Kaupunki

Kumpi on terveellisempi asuinpaikka: tiivis kaupunki vai metsän laita? Uusi tutkimus antaa yllättävän vastauksen

Tutkimus osoittaa, että tiivis ja vihreä kaupunki houkuttelee ihmisiä liikkumaan. Tiivistämispyrkimyksetkin voivat silti mennä yli.

Kummassa ihminen voi paremmin, tiiviissä vai väljässä kaupunkiympäristössä?

Kun asiaa katsotaan terveyden kannalta, tiivis kaupunkiympäristö voittaa väljän, selviää maankäytön suunnittelua tutkineen Tiina Laatikaisen tuoreesta väitöskirjasta.

Tiiviin kaupunkiympäristön avulla voidaan Laatikaisen mukaan vaikuttaa myös toiseen haasteeseen: väestön vanhenemiseen.

Suomen väestö kuuluu Euroopan vanhimpiin. Väestön ikärakenne muuttuu radikaalisti, kun yli 65-vuotiaiden osuus jatkaa kasvuaan ja samalla työikäisten ja lasten määrä vähenee. Toisaalta liikkumattomuus, ylipaino ja elintapasairaudet yleistyvät joka puolella maailmaa.

Ikääntyville ihmisille kävely on keskeinen keino liikkumisen ja terveyden ylläpitämiseen. Arjessa liikkumiseen voi vaikuttaa Laatikaisen mukaan paitsi ihmisten kannustamisella lenkkipoluille myös kaupunkisuunnittelulla.

”Monen ikääntyvän toive mutta myös poliittinen tavoite on, että ihmiset voisivat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Terveyden kannalta on tärkeää, että ihmiset pääsisivät liikkumaan lähiympäristössään”, hän sanoo.

Väitöstyössään Laatikainen esittää, että tiivis, kävelijöille sopiva ja vihreä kaupunkiympäristö kannustaa ikääntyviä ihmisiä arkiliikkumiseen, vaikka he eivät olisi erityisen kiinnostuneita kuntoilusta.


Laatikainen mittasi tutkimuksessaan kaupungin tiiviyttä monen eri seikan perusteella. Asumistiheyden lisäksi tiiviyteen vaikutti kevyen liikenteen väylien, julkisen liikenteen pysäkkien, risteyksien sekä liikunta- ja vapaa-ajanpaikkojen määrä.

Laatikainen keräsi aineistonsa kyselyllä, joka oli suunnattu 55–75-vuotiaille helsinkiläisille. Kysely lähetettiin 5 000 kaupunkilaiselle, ja vastauksia tuli yhteensä 1 139.

”Tutkimukseen haluttiin ikääntyviä ihmisiä: sekä eläkkeelle jääneitä että vielä työelämässä olevia myöhäisaikuisia.”

Kysely oli internetpohjainen paikkatietokysely. Vastaajat sijoittivat kartalle heidän arjessa käyttämiään paikkoja ja kertoivat, millä kulkuvälineillä ja kuinka usein he niihin liikkuivat. Lisäksi vastaajat merkitsivät karttaan kotinsa.

Aineiston pohjalta Laatikainen muodosti vastaajien ”arkiverkon”.

”Tutkimme rakennettua ympäristöä suhteessa heidän arkiverkkoonsa eli sitä, miten he liikkuvat siellä.”

Paikkatietojen lisäksi piti vastata taustakysymyksiin ja kertoa omista mielenkiinnon kohteista, kuten siitä, kuinka tärkeää arjessa liikkuminen on.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että mitä pienemmät tulot vastaajilla oli, sitä enemmän he kävelivät. Toisaalta selvisi, että korkeammin koulutetut vastaajat kävelivät enemmän.

Havaittavissa oli myös sukupuolijakoa, sillä naisten huomattiin kävelevän enemmän kuin miesten. Tosin terveyden ylläpitoon liittyvä mielenkiinto häivytti sukupuolten välistä eroa.

Rakennettu ympäristö on tutkimuksen mukaan kuitenkin vahvemmin yhteydessä kävelyn määrään kuin yksilön tulotaso, koulutus tai koettu terveys.

”Mitä tiiviimpi kaupunkirakenne oli tai mitä enemmän siellä oli pysäkkejä, kevyen liikenteen väyliä, risteyksiä sekä liikunta- ja vapaa-ajanpaikkoja, sitä enemmän ihmiset arjessaan kävelivät.”

 

”Tiivis ja vihreä rakennettu ympäristö voi saada sohvaperunankin liikkeelle.”

Tutkimuksen keskeinen tulos oli Laatikaisen mukaan se, että yksilön kiinnostus terveyden ylläpitämiseen ei vaikuttanut rakennetun ympäristön ja kävelyn väliseen yhteyteen.

”Sillä, oliko ihminen edes kiinnostunut kävelystä, ei ollut väliä, koska rakennettu ympäristö tuki arkiliikkumista. Tiiviisti rakennettu ympäristö voi siis saada sohvaperunankin liikkeelle.”

Mutta millainen on tarpeeksi tiivis ja vihreä ympäristö?

Keskustelu kaupungin tiiviydestä ja väljyydestä on Laatikaisen mielestä liian kärjistynyttä: tiiviys ja vihreys nähdään turhaan toistensa vastakohtina.

”Väljään rakennettu, autolla liikkumiseen nojautuva kaupunkirakenne ei tue terveyttä edistävää arkiliikuntaa. Toisaalta kansainvälisissä tutkimuksissa on selvinnyt, ettei myöskään liian tiivis kaupunki edistä ikääntyvien terveyttä ja kävelyä. Tässä täytyisi siis löytää niin sanottu kultainen keskitie.”

Helsinki on Laatikaisen mukaan positiivinen esimerkki arkiliikkumista edistävästä ja ikäihmisille sopivasta kaupungista. Sen strategiassa on myös otettu huomioon arkiliikkumisen edistäminen kaupunkisuunnittelulla.

Tiiviiksi mutta samalla vihreiksi kaupunginosiksi Laatikainen nimeää muun muassa Töölön ja Vallilan.

”Onko Töölö sitten liian tiivis? Siellä palvelut ja julkinen liikenne toimivat hyvin, ja verrattuna moniin suurkaupunkeihin Töölö on hyvin väljä.”

Lisäksi tiivis kaupunkiympäristö saattaa jopa pakottaa ihmisen kävelemään enemmän, sillä tiiviissä kaupungissa ihmiset tarvitsevat vähemmän autoja. Toisaalta autoilu voi olla siellä vaikeaa muun muassa ruuhkien ja pysäköintivaikeuksien takia.

Laatikainen on kuitenkin sitä mieltä, että ainakin vihreys, joukkoliikenne ja palvelut yhdistyvät loistavasti monissa lähiöissäkin.

 

”Tiiviyttä ja vihreyttä tulee molempia olla olemassa, jos haluamme ihmis­ystävällisen ja terveyttä edistävän kaupungin.”

Kodin välittömällä ympäristöllä on tutkimuksen mukaan suuri merkitys ikääntyvälle ja sille, lähteekö hän ulos kävelemään.

”Pelkästään jonkin yksinkertaisen vihreän olemassaolo kodin ympäristössä ei välttämättä ole suora ratkaisu terveyden edistämiseen. Sen täytyy olla viherympäristö, jonka ihminen kokee laadukkaaksi ja jossa ihminen haluaa viettää aikaa – edes niin, että sen poikki on esimerkiksi mukava kävellä bussipysäkille tai lähikauppaan”, Laatikainen sanoo.

”Mielestäni haaste on siinä, miten suunnittelemme kaupunkia: tiiviyttä ja vihreyttä tulee molempia olla olemassa, jos haluamme ihmisystävällisen ja terveyttä edistävän kaupungin.”

Fakta

Millainen kaupunkiympäristö kannustaa arkiliikkumiseen?


 Jalan liikkumista tukee tiiviisti rakennettu kaupunkiympäristö, jossa on hyvä kävelytieverkko.

 Ikääntyvät ihmiset kokevat tutkimuksen mukaan motivoiviksi ympäristöiksi erityisesti kotinsa lähellä olevat vesi- ja viheralueet.

 Ympäristö, jossa on hyvä julkisen liikenteen tarjonta, on tutkimuksen mukaan suoraan yhteydessä kävelyn määrään. Pysäkeille ja asemille siirtyminen kävellen edistää terveyttä, jos vaihtoehtona on liikkumattomuus tai autolla kulkeminen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää