Kaupunki

Mikrobit valtasivat puu­korttelin, jota ei suojattu sateelta – vahingosta opittiin, ja nyt Jätkä­saareen nousee Supercellin pää­konttori


Peliyhtiö Supercellin tukikohtaan Jätkä­saareen asennetaan 200 kilometriä datakaapelia

Käsi tavoittaa silkkisen sileän kakkosnelosen. Mitä ihmettä, onko puukorttelin työmaalla Helsingin Jätkäsaaressa satsattu jopa rakennusaikaisiin kaiteisiin?

Työmaapäällikkö Pekka Ruokonen nyökkää. Sileitä kaiteita kierrätetään työmaalla paikasta toiseen rakentamisen tahdissa.

On havaittu urakan kannalta hyväksi, ettei työntekijän käsi osu tikkuiseen puuhun.

Jätkäsaaren toimistotalon työmaa on täynnä tällaisia pieniä huomaavaisuuksia, joilla tilaaja eli peliyhtiö Supercell ja rakennusliike SRV yrittävät varmistaa kahdeksankerroksisen talon urakan sujuvan etenemisen ja omien työntekijöidensä hyvinvoinnin.

Supercellin toimistotalon rakentaminen etenee nyt vauhdilla. Talo kasvaa yhdellä kerroksella kahdessa viikossa. Ensimmäinen kerros, hissikuilut ja porraskäytävät on tehty betonista, mutta muuten rakennuksen runkona ovat suomalaiset puuviilupalkit. Välipohjat ja seinät ovat puuelementtejä.


Keskiviikkona oli vuorossa kahdeksanmetristen välipohjaelementtien asennus talon kolmanteen kerrokseen. Näkymä Hietalahden satama-altaaseen on hulppea, ja sataman takana häämöttää Helsingin kantakaupunki.

Kortteliin kuuluvat kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n kaksi vuokrataloa valmistuivat maaliskuun alussa, jolloin vuokralaiset muuttivat sisään 98 asuntoon.

Korttelin kolmas hanke eli hotelli on vielä neuvottelupöydällä.

”Etsimme edelleen operaattoria. Toiveena on, että voimme julkaista sopimuskumppanin syksyn aikana, jolloin rakentaminen voisi alkaa vielä tämän vuoden puolella”, kertoo rakennusyhtiö SRV:n kehitysjohtaja Antti Aaltonen.

Peliyhtiölle oman toimistotalon rakentaminen on harjoitus, josta oikein kenelläkään ei ollut kokemusta. Hankkeen projektipäälliköksi nimetty Janne Saarinen sanoo, että alkuperäiseen sopimukseen verrattuna muutoksia on tullut 50–70 prosenttia kahdessa vuodessa.

Muutosten määrä kertoo siitä, että Supercell hakee eräänlaista unelmien tukikohtaa. Saarisen puheissa korostuu omien työntekijöiden hyvinvointi.

Ei riitä se, että kaikki tiimitilat ovat yhdisteltävissä ja rajattavissa liikuteltavilla väliseinäratkaisuilla, jolloin tila joustaa muutamasta ihmisestä 25 hengen ryhmään. Ei riitä se, että äänieristykseen satsataan huolella.

Peliyhtiössä haetaan sellaista luovuuden ja vapauden yhdistelmää, että työntekijät voivat keskenään sopien säätää oman tiimihuoneensa valaistusta, ilmanvaihtoa ja lämpötilaa.

Ei soiteta kiinteistöhuoltoon ja aloiteta pitkää tilausketjua, jonka päätteeksi joku tulee parin päivän päästä hoitamaan asiaa.

”Kyllä me kaikki osaamme nappia painaa”, Saarinen sanoo.

Supercell ottaa käyttöönsä kerrokset kolmosesta kahdeksaan. Viereen on louhittu pysäköintihallia, jonka katolle peliyhtiö on suunnitellut omalla henkilökunnalle jalkapallokenttiä ja ulkoilupihaa yksityiselle päiväkodille.Suurin osa Supercellin työntekijöistä on perheellisiä, joten heitä kiinnostaa mahdollisuus saada lapselle päiväkotipaikka työpaikan kupeesta. Mallia on otettu Fazerin Vantaan-tuotantolaitoksesta, jossa myös on oma päiväkotinsa.

Supercellillä on Helsingissä 220 työntekijää, joiden keski-ikä on tällä hetkellä 36 vuotta. Valtaosa on miehiä. Heistä 80 prosenttia käyttää joukkoliikennettä tai kulkee työmatkansa pyörillä, joten Jätkäsaaren liikenneruuhkat eivät ole heille ongelma.

Supercellillä on nyt käytössään 5 000 neliötä alun perin Nokialle rakennettuja vuokratiloja Ruoholahdessa. Omaan taloon tulee 12 000 neliötä tarkkaan räätälöityä tilaa.

Puukorttelin asuinvuokratalojen rakentaminen on kärsinyt kosteusvaurioista ja viiveistä. Kaksi vuotta sitten puurakenteissa paljastui kosteuden aiheuttamaa mikrobikasvustoa koivuvanerisissa liitoslevyissä.

Kerroksia ei ollut ennätetty rakentaa vielä kovin monia, joten mikrobikasvuston desinfiointi ja vaneriliitosten korvaaminen teräsliitoksilla onnistui lopulta kohtuullisen kivuttomasti.

Supercellin talon puuele­menteissä on jo valmiiksi asennettuna teräs­liitokset.

Menneestä on opittu sekin, että arat liitos­kohdat suojataan sateelta. Kerrokset pannaan umpeen heti kun runko­työt etenevät seuraavaan kerrokseen.

Perinteiselle rakennus­yhtiölle yhteistyö peliyhtiön kanssa on tuonut paljon uutta.

Koska Supercell haluaa parhaat työskentelyolosuhteet omilleen, se haluaa myös kuulla, miten urakoitsijoiden työntekijät voivat.

Työntekijäraati käy kerran kuussa syömässä tilaajan kanssa, jolloin molemmat osapuolet voivat kuulostella, miten työmaalla menee. Ruokapöytään on kutsuttu nimenomaan duunareita, ei työnjohtoa tai työmaan esimiehiä.

Rakentajien toiveesta työmaalle on muun muassa hankittu erillinen kuivatuskontti kenkien ja vaatteiden kuivattamiseen.

”Ja ensimmäistä kertaa meidän historiassa työntekijöillä on erillinen kahvitila, josta voi hakea ilmaiset erikoiskahvit”, Aaltonen listaa.

Fakta

Supercell muuttaa tammikuussa 2021


 Peliyhtiön omaan toimistotaloon tulee kahdeksan kerrosta, noin 500 000 kiloa rautaa, 3 000 kuutiota betonia sekä 2 300 kuutiota Stora Enson viilupuuta.

 Datakaapelia asennetaan 200 kilometriä.

 Talo Jätkäsaaressa valmistuu noin puolentoista vuoden kuluttua. Supercell muuttaa vuoden 2021 tammikuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  9. 9

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää