MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Kaupunki

Muistatko kuuman jojo­kesän 1991? HS listasi 11 asiaa, jotka katosivat Helsingin katu­kuvasta iäksi

Sähköpotkulaudat ovat tulleet tänä kesänä ryminällä Helsinkiin, mutta on katukuvasta vuosien varrella myös kadonnut tukku asioita ja ilmiöitä.

Helsingin katukuvaan on tänä kesänä ilmestynyt uusi, vahvasti näkyvä elementti: sähköpotkulaudat. Kun tulee uutta, on oiva hetki muistella sitäkin, mitä kaikkea pääkaupungin kaduilta on vuosien varrella kadonnut.

Muistatko esimerkiksi nämä?

Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä kehitetään jatkuvasti vastaamaan kasvavan väestön tarpeita. Esimerkiksi länsimetroa ulotetaan paraikaa jatkumaan syvemmälle Espooseen, ja myös pikaraitiotie Raide-Jokerin rakentaminen alkoi kesäkuun alussa.

Historia kätkee kuitenkin uumeniinsa myös joukkoliikenneratkaisuja, joista Helsinki on jo luopunut. Sellainen on esimerkiksi vuonna 1949 aloitettu ja kesäkuussa 1974 lopetettu johdinautoliikenne.

Johdinautoilla eli eräänlaisella bussin ja raitiovaunun ristisiitoksilla liikennöitiin Helsingissä vain linjaa 14, joka kulki Eirasta Meilahteen. Koeliikennettä ”trollikoilla” oli vielä vuosina 1979–1985.


Jo ennen johdinautoja pääkaupungista katosivat vossikat eli hevoset kärryineen, joita käytettiin kuin takseja ikään. Vaikka laajamittainen, 1900-luvun alussa kukoistanut vossikkatoiminta kuihtui autoistumisen myötä, riitti siitä jonkinlaisia rippeitä jopa 1990-luvulle asti. HS uutisoi vuonna 1996, että ”Helsingin viimeinen vossikkakuski joutui vaihtamaan vaununsa taksiin”, koska Helsingin poliisilaitos teki merkittävän vuokrankorotuksen Ruskeasuon hevostalleilla. (HS 24.11.1996)

Poliisihevosia on vieläkin Ruskeasuolla. Sen sijaan vossikkaliikenne – siinä muodossa kuin vain vanha kansa sen voi tietää – on pelkkä muisto, jossa kavion kolke vaimenee hiljalleen kantakaupungin mukulakivikaduilla.


Autoistuminen paitsi vei monia asioita pois Helsingin katukuvasta myös toi sinne jotain. Muun muassa kolikoilla toimineet pysäköintimittarit, joita pystytettiin jokaisen parkkiruudun eteen. Pysäköinnistä pitää yhä maksaa kantakaupungissa, mutta järjestelmä on kehittynyt aimo harppauksin.


Johdinautojen, vossikoiden ja omien autojen lisäksi Helsingissä on historian saatossa liikuttu monin muinkin keinoin. Tätä normaalia jatkumoa ovat myös ne keväällä pääkaupunkiin rantautuneet sähköpotkulaudat, jotka ovat herättäneet ilon ja innostuksen lisäksi myös huolta ja vastustusta.

Kun ottaa käteen torstaina 10. heinäkuuta 1997 julkaistun Helsingin Sanomat, tuntuu kuin lukisi tuoretta uutista potkulaudoista. Tuolloin uusi ja pelottava asia oli tosin rullaluistelu.

”Entisestä teinien huvista, rullaluistelusta, on nopeasti tullut jokamiehen harrastus”, uutisessa kerrotaan.

HS nosti esiin, että ”jopa eläkeläisistä rohkeimmat hankkivat hyötyliikuntansa luistelemalla”. Asiassa riitti sulattelemista.

”Rullaluistelu puhuttaa ja säikyttää – eikä vähiten osaamattomien rullailijoiden törttöilyn takia”, HS:n uutisessa todettiin.

Nykyään rullaluistelijoita näkee Helsingissä ani harvoin. Tunnettuja rullaluistelun ystäviä ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ”rullaluisteleva supersankari” Laserskater. Miehistä jälkimmäinen on valottanut omintakeista elämäntapaansa muun muassa Ylpeästi erilaiset -tv-sarjassa ja Imagen artikkelissa, mutta viime aikoina hän on pysytellyt paitsi salanimensä suojissa myös pois julkisuudesta.


Urheilun vastapainoksi on hyvä muistella syntisempiä huveja. Dave Lindholmin klassikkolaulua mukaillen tupakka, viina ja villit naiset eivät tietenkään ole tyystin kadonneet Helsingistä, mutta esimerkiksi tupakkatuotteita ei enää mainosteta näkyvästi katukuvassa.

Toisin oli vielä 1960-luvulla. Silloin tupakkaa tyrkytettiin lasten keskellä Linnanmäen huvipuistossakin, missä oli jopa erään silloisen tupakkamerkin sponsoroima maailmanpyörä.


Harvemmin näkyy enää ruusujen myyjiäkään, joiden tehtävänä oli kierrellä yökerhoissa humalaisten keskellä. Vielä 2000-luvun puolivälin tienoilla oli hyvinkin mahdollista tehdä kukkaostoksia mielitietylleen läikkyneiden juomien tahmentamalla tanssilattialla – juuri ennen niitä kuuluisia viimeisiä hitaita.


Helsingin katukuvasta kadonneen musiikin saralta on puolestaan syytä nostaa esiin inkaorkesteri, joka viihdytti ohikulkijoita vuosikaudet Kolmen sepän patsaalla ydinkeskustassa. Perulaismuusikot eivät tosin saaneet osakseen silkkaa ihailua ja kiitosta, sillä ison ryhmän musisointi oli sangen äänekästä.

”Aleksin remontin ansiosta säästyimme parin kesän ajan Kolmen sepän aukiolla soittavalta inka-intiaaniorkesterilta. Viime kesänä he palasivat, ja saimme taas kuunnella sitä samaa panhuilukappaletta, jota siellä on soitettu vähintään 20 vuoden ajan. Nyt he ovat palanneet jälleen, mukanaan entistä suuremmat kovaääniset ja vahvistinlaitteet, joihin sähkö tehdään vieressä pärisevällä moottorigeneraattorilla”, valitettiin HS:n yleisönosastokirjoituksessa toukokuussa 2004.

Arkistokuvat paljastavat, että ainakin vielä vuonna 2005 yhtye oli soittopuuhissa tutulla asemapaikallaan.


Internetin keksiminen ja lopulta räjähdysmäinen yleistyminen on muovannut maailmaa monin tavoin. Enää ei esimerkiksi tarvitse lähteä bingohalliin, vaan pelit voi pyöräyttää käyntiin vaikkapa kesken ratikkamatkan omalla kännykällään.

Helsingin viimeinen bingosali, HJK:n Finnbingo Puotinharjussa, lopetti toimintansa 15. helmikuuta 2015.

”Ikävä kyllä ei kannata. Ei käy tarpeeksi ihmisiä enää. Ovat luonnollista tietä poistuneet, ei saada nuoria tilalle, netti vie asiakkaat”, vuorovastaava Ulla Suihko perusteli Helsingin viimeisen bingosalin lopettamispäätöstä HS:lle alkuvuodesta 2015.


Ironista kyllä, netti vei asiakkaat myös nettikahviloista. Kun internet ei ole enää harvinaisuus ja silkka asiaan vihkiytyneiden erikoisuus, on toki sangen luonnollista, etteivät ihmiset enää kokoonnu johonkin tiettyyn paikkaan surffailemaan nettisivuilla ja käyttämään sosiaalista mediaa.


Tismalleen samaan tapaan aika ajoi myös puhelinkioskien ohi. Lankapuhelinaikana niitä näkyi Helsingissä siellä täällä, mutta kännyköiden yleistyminen vei koko bisnekseltä pohjan alta. Jo vuoteen 2007 mennessä Suomessa oli hävitetty lähes kaikki puhelinkioskit, eikä niitä ole tänä päivänä Helsingissä ensimmäistäkään.


Vielä loppuun suoranaisen erityismaininnan ansaitsee jojovillitys, joka riehui erityisen tymäkästi vuonna 1991. ”Jojottelu leviää kuin virus”, HS otsikoi tuolloin. (HS 11.10.1991)

Kesää 1991 kutsuttiin mediassa jopa ”kuumaksi jojokesäksi”.

”Jojotus tuntuu ajoittain tulevan ja menevän luonnonvoiman väistämättömyydellä läpi maailman. Vempain on peräisin tuhansien vuosien takaa Filippiineiltä, jossa sitä käytettiin alkujaan metsästämiseen. – – Nyt jojoilu on rynninyt läpi koulumaailman”, HS:n toimittaja sanaili.

Jojojen kanssa temppuilleet lapset ja nuoret värittivät katukuvaa niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Suosittuja kikkoja olivat muun muassa ”kehto”, ”kolmiapila” ja ”koiran ulkoilutus”.


Puuttuuko listauksesta jokin asia tai ilmiö, joka on kadonnut vuosien varrella Helsingin katukuvasta? Lähetä vinkkisi HS:lle. Kuvia voi lähettää tekstiviestitse numeroon 17181 (0,60 euroa) tai nettilomakkeella. Kuvia ja videoita voi myös lähettää sähköpostitse osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Oikaisu 13.6.2019 kello 8.50: Kuvatekstissä kerrottiin virheellisesti, että yksi puhelinkoppi olisi sijainnut Hevossaaressa. Se sijaitsi Hevossalmessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  7. 7

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  8. 8

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  9. 9

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää