Kaupunki

Suomenlinnan vieressä on uinuva saari, josta Helsinki aikoo tehdä kaupungin seuraavan turistikohteen

Tavoitteena on lisätä saariston houkuttelevuutta lähimatkailukohteena. Suomenlinnan ja Laajasalon välissä sijaitsevan Vasikkasaaren nykyisten kesäasukkaiden noin 50 kesämajaa säästetään.

Helsingin kaupunki suunnittelee Suomenlinnan ja Laajasalon välissä sijaitsevaan Vasikkasaareen matkailutoimintaa.

Kaupunki hakee parhaillaan yrittäjiä rakentamaan ja pyörittämään vuokramökkejä ja ravintola- ja venesatamapalveluja noin 18 hehtaarin kokoiselle saarelle.

”Sinne haetaan jotakin tosi kiinnostavaa ja ekologista konseptia”, Helsingin meriasioista vastaava virkamies, projektipäällikkö Minttu Perttula sanoo.

Perttulan mukaan aivan tavallinen hotelli- ja ravintolatoiminta ei välttämättä ole järkevä ratkaisu saarella, jossa liiketoiminta ei voi tukeutua tasaisen suuriin asiakasmassoihin. Yritystoiminnan pitäisi mahdollistaa matkailussa ”ympäristön kannalta oikeita valintoja”.

Toiminnasta toivotaan ympärivuotista. Perttulan mukaan esimerkiksi Tukholman saaristossa toimivat yrittäjät tekevät vuoden parhaan tilin pikkujoulusesongin aikana.

”Siellä on ymmärretty, että vaikka ympäristö on karski ja rouhea, konsepti toimii, kun saat ihanan ruuan, kivan majoituksen ja saunan.”

Samanlaisia palveluita toivotaan myös Helsingin edustalle, jotta saaristo houkuttelisi kävijöitä myös heinäkuun ulkopuolella.

Tavoitteena on lisätä saariston houkuttelevuutta lähimatkailukohteena.

”Luodaan matkailijoille ja helsinkiläisille polkuja käyttää kaupunkia niin, että hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Jos saaristo koetaan tarpeeksi kiinnostavaksi, kaupunkilaiset jäävät ehkä viettämään lomaa tänne, eivätkä lähde kauemmas.”

Tähän asti Vasikkasaari on ollut vain muutamien hiljainen kesäparatiisi. Saarelle on kaavoitettu majoitustoimintaan tarkoitettuja tontteja jo 20 vuotta sitten, mutta pitkään noin 50 kesämajan asukkaat ovat saaneet nauttia lähinnä omasta seurastaan.

Kaupunki vuokraa kesämajojen tontteja saarella, jolla ei ole vettä, sähköä tai muutakaan kunnallistekniikkaa. Ilman niitä majoituspalvelujen rakentaminen ja pyörittäminen on ollut käytännössä mahdotonta.

Tosin Saunasaaressa, Vasikkasaaren kärjessä, on pitkään toiminut tilaussaunoja pyörittävä saunayrittäjä.Pian tilanne kuitenkin muuttuu, kun manner työntyy lähemmäs saarta. Laajasalon länsiosaan rakentuvasta Kruunuvuorenrannasta aiotaan vetää Vasikkasaarelle kunnallistekniikkaa. Saaren majoituspalvelujen rakentaminen alkaisi siis käytännössä aikaisintaan vuonna 2024.

Helsingin saaristossa ei ole vuokramökkejä, vaikka kysyntää ja kiinnostuneita yrittäjiä olisi.

Vuokramökkien ja majoituspalveluiden mahdollistavia asemakaavoja valmistellaan Vasikkasaaren lisäksi myös muun muassa Vallisaaressa, Kuninkaansaaressa ja Isosaaressa.

Vasikkasaaren asemakaava mahdollistaa noin 9 000 kerrosneliön rakentamisen. Nyt aloitettu yrittäjähaku koskee noin puolta kaavan potentiaalista.

Kaavassa on paikkoja myös loma-asunnoille, mutta niiden tulevaisuus on vielä kysymysmerkki, kertoo kaupungin asemakaava-arkkitehti Henrik Ahola.

”Sitten, kun meillä on mukana saaren kehittämisestä kiinnostuneita yrittäjiä, alamme laatia Vasikkasaaren asemakaavan toteuttamisen periaatteita. Lähdetään siitä, että kesämajojen mökkiläiset saavat olla siellä rauhassa mahdollisimman pitkään”, Ahola sanoo.

Kesämajojen asukkaat ovat Minttu Perttulan mukaan olleet huolissaan Vasikkasaaren tulevaisuudesta.

”Varmaan, jos he saisivat valita, he jatkaisivat mielellään rauhaiseloa siellä. Mutta he sattuvat mökkeilemään 15 minuutin matkan päässä Kauppatorilta. Silloin tilanne ei vain voi jatkua ennallaan”, Perttula sanoo.

Kaupunki on pyrkinyt tekemään saaren kehittämisessä yhteistyötä kesäasukkaiden kanssa. Eri vaiheista on tiedotettu ja asukkaita on kuultu. Perttulan mukaan kompromisseja pitää pystyä tekemään, myös kaupungin suunnalta.

”Haluan painottaa, että se 20 vuotta vanha kaava on varsin raju näiden mökkien näkökulmasta. Nyt pyritään löytämään tapa tuoda sinne asioita niin, että mökit saavat jäädä.”

Helsingin kaupunki haluaa profiloitua merenrantakaupungiksi entistä vahvemmin. Kaupungin merellisessä strategiassa todetaan, ettei merellisyyttä ole hyödynnetty riittävästi vetovoimatekijänä.

Niinpä kaupungin lähisaariston avaamista kaupunkilaisille jatketaan.

”Haetaan matkailusaarten kokonaisuutta, johon kuuluvat Lonna, Suomenlinna ja Vallisaari. Hoidetaan ensin kuntoon lähisaaret, seuraavaksi kaavoitetaan Isosaari”, Perttula sanoo.


Perttula uskoo, ettei saarten kehitys tulevaisuudessa enää riipu mantereelta johdetusta kunnallistekniikasta.

Energiaomavaraisia, uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvia tekniikoita kehitetään parhaillaan vuoristo- ja aavikko-olosuhteisiin. Perttulan mukaan ne voisivat toimia myös saarissa.

Energiaomavaraisia off grid -mökkejä kokeillaan jo esimerkiksi Vuosaaressa. Helsingin Kuninkaansaareen puolestaan testataan niin sanottua nollamökkiä, jossa voi viettää niin vähäpäästöistä mökkielämää kuin mahdollista.

Työt Vasikkasaaressa ovat jo alkaneet. Kaupunki parantaa Vasikkasaaren retkeilypalveluja yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Vangit aloittivat retkeilyreittien kunnostus- ja raivaustyöt viime syksynä. Talvella he rakensivat pöytä-penkkiyhdistelmiä ja ulkohuusseja.

Polkujen ja opasteiden rakentaminen jatkuu tänä kesänä.

Samanlaista yhteistyötä on tehty Suomenlinnan ja Keravan vankiloiden kanssa aiemmin esimerkiksi Vallisaaressa. Minttu Perttula toivoo, että vankityötä käytettäisiin saariston kunnostamisessa nykyistä enemmän.

”Uskon vahvasti luonnon hyvinvointivaikutuksiin ja työn mielekkyyteen luonnossa. Hirveän harvassa paikassa Helsingin kaupunki toimii yksin. Saarilla on vähintään yhtä tärkeää löytää oikeat yhteistyökumppanit kuin mantereella.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää