Kaupunki

Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

Kaisa Hernberg (vihr) ei ollut tyytyväinen punavuorelaiseen Baskeri & Basso -ravintolaan ja kirjoitti asiasta Facebookiin.

Helsingin ravintolaelämässä ja maan poliittisissa piireissä on kehkeytynyt pieni mutta varsin kiivas ruoka-aiheinen kiista. Onko vegaaneja sorsittu ja kaupunkilaisia yllytetty kohtuuttomaan boikottiin?

Tapahtumien ytimessä on Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Hernberg, joka moitti Facebookissa kovin sanankääntein punavuorelaista Baskeri & Basso -ravintolaa.

Hernberg kertoi torstaina viettäneensä jälkikäteistä syntymäpäiväänsä kyseisessä ravintolassa. Paikan he olivat valinneet hyvien arvioiden vuoksi. Illallinen ei kuitenkaan ollut onnistunut, vaan Hernberg luonnehti käyntiä ”kurjaksi ravintolakokemukseksi”, sillä hän ei ollut tyytyväinen vegaanisiin vaihtoehtoihin.

Tapahtumat etenivät lopulta siihen pisteeseen, että Hernberg kehotti vegaaneja välttämään ravintolaa ja tarjoilija ilmeisesti itki.

Hernbergin päivityksestä kasvoi suuri keskustelu, joka käsitteli vegaaniutta ja ravintolaelämää monilla tasoilla.

 

”Ruoka herättää aina suuria tunteita.”

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä ymmärtää kuohunnan tuntematta Hernbergin tapausta.

”Ruoka herättää aina suuria tunteita”, Mäkelä kertoo.

”Henkilökohtainen on aina poliittista. Nykypäivänä kerromme ruokavalinnoillamme itsestämme ja otamme kantaa siihen, miten maailmaa muutetaan.”

Mitä Baskeri & Bassossa siis tapahtui?

Hernbergin Facebook-päivityksen mukaan seurue tilasi ravintolassa annoksensa vegaanisina.

Baskerin & Basson annokset eivät ole listalla lähtökohtaisesti vegaanisia, mutta pyynnöstä ne voidaan valmistaa sellaisina. Hernberg teki vegaanisen tilauksen, mutta hän ei ollut tyytyväinen saamiinsa annoksiin.

”Ruoka oli sinänsä ihan hyvän makuista. Mutta annokset olivat tyyliä kaalinpala etikassa ja pari parsaa soosin kanssa. Kolmen annoksen jälkeen oli edelleen kova nälkä. En nyt oikein ruoka-annoksiksi sellaisia osaa kutsua”, Hernberg kirjoitti päivityksessään.

Kun Hernberg antoi tarjoilijalle palautetta annoksista, tilanne eskaloitui. Hernberg kertasi tapahtumia päivityksessään.

”Annoin tarjoilijalle tästä palautetta, ja hän totesi, etteivät he oikeastaan halua vegaaneja asiakkaiksi. Käski kertoa kavereillekin.”

 

”Että nyt sitten kerroin.”

Hernberg päätti kertoa kavereilleen asiasta Facebookissa omalla sivullaan sekä Vegaaninen Helsinki -sivulla, jossa on yli 15 000 tykkääjää.

”Että nyt sitten kerroin. Vegaanit, älkää menkö Baskeri & Bassoon. Olisi kyllä kiva, jos ravintola kertoisi tästä ihan reilusti myös www-sivuillaan”, Hernberg kirjoitti julkisissa päivityksissään.

Hernbergin Facebook-päivitykset ovat saaneet kymmenittäin kommentteja ja sadoittain tykkäyksiä. Kiivaaseen keskusteluun ovat osallistuneet muun muassa liharuuan puolestapuhujana profiloitunut Mikko Kärnä (kesk) ja Liike Nytin perustajajäsen, viestintäjohtaja Mikael Jungner, joka kysyi, aikooko Hernberg pyytää ravintolalta anteeksi.

Perjantai-iltana Hernbergin päivitys ei ollut enää nähtävillä Facebookissa, mutta uudessa päivityksessään hän pahoitteli käytöstään.
Alkuperäisen päivityksen kommenteissa on myös Baskeri & Basson vastine asiaan. HS:lle ravintola ei halunnut kommentoida asiaa.

Ravintola kiistää tarjoilijan sanoneen, etteivät he haluaisi vegaaneja asiakkaikseen.

”Suhtaudumme ruokaan ja viiniin intohimoisesti ja välitämme aidosti jokaisesta asiakkaastamme. Eikä kenellekään meistä tulisi mieleenkään sanoa, missään olosuhteissa, etteivät vegaanit ole tervetulleita ravintolaamme. Sehän ei pidä paikkaansa”, ravintolan edustaja kirjoitti.

Ravintola korostaa, ettei ole vegaaniravintola, mutta pyrkii palvelemaan myös vegaaneja parhaansa mukaan.

”Olemme tietysti otettuja siitä, että monet kasvissyöjät ja vegaanit ovat innostuneet tarjoilemastamme ruoasta. Itse emme kuitenkaan luokittele Baskeri & Basso Bistroa vegaaniravintolaksi.”

 

”En ole ihmisenä parhaimmillani nälkäisenä ja pettyneenä.”

Keskustelussa tuotiin esiin myös se, että tarjoilija oli ollut itkuinen Hernbergin kärjekkään palautteen jälkeen. Tätä Hernberg pyysi anteeksi.

”On ollut tosi ikävä jälkeenpäin kuulla, että tarjoilija oli purskahtanut itkuun tapahtumien seurauksena. Selvästikin esitystapani oli tarpeettoman kärjekäs ja olen siitä pahoillani. Asiakaspalvelijoiden tylyttäminen ei ole fiksun ihmisen käytöstä”, Hernberg kirjoitti.

”Esitin varmasti palautteen aivan liian kärkevästi. En ole ihmisenä parhaimmillani nälkäisenä ja pettyneenä. Anteeksi!”

 

”Palveluyritykset myyvät sitä, mitä ihmiset haluavat ostaa.”

Ruokakulttuurin professori Mäkelä on havainnoinut, että varsinkin Helsingissä vegaaneista on tullut asiakaskunta, joka kannattaa ottaa huomioon.

”Erilaiset palveluyritykset myyvät sitä, mitä ihmiset haluavat ostaa – myös ravintolat. Siksi monella ravintolalla on vegaanisia vaihtoehtoja.”

Mäkelä on huomannut, että vegaanius on nyt vahvistuva trendi Suomen ruokakulttuurissa. Hän veikkaa, että seuraava vastatrendi voisi olla vaikkapa liharavintola, joka korostaa lihan alkuperää ja laatua.

”Esimerkiksi missä tahansa helsinkiläisessä ruokakaupassa huomaa, että vegaanisia tai kasvisvaihtoehtoja on jo paljon”, Mäkelä sanoo.

Kaisa Hernberg kommentoi lopulta asiaa HS:lle tekstiviestillä.

”Tilanne on ikävä kaikille osapuolille. Pyydän anteeksi sitä, että saamani huonon palvelun vuoksi käyttäydyin itsekin epäasiallisesti.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  8. 8

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  9. 9

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  10. 10

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää