Kaupunki

Paperitöiden alle hukkuvat Helsingin suurten päiväkotien johtajat eivät ehdi enää miettiä edes lasten kasvattamista

Kuusi suuren varhaiskasvatusyksikön johtajaa kertoo, että jatkuvat keskeytykset ja byrokratia imevät liikaa aikaa itse johtamiselta.

Monessa perheessä jännitetään näinä viikkoina syksyä. Miksi tieto tulevasta päiväkodista tulee Helsingissä usein viime tingassa?

Yksi syy on, että vastuu päätöksistä on harvemmilla harteilla.

Päiväkotien johtajat sanovat, että heidän työmääränsä on vähitellen kasvanut valtavaksi. Hallinnollinen säätö ja sälä rosvoaa aikaa varsinaiselta johtamiselta. Tämä vaikuttaa päiväkodissa kaikkeen.

200 lapsen päiväkoti on jo tavallinen Helsingissä. Vuonna 2020 tehdään Suomen ennätys, kun Maunulaan avataan 335 lapsen Suursuo-Stigen.

Pienemmät päiväkodit taas on usein niputettu samaan varhaiskasvatusyksikköön ja siten saman johtajan alaisuuteen. Alaisia voi olla tällöin vaikka kolmessa eri osoitteessa tai päiväkotien lisäksi esimerkiksi perhepäivähoidossa.

Juttua varten on haastateltu kuutta kokenutta johtajaa eri puolilta Helsinkiä. He eivät esiinny nimillään, koska he epäilevät puhumisesta julkisesti seuraavan ikävyyksiä.

”Tästä tehdään Helsingissä herkästi yksilön ongelma, vaikka kyse on rakenteista. Johtamisella on suuri vaikutus varhaiskasvatuksen laatuun.”

Johtajat kertovat, että työtunteja palaa käytännön asioihin, loputtomiin keskeytyksiin ja byrokratiaan, rekrytointiongelmiin ja kelvottomien tilojen kanssa temppuiluun.

”Tärkein tehtäväni olisi olla pedagoginen johtaja, mutta sille joutuu raivaamaan koko ajan aikaa.”

Mistä tilanne johtuu? Johtajat käyttävät sellaisia sanoja kuin valua, ajautua, kasautua. Työ on muuttunut pirstaleiseksi vähitellen. Ei ole aikaa ajatella. Moni päätyy uupumuksen vuoksi työterveyteen.

Takavuosina päiväkodit olivat pieniä ja johtajat osan ajasta lastentarhanopettajina. Viime vuosikymmenellä Helsingissä päätettiin, että johtajan pitää keskittyä johtamiseen. Työ lapsiryhmässä jäi pois, ja päiväkoteja yhdisteltiin hallinnollisesti.

Kun tämä oli jo arkea, Helsingissä määriteltiin, että ihanne olisi 25–29 suoraa alaista johtajaa kohden. Tuolloin vuonna 2011 näin usein olikin. Nykyisin yli sadalla johtajalla on 30–39 alaista ja parillakymmenellä yli 40.Koulujakin on Helsingissä yhdistelty. Myös rehtoreilla on paljon töitä, mutta päiväkodeissa ei ole vastineita koulusihteereille tai kouluisännille.

Kouluissa on apulaisrehtori, päiväkodeissa varajohtaja, jolle tähän asti on annettu kitsaasti työaikaa hallintoon.

Päiväkodin johtaja on siis usein yksin vastuussa kaikesta vessapaperin riittävyydestä budjetin pitävyyteen ja varhaiskasvatuksen tavoitteisiin.

Haastatellut sanovat, että paperityöt ja erilaiset hallinnon muodollisuudet vievät jopa enemmän aikaa nykyisin, kun Helsinki on korvannut virastot toimialoilla.

Kehitysähky, kuvailee yksi johtaja, vaikka varhaiskasvatuksen kehittäminen on hänestä yleisellä tasolla välttämätöntä.

Aikarosvo on myös kiinteistönhuolto, eikä tämä koske vain isoja remontteja tai sisäilmaongelmia.

Pikkuvika, kuten särkynyt portti tai hiekoittamaton piha talvella on lasten vuoksi turvallisuussyistä korjattava nopeasti. Korjaustyöt on yleensä ulkoistettu. Joissain päiväkodeissa kaikki sujuu sukkelaan, toisissa joka asiasta joutuu muistuttelemaan.

”Pitää kiristää, uhkailla ja vaatia, ennen kuin mitään tapahtuu.”

Toinen stressiä tänä vuonna aiheuttanut ongelma on ollut sijaisjärjestelyt. Sijaisista oli varsinkin flunssakaudella suuri pula.Nyt alkukesästä johtajia työllistävät heidän mielestään olennaiset tehtävät, mutta niihinkin kuluva aika on kasvanut.

He viimeistelevät kesän järjestelyjä, kuten työvuoroja lomakuukausina, palkkaavat henkilökuntaa syksyksi, suunnittelevat syksyn toimintaa ja ryhmäjakoja sekä päättävät lasten tulevista paikoista.

Varsinkin varhaiskasvatuksen opettajia on jo kauan ollut liian vähän, ja siksi pätevien ammattilaisten rekrytoiminen on aiempaa suurempi urakka.

Paikkajako on joissain kaupunginosissa hankala palapeli, jos lasten hakemuksia päiväkotiin on vaikka nelinkertainen määrä vapaisiin paikkoihin suhteutettuna.

Alueiden välillä on myös eroa siinä, hoituuko yksittäinen päätös parilla puhelulla ja muutamalla klikkauksella kömpelöksi koetussa sähköisessä järjestelmässä.

Vasta Suomeen muuttaneet esimerkiksi on järkevää tavata kasvokkain tulkki mukana, kun suomalainen päiväkoti ja sen käsitys hyvästä lapsuudesta on vanhemmille ihan vieras.

Niinpä kaupunginosassa, jossa maahanmuuttajia on paljon, johtajalla menee hakemusrumbaan enemmän aikaa.

Toisaalta tämäkin on osa perheiden tukemista, jota kaikki haastatellut johtajat pitävät oleellisena. Ihan kaikki vanhemmat hyötyisivät tuesta ja johtajista on tärkeää, että heihin saa aina yhteyden.

Yhteistyö muiden perheiden kanssa työtä tekevien kuten koulun tai lastensuojelun kanssa on myös keskeistä.

”Lapset, opettajat ja vanhemmat voisivat kaikki paremmin, jos olisi aikaa tukea perheitä enemmän.”

Johtajat haluaisivat myös tehdä enemmän henkilöstönsä hyvinvoinnin eteen.

”Tämä on ihmissuhdetyötä. Pitää ehtiä kohdata kasvokkain, keskustella.”

Mitä sitten voitaisiin tehdä toisin? Haastatellut sanovat, että päiväkodeillakin voisi olla sihteerit hoitamassa rutiineja ja rikkinäisistä porteista muistuttelua.

Sähköiset työkalut pitäisi panna kuntoon. Toimialan johdon sietäisi selkeämmin linjata, mikä isossa yksikössä on epäoleellista ja minkä voi jättää tekemättä.

Osa rajoittaisi yksiköiden kokoa nykyistä pienemmiksi, paitsi johtamisen myös lasten hyvinvoinnin vuoksi.

Päiväkodeissakin pitäisi olla apulaisjohtaja eikä mikään vara-. Johtajat kaipaavat työparia suunnittelemaan varhaiskasvatusta.

Kaikki kuusi kertovat jo nykyisin siirtävänsä alaistensa vastuulle paljon kaikista tärkeimpänä pitämäänsä tehtävää. Siis pedagogista johtamista, jolle nykyinen laki asettaa kunnianhimoisia vaatimuksia. Mitä se siis on?

”Hyvä pedagoginen johtajuus ja laatu ilmenevät siinä, miten aikuinen lapsen kohtaa.”

”Se on sitä, että meidän toiminnassa on koko ajan sama punainen lanka olemassa. Että me tuemme ihan jokaisen lapsen kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla.”

”Opettajat ovat taitavia ja tekevät paljon suunnittelutyötä, mutta heitä ei saisi jättää siinä yksin. Jonkun pitäisi katsoa pidemmälle tulevaisuuteen, että mihin suuntaan ollaan menossa.”

Kaikkein suurimmat yksiköt saavat johtamisapua

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas on päiväkotien johtajien kanssa samoilla linjoilla siitä, että pedagoginen johtajuus on erittäin tärkeää.

”Johtamista pitää koko ajan kehittää. Minusta tässä ollaan mentykin erittäin hyvään suuntaan. Pystymme tuottamaan entistä laadukkaampaa varhaiskasvatusta. Mutta rekrytointiongelmiin ja tilapaikkojen määrään liittyy isoja haasteita.”

Hän sanoo, että yksiköt ovat tosiaan kasvaneet, vaikka pieniäkin päiväkoteja on myös tulevaisuudessa.

Mitä kehittäminen sitten käytännössä tarkoittaa? Järvenkallas sanoo, että tänä vuonna on mietitty parempia malleja sijaisjärjestelyihin ja täydennyskoulutettu henkilökuntaa.

Tulevina vuosina suunnitelma tarjota jokaiselle lapselle paikka läheltä kotia helpottaa paikkajärjestelyjä, mutta sen toteuttaminen vie aikaa.

Kaupunki luokitteli johtajat vuodenvaihteessa uusiin palkkatasoihin, ja johtajat saivat samalla myös palkankorotuksia, kuten muutkin varhaiskasvatuksen opettajat.

Varajohtajan tehtäviä on mietitty uusiksi. Varajohtajan työaikaa on luvattu enemmän johtamiseen kaikkein suurimmissa, yli 40 alaisen yksiköissä. Myös 30–39 alaisen yksiköissä aikaa tulee hiukan lisää, Järvenkallas lupaa.

Entä johtajien toivoma sihteeriapu? Järvenkallas pitää tarpeellisempana sitä, että kehitetään nykyistä paremmin toimivia sähköisiä järjestelmiä. Hallintohenkilökunnan lisäämistä hän ei pidä todennäköisenä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  8. 8

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  6. 6

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  7. 7

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää