Löylyissä

Kesällä olisi mukavaa päästä saunaan ja uimaan harva se päivä, mutta Helsingissä on vain muutama julkinen merenrantasauna ja aktiivisen saunojan lompakko joutuu niissä nopeasti koetukselle. Mutta voisiko tilanne muuttua?

Julkaistu: , Päivitetty:

Aurinko valaisee kauniisti välkehtivää merta ja Seurasaarta.

Kallion päällä, rannan komeimmalla paikalla, nököttää upouusi puinen sauna.

Sitä on lämmitetty jo usean tunnin ajan. Puulämmitteinen kiuas rätisee ja lauteilla tuoksuu mäntysuopa sekä tuore vihta.

Vaikka käsillä on idylli keskellä kaupunkia, rauha on käsinkosketeltavaa.

Saunan edustalla seisovat vain saunan suunnittelijat pyyhkeisillään, arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara.

Kaikki näyttää kuvassa täydelliseltä, mutta valitettavasti Seurasaaren sauna ei ole totta – ainakaan vielä. Eivätkä arkkitehditkään ole rannalla, heidät kuvamanipuloitiin sinne samalla tavalla kuin saunakin.


Vilpillisestä lähdöstä huolimatta tämän kirjoituksen aikeet ovat kunnialliset: tässä edistetään rantasaunakulttuurin leviämistä. Saunomisen suosio on ollut Helsingissä viime vuosina kovassa kasvussa, mutta suurin osa julkisista saunoista ei sijaitse veden äärellä. Harmittaa, kun ei pääse saunasta uimaan, vaikka merenrantaa Helsingin niemellä nimenomaan riittää.

Muutamia merenrantasaunoja täällä toki on, mutta nekin ovat kovin kalliita. Ainakin sellaisille, jotka haluavat saunoa monta kertaa viikossa.

Entä jos pystytettäisiin halpoja kansansaunoja sinne tänne vapaille rantaplänteille?

Turistit pyrähtäisivät paikalle kuin hyttysparvet, Helsingistä tulisi maailman saunapääkaupunki ja pormestari Vapaavuori hieroisi käsiään tyytyväisenä yhteen. Tasa-arvotekokin se olisi: merinäköalan äärelle kylpemään pääsisi niin herra kuin duunarikin.

Ja entäs sitten ilmasto? Suomalaiset ovat kesämökkikansaa ja kesämökillä nimenomaan saunominen ja uiminen muodostavat pyhän kaksinaisuuden. Ehkä jokunen polttomoottorilla suoritettava matka jäisi tekemättä, kun kävelyetäisyydellä olisi tarjolla idyllisiä rantasaunoja?


Anu Puustinen ja Ville Hara tarttuvat täkyyn heti. Heidän Avanto Arkkitehdit -niminen yrityksensä on niittänyt kansainvälistäkin mainetta, muun muassa Hernesaaren sauna- ja ravintolakompleksi Löylyn suunnittelijana. Sattumalta Puustisella ja Haralla on kansansaunan aihiokin valmiina.

Kolo-sauna on massiivihirsistä koottava pop up-sauna, joka suunniteltiin alun perin Hongkongin ydinkeskustaan. Laatikkomaisen saunan sisään on koverrettu vapaamuotoinen saunatila 10 hengelle, pieni pukuhuone ja suihkutila.

Voisiko Kolosta olla malliksi Helsingin uusille kansansaunoille?

Rakennustöissä ei ainakaan kauan nokka tuhisisi.

”Sen saa pari ukkoa päivässä pystyyn eli saisi varmaan talkoovoiminkin”, Ville Hara arvioi.

Ja jos materiaaleissa ei hienosteltaisi, niihinkään ei tuhlaantuisi loputtomasti rahaa.

Mutta mihin uudet kansansaunat sitten Helsingissä pystytettäisiin? Yksi voisi tosiaan tulla Seurasaareen. Se on hieno paikka, mutta nykyisellään vain harva tuntuu löytävän sinne. Rautakauden kylästä ei oikein ole vetonaulaksi.

Mutta nyt tulee kansansauna.

Hara ja Puustinen kävelevät Seurasaaren kiertävää reittiä ja tiirailevat hyvää paikkaa saunalle. Heti nudistirannan korkeat aidat nähtyään kaksikko on yhtä mieltä siitä, että saunalle on löytynyt tontti.

”Tämä on länsirannalla, ja tässä on valmiina sellainen infra, joka tukisi saunomista. Erikoispiirteenä se, että pääsisi alasti uimaan”, Puustinen sanoo.

Kumpikin arkkitehdeistä korostaa ympärivuotisen uimisen mahdollisuuksia Helsingin saunoja suunnitellessa. Heidän yhtiönsä Avanto-nimikin juontuu siitä, että jokaisen rakennuksen tulisi olla yhtä ”päräyttävä” kokemus kuin jääkylmään veteen hyppääminen.

Yleisten saunojen ei tarvitse enää sijaita kerrostalojen keskellä, sillä saunat eivät ole enää vain iltapesua varten.

”Ennen saunan rooli oli olla peseytymispaikka, mutta nykyään rooli on rentoutuminen ja yhdessä oleminen. Ja sille on selvästi suuri tilaus”, Hara jatkaa.


Helsingillä on pitkät perinteet yleisten saunojen osalta. Helsingin saunakulttuurin juuret voi nähdä vuoden 1827 Turun palossa, jonka jälkeen monet turkulaiset muuttivat Helsinkiin. Länsirannikolta he toivat kylpylä- ja saunakulttuuria Helsinkiin.

Hieman myöhemmin Helsingin sauna- ja kylpyläelämän kukoistusta vauhditti Kaivopuiston alueen kehittyminen.

Turkulaiset P. A. von Bonsdorff ja Victor Hartwall perustivat kivennäisvesipullottamon Helsinkiin. Tehtaan tuotteiden markkinoimiseksi perustettiin Ullanlinnan kylpylä ja Kaivohuone-niminen huvittelurakennus 1830-luvulla.

Helsingistä muodostui heti venäläisten aatelisten suosima lomakohde, koska he eivät saaneet matkustaa ulkomaille huvittelemaan.

1900-luvulle tultaessa saunakulttuuri alkoi etsiä nykymuotoaan. Kortteleihin perustettiin yleisiä saunoja, sillä pienissä kaupunkikodeissa ei ollut kylpyhuoneita. Vuonna 1939 Helsingissä oli Sauna-lehden mukaan 122 yleistä saunaa. Myöhempinä vuosikymmeninä saunat alkoivat kuitenkin vähentyä tasaisen tappavasti.

Tällä hetkellä perinteisellä idealla toimivia yleisiä saunoja on seitsemän. Vanhimmat edelleen toimivat yleiset saunat Helsingissä ovat Kallion Kotiharjun sauna (1928) ja Arlan sauna (1929). Lisäksi Helsingistä löytyy 50-lukulainen Sauna Hermanni sekä 2010-luvun luomukset Löyly, Kulttuurisauna, Lonnan sauna ja Uusi Sauna.

Sauna-arkkitehtimme Hara ja Puustinen ovat erityisen tyytyväisiä siihen, että viime vuosina Helsinki on onnistunut markkinoimaan itseään saunakaupunkina. Maine on kiirinyt maailmallekin.

”Se on hienoa, että jotkut turistit ovat löytäneet Helsingin saunomisen kautta. Helsingistä on tullut yhtäkkiä saunakaupunki”, Puustinen sanoo.

Siksipä sijoitamme seuraavan saunan Suomenlinnan kallioille. Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna on maan suosituimpia matkailukohteita.


Suomenlinnassa sijaitsee jo ennalta maailman suurin sauna, Merisotakoulun sauna, jonne mahtuu samanaikaisesti jopa 180 ihmistä. 65-neliöinen ja viisi metriä korkea sauna valmistui vuonna 1904.

Valitettavaa kyllä, sauna ei kuitenkaan ole kaikille avoin, Puustinen toteaa. On siis tyydyttävä kuvittelemaan paikalle kansansauna.

Kokenut saunayrittäjä, entinen kaupunginvaltuutettu Kimmo Helistökin on sitä mieltä, että Helsinkiin tarvitaan lisää yleisiä saunoja. Helistö on pyörittänyt Arlan saunaa vapusta 2006 lähtien. Viime vuonna hän avasi Jätkäsaaren Uuden Saunan.


”Jos Helsinki haluaa olla Sauna Capital of Finland – joka on nyt muka Tampere – niin kyllä täällä pitäisi olla tusinan verran yleisiä saunoja. Nyt ollaan puolivälissä”, Helistö sanoo.

Jos kansansaunojen käyntimaksut haluttaisiin alas, niiden pitäisi luultavasti saada vetoapua kaupungilta tai vapaaehtoisilta. Rantaviivalle ei ilmaiseksi pääse rakentamaan. Mutta toisaalta: pyörittäähän kaupunki uimahallejakin. Ja Kalasatamassa pyörii Sompasauna täysin vapaaehtoisvoimin.

Helistö sanoo uskovansa, että Helsinkiin mahtuisi edelleen lisää myös kaupallisia saunoja.

Saunojen menestyminen on Helistön mukaan siitä kiinni, että jokaisella on oma profiili ja ideansa. Uusimissa saunoissa, kuten Löylyssä ja Uudessa Saunassa, on saunan yhteydessä ravintola.

”Ravintolat helpottavat sitä, että saunoja voidaan pyörittää taloudellisesti järkevästi.”

Helsingin nykyiset julkiset saunat ovat keskittyneet kantakaupunkiin ja merelliseen Etelä-Helsinkiin. Nyt tasapainotetaan kaupungin kulttuuritarjontaa: On selvää, että esimerkiksi Itä-Helsingissä voisi olla räjähtävää potentiaalia uudenaikaiselle yleiselle saunalle.

Kolmas kuvitteellinen Kolo-sauna tulee siis Vuosaareen, Aurinkolahden hiekoille. Ne, jotka eivät asu Aurinkolahdessa, pääsevät paikalle helposti metrolla.


Neljännellekin kuvitteelliselle saunalle voisi löytyä erinomainen paikka Itä-Helsingistä. Nyt luovutaan jo merellisyyden vaatimuksesta, mutta hyvästä syystä. Kontulan ylle on lyöty lehtien otsikoissa niin synkkä maine, että rosoja on hyvä pyöristää lempeillä löylyillä.

Tämä kansansauna on sitäpaitsi keskellä kuhinaa. Vuonna 1967 avatulla Kontulan ostarilla päivittäinen kävijämäärä kohoaa jopa 30 000:een.


Mutta entäs pohjoisempi Helsinki? Sitä ei ole siunattu merellä, joten siitäkin syystä alueen asukkaat ansaitsevat oman kansansaunansa. Ja mikä olisikaan sopivampi paikka kuin Malmin lentokenttä?

Helsingin kaupungin suunnitelmat muuttaa lentokenttä asuinalueeksi ovat aiheuttaneet paljon surua. Vanhassa suomalaisessa sanonnassa paljastetaan vastalääke elämän murheisiin: Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut.

Ja ehkä meren puutekin on ratkaistavissa. Malmin maaperä on tunnetusti savista. Siihen saa kaivettua uima-altaan vaikka käsipelillä.


Sitten unelmien saunakierros alkaa olla ohi. Meniköhän jo vähän haihattelun puolelle?

Ei.

Arkkitehti Hara sanoo uskovansa, että yleisten saunojen suosio jatkuu Helsingissä myös tulevaisuudessa. Saunomisesta on tullut trendikästä.

”Pitkään saunakulttuuri oli keski-ikäisten varassa, mutta on ollut mukavaa nähdä, että nuoretkin ovat löytäneet saunomisen pariin.”

Saunomisessa on jotain sellaista suomalaisuutta, joka yhdistää yli sukupuolten ja -polvien. Sauna on suomalainen erikoisuus, vähän kuin kirjastolaitos. Ei ihme, että keskustakirjasto Oodiinkin suunniteltiin aluksi saunaa.

Lopulta saunaa ei kuitenkaan toteutettu. Mutta onneksi kansansaunasta voi tehdä erilaisia ja erikokoisia versioita.

Vaikkapa tällaisia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  5. 5

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  6. 6

   Näinkin ihmiset yrittävät hankkia vuokra-asunnon: Tupakka suussa näyttöön ja lahjustarjous välittäjälle

   Tilaajille
  7. 7

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  8. 8

   Ensimmäiset pyysivät luvan, mutta sitten alueelle tultiin omin luvin: Suomalais-venäläinen koulu peittyi graffiteihin

  9. 9

   Helsingissä omasta mökistä joutuu maksamaan jopa 120 000 euroa, mutta alle tunnin ajomatkan päässä tilanne on aivan toinen

  10. 10

   UPM tekee yli kahden miljardin euron sellutehdas­investoinnin Uruguayhin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  5. 5

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  6. 6

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  7. 7

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  8. 8

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  9. 9

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  10. 10

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää