Kaupunki

Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

Helsinki julkistaa ensi kuussa kilpailun Itäkeskuksen alueen päivittämiseksi. Jokerikorttelia apulaispormestari kutsuu koko uudistuksen alkupaukuksi.

Helsinki haluaa Itäkeskuksen uudistuvan yhtä urbaaniksi kuin kantakaupunki. Raideliikenteen uuteen solmukohtaan tavoitellaan lisää työpaikkoja, asuntoja, pyörä- ja kävelyteitä. Uudistaminen on iso urakka ja vie toistakymmentä vuotta, sanoo maankäytöstä ja rakentamisesta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr).

Hyväntuulinen väki nauttii auringon lämmöstä Itiksen kauppakeskuksen vieressä Tallinnan­aukiolla. Lapset hyppivät ja pomppivat leikkivälineissä.

Metroaseman ovesta kävelee apulaispormestari Sinnemäki. Hän haluaa päivittää Itäkeskuksesta ja sen ympäristöstä koko itäiselle Helsingille keskuksen, jossa tulevaisuudessa asuu tuhansia asukkaita enemmän.


Itäkeskukseen syntyy yhä enemmän työpaikkoja, Sinnemäki uskoo. ”Kun Raide-Jokeri valmistuu vuonna 2024, sen pääteaseman ja metron solmukohta houkuttelee varmasti myös yrityksiä.”

Kruununhaassa kasvaneella Sinnemäellä on erityinen suhde Itäkeskukseen. Hän aloitti kolmannen luokan Itäkeskuksen peruskoulussa vuonna 1982. Silloin kauppakeskuksen ensimmäistä osaa vasta rakennettiin.

”Sinne houkutteli mahdollisuus valita pitkä venäjä”, hän kertoo. Ja seitsemän vuotta joka arkiaamu koulutyttö matkasi Helsingin keskustasta itään.

”Kun kauppakeskus valmistui vuonna 1984, me yläastelaiset tietysti hengailimme vapaa-ajalla siellä”, Sinnemäki kertoo. ”Pääkäytävä oli valoisa, viihtyisä ja vilkas. Niin kuin nytkin.”

Käytävän varrelta hän muistaa Seppälän myymälän, jonka ikkunoiden edessä haaveili monta kertaa farkuista. ”Kun Seppälä lopetti vuonna 2017, silloin tajusin todella kaupan valtaisan muutoksen.”

Paljon muitakin muistoja Sinnemäelle jäi, sillä hän vietti lähiympäristössä paljon aikaa parhaan kaverinsa, sittemmin käsikirjoittaja-kirjailijan, Kirsikka Saaren kanssa.

Omat kokemukset auttavat apulaispormestaria vetämään jättimäisen uudistuksen suunnittelua. Helsinki julkistaa 17. kesäkuuta kansainvälisen kilpailun, jossa etsitään rohkeita, innovatiivisia, innostavia ja ilmastonmuutosta hillitseviä ehdotuksia Itäkeskuksen alueen päivittämiseksi.


Itiksellä on Sinnemäen mielestä arkkitehtonisia vahvuuksia, mutta niistä ei ole vuosien varrella pidetty tarpeeksi huolta. Hän viittaa esimerkiksi arkkitehti Erkki Kairamon suunnittelemaan Itiksen ensimmäiseen osaan, jonka suojelua harkitaan.

1990-luvun alussa valmistuneet osat suunnittelivat arkkitehtitoimistot Hyvämäki-Karhunen-Parkkinen, Heikkinen-Komonen, Helin-Siitonen sekä arkkitehti Juhani Pallasmaa. Ne olivat alansa huippuja. Lisäosat eivät herätä Sinnemäessä erityisiä tunteita, sillä silloin hän kävi jo Kallion ilmaisutaidon lukiota.

Mutta paljon Itäkeskuksessa myös mättää. Alue on suunniteltu silloin, kun autokaupunki oli ihanne. Ihmiset ylittävät Itäväylän Hansasillan kautta. Aurinkoisena päivänä katettu silta on kuuma kuin pätsi, ei todellakaan viihtyisä oleskelutila.

Itäväylän ylittävällä kapealla Asiakkaankadun kevyen liikenteen sillalla puhaltaa virkistävä merituuli, mutta alhaalla kiitävien autojen melu pakottaa kiirehtimään nopeasti yli. Lisää meteliä tulee Itäväylää reunustavalta Gotlanninkadulta.

”Asfalttipintaa täällä riittää. Väylien lisäksi on valtavia parkkikenttiä Itiksen molemmilla puolilla”, Sinnemäki huokaa.

Itäkeskuksessa näkee myös sen, miten vuosikymmeniä sitten erilaisia toimintoja ei ollut tapana sekoittaa keskenään.

Tulevaisuudessa tehdään Sinnemäen mukaan toisin. Kaupunki haluaa kehittää muun muassa Itäkeskuksen joukkoliikenne­terminaalin alueesta eli Jokerikorttelista monipuolisen. Noin 1,5 hehtaarin alueelle mahtuu yksi kantakaupungin kivitalokortteli.

”Sinne on tavoitteena saada 12-kerroksinen hybridirakennus. Alas sijoittuu liikenneterminaali, ylös tulee liiketilaa ja toimistoja sekä ylimpiin kerroksiin asuntoja.”


Sinnemäki kutsuu Jokerikorttelia koko mullistavan uudistuksen alkupaukuksi. ”Urakkaa tehdään pala palalta. Se kestää yli kymmenen, jopa 20 vuotta.”

Itäkeskuksen muihin kolkkiin Helsinki tavoittelee lisää työpaikkoja, asukkaita ja palveluja. Näin linjattiin jo vuoden 2018 yleiskaavassa. Sinnemäki uskoo, että Myllypuron Metropolian kampuksen vaikutukset leviävät naapuriin asti.

Kun suuntaamme kohti Stoan kulttuurikeskuksen uusittua aukiota, Sinnemäki muistelee, kuinka homogeeninen ihmisjoukko pyöri hänen kouluaikanaan Itäkeskuksessa. ”Se näkyy hyvin myös arkkitehtien silloisista havainnekuvista.”

Aukion avajaisissa kuhisee väkeä. Auringossa paistattelee taustoiltaan hyvin erilaisia ihmisiä ja monia eri kieliä puhuvia. Sinnemäki katselee ympärilleen. ”Aika kauan on kulunut kouluajoista.”


Punatiilinen Stoa valmistui samana vuonna kuin kauppakeskus. ”Kävimme siellä joskus koulun kanssa, mutta ei se meitä teinejä juuri vetänyt puoleensa. Aika harvoin siellä tuli hengailtua.”

Vaikka Stoa on suuri ja tarjoaa monipuolista kulttuuritapahtumia, kaupungin virkamiehet pohtivat parhaillaan sitäkin, voitaisiinko kulttuurille tarjota jopa lisää tilaa tulevaisuudessa. ”Varsinkin kun tänne tulee raideliikenteen solmukohta”, Sinnemäki perustelee.

Kierros jatkuu kohti 1960-luvulla valmistunutta Puhoksen ostaria. Intersportin ikkunat ovat ummessa, ja paikka näyttää hiljaiselta. ”Puhoksen suojelemisestakin on keskusteltu.”


Valtavalla pysäköintikentällä autojen rivit ovat järjestyksessä kuin vasta ajetulla pellolla. Peltoahan koko Itäkeskus oli vielä 1970-luvulla.

Aluetta halkoo vielä leveä pyörätie ja sen molemmilla puolilla laajat viherkaistaleet. ”Täällä on tosi väljää, siksi löytyy mahdollisuuksia tiivistää ja tuoda uudenlaisia palveluja ihmisille”, apulaispormestari sanoo.

Esimerkiksi Herttoniemessä Itäväylän varrelle suunnitellaan parhaillaan 300 metriä pitkää parkkitaloa, jonka kattokerroksissa voisi olla toimisto- ja liikuntatiloja sekä kaupunkivarastoja.

Itäkeskuksessa Helsingin kaupunki on aloittanut jo suurta muutosta. Itiksen eteläpuolella Kauppakartanonkadun varrella on kuusi 1970-luvun lähiön kolmikerroksista Hekan vuokrataloa. Nyt ne on päätetty purkaa ja rakentaa tilalle töölöläiseen tyyliin 6–8 kerroksen umpikortteli.

”Onhan tässä tarjolla aikamoinen aikaikkuna. Olen nähnyt jo monta todellisuutta, ja edessä on vielä uusia.”

Kauppakeskuskin uudistuu

Myös kauppakeskus Itis uudistuu omistajanvaihdoksen jälkeen. Amerikkalaisen Morgan Stanley -pankin hallinnoima rahasto osti yli 500 miljoonalla eurolla Itiksen hollantilaiselta kiinteistö­sijoitusyhtiöltä vuoden 2018 syksyllä. Kauppakeskuksessa käy noin 18 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Uusi omistaja tilasi suunnitelman wieniläis-helsinkiläiseltä arkkitehtitoimisto Berger + Parkkiselta. Työ on parhaillaan käynnissä.

”Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kauppakeskuksissa ja haluavat tehdä tiloissa muutakin kuin ostaa vaatteita ja tavaroita. Kauppakeskuksista on tulossa entistä enemmän sosiaalisen kohtaamisen paikkoja”, kuvaa arkkitehti Tiina Parkkinen. ”Oli hyvä, että Itikseen saatiin elokuvateatteri.”

Itikseen on suunnitteilla Food Garden -ravintolamaailma. Konsepti perustuu Parkkisen mukaan puutarhamaiseen ideaan. Tiloihin on tulossa paljon kasveja. Lisäksi Bulevardi-käytävästä aiotaan tehdä urbaania ja vihreää tilaa.

Liikunnan harrastamiseen on myös etsitty ratkaisuja. ”Voisiko kirjasto ehkä siirtyä Itikseen? Sitäkin kannattaisi pohtia”, Parkkinen sanoo.


”Muutokset tehdään vähitellen niin, ettei tavanomainen elämä kauppakeskuksessa häiriinny.”

Helsingin kaupungin kesäkuussa julkistamaksi aiotussa kilpailussa ehdotuksia seulotaan kahdessa vaiheessa. Parhaat ehdotukset Itäkeskuksen parantamiseen ovat selvillä loppuvuodesta 2020.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Airbnb selvitti, miten espoolainen Maarit Palomäki joutui tuhansien eurojen huijauksen uhriksi

  5. 5

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Kauppalehti: Pörssiyhtiö Vincit sulki sisäisen viestikanavan työntekijöiden jakaman kyseenalaisen aineiston takia

  8. 8

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  9. 9

   Supo: myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle, aikuisten päätyminen ”jihadistiseen alamaailmaan” ensisijainen huoli

  10. 10

   Valtio oli konkurssissa, kansa näki nälkää ja lähes koko maailma tuki Maduron syrjäyttämistä, mutta silti Venezuelan vallankaappaus­yritys epäonnistui – mukana ollut kenraali kertoo amerikkalaislehdelle miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  8. 8

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  9. 9

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  10. 10

   Vaimon epäillään huijanneen tuoreelta aviomieheltään 100 000 euroa Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää