Mikäli kysyntää riittää, voi palvelu suunnitelmien mukaan jatkua ja laajentua uusille alueille markkinaehtoisesti ilman HSL:n tukea.

HSL:n kiinnostus kohdistuu testivaiheessa erityisesti siihen, millä tavoin laudat ottavat paikkansa yhtenä osasena joukkoliikennettä käyttävien ihmisten reiteillä.

”Potkulaudat on koitettu sijoitella niin, että ne toimisivat oikeasti paikasta toiseen liikkumisen välineinä. Tässä ei ole ajateltu, että ne olisivat vain jotain hupivälineitä”, Jääskeläinen kertoo.

Vuosaari valikoitui Jääskeläisen mukaan kokeilualueeksi pääasiassa sijaintinsa ja kokonsa vuoksi. Se on jokseenkin rajattu alue, jossa on jo ennestään monipuolista joukkoliikennettä – erityisesti metro. Lisäksi Vuosaaressa asuu noin 35 000 ihmistä, joten potkulaudoille luulisi löytyvän runsaasti käyttäjiä.

Fakta

Näin HSL:n potkulaudan saa käyttöön


 HSL:n ja Samocat Sharingin potkulautojen käyttöön saaminen edellyttää Samocatin mobiilisovelluksen lataamisen.

 Tavallisen potkulaudan käyttö maksaa 0,50 euroa (ensimmäiset viisi minuuttia) + 0,05 euroa / minuutti (seuraavilta minuuteilta).

 Sähköisen potkulaudan käyttö maksaa 1 euroa (ensimmäiset viisi minuuttia) + 0,15 euroa / minuutti (seuraavilta minuuteilta).

 Potkulauta-asemien tarkat sijainnit löytyvät sovelluksesta ja HSL:n Reittiopas-sivustolta.

 Potkulaudan voi palauttaa mille tahansa potkulauta-asemalle. Laudan voi myös kiinnittää telineen päähän lukitusvaijerilla, jos asema on täynnä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää