Kaupunki

Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

Konepajan Brunon yrittäjät kertovat olevansa turhautuneita heidän vuokranantajansa, Yhdysvaltain entisen Suomen-suurlähettilään Bruce Oreckin välinpitämättömään kohteluun. Oreckin mielestä tarina vuokrasopimuksen päättymisestä on hyvinkin yksinkertainen.

Kesällä 2014 valokuvaajat Jakke Nikkarinen ja Ilkka Hietala saivat idean: heidän valokuvausstudionsa naapurista VR:n entisellä Pasilan konepajan alueella oli juuri vapautunut tila, ja siihen sopisi täydellisesti kirpputori.

Kirpputori Valtteri oli poistunut lähistöltä, ja monet ihmiset kävivät Vallilassa Konepajan alueella etsimässä sitä. Kirpputorille olisi kysyntää, Nikkarinen ja Hietala uskoivat.

Neuvottelut VR:n vuokra-asiamiesten kanssa alkoivat.

Konepajan Bruno aloitti tiloissa kesällä 2015, ja siitä tuli nopeasti hyvin suosittu. Nimensä uusi kaupunkikulttuurin keidas sai arkkitehti Bruno Granholmin mukaan, joka piirsi VR:n konepaja-alueen 1800-luvun lopussa.

 

”Olemme tehneet paljon virheitä.”

Nikkariselle ja Hietalalle oli nopeasti selvää, että Vallilassa sijaitsevia tiloja voisi kirpputorin lisäksi hyödyntää tapahtumapaikkana. Bruno järjestikin kirpputorien lisäksi tapahtumia laidasta laitaan, muun muassa klubi-iltoja, rock-keikkoja, teatteria, klassista oopperaa, kisastudioita ja puutarhamessut.

”Yhteisöllisyys täällä on ollut ehdottomasti parasta”, Nikkarinen sanoo.

Nyt Konepajan Bruno on kuitenkin lopettanut toimintansa, koska yritys on haettu konkurssiin.

”Olemme tehneet paljon virheitä, sen myönnämme ehdottomasti”, Hietala kertoo.


Mitä tapahtui Helsingin suositulle kulttuurikeskittymälle?

Vuonna 2016 VR suunnitteli kauppoja paikasta Bauhaus-tavarataloketjun kanssa. Iso tavaratalo alueella kuulosti Hietalan ja Nikkarisen korvaan surulliselta, ja he päättivät yrittää estää sopimuksen toteutumisen.

”Lanseerasimme adressin, jotta tiloja ei myytäisi Bauhausille. Adressiin saimme noin 13 000 allekirjoitusta”, Hietala kertoo.

Adressin avulla sopimus kariutui ja VR alkoi etsiä paikalle uutta ostajaa.

Konepajan Brunolle ensimmäinen isku tapahtui kuitenkin pian onnistuneen adressin jälkeen, vuonna 2017. Vielä silloin rakennukset omistanut VR ilmoitti, ettei alueella saa enää pitää terassia.

Konepajan Brunon melusta oli tehty paljon valituksia, mutta se ei VR:n mukaan ollut ainoa syy päätökseen. VR ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa laajemmin.

Hietalan mukaan epäämiselle ei ollut mitään oikeaa syytä.

”He vetosivat pieneen pihan roskaamiseen ja meteliin, mutta olimme tehneet tarkat rajaukset desibeleille, mitä saa kuulua kello 22:n jälkeen.”

Yrittäjät kyselivät myös lähinaapureiltaan, oliko terassi tervetullut. Kenelläkään ei ollut mitään sitä vastaan.

Hietala kertoo terassin puuttumisen tuottaneen suuren taloudellisen menetyksen, joka vaikeutti esimerkiksi vuokranmaksua.

”Alue on muutenkin haastava, sillä se on pikkuisen piilossa ja edelleen vähän tuntematon. Kesällä, kun olimme ilman terassia, myynnit huononivat paljon”, Hietala sanoo.

Hänen mukaansa paikalla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet kehittyä samanlaiseksi kuin esimerkiksi suomalaistenkin suosima Tallinnan Telliskiven alue, jossa on kaupunkilaisille paljon erilaisia ravintoloita, kahviloita ja yhteisöllistä tekemistä.

”Halusimme Brunon avulla tuoda kaiken kansan tietoon, kuinka hieno paikka tämä on.”

Kesällä 2018 Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck kysyi Hietalalta ja Nikkariselta, miltä heistä tuntuisi, jos hän olisi heidän uusi vuokraisäntänsä.

”Innostuimme ja olimme ihan, että vau, nyt tämä alue lähtee kehittymään kunnolla”, Nikkarinen sanoo.

Alla olevalla videolla Bruce Oreck kertoo suunnitelmistaan heinäkuussa 2018


Hietala kertoo, että hän, Nikkarinen ja Oreck istuivat eräänä päivänä Brunon terassille juttelemaan paikan tulevaisuudesta. Yrittäjät kertoivat Oreckille suunnitelmastaan kehittää paikkaa. Tarkoituksena oli lanseerata Brunoon tammikuussa uusi galleria ja keikkatila, jota varten tilaan rakennettiin uusi baari.

”Hän sanoi, että vaikka rakennukset pitää toki remontoida, remontti alkaa jostain kauempaa ja Bruno saa vuoteen 2022 asti keskittyä rauhassa siihen, mitä tekee. Hän kertoi myös arvostavansa meidän toimintaamme”, Hietala sanoo.

Kun asiasta keskusteltiin uudelleen syksyn aikana Oreckin ja hänen henkilökuntansa kanssa, Hietalalle ja Nikkariselle jäi kuva, että suunnitelmat olivat edelleen voimassa.


Marraskuussa kaupat VR:n ja Oreckin yhtiön Train Factoryn välillä muuttuivat viralliseksi. Oreck osti suuren osan alueen rakennuksista. Nikkarinen ja Hietala olivat iloisia ja helpottuneita.

Kunnes koitti marraskuun 15. päivä, Nikkarinen sanoo. Tässä vaiheessa Oreckin ja Konepajan Brunon yrittäjien tarinat myös alkavat erota toisistaan.

Hietalan ja Nikkarisen mukaan juuri kiinteistökaupat tehnyt Oreck marssi heidän puheilleen ja kertoi yllättäen, että paikka meneekin remonttiin heti.

”Hän sanoi meille, että teidän pitää remontin vuoksi lähteä ja että tilasta tulee niin kallis, ettei meillä ole mitään mahdollisuuksia pysyä täällä”, Hietala sanoo.

Sen jälkeen asiat muuttuivat kummallisiksi eikä yhteistyö enää toiminut.

Tapahtumien järjestäminen talvella oli Brunossa vaikeaa, sillä tilat eivät lämmenneet enää kunnolla ja sisällä saattoi olla vain 15 astetta lämmintä. Uusi vuokranantaja ei vastannut yhteydenottoihin tilojen lämmittämisestä.

Hietalan ja Nikkarisen mukaan Oreck halusi, että Brunolle tehtäisiin uusi vuokrasopimus. Ilman uutta vuokrasopimusta he eivät saisi anniskelulupaa.

”Paitsi että meillä oli jo anniskelulupa. Uusi vuokrasopimus olisi ollut myös sellainen, että hän olisi käytännössä ottanut meidän tilat omaan haltuun ja olisimme välillä saaneet järjestää siellä jotain. Se olisi tehnyt bisneksestämme täysin kannattamattoman, emmekä suostuneet siihen”, Hietala kertoo.

 

”Pahinta oli välinpitämättömyys.”

Hietalan ja Nikkarisen mukaan Train Factory ei vastannut sähköpostiviesteihin, joissa he kyselivät uuden vuokrasopimuksen perään. Samaan aikaan taloudelliset hankaluudet koettelivat jo Brunoa eikä vuokria pystytty maksamaan kolmelta kuukaudelta.

Brunolla oli myös aiempia maksamattomia velkoja ja velkomustuomioita, joissa muun muassa pienpanimoalan yhtiön hakivat 10 000 euron saatavia.

Tammikuussa 2019 posti toi kirjeen vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

”Hän olisi voinut hoitaa asian muullakin tavalla. Asia olisi voitu sopia hyvässä hengessä kanssamme, jos meidät olisi pidetty ajan tasalla asioista”, Hietala sanoo.

”Näkemyksemme on, ettei meitä kohtaan osoitettu minkäänlaista arvostusta. Pahinta oli välinpitämättömyys meitä ja suunnitelmaamme paikan kehittämisestä kohtaan.”


Vuokrasopimus loppuu heinäkuun lopussa, mutta Bruno on jo suurimmaksi osaksi tyhjillään. Yritys haettiin konkurssiin viime viikolla, ja yrittäjät ovat nyt nostaneet kätensä ilmaan.

”Olemme ihan valmiita lähtemään. Tähän on kuulunut niin outoa käytöstä, eikä tässä ole enää mitään järkeä. Train Factorylla on selkeästi muita suunnitelmia, joihin me emme mahdu”, Nikkarinen sanoo.

Yrittäjät kuitenkin uskovat, että alueen kehittyessä ja uuden toiminnan aloittaessa Konepajan Brunon henki siirtyy jossain muodossa eteenpäin.

”Bruno firmana lakkaa olemasta, mutta sen raunioille tulee rakentumaan uutta. Suunnitelmia on jo tulevaisuudelle”, Hietala kertoo.

Oreckin tarina HS:lle tapahtuneista on varsin yksinkertainen.

”Ainoa tarina tässä on se, että he eivät maksaneet vuokraansa.”

Oreck kertoo, että hän halusi auttaa Brunoa mutta he eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, millä tavoin yrittäjät voisivat jatkaa toimintaansa ja samalla maksaa vuokran.

”Minulla ei ole mitään henkilökohtaista heitä vastaan. Mutta jos haluaa käyttää tiloja, täytyy maksaa vuokraa.”

Oreck uumoilee, että tulevaisuudessa paikasta muotoutuu ”kokeellinen ja alati muuttuva olohuone”. Tiistaina Train Factory kertoi, että muun muassa klassisen helsinkiläisbaarin Coronan elämä jatkuu muuton ja remontin jälkeen Konepajan alueella.

Oreck toivoo Konepajan alueesta tulevan kulttuurikeskittymä, joka vetää puoleensa myös ulkomaalaisia turisteja.

Oikaisu 19.6. klo 8.55: Otsikossa kerrottiin virheellisesti, että Konepajan Bruno olisi saanut häädön. Kyse oli vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää