Kaupunki

Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

Roskien lisäksi lumen auraamisen yhteydessä mereen päätyy paljon asfalttihiukkasia ja autojen renkaista irtoavaa kumirouhetta sekä tiemerkintämaalia.

Jos talven aikana pudotti Helsingin kaduilla jotain lumihankeen, se saattaa hyvinkin olla tällä hetkellä merenpohjassa.

Viime talvena lumi oli todellinen ongelma Helsingissä. Runsaan lumen vuoksi kaupunki joutui avaamaan 19 varavastaanottopaikkaa, koska vakituiset kahdeksan paikkaa eivät pystyneet nielemään riittävän nopeasti suurta lumimäärää.

Osassa lumenvastaanottopaikkoja roskat ja kiintoaines erotellaan ennen kuin sulanut lumi matkaa mereen. Erottelun apuna toimii esimerkiksi verkko tai välppä. Hernesaaressa lumikuormat sen sijaan kipattiin puhdistamattomana suoraan mereen.


Lumen seassa mereen kaadetaan myös valtava määrä sinne kuulumatonta jätettä.

Kaupungin mukaan suoraan mereen kaadettiin Hernesaaressa noin 20 000 kuormallista lunta. Vastaanottopaikoille lunta tuotiin Helsingissä yhteensä vähän alle 100 000 kuormallista.

Maununnevalle, jossa lumesta erotellaan suurimmat roskat ennen sulaneen aineen matkaa mereen, vietiin arviolta 10 000 kuormallista.


Maununnevalla lumi on jo jonkin verran sulanut. Vielä sulamatta jääneestä isosta lumikasasta voi kuitenkin tarkastella, millaista jätettä mereen meni Hernesaaressa, jossa lumi kaadetaan mereen puhdistamattomana.

Maununnevan lumenvastaanottopaikalla on jäljellä korkeimmillaan noin kymmenen metrin korkuinen, tummanharmaan värinen lumikasa. Tosin ensikatsomalla sitä voisi luulla hiekkakasaksi, koska sen päällä on niin paljon soraa.

Soran lisäksi kasasta erottuu valtava määrä roskaa, erityisesti muovia: esimerkiksi muovisia mukeja, haarukoita, pillejä, kahvikuppien kansia ja suklaapatukoiden kääreitä sekä muovipusseja.


Pienempien muoviesineiden lisäksi kasasta löytyy myös paljon muuta. Siellä on muun muassa lasten hiekkalaatikkoleluja, nukke, meikkisuti ja erilaista rakennusjätettä.


Muovin hajoamiseen meressä menee todella kauan, satoja vuosia, kertoo Maiju Lehtiniemi, Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksen tutkimusprofessori.

”Esimerkiksi muovikassi, joka repeytyy helposti, palastuu heikentyessään pienemmäksi ja pienemmäksi mikromuoviksi”, Lehtiniemi sanoo.


Mereen päätyneestä muovista suurin osa päätyy lopulta merenpohjaan, koska muovin päälle muodostuu ohut kerros biologista materiaalia, muun muassa bakteerikasvustoa. Silloin sen paino lisääntyy, ja lopulta muovikappale uppoaa.

Lehtiniemen mukaan merenpohja luo muoville kaikkein kestävimmät olosuhteet, sillä siellä on pimeää ja kylmää. Siksi muovin hajoamisprosessissa kestää vielä huomattavasti kauemmin meressä kuin esimerkiksi rannalla, missä auringonvalon uv-säteily heikentää muovia hieman nopeammin.

Muovi kerää itseensä merenpohjassa haitta-aineita, jotka siirtyvät niitä syöviin eliöihin.

Lehtiniemen mukaan kaikki eliöt meressä syövät mikromuovia, vahingossa.

”On tutkittu, että Itämeressä esimerkiksi sinisimpukat keräävät sisäänsä pienikokoisia partikkeleita mikromuovia. Kalat, jotka haukkaavat isompia eliöitä, taas vahinkosyövät isompaa mikromuovia.”

Lumen mereen kaatamisen lisäksi mikromuovien on todettu kulkevan kaupunkialueilta sisävesiin ja meriin muun muassa hulevesien kautta.Karkkipapereiden ja pikaruokapaikkojen muoviastioiden lisäksi Maununnevan lumenvastaanottopaikalla on runsaasti tupakantumppeja.

Lehtiniemi muistuttaa, että tupakantumpit ovat osittain synteettistä ainetta, vaikka saattavat näyttää paperilta. Luontoon joutuessaan se ei hajoa, vaan muuttuu hitaasti mikromuoviksi. Lisäksi tupakantumpeissa on kemikaaleja, jotka ovat myrkyllisiä ja ympäristölle vaarallisia.

”Moni kadulle tumpin heittäjä ajattelee varmaan, että se maatuu, mutta näin ei ole. Se ei hajoa sen paremmin kuin muovikaan”, Lehtiniemi sanoo.


Hernesaaren rannassa, jossa lumi kipataan mereen puhdistamattomana, mereen päätyy normaalitalvena useita tuhansia kiloja roskaa ja arviolta yli viisikymmentä miljoonaa mikromuovipartikkelia, selviää Kaisa Pikkaraisen vuoden 2017 pro gradu -tutkielmasta Lumi mikromuovien ja muun roskan reittinä kaupunkialueelta mereen.

Myös Maununnevan lumikasassa on paljon sellaista luonnolle haitallista ainetta, jota paljain silmin ei voi erottaa.

”Tällaista mikromuovia on vielä huomattavasti enemmän lumen seassa kuin ihmisten typeryydestä ja laiskuudesta johtuvia, kadulle jääneitä roskia”, Lehtiniemi sanoo.

Lumen auraamisen yhteydessä mereen päätyy Lehtiniemen mukaan nimittäin paljon esimerkiksi asfalttihiukkasia ja autojen renkaista irtoavaa kumirouhetta. Lisäksi auran jyrsiessä tienpintaa siitä irtoaa tiemerkintämaalia eli maalia, jolla tienpintaan merkitään esimerkiksi kaistaviivat tai suojatiet.

Myös Pikkarainen kertoo tutkielmassaan, että kaupunkialueelta kerätyssä lumessa yleisimpiä mikromuoveja ovat tiemerkintämaali- ja muovipartikkelit.


Maununnevan lumikasassa näyttää olevan paljon soraa. Se onkin Lehtiniemen mukaan jäte, jota menee mereen kaikkein eniten lunta kaadettaessa.

”Soraa kuitenkin ruopataan pois merestä, koska vähitellen se madaltaisi aluetta niin paljon, etteivät laivatkaan pääsisi enää kulkemaan.”

Lehtiniemi epäilee, että ruopatessa osa roskistakin luultavasti nousee ylös, mutta osa niistä on jo ehtinyt kulkeutua virran mukana kauemmas.


Helsingin kaupunki on etsinyt ideoita lumiongelman ratkaisuksi innovaatiokilpailulla, joka tuotti neljä palkittua keksintöä.

Kaikki neljä kilpailun kärkeen sijoittunutta keksintöä tähtäävät lumen kuljetustarpeen pienentämiseen, varastoinnin tehostamiseen ja mereen kaatamisen ympäristöhaittojen vähentämiseen. Kaupunki toivoo käyttävänsä tulevaisuudessa niitä kaikkia, mutta yksi innovaatioista on tarkoitus ottaa käyttöön jo ensi talvena Hernesaaressa.

Yksityiskohtaista tietoa Hernesaaressa kokeiltavasta innovaatiosta kaupunki ei vielä anna.

”Se on ratkaisu, jonka avulla roskat jäävät Hernesaaressa laiturin edustalle, josta ne voidaan sitten kerätä pois. Innovaatio vähentää lumen mereen kaatamisen haittavaikutuksia”, kertoo Tero Koppinen, Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran tuotantopäällikkö.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  3. 3

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  7. 7

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  8. 8

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  9. 9

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  10. 10

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää