Kaupunki

Kulosaaren kiista sai vielä yhden käänteen: Helsinki ilmoitti saman päivän aikana jo kolmannen mahdollisen paikan päiväkodille

Kulosaaressa järkytyttiin tällä viikolla, kun kaupunkilaisille selvisi, että uusi väliaikainen päiväkoti tulisikin äsken isolla rahalla kunnostetun liikuntapaikan tilalle.

Helsingin Kulosaaren tilapäisen päiväkotirakennuksen paikasta on kehkeytynyt melkoinen soppa.

Hyvin sekavien vaiheiden jälkeen vaikuttaa kuitenkin, että kiistaan oltaisiin löytämässä ratkaisu, tai siis jälleen uusi mahdollinen paikka.

Paikka olisi Werner Wirenin tien päässä eli lähellä Kulosaaren korttelitaloa.

Kaupunki ilmoitti tällä viikolla tiistaina, että aiemmista suunnitelmista poiketen paviljonkipäiväkoti oltaisiin pystyttämässä Risto Rytin puistoon. Kaksi aiemmin keväällä esillä ollutta paikkaa olivat nimittäin osoittautuneet ympäristöltään sopimattomiksi.


Kulosaarelaiset vastustivat suunnitelmaa kiivaasti, varsinkin kun heille selvisi, että asiaa käsiteltäisiin tiedotusasiana rakennusluvat myöntävässä jaostossa jo perjantaina. Erityisesti mielipahaa aiheutti se, että kunnostettu puisto liikuntapaikkoineen joutuisi työmaan alle.

Torstai-iltana projektinjohtaja Jari Miettinen kaupunkiympäristön toimialalta kertoi, että paviljongin paikaksi selvitetään sittenkin Werner Wirenin tien päätä. Tätä mallia esitellään jaostolle perjantaina. Päätös luvasta tehdään myöhemmin.

”Siihen on kaavoitettu tulevaisuudessa asuntoja, mutta paikka voisi sopia väliaikaisesti paviljongille”, Miettinen arvelee.


Näin sekavien käänteiden kautta uuteen ratkaisuun päädyttiin

Helsinki pystyttää tänä vuonna poikkeuksellisen suuren määrän paviljonkeja koulujen ja päiväkotien väistö- ja lisätiloiksi. Suuren osan seitsemästätoista tilapäisestä talosta pitäisi olla valmiina elokuussa. Siksi monella tontilla on alettu tehdä pohjatöitä ennen virallisen rakennusluvan saamista.

Kukaan ei ole eri mieltä siitä, tarvitaanko Kulosaaressa kiireesti lisää neliöitä lapsille. Ruotsinkielinen päiväkoti Domus on huonossa kunnossa eivätkä sen tilat sovi lainkaan pienimmille. Brändön lukio ja suomenkielinen päiväkoti kaipaavat myös molemmat lisätilaa.

Kaupunki suunnitteli vielä huhtikuussa, että tilapäinen paviljonki kaikille näille tulisi Juliuksen puistoon lähelle ruotsinkielistä koulua. Tässä välissä kulosaarelaisilta kysyttiin mielipiteitä paviljongista, mutta Risto Rytin puistoa ei pidetty mahdollisena osoitteena.


Sitten paikka vaihtui lähemmäs Itäväylää. Toiseen osoitteeseen ehdittiin jo kuljettaa kaivinkonekin töihin, mutta sitten suunnitelmat taas muuttuivat. Kulosaaren aktiivien mukaan virkamiehet totesivat toisen ehdotetun paikan olevan liiankin lähellä Itäväylää, jonka vuoksi sijainti olisi terveydelle vaarallinen.

Tiistaina monet kulosaarelaiset järkyttyivät. Asukkaille kerrottiin, että paikaksi suunnitellaankin Risto Rytin puistoa. Heidät kutsuttiin tiedotustilaisuuteen perjantaiaamuksi.

Asukkaiden saamien tietojen mukaan rakennuslupaa käsiteltäisiin jo samana päivänä tiedotusasiana rakennusluvista päättävässä jaostossa, vaikka asia ei ole esityslistalla.

Risto Rytin puistossa on aiemmin ollut kouluparakki, mutta se purettiin pois ja vietiin muualle. Sen jälkeen puisto kunnostettiin ja paikalle rakennettiin nykyinen liikuntapaikka, jossa esimerkiksi pelataan jalkapalloa ja koripalloa, lasketaan talvella pulkalla ja pyöräillään.

Päiväkodin hahmottelu puistoon on siinä mielessä yllättävää, että kaupungin viranomaiset totesivat itsekin aiemmin, että päiväkodin rakentaminen ”turmelisi vasta kunnostetun puiston”. Liikuntapaikka on asukkaiden mukaan suosittu.

”Puistolla on aivan valtavasti käyttäjiä, kaikenikäisiä lapsista vanhuksiin. Kulosaaressa ei ole kovin paljon yhteisöllisiä tiloja. Olisi sääli menettää tämä edes väliaikaisesti”, sanoi keskiviikkoiltana Kulosaarelaiset ry:n puheenjohtaja Satu Väkiparta.

Hänestä ei myöskään ole taloudellisesti järkevää rakentaa paikkaan, jonka mittavaan kunnostamiseen on vain muutama vuosi sitten pantu paljon veronmaksajien rahaa. Useamman Kulosaaressa sijaitsevan puiston remontointiin käytettiin yhteensä 3,5 miljoonaa euroa.

Väkiparta kertoi, että kulosaarelaiset kokevat, että asiasta päätetään ”puolisalaa” ja kovalla kiireellä.

Kaupunginosaryhmässä kymmenet ihmiset pitivät uutta suunnitelmaa älyttömänä. Tilalle ehdotettiin useitakin tyhjiä tontteja, joille ei kulosaarelaisten mielestä ole yhtä suurta merkitystä saaren viihtyisyyden kannalta.

”Esimerkiksi Relanderinaukio voisi olla tälle hyvä paikka”, vinkkasi Väkiparta.

Torstaiaamuna projektinjohtaja Miettinen kertoi, että paviljongin pystyttämisessä on kova aikapaine. Valmista pitäisi olla 1. elokuuta mennessä, ja kaksi edellistä paikkaa ovat osoittautuneet sopimattomiksi.

Kulosaarelaisten palaute alkoi kuitenkin vaikuttaa tapahtumiin.

Aamupäivällä kaupunkiympäristön toimiala twiittasi, että ”saatujen palautteiden perusteella tilapäinen opetus- ja päiväkotitila on päätetty sijoittaa Juliuksenpuiston viereiselle alueelle, ei Risto Rytin puistoon”.

Tämä ei kuitenkaan ollut viimeinen totuus. Kello yhden jälkeen Twitterissä julkaistiin oikaisutwiitti:

”Hei, palataan vielä tähän asiaan. Oikaisemme edellistä twiittiä, siinä oli valitettavasti väärä tieto. Tilapäisen päiväkotirakennuksen paikka ei ole vielä varma, eikä sitä ole lyöty lukkoon. Huomenna 17.5. asiasta on avoin tiedotustilaisuus Brändö Gymnasiumissa klo 8.”Illalla projektinjohtaja kertoi vielä yhdestä tavasta ratkaista ongelma.

Nyt siis poliitikkojen mietittäväksi ollaan viemässä Werner Wirenin tien päätä. Sitä vaihtoehtoa esitellään kulosaarelaisille perjantaiaamun tiedotustilaisuudessa tarkemmin.

Helsingissä päiväkodeista on kova pula monessa kaupunginosassa.

Rakentaminen liikuntapaikan tilalle aiheutti valtavan suuren riidan esimerkiksi Hermannissa, jonne aukesi nyt keväällä Violanpuiston päiväkoti. Myös esimerkiksi Kumpulassa on ollut erimielisyyttä päiväkodin paikasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää