Kaupunki

Mikrobit valtasivat puu­korttelin, jota ei suojattu sateelta – vahingosta opittiin, ja nyt Jätkä­saareen nousee Supercellin pää­konttori


Peliyhtiö Supercellin tukikohtaan Jätkä­saareen asennetaan 200 kilometriä datakaapelia

Käsi tavoittaa silkkisen sileän kakkosnelosen. Mitä ihmettä, onko puukorttelin työmaalla Helsingin Jätkäsaaressa satsattu jopa rakennusaikaisiin kaiteisiin?

Työmaapäällikkö Pekka Ruokonen nyökkää. Sileitä kaiteita kierrätetään työmaalla paikasta toiseen rakentamisen tahdissa.

On havaittu urakan kannalta hyväksi, ettei työntekijän käsi osu tikkuiseen puuhun.

Jätkäsaaren toimistotalon työmaa on täynnä tällaisia pieniä huomaavaisuuksia, joilla tilaaja eli peliyhtiö Supercell ja rakennusliike SRV yrittävät varmistaa kahdeksankerroksisen talon urakan sujuvan etenemisen ja omien työntekijöidensä hyvinvoinnin.

Supercellin toimistotalon rakentaminen etenee nyt vauhdilla. Talo kasvaa yhdellä kerroksella kahdessa viikossa. Ensimmäinen kerros, hissikuilut ja porraskäytävät on tehty betonista, mutta muuten rakennuksen runkona ovat suomalaiset puuviilupalkit. Välipohjat ja seinät ovat puuelementtejä.


Keskiviikkona oli vuorossa kahdeksanmetristen välipohjaelementtien asennus talon kolmanteen kerrokseen. Näkymä Hietalahden satama-altaaseen on hulppea, ja sataman takana häämöttää Helsingin kantakaupunki.

Kortteliin kuuluvat kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n kaksi vuokrataloa valmistuivat maaliskuun alussa, jolloin vuokralaiset muuttivat sisään 98 asuntoon.

Korttelin kolmas hanke eli hotelli on vielä neuvottelupöydällä.

”Etsimme edelleen operaattoria. Toiveena on, että voimme julkaista sopimuskumppanin syksyn aikana, jolloin rakentaminen voisi alkaa vielä tämän vuoden puolella”, kertoo rakennusyhtiö SRV:n kehitysjohtaja Antti Aaltonen.

Peliyhtiölle oman toimistotalon rakentaminen on harjoitus, josta oikein kenelläkään ei ollut kokemusta. Hankkeen projektipäälliköksi nimetty Janne Saarinen sanoo, että alkuperäiseen sopimukseen verrattuna muutoksia on tullut 50–70 prosenttia kahdessa vuodessa.

Muutosten määrä kertoo siitä, että Supercell hakee eräänlaista unelmien tukikohtaa. Saarisen puheissa korostuu omien työntekijöiden hyvinvointi.

Ei riitä se, että kaikki tiimitilat ovat yhdisteltävissä ja rajattavissa liikuteltavilla väliseinäratkaisuilla, jolloin tila joustaa muutamasta ihmisestä 25 hengen ryhmään. Ei riitä se, että äänieristykseen satsataan huolella.

Peliyhtiössä haetaan sellaista luovuuden ja vapauden yhdistelmää, että työntekijät voivat keskenään sopien säätää oman tiimihuoneensa valaistusta, ilmanvaihtoa ja lämpötilaa.

Ei soiteta kiinteistöhuoltoon ja aloiteta pitkää tilausketjua, jonka päätteeksi joku tulee parin päivän päästä hoitamaan asiaa.

”Kyllä me kaikki osaamme nappia painaa”, Saarinen sanoo.

Supercell ottaa käyttöönsä kerrokset kolmosesta kahdeksaan. Viereen on louhittu pysäköintihallia, jonka katolle peliyhtiö on suunnitellut omalla henkilökunnalle jalkapallokenttiä ja ulkoilupihaa yksityiselle päiväkodille.Suurin osa Supercellin työntekijöistä on perheellisiä, joten heitä kiinnostaa mahdollisuus saada lapselle päiväkotipaikka työpaikan kupeesta. Mallia on otettu Fazerin Vantaan-tuotantolaitoksesta, jossa myös on oma päiväkotinsa.

Supercellillä on Helsingissä 220 työntekijää, joiden keski-ikä on tällä hetkellä 36 vuotta. Valtaosa on miehiä. Heistä 80 prosenttia käyttää joukkoliikennettä tai kulkee työmatkansa pyörillä, joten Jätkäsaaren liikenneruuhkat eivät ole heille ongelma.

Supercellillä on nyt käytössään 5 000 neliötä alun perin Nokialle rakennettuja vuokratiloja Ruoholahdessa. Omaan taloon tulee 12 000 neliötä tarkkaan räätälöityä tilaa.

Puukorttelin asuinvuokratalojen rakentaminen on kärsinyt kosteusvaurioista ja viiveistä. Kaksi vuotta sitten puurakenteissa paljastui kosteuden aiheuttamaa mikrobikasvustoa koivuvanerisissa liitoslevyissä.

Kerroksia ei ollut ennätetty rakentaa vielä kovin monia, joten mikrobikasvuston desinfiointi ja vaneriliitosten korvaaminen teräsliitoksilla onnistui lopulta kohtuullisen kivuttomasti.

Supercellin talon puuele­menteissä on jo valmiiksi asennettuna teräs­liitokset.

Menneestä on opittu sekin, että arat liitos­kohdat suojataan sateelta. Kerrokset pannaan umpeen heti kun runko­työt etenevät seuraavaan kerrokseen.

Perinteiselle rakennus­yhtiölle yhteistyö peliyhtiön kanssa on tuonut paljon uutta.

Koska Supercell haluaa parhaat työskentelyolosuhteet omilleen, se haluaa myös kuulla, miten urakoitsijoiden työntekijät voivat.

Työntekijäraati käy kerran kuussa syömässä tilaajan kanssa, jolloin molemmat osapuolet voivat kuulostella, miten työmaalla menee. Ruokapöytään on kutsuttu nimenomaan duunareita, ei työnjohtoa tai työmaan esimiehiä.

Rakentajien toiveesta työmaalle on muun muassa hankittu erillinen kuivatuskontti kenkien ja vaatteiden kuivattamiseen.

”Ja ensimmäistä kertaa meidän historiassa työntekijöillä on erillinen kahvitila, josta voi hakea ilmaiset erikoiskahvit”, Aaltonen listaa.

Fakta

Supercell muuttaa tammikuussa 2021


 Peliyhtiön omaan toimistotaloon tulee kahdeksan kerrosta, noin 500 000 kiloa rautaa, 3 000 kuutiota betonia sekä 2 300 kuutiota Stora Enson viilupuuta.

 Datakaapelia asennetaan 200 kilometriä.

 Talo Jätkäsaaressa valmistuu noin puolentoista vuoden kuluttua. Supercell muuttaa vuoden 2021 tammikuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonilla on vahva ote, mutta maaleja ei ole nähty, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää