Kaupunki

Ylikomisario Dennis Pasterstein kiistää Teuvo Hakkaraisen asuneen saunassaan: ”Olennaisin kysymys on, voiko tilassa nukkua satunnaisesti”

Kansanedustajille saunatilaa vuokrannut Pasterstein teki hallintokantelun, koska haluaa selvittää, mitä saunahuoneistossa saa tehdä. Kaupunkiympäristö­lautakunnan ympäristö- ja lupajaoston mukaan viranhaltijoiden toiminta asiassa ei ollut moitteetonta.

Kakkosasunnoksi kansanedustajille Taka-Töölössä saunatilaa vuokrannut ylikomisario Dennis Pasterstein väittää, että kyseistä saunaa ei ole käytetty asuntona.

Viime vuoden elokuussa kävi ilmi, että kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) ja hänen puoluetoverinsa Ville Vähämäki vuokrasivat tuolloin asumiseen Taka-Töölössä sijaitsevan kerrostalon 62 neliön saunatilaa, joka ei ole asuinhuoneisto.

Poliisin liikenneturvallisuus­keskuksen johtaja, kokoomuspoliitikkonakin tunnettu ylikomisario Pasterstein on tehnyt hallintokantelun asiassa. Hallintokantelu kohdistuu neljän Helsingin rakennusvalvontapalveluiden viranhaltijan toimintaan.

Pasterstein on pyytänyt myös, että asiaa käsiteltäisiin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostossa, jotta ”saadaan sitova ratkaisu, mitä saunahuoneistossa saa rakennusvalvontaviranomaisen mukaan tehdä ja onko satunnainen yöpyminen saunahuoneistossa olennaisesti rakennusluvasta poikkeavaa käyttöä”.

”Asuntona saunahuoneistoani ei ole koskaan käytetty”, Pasterstein väittää kantelun ja siihen liittyvien asiakirjojen mukaan.

Pastersteinin mukaan Vähämäki asui saunatilan yläpuolella olevassa asuinhuoneistossa ja käytti vuokraamaansa huoneistoa saunatilana. Pastersteinin mukaan Hakkaraisen kohdalla ”oikeampi ilmaisu olisi satunnainen yöpyminen”.

Hakkarainen on itse myöntänyt asuneensa saunassa. Hän oli myös ilmoittanut tilan kakkosasunnokseen eduskuntaan ja sai sen perusteella korotettua kulukorvausta.

Sekä Hakkarainen ja Vähämäki kiistivät viime vuonna tienneensä, että tilaa ei ollut tarkoitettu asuinkäyttöön. Vähämäen osalta kulukorvausasiaa tutki myös poliisi, mutta syytettä ei nostettu.

Helsingin rakennuspalveluiden tietoon tuli kesällä 2018, että Pastersteinin omistama tila oli mahdollisesti toimisto- ja asuinkäytössä. Rakennusvalvontapalvelut tekivät tilaan tarkastuksen, jonka kulkuun ja raportointiin Pasterstein ei ollut tyytyväinen.

Pasterstein perustelee viranhaltijoista tekemäänsä kantelua muun muassa sillä, että hänen mukaansa viranhaltijat ovat jättäneet täyttämättä velvollisuuksiinsa kuuluvia tehtäviä. Kantelun mukaan he ovat jättäneet kirjaamatta asioita muistiin ja tarkastuspöytäkirjaan ja vastaamatta yksilöityihin kysymyksiin, kirjanneet tarkastuslausuntoon harhaanjohtavia asioita ja tehneet suurpiirteisen vajavaisesti perustellun tarkastusraportin.

 

”Olennaisin kysymys on, voiko tilassa nukkua satunnaisesti.”

Pasterstein on arvostellut myös sitä, että prosessissa mukana ollut henkilö on vastannut osittain itseään koskevaan hallintokanteluun.

”Olennaisin kysymys on, voiko tilassa nukkua (päivällä tai yöllä) satunnaisesti ilman rakennusluvan muutosta sekä mitä tarkoitetaan asumisella”, Pasterstein kirjoitti vastauksena hallintokantelun vastaukseen ja teki uuden hallintokantelun.

Pasterstein kertoo vastineessaan rakennusvalvontapalveluiden tarkastuslausuntoon, että vuokralaiset eli Hakkarainen ja Vähämäki irtisanoutuivat lokakuussa 2018.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsitteli asiaa perjantaina. Päätösehdotus oli, että jaostolla ei ole aihetta ryhtyä toimenpiteisiin Pastersteinin marraskuussa 2018 tekemän hallintokantelun kohteena olevia neljää viranhaltijaa kohtaan.

Tapio Klemetti (kok) teki vastaehdotuksen, joka äänestettiin päätökseksi. Jaoston mukaan kolmen rakennusvalvontapalveluiden viranhaltijan toiminta asiassa ei ole ollut moitteetonta.

Jaoston mukaan viranhaltijat ovat toimineet osittain huolimattomasti ja tarkastuspöytäkirja on kirjattu vajavaisesti eikä kantelijan tekemiin kysymyksiin ole vastattu riittävällä tarkkuudella nykyisen rakennusluvan mukaisten käyttömahdollisuuksien selvittämiseksi. Yhden viranhaltijan osalta todettiin, että hän oli osin jäävi vastaamaan hallintokanteluun, johon hän oli vastannut.

Jaosto velvoittaa korjaamaan tarkastuspöytäkirjojen laatutasoa tarkastuksen laajuuden ja yksilöintien osalta sekä vastaamaan Pastersteinin esittämiin kysymyksiin.

HS tavoitti Pastersteinin lauantaina. Hän oli tyytyväinen jaoston perjantaiseen päätökseen.

”Siinähän todetaan, että virkamiehet ovat tehneet huonoa työnjälkeä ja tarkastus tehtiin hutiloiden”, Pasterstein toteaa viitaten siihen, että Vähämäen lausumia ei kirjattu.

”Se, että he [Hakkarainen ja Vähämäki] nostivat eduskunnasta sitä tukea, on toinen juttu. He käyttivät sitä [tilaa] satunnaisesti, mutta onko se sitten rakennusluvan vastaista”, Pasterstein sanoo.

Hän aikoo saada vastaukset yksityiskohtaisiin kysymyksiinsä siitä, mitä saunassa saa tehdä.

”Ensisijainen kysymys on, saako saunassa satunnaisesti nukkua. Saako kesämökin saunamökissä, joka on tehty saunaksi, ottaa torkut”, Pasterstein toteaa.

”Aion vaatia, että tulee selvyys, mitä saunassa saa tehdä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  3. 3

   Angela Merkelin nähtiin jälleen vapisevan julkisessa tilaisuudessa

  4. 4

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  7. 7

   Kaupunki sulki suositun uimapaikan Helsingin Merihaassa: ”Kaupunkilaisille on syntynyt laiturista väärä kuva”

  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion yhteensä 18 rikoksesta, HS kävi läpi syytteet kohta kohdalta

  10. 10

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää