Kaupunki

Jumbon lähellä syntyy eniten lapsia koko pääkaupunki­seudulla – ”Arkkitehtuurissa on pehmeyttä”

Vauvabuumista huolimatta Pakkalassa asutaan Vantaan mittakaavassa ahtaasti. Asuntojen koot ovat pienentyneet pääkaupunkiseudulla koko vuosikymmenen.

Vähiten asuintilaa, eniten vauvoja. Tästä yhdistelmästä on tehty Vantaan Pakkalan kotien arki.

Pakkala on seutua, jossa on syntynyt 2010-luvulla selvästi enemmän vauvoja kuin missään muussa pääkaupunkiseudun kaupunginosassa: vuosina 2010–2017 yhteensä 1 581 ihmistä.


Pakkalan lisäksi lapsia syntyy paljon Espoon Suvelassa, Vantaan Myyrmäessä ja Helsingin Latokartanossa. Vähiten lapsia syntyy Espoon Nuuksionpäässä, Espoon Luukissa ja Helsingin Puroniityssä.

Alla olevasta koneesta voit katsoa, kuinka paljon omalla asuinalueellasi on syntynyt vauvoja tällä vuosikymmenellä. Tiedot ovat vuosilta 2010–2017.Pakkalan Pakkalanrinteessä asuvat Titta Korpela ja Saija Tiilikainen ovat toukokuisena arkiaamuna ulkoilemassa kaksi- ja puolivuotiaan Iljan sekä pian kolmivuotiaan Auroran kanssa. Sekä Korpelalla että Tiilikaisella on lisäksi mukana vaunuissa nukkuva vauva.

Korpela ja Tiilikainen ovat panneet merkille, että Pakkalassa tosiaan on paljon pieniä lapsia.

”On huomattu. Lähes joka nurkalla on pieniä lapsia, ja omille lapsille löytyy helposti samanikäistä seuraa. Se on tosi mukava juttu”, Korpela sanoo.

”Pienten lasten kanssa oleminen on välillä haastavaa. Mutta kun lähellä on paljon samassa elämäntilanteessa olevia toisia äitejä, heistä saa hyvää vertaistukea”, Tiilikainen kertoo.

Pakkalaan kuuluvat asuntoalueet ovat Veromäki, Sandbacka, Kartanonkoski ja viimeisimpänä rakennettu Pakkalanrinne, jossa on pieniä kerrostaloja sekä rivitaloja.

Pakkalan asuntoalueella palveluita on hyvin vähän, mutta se ei Korpelaa ja Tiilikaista häiritse, sillä kauppakeskus Jumbo on hyvin lähellä. Jumbon alue on kärsinyt pahoista ruuhkista, mutta Pakkalan asukkaita ne eivät juuri häiritse, sillä ostoskeskukseen voi hyvin kävelläkin.

Pakkalan alueella on useita päiväkoteja, mutta esimerkiksi Pakkalanrinteen päiväkotiin on pitkät jonot. Korpela ja Tiilikainen toivovat, että Pakkalanrinteen lapset pääsisivät päiväkotiin Pakkalanrinteeseen eikä paikkaa täytyisi hakea kauempaa.

HS:n tammikuussa julkaiseman selvityksen mukaan Pakkala on asumisväljyydellä mitattuna Vantaan ahtaimmin asuttu alue.

Pakkalan kaupunginosan asukkailla on käytössään keskimäärin 32 neliötä asukasta kohti. Vantaan väljimmällä alueella Petikossa vastaava tila on 49 neliötä. Vertailun vuoksi: yhtä helsinkiläistä kohti on käytössä keskimäärin 34 asuinneliötä.

Tosin vantaalainen ahtaus on hyvin suhteellinen käsite, sillä Pakkalassakin on noin kolme kertaa niin paljon tilaa asukasta kohden kuin Espoon Otaniemen Teekkarikylän ahtaimmin asutulla alueella. Siellä on käytössä keskimäärin 11 neliötä asukasta kohden.


Korpelan ja Tiilikaisen perheet ovat asuneet Pakkalassa kolme vuotta. Heilläkin olisi nyt käyttöä suuremmalle neliömäärälle.

”Olemme tykänneet Pakkalasta niin paljon, ettemme haluaisi enää pois”, Korpela sanoo.

Myös Tiilikaisen perhe viihtyisi edelleen Pakkalassa, mutta suuremman asunnon etsintä voi tulevaisuudessa viedä perheen jollekin muulle alueelle.

”Tällä alueella on kalliit vuokrat. Nyt asumme kolmiossa, mutta haluaisimme muuttaa neliöön. Hintojen vuoksi voi olla, että täytyy etsiä suurempaa asuntoa muualta, mutta emme haluaisi muuttaa pois Pakkalasta. Jos asuminen olisi hieman edullisempaa, tänne tulisi varmaan vielä enemmän lapsiperheitä.”

Pakkalaan 2000-luvun alkupuolella valmistunutta Kartanonkoskea pidetään idyllisenä asuinalueena, jota on kuvailtu jättimenestykseksi ja onnenpotkuksi. Vantaan kaupunkisuunnittelu­johtaja Tarja Laine on aiemmin kutsunut Kartanonkoskea ”vantaalaisten ylpeydeksi”.

Nyt Laine arvelee alueen lapsiperheitä houkuttelevaksi seikaksi monipuolisen kokonaisuuden. Kartanonkosken onnistumisen lisäksi Pakkalan vetovoimaa kasvattavat Jumbon ja lentokentän läheisyys sekä lähistön hyvät ulkoilumaastot. Vaikka asunnot ovat pienempiä kuin Vantaalla keskimäärin, ne ovat myös uusia tai ainakin uudehkoja. Pakkalanrinteen yleisilme on siisti ja hyvin hoidettu.

”Ajattelisin, että Kartanonkosken laadukas lähiympäristö, viihtyisä arkkitehtuuri, koulut ja kaupat sekä hyvä saavutettavuus henkilöautolla muodostavat sellaisen kokonaisuuden, jossa lapsiperhe voi hyvin.”Asuntojen hinnan Laine muistuttaa määräytyvän paljolti sijainnin perusteella.

”Kartanonkoskella seudullinen sijainti, laatu ja hinta ovat jonkinlaisessa tasapainossa. Tällä hetkellä perheasuntojen rakentaminen vaatii erityistä tukea, koska rakentamisessa painotetaan pieniä asuntoja.”

Vantaa suunnittelee rakentavansa raitiovaunureitin, joka kulkisi lentoasemalta Helsingin Mellunmäkeen. Raitiovaunu kulkisi myös Pakkalan kautta. Jos reitti toteutuu, se tuskin ainakaan laskee Pakkalan asuntojen hintoja.

Ihminen viettää kotonaan ison osan elämästään, eikä ole yhdentekevää, miten koti on suunniteltu.

”Asumme nyt omassa kolmiossa, mutta etsimme pikkuhiljaa isompaa. Toiveena olisi asunto, jossa olisi neljä makuuhuonetta eli yhteensä viisi huonetta. Niitä ei kovin paljon täällä ole”, Saija Tiilikainen sanoo.

Titta Korpelan mukaan tila on siis asumisessa huonemäärää tärkeämpi seikka.

”Ennemmin ehkä niin, että olisi isompia huoneita, joita sitten voisi olla vähemmän. Kolme isoa huonetta on parempi kuin neljä ihan pientä koppia.”

Pakkalassa asuva Korpela katsoo siis tilan tarpeen suuremmaksi kuin huonemäärän tarpeen.

Samoin asian kokee Aalto-yliopiston asuntosuunnittelun professori Hannu Huttunen. Silti hän kertoo, että nyt rakennettavat pääkaupunkiseudun asunnot ovat keskimäärin yhä pienempiä kaikissa asuntotyypeissä.

Suora seuraus on, että huoneista tulee ahtaampia. Syynä on raha.

”Ihmisillä ei nykyhinnoilla ilmeisesti ole varaa nykyistä suurempiin asuntoihin”, Huttunen sanoo.

Yleinen asunto­neliöiden hinta­taso on noussut pää­kaupunki­seudulla tuntuvasti. Ihmiset asuvat usein niin tilavasti kuin varat antavat myöten, mutta mitä lähemmäksi Helsingin keskustaa mennään, sen hankalampi keski­tuloistenkin on asua väljästi.

”Neljän viime vuoden aikana kaikissa asuntotyypeissä ainakin Helsingissä on pudotusta neliömäärissä noin 10–15 prosenttia.”

Huttunen tekee asumisen käytännön suunnittelutyötä arkkitehtitoimistossaan ARK-housessa. Hänen mukaansa on helppo uskoa Pakkalan olevan lapsiperheiden suosiossa, etenkin kun alueeseen kuuluva Kartanonkoski on ollut vahva veturi. Alue on rakennettu viime vuosikymmenellä, jolloin asuntojen keskikoko oli nykyistä selvästi suurempi.

”Mielikuvien mukaan Kartanonkoskella on enemmän annettavaa lapsiperheille. Arkkitehtuurissa on pehmeyttä, ja siihen liitetään tietynlainen väljyys. Myös pihat ovat suurempia. Ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät, ja lähellä on hienoa luonnonympäristöä.”


Huttunen muistuttaa, että lapsen myötä lisähuoneiden tarve kasvaa ja lapsiperhe tarvitsee aina muita enemmän käyttöönsä lattiapinta-alaa.

”Lapset tarvitsevat leikkitilaa ja vanhempana vähintään oman sopen, joten lapsiperheen asunnon tulee olla riittävän suuri.”

Mikä sitten on riittävän suuri? Huttusella ei ole jokaiselle perheelle pätevää yleisvastausta, mutta selvää on, että neliöt tuovat joustavuutta. Huttusen mielestä esimerkiksi kolmion hyvä normikoko on jotakuinkin 75 neliötä.

”Se oli vielä 80–90-luvuilla normikoko. Tällä vuosikymmenellä on menty selvästi pienempään päin. On olemassa jokin kipuraja, jonka jälkeen asuminen vaikeutuu.”

Huttunen mainitsee erään tapauksen, jossa kipuraja on varmasti ylitetty.

”Kuulin Helsingissä haetun rakennuslupaa 47 neliön kolmiolle. Mielestäni niistä neliöistä ei millään irtoa kolme kalustettavaa huonetta, ellei sitten keittiö häviä kokonaan.”

Pienissä asunnoissa vanhemmat luovuttavat usein oman makuuhuoneensa lapsen käyttöön ja vetäytyvät itse olohuoneeseen.

”Se osoittautuu yleensä ennen pitkää kestämättömäksi, koska silloin yksityisyys jää marginaaliseksi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää