Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

Kun muualla vielä nukutaan tai lopetellaan karaokeiltaa, krishnat jo tanssivat ja laulavat alttarihuoneessa pyhäbasilika-kasvin ympärillä. HS kävi tutustumassa Suomen ainoaan Krishna-temppeliin Malmilla.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaapuihin pukeutuneita ihmisiä saapuu ripotellen Malminkylän Krishna-temppelin alttarihuoneeseen. On keskiviikkoaamu, kello 4.30 ja jokapäiväinen aamuseremonia alkaa.

Temppeli on vain noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Malmin keskustasta. Alttarihuoneen ikkunasta näkyvä autotie on vielä tähän aikaan rauhallinen.

Huoneessa kuuluu hiljaista tasaista kuiskintaa, krishnat rukoilevat itsekseen.

Munkki Kari Akkanen, hengelliseltä kastenimeltään Kalpa Padapa Das, on herännyt kello kolmelta aamulla. Hän on ehtinyt jo meditoimaan ja pukemaan alttarin jumalhahmoille uudet asut.

Krishna-liikkeessä munkkien ja munkkiopiskelijoiden aamurituaaleihin kuuluvat myös peseytyminen ja kehon maalaaminen savella 12 eri paikkaan: nenään, otsaan ja yläkehoon.

Alttaripappina toimiva Akkanen avaa alttarin verhot ja seremonia alkaa.

Osallistujat käyvät ensin lattialle mahalleen makaamaan ja tervehtimään Krishnaa, nousevat sitten ylös ja yhtyvät muiden läsnäolijoiden kanssa lauluun ja hytkyvään liikkeeseen.


Muualla päin Malmia joku mahdollisesti lopettelee karaokeiltaansa. Laulu raikaa nyt kovempaa myös temppelissä: yksi osallistujista johtaa rukouslaulua, muut toistavat sitä virke virkkeeltä hänen perässään.

Alttarilla Akkanen hoitaa seremoniaan kuuluvia rituaaleja.

”Totta kai välillä tulee ajatuksia, että ei jaksaisi herätä. Mutta velvollisuuden tunne saa minut aina nousemaan sängystä”, Akkanen sanoo.


Akkanen on asunut temppelissä ja harjoittanut Krishnalle kuuliasta, yhteisöllistä ja askeettista elämää jo 33 vuoden ajan.

”Se tuntuu vain muutamalta kuukaudelta. Tai no, ehkä yhdeltä vuodelta”, Akkanen sanoo.

Hänen mukaansa aikakäsitys muuttuu, kun ihminen löytää henkisen elämän.

”Ihmisiltä tuntuu usein unohtuvan, että menneisyys on jo eletty eikä tulevaisuutta voi elää etukäteen. Minulle on olennaista vain nykyhetki.”


Krishna-liike eli International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) on toiminut Suomessa rekisteröityneenä uskonnollisena yhdyskuntana vuodesta 1984.

Krishna-perinne on osa hindulaisuutta, mutta kaikki hindut eivät seuraa Krishna-perinnettä.

Hindulaisuudesta tuttu, yleensä nelikätisenä ja sinisenä kuvattu Vishnu-jumala, on Veda-kirjoitusten mukaan lähtöisin Krishnasta. Vishnu ja Krishna ovat siis sama henkilö.

Krishna kuvataan usein myös sinisenä ja kaksikätisenä miespuolisena henkilönä, joka pitelee käsissään huilua. Krishnan päätä koristaa aina riikinkukonsulka.

”Sen voi ajatella myös niin, että ihmisilläkin on erilaisia rooleja, esimerkiksi isä, äiti, poika, tytär tai aviomies ja vaimo. Krishna ja Vishnu ovat myös sama henkilö, mutta eri rooleissa. Krishnan uskotaan olevan jumaluuden kaikkein läheisin olemuspuoli”, temppelinjohtaja Tapio Paljakka kertoo.

Liike keskittyy Krishnan palvonnan ympärille ja sen pääasiallisena tehtävänä on levittää Krishna-tietoisuutta. Liikkeen harjoittajat palvovat Krishnaa korkeimpana henkilönä ja jumalana.

Suomessa vihkimyksen saaneita jäseniä on runsaat sata, löyhemmin liikkeen yhteydessä on noin 250 suomalaista.

Malminkylän temppeli on toistaiseksi ainoa Krishna-temppeli Suomessa.


Aamuseremoniassa tempo kiihtyy: Osallistujat tanssivat, osa heistä taputtaa tai soittaa tahtia mridangalla eli kaksipäisellä rummulla ja karatalalla eli perinteisellä intialaisella lyömäsoittimella.

Akkanen uhraa alttarihahmoille muun muassa suitsukkeita, vettä ja kukkia.

Läsnäolijat tanssivat ja nostavat kätensä ylös.

”Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare, Hare Rama...”

Seuraavaksi munkkiopiskelija Nikita Egorov, joka haluaa itsestään käytettävän hänen kastenimeään Gopal, kokonaisuudessaan Gopal Krishna Das, hakee viereisestä kasvihuoneesta alttarin eteen pyhäbasilikan, yhden Intian arvostetuimmista kasveista.


Aamuseremoniassa pyhäbasilika ilmentää jumalaa. Läsnäolijat alkavat laulaa, soittaa ja tanssia kasvin ympärillä.

Tempo hidastuu. Jonkin ajan kuluttua Akkanen sulkee alttarin verhot ja seremonia päättyy.

Alkaa kahden tunnin meditaatio, jolloin osa temppelin vieraista tosin poistuu takaisin sänkyihinsä lepäämään.


Seitsemän jälkeen aamulla ihmiset kokoontuvat jälleen yhteen, tällä kertaa kuuntelemaan luentoa henkisestä elämästä. Munkkiopiskelija Gopal siirtyy keittiönpuolelle. On hänen vuoronsa loihtia kaikille temppelissä olijoille aamupalaa.

Ruoanlaitto kuuluu musiikin lisäksi olennaisesti munkkiopiskelijoiden koulutukseen, sillä ruoka siunataan aina Krishnalle.

”Välillä korkein herra haluaa muutakin, kuin keitettyjä perunoita”, sanoo munkki Akkanen.

Tärkeintä on kuitenkin, että ruoka tehdään antaumuksella ja rakkaudella.

Temppelissä on käymässä vieraita muun muassa Ruotsista, Virosta ja Englannista, joten Gopal haluaa tarjota jotain erityistä: suuri kattilallinen ruispuuroa ja iso pino lettuja valmistuvat hetkessä. Lisukkeeksi tarjoillaan suomalaista mansikkahilloa, jonka Gopal kävi ostamassa edellisenä iltana läheisestä Malmin Prismasta.


Oranssiin munkkiopiskelijan kaapuun pukeutunut Gopal kerää kauppareissuillaan puoleensa paljon uteliaita katseita sekä jonkin verran huutelua kaupan edustalla päivystäviltä juopuneilta sankareilta. Gopal vain hymyilee. Hän on tottunut saamaansa huomioon.

”Aluksi se tuntui oudolta, mutta ei enää. Malmi on muutenkin monikulttuurinen paikka, ihmiset ovat jo tottuneet”, Gopal sanoo.


Mikä sai nuoren miehen liittymään Krishna-liikkeeseen?

Kaksikymppisenä kysymys siitä, mikä on elämän tarkoitus, ei jättänyt valokuvausta opiskellutta Gopalia rauhaan. Hän kiinnostui intialaisesta filosofiasta ja halusi tehdä hyvää ympärilleen. Sisäisen tyytyväisyyden Gopal koki löytävänsä Krishna-liikkeestä.

Nyt hän on asunut temppelissä jo kuusi vuotta.

Krishna-liikkeessä ajatellaan, että ihmiselämän tarkoitus on herättää jälleen alkuperäinen puhdas rakkaus jumalaan, Krishnaan. Sielujen ajatellaan olevan läheisessä rakkaudellisessa vuorovaikutussuhteessa jumalan kanssa. Jos ihminen kieltää suhteen olemassaolon, ei hän voi koskaan olla onnellinen.

”Mielestäni sillä ei ole väliä toistaako Krishnan, Allahin vai Jeesuksen nimeä, vaan sillä, että ihminen uskoo ja palvelee Jumalaa”, Gopal sanoo.

Munkkiopiskelijat pidättäytyvät uhkapeleistä, lihasta, kalasta ja kananmunista sekä kaikista päihteistä, myös kahvista ja teestä. Lisäksi munkkiopiskelijat elävät selibaatissa. Se ei kuitenkaan ole välttämättä ikuista, sillä jos oikea kumppani osuu kohdalle, voi munkkiopiskelija mennä naimisiin. Silloin oranssi kaapu vaihtuu valkoiseen.

Gopal on viihtynyt temppelissä erinomaisesti.

”Tämä on minun elämäntapani. Tietyistä asioista pidättäytyminen on minulle täysin luonnollista.”


Gopal on yksi viidestä ihmisestä, jotka tällä hetkellä asuvat vakituisesti temppelissä. Lisäksi temppelin lähettyvillä asuu jonkin verran perheellisiä, esimerkiksi temppelinjohtaja Tapio Paljakka, kastenimeltään Tapo Divyam Das.

Tällä hetkellä kaikki temppelissä asuvat ovat miehiä, mutta naiset ovat yhtä lailla tervetulleita.

”Naiset harvemmin jäävät temppeliin asumaan pidemmäksi aikaa. He viipyvät useimmiten esimerkiksi vuoden tai kesän ajan”, Paljakka kertoo.

Malmia temppelinjohtaja luonnehtii liberaaliksi paikaksi. Temppeli avattiin sinne vuonna 2014. Aikaisemmin temppeli sijaitsi Kampissa, kerrostalon yläkerroksessa. Uusia tiloja etsittiin kauan.

Alunperin Krishna-liike oli ostamassa Puotilan kartanoa vuonna 2012. Kartanon myynti kuitenkin kaatui yllättäen kiinteistölautakunnassa toisen ostotarjouksen takia. Lopulta kaupunki tarjosi uutta vaihtoehtoa, Malminkylän kartanoa.

”Tapaus oli erittäin ikävä, sillä olimme tehneet kaiken oikein. Siitä kehittyi sellainen NIMBY eli Not In My Backyard -ilmiö. Ja sen jälkeen täällä Malmilla YIMBY eli Yes In My Backyard -ilmiö, onneksi”, Paljakka kertoo.

Kaupunki myi hyvitykseksi Malminkylän kartanon rakennukset Krishna-liikkeelle edullisesti, 250 000 eurolla. Tontti on kaupungin, mutta tulevaisuudessa krishnat toivovat ostavansa sen.


Vehreää, hyvin hoidettua tonttia hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Pihalta löytyy suuri kasvimaa, jossa kasvaa erilaisia vihanneksia, yrttejä ja temppelin seremonioissa käytettäviä kukkia. Sisällä temppelissä, entisessä Malmin virkistyskeskuksessa, on tehty paljon remonttia. Esimerkiksi ruokailuhuoneen lattia on vaihdettu kokonaan uuteen.

Alttarin edessä on läpinäkyvä lahjoituslipas, josta paljastuu jonkin verran seteleitä.

”Kaikki Krishna-temppelit ovat omavaraisia. Me saamme suurimman osan rahoistamme seurakuntalahjoituksista”, kertoo Paljakka.

Vähän rahaa tulee myös kaduilla myydyistä kirjoista. Tulevaisuudessa tarkoituksena on Paljakan mukaan remontoida temppelin viereinen rakennus ja vuokrata sitä esimerkiksi Krishna-liikkeen jäsenille.


Paljakka on ollut liikkeessä mukana jo parinkymmenen vuoden ajan. Temppelin johtajana hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien ja johtanut koko Suomen Krishna-liikettä vuodesta 2014.

Koulutukseltaan Paljakka on diplomi-insinööri, aineopettaja, Krishna-uskonnon opettaja ja vaishnava-teologian kandidaatti. Vaishnava on halki Intian harjoitettu hindulaisuuden perinne.

”Meille työ, vapaa-aika ja uskonto ovat sama asia. Tärkeintä on ruokkia sielua”, Paljakka sanoo.

Malmin lisäksi krishnat ovat kaupunkilaisille tuttu näky esimerkiksi Helsingin keskustassa, jossa he laulavat rukouslauluja ja levittävät Krishnan sanomaa.

Keskustaan lähdetään noin kerran viikossa, joko junalla HSL:n kuukausilippuja hyödyntyen tai liikkeen omalla matkailuautolla eli valkoisella viisiovisella Fiat Ducatolla, riippuen siitä, kuinka moni päättää lähteä mukaan.

Matkailuautolla kulkeminen on helpompaa, sillä krishnoilla on usein mukanaan suuri Hare Krishna -mantralla koristeltu lippu sekä paljon Krishna-aiheisia kirjoja.

Kun rukouslaulut on laulettu ja Krishnan sanomaa jaettu, on aika palata takaisin Malmille temppelin rauhaan, suitsukkeiden ja mausteiden tuoksuun.


Temppelillä jatkuu laulaminen, soittaminen ja tanssiminen. Jokapäiväinen iltaseremonia alkaa kello kuusi ja etenee kutakuinkin samalla lailla kuin aamullakin.

Seremonian jälkeen krishnat juovat yhdessä iltamaitoa. Lämmin maito rauhoittaa ja selkeyttää mieltä, jotta ihminen voi paremmin palvella Krishnaa, kertoo Paljakka.


Aurinko valaisee temppeliä edelleen, kun siellä yöpyvät kapuavat yläkertaan kerrossänkyihin kello kahdeksan ja yhdeksän välillä, miehet miesten puolelle, naiset naisten puolelle.

”Sitä kiittää aamulla itseään, kun malttaa mennä aikaisin nukkumaan”, Gopal sanoo.

Tunnelma unisessa temppelissä on jokseenkin taianomainen.

”Itämaista mystiikkaa parhaimmillaan”, sanoo Gopal.

Fakta

Krishna-liikkeen historia


 Krishna-liike eli Krishna-tietoisuusyhteisö, International Society for Krishna Consciousness, edustaa Vaishnava-kulttuuria, joka tradition mukaan on maailman vanhin monoteistinen uskonto.

 Nimen Hare Krishna se on saanut keskeisimmästä henkisestä harjoituksestaan mahamantrasta. Mantran toistamisen tarkoitus on kohottaa ihminen aineelliselta tasolta henkiselle.

 Liike on askeettinen. Materiaa ja aineellista elämää pidetään väliaikaisena, ja sen vuoksi on pyrittävä kohti henkistä todellisuutta.

 Nykymuodossa liikkeen perusti intialainen filosofi Sri Caitanya Mahaprabhu (1486–1534). Suuntaus elpyi 1800-luvulla. Länteen sen toi intialainen munkki A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896–1977).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  3. 3

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  8. 8

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  9. 9

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää