Kaupunki

Ilmiriita sosiaali- ja terveysbudjetista Vantaan johdossa: ”En ole ikinä nähnyt vastaavaa”

Sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan Jukka T. Salmisen mielestä Vantaa ei ole varannut rahaa edes kaikkiin lakisääteisiin palveluihin. Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan kyse on inhimillisestä virheestä toimialan lähtötiedoissa.

Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen (kok) on onnistunut nostattamaan erittäin harvinaisen kuohunnan Vantaan kaupungin budjettivalmistelussa.

Salminen esitteli hallinnonalan budjettinäkymiä viime viikon torstaina kaupunginvaltuuston suljetussa infotilaisuudessa tavalla, jota kokeneet poliitikot ovat HS:lle kommentoineet ennenkuulumattomaksi.

”Olen ollut Vantaalla valtuutettuna vuodesta 1983 lähtien enkä ole ikinä nähnyt vastaavaa”, luonnehti tapahtunutta Irja Ansalehto-Salmi (kesk) torstaina.

Kuohunta jatkui valtuuston talousseminaarissa Hyvinkäällä, jossa kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) joutui vastaamaan kysymyksiin sosiaali- ja terveystoimen rahojen riittävyydestä jo ennen kuin tilaisuus pääsi alkamaan. Omassa osuudessaan hän palasi ristiriitaisiin talouslukuihin.

Ristiriita tuli näkyviin, kun Jukka T. Salminen listasi 25 määrärahavajausta, joita ei ole huomioitu toimialan ensi vuoden budjettikehyksessä. Niiden seurauksena moni palvelu olisi Salmisen mukaan ajautumassa kriisiin, ja Vantaa löisi laimin lakisääteisiä palveluitaan.

Esimerkiksi lastensuojelussa rahanpuute estäisi pudottamasta asiakasmäärää noin 25 asiakkaaseen sosiaalityöntekijää kohden. Perhepalveluiden ostopalveluita ei pystyttäisi valvomaan, vaikka juuri tästä kaupunki on saanut oikeusasiamieheltä vakavan huomautuksen.

Yhteensä 14 miljoonan aukko budjetissa kiristäisi myös terveyspalveluiden sekä vanhus- ja vammaispalveluiden arkea.

Salmisen tykitys yllätti kaupunginjohtaja Ritva Viljasen täydellisesti. Viljanen kommentoi olevansa hämmästynyt Salmisen esityksestä, koska lukuja oli jo korjattu hallintokunnan kehysneuvottelussa huhtikuussa. Salminen ei tyytynyt Viljasen vastaukseen, ja ällistyneen valtuuston silmien edessä Vantaan korkein johto näytti ajautuvan tukkanuottasille.

Kiusalliseksi muuttunut yhteenotto päättyi vasta, kun valtuutetuille luvattiin, että Hyvinkään talousseminaarissa he saavat luettavakseen tarkistetut talousluvut. Siksi moni poliitikko osasi niitä tivata aamusta lähtien.

Jukka T. Salminen ei halunnut kommentoida HS:lle tapahtunutta millään tavoin.

”Kyse oli puutteista sosiaali- ja terveystoimen lähtötiedoissa, joiden vuoksi siellä oli vajetta lähes 10 miljoonaa euroa. Puutteet on nyt korjattu”, Viljanen kertoo HS:lle.

Esimerkiksi Kaunialan sairaalan ostopalvelut puuttuivat lähtötiedoista.

Torstaina jäi vielä epäselväksi se, miksi hallintokunnasta ei oikaistu budjettilukuja ennen kuin kaupunginjohtaja asteli valtuuston eteen kehystä esittelemään.

Erikoinen episodi kuvastaa eräällä tavalla sitä kireyttä, jolla Suomen neljänneksi suurin kaupunki valmistautuu ensi vuoden budjetin laadintaan. Vantaa on pystynyt lyhentämään lainakantansa viime vuosina 1,2 miljardista eurosta 880 miljoonaan euroon.

Nyt tilanne on muuttumassa, vaikka kaupungin ei todennäköisesti tarvitse tänä vuonna ottaa niin paljon lisälainaa kuin on ennakoitu.

Maanmyyntituloista ei tällä kertaa ole pelastajaksi, koska niissä ei päästä 36 miljoonan euron tavoitteeseen. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) sanoo, että rakennusyhtiöt panttaavat nyt ostoaikeitaan.

Viime syksynä poliitikot nostivat myyntitavoitetta vastoin virkamiesesitystä, ja nyt tavoitteesta jäädään jälkeen noin kuusi miljoonaa euroa.

Vantaan ongelmana on sen suosio. Kaupunkiin muuttaa myös ensi vuonna noin 4 000 ihmistä. Kasvavan väestön palveluihin tarvitaan varoja. Esimerkiksi varhaiskasvatukseen on tulossa 226 lasta ja perusopetukseen 372 lasta enemmän kuin tänä vuonna.

Sekä sosiaali- ja terveystoimi että sivistystoimi kipuilevat kaupungin oman palveluyhtiön Vantin hinnankorotusten kanssa. Siivouksesta, ateriapalveluista ja kiinteistöhuollosta vastaavan Vantin hinnankorotus tarkoittaa vantaalaiskouluille ja päiväkodeille lähes miljoonan euron lisämenoja ensi vuonna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  4. 4

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  5. 5

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  6. 6

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  7. 7

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  8. 8

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  9. 9

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää