Kaupunki

Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

Kaisa Hernberg (vihr) ei ollut tyytyväinen punavuorelaiseen Baskeri & Basso -ravintolaan ja kirjoitti asiasta Facebookiin.

Helsingin ravintolaelämässä ja maan poliittisissa piireissä on kehkeytynyt pieni mutta varsin kiivas ruoka-aiheinen kiista. Onko vegaaneja sorsittu ja kaupunkilaisia yllytetty kohtuuttomaan boikottiin?

Tapahtumien ytimessä on Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Hernberg, joka moitti Facebookissa kovin sanankääntein punavuorelaista Baskeri & Basso -ravintolaa.

Hernberg kertoi torstaina viettäneensä jälkikäteistä syntymäpäiväänsä kyseisessä ravintolassa. Paikan he olivat valinneet hyvien arvioiden vuoksi. Illallinen ei kuitenkaan ollut onnistunut, vaan Hernberg luonnehti käyntiä ”kurjaksi ravintolakokemukseksi”, sillä hän ei ollut tyytyväinen vegaanisiin vaihtoehtoihin.

Tapahtumat etenivät lopulta siihen pisteeseen, että Hernberg kehotti vegaaneja välttämään ravintolaa ja tarjoilija ilmeisesti itki.

Hernbergin päivityksestä kasvoi suuri keskustelu, joka käsitteli vegaaniutta ja ravintolaelämää monilla tasoilla.

 

”Ruoka herättää aina suuria tunteita.”

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä ymmärtää kuohunnan tuntematta Hernbergin tapausta.

”Ruoka herättää aina suuria tunteita”, Mäkelä kertoo.

”Henkilökohtainen on aina poliittista. Nykypäivänä kerromme ruokavalinnoillamme itsestämme ja otamme kantaa siihen, miten maailmaa muutetaan.”

Mitä Baskeri & Bassossa siis tapahtui?

Hernbergin Facebook-päivityksen mukaan seurue tilasi ravintolassa annoksensa vegaanisina.

Baskerin & Basson annokset eivät ole listalla lähtökohtaisesti vegaanisia, mutta pyynnöstä ne voidaan valmistaa sellaisina. Hernberg teki vegaanisen tilauksen, mutta hän ei ollut tyytyväinen saamiinsa annoksiin.

”Ruoka oli sinänsä ihan hyvän makuista. Mutta annokset olivat tyyliä kaalinpala etikassa ja pari parsaa soosin kanssa. Kolmen annoksen jälkeen oli edelleen kova nälkä. En nyt oikein ruoka-annoksiksi sellaisia osaa kutsua”, Hernberg kirjoitti päivityksessään.

Kun Hernberg antoi tarjoilijalle palautetta annoksista, tilanne eskaloitui. Hernberg kertasi tapahtumia päivityksessään.

”Annoin tarjoilijalle tästä palautetta, ja hän totesi, etteivät he oikeastaan halua vegaaneja asiakkaiksi. Käski kertoa kavereillekin.”

 

”Että nyt sitten kerroin.”

Hernberg päätti kertoa kavereilleen asiasta Facebookissa omalla sivullaan sekä Vegaaninen Helsinki -sivulla, jossa on yli 15 000 tykkääjää.

”Että nyt sitten kerroin. Vegaanit, älkää menkö Baskeri & Bassoon. Olisi kyllä kiva, jos ravintola kertoisi tästä ihan reilusti myös www-sivuillaan”, Hernberg kirjoitti julkisissa päivityksissään.

Hernbergin Facebook-päivitykset ovat saaneet kymmenittäin kommentteja ja sadoittain tykkäyksiä. Kiivaaseen keskusteluun ovat osallistuneet muun muassa liharuuan puolestapuhujana profiloitunut Mikko Kärnä (kesk) ja Liike Nytin perustajajäsen, viestintäjohtaja Mikael Jungner, joka kysyi, aikooko Hernberg pyytää ravintolalta anteeksi.

Perjantai-iltana Hernbergin päivitys ei ollut enää nähtävillä Facebookissa, mutta uudessa päivityksessään hän pahoitteli käytöstään.
Alkuperäisen päivityksen kommenteissa on myös Baskeri & Basson vastine asiaan. HS:lle ravintola ei halunnut kommentoida asiaa.

Ravintola kiistää tarjoilijan sanoneen, etteivät he haluaisi vegaaneja asiakkaikseen.

”Suhtaudumme ruokaan ja viiniin intohimoisesti ja välitämme aidosti jokaisesta asiakkaastamme. Eikä kenellekään meistä tulisi mieleenkään sanoa, missään olosuhteissa, etteivät vegaanit ole tervetulleita ravintolaamme. Sehän ei pidä paikkaansa”, ravintolan edustaja kirjoitti.

Ravintola korostaa, ettei ole vegaaniravintola, mutta pyrkii palvelemaan myös vegaaneja parhaansa mukaan.

”Olemme tietysti otettuja siitä, että monet kasvissyöjät ja vegaanit ovat innostuneet tarjoilemastamme ruoasta. Itse emme kuitenkaan luokittele Baskeri & Basso Bistroa vegaaniravintolaksi.”

 

”En ole ihmisenä parhaimmillani nälkäisenä ja pettyneenä.”

Keskustelussa tuotiin esiin myös se, että tarjoilija oli ollut itkuinen Hernbergin kärjekkään palautteen jälkeen. Tätä Hernberg pyysi anteeksi.

”On ollut tosi ikävä jälkeenpäin kuulla, että tarjoilija oli purskahtanut itkuun tapahtumien seurauksena. Selvästikin esitystapani oli tarpeettoman kärjekäs ja olen siitä pahoillani. Asiakaspalvelijoiden tylyttäminen ei ole fiksun ihmisen käytöstä”, Hernberg kirjoitti.

”Esitin varmasti palautteen aivan liian kärkevästi. En ole ihmisenä parhaimmillani nälkäisenä ja pettyneenä. Anteeksi!”

 

”Palveluyritykset myyvät sitä, mitä ihmiset haluavat ostaa.”

Ruokakulttuurin professori Mäkelä on havainnoinut, että varsinkin Helsingissä vegaaneista on tullut asiakaskunta, joka kannattaa ottaa huomioon.

”Erilaiset palveluyritykset myyvät sitä, mitä ihmiset haluavat ostaa – myös ravintolat. Siksi monella ravintolalla on vegaanisia vaihtoehtoja.”

Mäkelä on huomannut, että vegaanius on nyt vahvistuva trendi Suomen ruokakulttuurissa. Hän veikkaa, että seuraava vastatrendi voisi olla vaikkapa liharavintola, joka korostaa lihan alkuperää ja laatua.

”Esimerkiksi missä tahansa helsinkiläisessä ruokakaupassa huomaa, että vegaanisia tai kasvisvaihtoehtoja on jo paljon”, Mäkelä sanoo.

Kaisa Hernberg kommentoi lopulta asiaa HS:lle tekstiviestillä.

”Tilanne on ikävä kaikille osapuolille. Pyydän anteeksi sitä, että saamani huonon palvelun vuoksi käyttäydyin itsekin epäasiallisesti.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää