Kaupunki

Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

Helsinki julkistaa ensi kuussa kilpailun Itäkeskuksen alueen päivittämiseksi. Jokerikorttelia apulaispormestari kutsuu koko uudistuksen alkupaukuksi.

Helsinki haluaa Itäkeskuksen uudistuvan yhtä urbaaniksi kuin kantakaupunki. Raideliikenteen uuteen solmukohtaan tavoitellaan lisää työpaikkoja, asuntoja, pyörä- ja kävelyteitä. Uudistaminen on iso urakka ja vie toistakymmentä vuotta, sanoo maankäytöstä ja rakentamisesta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr).

Hyväntuulinen väki nauttii auringon lämmöstä Itiksen kauppakeskuksen vieressä Tallinnan­aukiolla. Lapset hyppivät ja pomppivat leikkivälineissä.

Metroaseman ovesta kävelee apulaispormestari Sinnemäki. Hän haluaa päivittää Itäkeskuksesta ja sen ympäristöstä koko itäiselle Helsingille keskuksen, jossa tulevaisuudessa asuu tuhansia asukkaita enemmän.


Itäkeskukseen syntyy yhä enemmän työpaikkoja, Sinnemäki uskoo. ”Kun Raide-Jokeri valmistuu vuonna 2024, sen pääteaseman ja metron solmukohta houkuttelee varmasti myös yrityksiä.”

Kruununhaassa kasvaneella Sinnemäellä on erityinen suhde Itäkeskukseen. Hän aloitti kolmannen luokan Itäkeskuksen peruskoulussa vuonna 1982. Silloin kauppakeskuksen ensimmäistä osaa vasta rakennettiin.

”Sinne houkutteli mahdollisuus valita pitkä venäjä”, hän kertoo. Ja seitsemän vuotta joka arkiaamu koulutyttö matkasi Helsingin keskustasta itään.

”Kun kauppakeskus valmistui vuonna 1984, me yläastelaiset tietysti hengailimme vapaa-ajalla siellä”, Sinnemäki kertoo. ”Pääkäytävä oli valoisa, viihtyisä ja vilkas. Niin kuin nytkin.”

Käytävän varrelta hän muistaa Seppälän myymälän, jonka ikkunoiden edessä haaveili monta kertaa farkuista. ”Kun Seppälä lopetti vuonna 2017, silloin tajusin todella kaupan valtaisan muutoksen.”

Paljon muitakin muistoja Sinnemäelle jäi, sillä hän vietti lähiympäristössä paljon aikaa parhaan kaverinsa, sittemmin käsikirjoittaja-kirjailijan, Kirsikka Saaren kanssa.

Omat kokemukset auttavat apulaispormestaria vetämään jättimäisen uudistuksen suunnittelua. Helsinki julkistaa 17. kesäkuuta kansainvälisen kilpailun, jossa etsitään rohkeita, innovatiivisia, innostavia ja ilmastonmuutosta hillitseviä ehdotuksia Itäkeskuksen alueen päivittämiseksi.


Itiksellä on Sinnemäen mielestä arkkitehtonisia vahvuuksia, mutta niistä ei ole vuosien varrella pidetty tarpeeksi huolta. Hän viittaa esimerkiksi arkkitehti Erkki Kairamon suunnittelemaan Itiksen ensimmäiseen osaan, jonka suojelua harkitaan.

1990-luvun alussa valmistuneet osat suunnittelivat arkkitehtitoimistot Hyvämäki-Karhunen-Parkkinen, Heikkinen-Komonen, Helin-Siitonen sekä arkkitehti Juhani Pallasmaa. Ne olivat alansa huippuja. Lisäosat eivät herätä Sinnemäessä erityisiä tunteita, sillä silloin hän kävi jo Kallion ilmaisutaidon lukiota.

Mutta paljon Itäkeskuksessa myös mättää. Alue on suunniteltu silloin, kun autokaupunki oli ihanne. Ihmiset ylittävät Itäväylän Hansasillan kautta. Aurinkoisena päivänä katettu silta on kuuma kuin pätsi, ei todellakaan viihtyisä oleskelutila.

Itäväylän ylittävällä kapealla Asiakkaankadun kevyen liikenteen sillalla puhaltaa virkistävä merituuli, mutta alhaalla kiitävien autojen melu pakottaa kiirehtimään nopeasti yli. Lisää meteliä tulee Itäväylää reunustavalta Gotlanninkadulta.

”Asfalttipintaa täällä riittää. Väylien lisäksi on valtavia parkkikenttiä Itiksen molemmilla puolilla”, Sinnemäki huokaa.

Itäkeskuksessa näkee myös sen, miten vuosikymmeniä sitten erilaisia toimintoja ei ollut tapana sekoittaa keskenään.

Tulevaisuudessa tehdään Sinnemäen mukaan toisin. Kaupunki haluaa kehittää muun muassa Itäkeskuksen joukkoliikenne­terminaalin alueesta eli Jokerikorttelista monipuolisen. Noin 1,5 hehtaarin alueelle mahtuu yksi kantakaupungin kivitalokortteli.

”Sinne on tavoitteena saada 12-kerroksinen hybridirakennus. Alas sijoittuu liikenneterminaali, ylös tulee liiketilaa ja toimistoja sekä ylimpiin kerroksiin asuntoja.”


Sinnemäki kutsuu Jokerikorttelia koko mullistavan uudistuksen alkupaukuksi. ”Urakkaa tehdään pala palalta. Se kestää yli kymmenen, jopa 20 vuotta.”

Itäkeskuksen muihin kolkkiin Helsinki tavoittelee lisää työpaikkoja, asukkaita ja palveluja. Näin linjattiin jo vuoden 2018 yleiskaavassa. Sinnemäki uskoo, että Myllypuron Metropolian kampuksen vaikutukset leviävät naapuriin asti.

Kun suuntaamme kohti Stoan kulttuurikeskuksen uusittua aukiota, Sinnemäki muistelee, kuinka homogeeninen ihmisjoukko pyöri hänen kouluaikanaan Itäkeskuksessa. ”Se näkyy hyvin myös arkkitehtien silloisista havainnekuvista.”

Aukion avajaisissa kuhisee väkeä. Auringossa paistattelee taustoiltaan hyvin erilaisia ihmisiä ja monia eri kieliä puhuvia. Sinnemäki katselee ympärilleen. ”Aika kauan on kulunut kouluajoista.”


Punatiilinen Stoa valmistui samana vuonna kuin kauppakeskus. ”Kävimme siellä joskus koulun kanssa, mutta ei se meitä teinejä juuri vetänyt puoleensa. Aika harvoin siellä tuli hengailtua.”

Vaikka Stoa on suuri ja tarjoaa monipuolista kulttuuritapahtumia, kaupungin virkamiehet pohtivat parhaillaan sitäkin, voitaisiinko kulttuurille tarjota jopa lisää tilaa tulevaisuudessa. ”Varsinkin kun tänne tulee raideliikenteen solmukohta”, Sinnemäki perustelee.

Kierros jatkuu kohti 1960-luvulla valmistunutta Puhoksen ostaria. Intersportin ikkunat ovat ummessa, ja paikka näyttää hiljaiselta. ”Puhoksen suojelemisestakin on keskusteltu.”


Valtavalla pysäköintikentällä autojen rivit ovat järjestyksessä kuin vasta ajetulla pellolla. Peltoahan koko Itäkeskus oli vielä 1970-luvulla.

Aluetta halkoo vielä leveä pyörätie ja sen molemmilla puolilla laajat viherkaistaleet. ”Täällä on tosi väljää, siksi löytyy mahdollisuuksia tiivistää ja tuoda uudenlaisia palveluja ihmisille”, apulaispormestari sanoo.

Esimerkiksi Herttoniemessä Itäväylän varrelle suunnitellaan parhaillaan 300 metriä pitkää parkkitaloa, jonka kattokerroksissa voisi olla toimisto- ja liikuntatiloja sekä kaupunkivarastoja.

Itäkeskuksessa Helsingin kaupunki on aloittanut jo suurta muutosta. Itiksen eteläpuolella Kauppakartanonkadun varrella on kuusi 1970-luvun lähiön kolmikerroksista Hekan vuokrataloa. Nyt ne on päätetty purkaa ja rakentaa tilalle töölöläiseen tyyliin 6–8 kerroksen umpikortteli.

”Onhan tässä tarjolla aikamoinen aikaikkuna. Olen nähnyt jo monta todellisuutta, ja edessä on vielä uusia.”

Kauppakeskuskin uudistuu

Myös kauppakeskus Itis uudistuu omistajanvaihdoksen jälkeen. Amerikkalaisen Morgan Stanley -pankin hallinnoima rahasto osti yli 500 miljoonalla eurolla Itiksen hollantilaiselta kiinteistö­sijoitusyhtiöltä vuoden 2018 syksyllä. Kauppakeskuksessa käy noin 18 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Uusi omistaja tilasi suunnitelman wieniläis-helsinkiläiseltä arkkitehtitoimisto Berger + Parkkiselta. Työ on parhaillaan käynnissä.

”Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kauppakeskuksissa ja haluavat tehdä tiloissa muutakin kuin ostaa vaatteita ja tavaroita. Kauppakeskuksista on tulossa entistä enemmän sosiaalisen kohtaamisen paikkoja”, kuvaa arkkitehti Tiina Parkkinen. ”Oli hyvä, että Itikseen saatiin elokuvateatteri.”

Itikseen on suunnitteilla Food Garden -ravintolamaailma. Konsepti perustuu Parkkisen mukaan puutarhamaiseen ideaan. Tiloihin on tulossa paljon kasveja. Lisäksi Bulevardi-käytävästä aiotaan tehdä urbaania ja vihreää tilaa.

Liikunnan harrastamiseen on myös etsitty ratkaisuja. ”Voisiko kirjasto ehkä siirtyä Itikseen? Sitäkin kannattaisi pohtia”, Parkkinen sanoo.


”Muutokset tehdään vähitellen niin, ettei tavanomainen elämä kauppakeskuksessa häiriinny.”

Helsingin kaupungin kesäkuussa julkistamaksi aiotussa kilpailussa ehdotuksia seulotaan kahdessa vaiheessa. Parhaat ehdotukset Itäkeskuksen parantamiseen ovat selvillä loppuvuodesta 2020.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  6. 6

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  7. 7

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  10. 10

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää