Kaupunki

Voiko ruoan kotiinkuljetus lamauttaa Helsingin ravintolat? Britanniassa se vei julkkiskokki Jamie Oliverin ravintolat konkurssin partaalle

Vuonna 2018 tehdyn selvityksen mukaan joka viides suomalainen ei käynyt ravintolassa kertaakaan kahden viikon tutkimusjakson aikana.

rac
Tv-ohjelmista tutun brittikokin Jamie Oliverin ravintolarypäs Britanniassa horjuu konkurssin partaalla. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiön ahdinko liittyy maassa vallitsevaan laajempaan ilmiöön, jossa ruoanvälityspalvelut nakertavat markkinaosuutta perinteiseltä ravintolaruokailulta.

Tilastot kertovat, että ravintolaruoan saralla kulutustottumukset ovat muuttuneet Britanniassa selvästi.

”Täyden palvelun ravintoloihin tehtiin vuoden alusta maaliskuun 24. päivään ulottuneella ajanjaksolla lähes viisi miljoonaa käyntiä vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana”, Reuters kertoi tiistaina markkinatutkimusyritys Kantarin tutkimukseen viitaten.

”Täyden palvelun ravintolalla” tarkoitetaan käytännössä pöytiintarjoilua ja pikaruokapaikkojen antimia tasokkaampaa ruokaa. Näiltä ravintoloilta asiakkaita vievät Britanniassa esimerkiksi ruoanvälityspalvelut Just Eat ja Deliveroo, joista tilataan yhä enemmän pikaruokaa.

Leijuuko Helsingin ravintoloiden yllä samanlainen uhka?

Matkailu- ja ravintolapalveluiden työmarkkinajärjestön Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan Helsingissä tai muualla Suomessa ei ole havaittu vastaavanlaisia ongelmia kuin Britanniassa. Itse asiassa päinvastoin: ruoanvälityspalvelujen toivotaan totuttavan suomalaisia entistä enemmän ravintolaruoan syömiseen sen sijaan että ruokaa tehtäisiin kotona.

Kyse on siitä, että koko ravintolaruokailu­kulttuuri on Suomessa edelleen jossain määrin lapsenkengissä.

”Muualla Euroopassa ja Pohjoismaissa ollaan huomattavasti meitä edellä. Suomi tulee jälkijunassa kaupungistumisen myötä”, Lappi kertoo.


Esimerkiksi Helsingin ravintoloiden pääuhkakuviin ei siis kuulu ruoanvälityspalvelujen yleistyminen vaan se, että perhe päätyy ravintolakäynnin sijaan kokkailemaan kotona.

Maran teettämästä ravintolaruokailun trenditutkimuksesta ilmenee, että 21 prosenttia suomalaisista ei käynyt vuonna 2018 ravintolassa kertaakaan kahden viikon aikana.

Esimerkiksi lounaan nauttiminen ravintolassa ja kaikki muu ulkona syönti ovat kuitenkin lisääntyneet näkyvästi parinkymmenen viime vuoden aikana. Vielä vuonna 1997 suomalaisista 57 prosenttia ei syönyt ravintolassa kertaakaan kahdessa viikossa.

”Pikkuhiljaa kaupasta ostetun ruoan arvo vähenee ja ravintoloista ostetun ruoan arvo nousee. Toki siinä on vielä suuret erot, mutta trendi on selvä”, Lappi sanoo.

Suomalaiset kuluttivat vuonna 2017 ravintolaruokailuun noin seitsemän miljardia euroa, mikä on yli viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kehitys on Lapin mukaan jatkunut samansuuntaisena sittemminkin.

”Ravintolaruoan kysyntä on kasvanut joitakin kuoppia lukuun ottamatta hyvin, ja kasvunäkymät ovat sinänsä erinomaiset.”

Lappi kertoo ulkona syömisen lisääntymisen kulkevan käsi kädessä kaupungistumisen kanssa. Helsinkiin ja muihin isoihin kaupunkeihin muuttaa nuoria ihmisiä, jotka ovat matkustelleet ja tottuneet muiden maiden ravintolakulttuureihin.

”Ihmisillä on pienet asunnot ja keittiöt keskustassa, ja he harrastavat paljon ja monipuolisesti”, Lappi kuvailee.

Tilaa ja aikaa ei siis Maran havaintojen mukaan ole enää entiseen malliin siihen, että kaupunkilaiset tekisivät päivittäin ruokaa kotonaan.

”Joko syödään ravintolassa tai haetaan itse ravintolasta noutoruokaa tai sitten ruokapalvelu tuo ruoan kotiin”, Lappi listaa.

 

”Kilpailu on kiristynyt valtavasti.”

Lappi näkee ravintolaliiketoiminnan haasteiden olevan Suomessa pääasiassa jossain aivan muualla kuin ruoanvälityspalvelujen yleistymisessä. Alan huolet liittyvät erityisesti verotukseen, joka on etenkin alkoholin osalta kovempaa kuin monissa muissa Euroopan maissa.

”Ravintoloiden kannalta suuri ongelma on se, että alkoholin myynnin osuus koko myynnistä on nykyisin alle 35 prosenttia, kun se on parhaimmillaan ollut 65 prosenttia.”

Koska vain harva ravintola pärjää pelkkää ruokaa myymällä, muutos on heikentänyt ravintoloiden kannattavuutta.

”Tyypillinen ravintola-alan keskivertoluku on se, että yhdestä kolmeen prosenttiin tehdään liikevaihdosta voittoa. Se on heikko tulos, kun suurin osa alan yrityksistä on pieniä.”

Ravintoloita syntyy ja kuolee Lapin mukaan rivakkaa tahtia.

”Kilpailu on kiristynyt valtavasti. Kun esimerkiksi Helsingissä lopettaa vaate- ja kenkäliikkeitä, melkein jokaisen paikalle tulee ravintola.”

 

”Suomi on vielä kehittymätön markkina ulkona syömisen saralla.”

Muun muassa Savoyn, Palacen, Eliten, Nokan sekä Sandro-ravintolat Helsingissä omistavan ravintolakonsernin Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ei pidä ruoanvälityspalvelujen yleistymistä ongelmana.

”Isossa kuvassa näen sen ihan positiivisena asiana Suomessa tällä hetkellä, koska se kasvattaa kokonaismarkkinaa”, Vikström sanoo.


Lapin tavoin hän kertoo kasvun tulevan pääasiassa päivittäistavarakaupan ruokaostosten vaihtumisesta ravintolaruoan ostamiseen.

”Suomi on vielä niin kehittymätön markkina ulkona syömisen saralla, että meillä on kasvunäkymää useampi vuosi edessä esimerkiksi Englantiin ja Amerikkaan verrattuna”, Vikström kertoo.

Uusia ravintolaruokailijoita tulee Vikströmin mukaan sekä millenniaaleista eli 1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntyneistä että suurista ikäluokista, jotka ovat tottuneet matkustamaan ja käyttämään rahaa palveluihin.

”Megatrendit, kuten kaupungistuminen, ajan vähyys ja sosiaaliset tarpeet, ajavat ihmisiä syömään enemmän ulkona kuin valmistamaan ruokaa kotona.”

Vaikka pikaruoan myynti on Maran selvitysten mukaan muuta ravintolaruoan myyntiä jyrkemmässä kasvussa myös Suomessa, Vikström ei usko, että tietynlaiset ravintolakokemukset voisivat koskaan olla korvattavissa kotiinkuljetuksilla.

Hän nostaa esimerkiksi perinteikkään Savoyn. ”Sitä kokemusta on mahdotonta tuottaa missään muussa miljöössä. Sitä ei digitaalisuus pysty murtamaan.”


Pahoissa ongelmissa oleva ja mahdollisesti jopa tuhat ravintola-alan työntekijää työttömyyteen suistava Jamie Oliverin ravintolabisnes on Vikströmin näkemyksen mukaan erilaista.

”Jamie Oliverin konseptihan oli fast casual -tyyppistä nopeaa syömistä, jossa palvelun ja elämyksen merkitys on pienempi.”

Vaikka Vikström pitää Suomen ravintola-alan suurimpina nykyhaasteina ja kasvun esteinä raskasta verotusta ja hankaluuksia työvoiman saannissa, hän ei aliarvioi digitalisaatiotakaan.

”Digitaalisuuden kanssa kannattaa oppia elämään sulassa sovussa eikä taistella sitä vastaan, koska sitä sotaa ei voiteta. Emme voi ummistaa silmiä, vaan on löydettävä kasvualustaa nimenomaan sieltä kotona syömisestä ja päivittäistavarakaupan ruokamarkkinasta.”

Suuri osa julkkiskokki Jamie Oliverin ravintolabisneksistä näyttää sen sijaan ajautuneen aikojen muuttuessa ylitsepääsemättömän esteen eteen – tai ”yhtiön romahtaneen”, kuten Oliver itse ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaina.

Vakavissa vaikeuksissa ja selvitystilassa ovat Oliverin Britannian-toiminnot, mutta tilanne ei koske Fifteen Cornwall -brändiä eikä hänen kansainvälistä franchising-liiketoimintaansa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on Jamie’s Deli -ravintola, jonka avajaisia vietettiin vain runsas viikko sitten maanantaina.

Jamie Oliver on tullut tunnetuksi etenkin televisio-ohjelmistaan ja kirjoistaan. Hänen ruokaohjelmiaan, kuten Alaston kokki, on nähty myös Suomessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Yhdysvaltain ilmailuhallinto: Lentokieltoon asetetuissa Boeing 737 Max -koneissa uusi mahdollinen riskitekijä

  4. 4

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää