Kaupunki

Ruokaa kotiovelle ja terassille paljuun: HS vieraili Kala­satamaan nousevassa Suomen korkeimmassa asuin­talossa

SRV:n rakentaman Majakan pitäisi olla valmis lokakuussa.

Kun hissi aukeaa kerroksessa 33, avautuvat ikkunoista näkymät koko kaupunkiin. Mikä on tietenkin loogista. Näkyyhän Kalasataman ensimmäinen tornitalo kaikkialle Helsinkiin.

Majakka on valmistuessaan Suomen korkein asuintalo. Meidän ainoa melkein pilvenpiirtäjämme, joka nousee 134 metriä meren pinnasta.

Ja tällaiset näkymät sieltä sitten ovat: Länteen päin näkyy kaupunkia aina Keilaniemeen saakka. Pohjoisessa Pasilan Tripla erottuu radan varresta. Idässä merenranta jatkuu Kulosaaresta eteenpäin.

Ja alapuolella autot ja metro ajavat pitkin Itäväylää. Viereisellä rakennustyömaalla kymmenet rakennusmiehet rakentavat toista asuintornitaloa, Loistoa.


Majakka valmistuu lokakuussa. Näin rakennusyhtiö SRV kertoi asunnon ostaneille huhtikuussa. Muutot käynnistyvät porrastetusti lokakuun alussa.

Kauppakirjojen mukaan asuntojen piti olla valmiina jo toukokuun viimeinen päivä.

Mutta ensin ongelmia tuli Majakan julkisivun kanssa. Sitten 32. kerroksessa tapahtui vesivahinko.

SRV:n asuntoliiketoiminnan johtaja Antero Nuutinen myöntää, että työtä on vielä paljon jäljellä. Nuutisen tiedossa ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksi Majakka ei olisi valmis lokakuussa.

”Kyllä tässä hartiavoimin tehdään töitä, että talo tulee valmiiksi.”

Majakka on melkein kokonaan myyty. Tornitalon 282 asunnosta on enää myymättä seitsemän. Ne kaikki sijaitsevat talon kahdessa ylimmässä kerroksessa.

Ostajaa odottavat esimerkiksi kaksi lähes kahden miljoonan euron hintaista isoa kolmiota.

Nuutisen mukaan Majakan asunnot menivät kaupaksi poikkeuksellisen nopeasti. Siinä vaiheessa, kun asunnot kaikkien valituskierrosten jälkeen vihdoin tulivat myyntiin, jono oli pitkä.

“Kauppoja tehtii yhden kuukauden aikana valtava määrä.”

Majakan viereen rakennettavan Loiston varaustilanne on edennyt selvästi hitaammin. Loistosta noin 40 prosenttia on myyty tai varattu.

Nuutisen mukaan loppuvuonna 2021 valmistuva Loisto on myynyt samaa tahtia kuin normaali kerrostalo.


Kalasataman tornitalot eivät kuitenkaan ole normaaleja kerrostaloja. Se käy selväksi talon kolmanneksi ylimmässä kerroksessa, jossa sijaitsevat tulevien asukkaiden yhteistilat sekä yksi talon saunoista.

Asukkaat voivat varata tiloja korvausta vastaan, ja päivisin ne ovat kaikkien asukkaiden käytettävissä. Maanantaisin on lenkkisauna.

Ulos terassille tulee vielä kesäkeittiö ja grillit sekä palju. Ruokaa voi tilata myös kauppakeskus Redistä.

SRV:n palvelukehityksen projektipäällikkö Lotta Toivonen kertoo, että asukkaat ovat itse päässeet päättämään siitä, mitä yhteistiloihin tulee sekä siitä, millä säännöillä tiloja käytetään.

Majakkaan tulee poikkeuksellisen paljon palveluita.

SRV on parasta aikaa rekrytoimassa aulapalveluihin henkilökuntaa. Maksua vastaan kotiinsa saa esimerkiksi siivousta ja kukkien kastelua tai vaikkapa huoltomiehen tekemään pieniä asennuksia.

Ruokakaupasta voi tilata ruokaa, joka toimitetaan aulaan tai kotiovelle.

Lisäksi voi ostaa pesulapalveluita, koiran ulkoilutusta tai nopean juhlameikin.

Kaikilla asukkailla ei ole omaa autoa, mutta sellaisen voi vuokrata – samoin kuin sähköpyörän.

Majakan asunnot ovat siis noin neljä kuukautta myöhässä. SRV on kertonut, että ylimääräisiä kustannuksia tulee yhteensä 4–7 miljoonaa euroa.

Osa kustannuksista liittyy asuntoja ostaneille ihmisille maksettaviin korvauksiin. Osalle asukkaista SRV on maksanut Forenomin kalustettuja asuntoja. Lisäksi on pitänyt maksaa tavaroiden väliaikaista säilytystä sekä ylimääräisiä muuttoja.

Nuutisen mukaan SRV on sopinut kaikkien asukkaiden kanssa suoraan siitä, miten heille korvataan.

“Hyvässä hengessä. Asiakkaat ovat myös ymmärtäneet tilanteen”, hän sanoo.

SRV on sopinut Helsingin kaupungin kanssa, että vuoteen 2024 mennessä se on rakentanut kahdeksasta tornista seitsemän.

Rakennusyhtiö tekee kuitenkin jokaisen tornin osalta rakentamispäätöksen erikseen, varaustilanteen mukaan. Viime kädessä siis markkinat päättävät, millä aikataululla loput tornit Kalasatamaan nousevat.

Tornien suunnittelu on jo pitkällä. Pisimmällä Majakan ja Loiston jälkeen on hybriditorni Horisontti, jonka ennakkomarkkinointi on alkanut.

Torniin tulee 26 kerrosta, joihin rakennetaan muun muassa huoneistohotelli. Ylimpiin kymmeneen kerrokseen tulee toimistotilaa. SRV käy paraikaa neuvotteluja mahdollisten vuokralaisten kanssa.

Horisontin 24. kerrokseen on suunniteltu avointa terassiravintolaa.

SRV aikoo myydä kiinteistön, joten uusi omistaja aikanaan päättää, avataanko ravintola yleisölle vai palveleeko se vain talon vuokralaisia.Redissä odotetaan Majakkaa

Kauppakeskus Redissä odotetaan Majakan valmistumista kiihkeästi. Kauppakeskuksen johtaja Aleksi Salminen sanoo, että ensimmäisen tornitalon valmistumisella on valtava merkitys Redille.

“Majakan asukkaat ovat iso buusti kauppakeskuksen vuokralaisille. Ovathan he ihmisiä, jotka käyvät Redissä päivittäin”, Salminen muistuttaa.

Redin kävijämäärät ovat nyt muutenkin olleet nousussa. Salmisen mukaan toukokuu ja kesäkuun alku ovat olleet “supervilkkaita”. Väkeä on ollut kauppakeskuksen käytävillä ja hissejä on jouduttu odottamaan, Salminen sanoo.

“Pystyimme esimerkiksi toukokuussa kasvattamaan joinakin arkipäivinä kävijämääriä jopa 4 000:lla alkuvuoteen verrattuna. Helsinki-päivänä meillä jaettiin 1 500 lippua Korkeasaareen. Olemme tehneet oikeita asioita. Suunta on hyvä”, Salminen sanoo.

Ja miten muutos on näkynyt kauppakeskuksen vuokralaisille? Salmisen sanoin osalle selkeämmin ja osalle vähemmän. Hän kuitenkin uskoo, että on vain ajan kysymys, milloin kaikki tehty alkaa kantaa hedelmää.

“Kollektiivinen viesti kaikille vuokralaisille on se, että asioita tapahtuu. Meillä on yhteinen intressi.”

Kauppakeskuksen vuokrausaste on pysynyt koko kevään samassa eli hieman alle 90 prosentissa.

Mitä sitten on tehty? Ainakin erilaisia tapahtumia on ollut useita. Seuraavaksi Rediin muuttaa televisio-ohjelma Big Brother ja syksyllä ovensa avaa Terveystalo.

Koulujen alkuun on suunnitteilla jotain erityistä, ja marraskuulle sinkkupäiviä Kiinan malliin.

Lisäksi on panostettu opastuksiin. Keväällä järjestettyyn Ratkaise Redi -suunnittelukilpailun tuli noin kolmesataa ehdotusta.

Muutamia ehdotuksia on testattu käytännössä. Salminen sanoo oppineensa, että joku idea voi näyttää paperilla tosi hyvältä, mutta asiakkaat eivät välttämättä sitä ymmärrä.

“Siksi tällaista työtä ei saada koskaan loppuun. Pitää olla koko ajan valmis miettimään, mitä kehitetään seuraavaksi.”

Syyskuussa Redi juhlii 1-vuotissyntymäpäiviään. Lokakuussa Pasilassa aukeaa kaupungin uusin kauppakeskus Tripla.

Salminen sanoo toivovansa, että Tripla saa hyvän lähdön. Vaikka kauppakeskukset kilpailevat osin samoista asiakkaista, hän uskoo, että koko ala hyötyy siitä, että kuluttajille on tarjolla laadukkaita kauppakeskuksia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää