Kaupunki

Selvitys listaa Helsingin luvattomat yksityiset päiväkodit: pitkällä listalla on paljon muitakin yrittäjiä kuin Ankkalampi

HS:n kartalla on päiväkoteja, joilla ei ole rakennuslupaa tai joiden lupa-asiat eivät ole olleet ajan tasalla.

Myös yksityisten päiväkotien rakennusluvissa on Helsingissä runsaasti epäselvyyksiä. HS kertoi aiemmin kaupungin omien päiväkotien lupaongelmista, joiden vuoksi kaupunki teki itsestään tutkintapyynnön poliisille.

Rakennusvalvonnan laatimasta asiakirjasta ilmenee, että Helsingissä sijaitsevista yksityisistä päiväkodeista puuttuu rakennuslupa 12:lta ja rakennuslupaprosessi on kesken 15:ltä. Lisäksi 17 päiväkodilla on rakennuslupa mutta asianmukaista loppukatselmusta ei ole suoritettu.

Mukana on myös Ankkalampi-ketjun päiväkoteja. Päiväkotien tilanne nousi julkisuuteen tammikuussa, kun kävi ilmi, että Ankkalampi-ketjun päiväkoti Lauttasaaressa oli perustettu ilman rakennuslupaa osittain maan alle. Kyseinen päiväkoti suljettiin tämän jälkeen.

HS ei tavoittanut Ankkalammen edustajaa kommentoimaan asiaa. Aiemmin ketjun toimitusjohtaja Heidi Ruhala on todennut, että lupakäytännössä on ollut epäselvyyttä ja että on hyvä, kun menettelytapoja selvennetään.

Voit selata yksityisten päiväkotien rakennuslupaongelmia alla olevalta kartalta.

Kartalla on päiväkoteja, joilla ei ole rakennuslupaa tai joiden lupa-asiat eivät olleet ajan tasalla. Tiedot on päivätty kesäkuun 14:nteen, joten osassa päiväkodeista lupatilanne on saattanut jo muuttua.

Listauksessa on mukana kaikki päiväkodit, joissa loppukatselmusta ei ole vielä saatettu loppuun. Osassa päiväkodeista katselmuksen puuttuminen johtuu siitä, että ne ovat avautuneet vasta viime vuosien aikana. Kaikki kartalla olevat tapaukset eivät siis välttämättä ole ongelmallisia, vaan pikemminkin keskeneräisiä. Esimerkiksi Pequeno Mundo -päiväkodissa rakennuslupaprosessi on kesken loppukatselmuksen osalta. Päiväkodin toiminta on alkanut vasta lokakuussa 2018. Rakennuslupa raukeaa, jos katselmusta ei aloiteta kolmessa vuodessa ja saateta loppuun viidessä vuodessa.Ongelmat Helsingin yksityisissä päiväkodeissa ovat hyvin samantyyppisiä kuin kaupungin omissa päiväkodeissa: lapsilla ei ole välitöntä vaaraa, mutta rakennuslupiin liittyviä ongelmia piisaa. Loppukatselmusten puuttuminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei päiväkotien hätäpoistumisteitä ole todettu oikeanlaisiksi.

Rakennuslupa on instrumentti, jolla vakuututaan tilojen asianmukaisuudesta.

”Koska rakennusluvat eivät ole ajan tasalla, emme voi tietää, ovatko tilat turvallisia”, sanoo rakennusvalvonnan rakennuslakimies Sara Rintamo.

”Mitään akuuttia ei ole kuitenkaan ilmennyt.”

Rintamo kertoo, että epäselvyyksien laajuus helsinkiläisissä päiväkodeissa alkoi valjeta tammikuussa. Vyyhdin paljastuminen eteni sen jälkeen kun Ankkalammen päiväkotien rakennusluvissa oli havaittu puutteita.

Havaintojen jälkeen ruvettiin käymään järjestelmällisesti läpi muitakin päiväkoteja. Nyt puutteita on löytynyt kymmenistä yksityisistä ja julkisista päiväkodeista.

”Totta kai tämä tuli yllätyksenä”, Rintamo sanoo.

Rakennusvalvonta selvittää parhaillaan, onko määrättyihin toimiin ryhdytty päiväkodeissa. Näköpiirissä ei ole tällä hetkellä päiväkoteja, joita uhkaisi sulkeminen.

”Omien havaintojeni mukaan päiväkodit ovat nyt aktiivisesti tarttuneet tähän.”

Eräs listalla esiintyvistä päiväkotiketjuista on Touhulan päiväkodit.

Touhulan päiväkotien viestintäjohtaja Ossi Ahto kertoo, että rakennuslupien ongelmat yllättivät heidät. He olivat tarkastaneet omia lupiaan talvella, kun yksityisten päiväkotien ongelmista uutisoitiin. Silti heidänkin rakennusluvistaan löytyi epäselvyyksiä.

Ketjun kolmessa päiväkodissa ilmeni luvissa keskeneräisyyttä. Kahdessa päiväkodissa odotetaan aikataulun mukaisesti loppukatselmusta.

”Tässä on esimerkiksi sellainen tapaus, että vuokrasimme uuden tilan ja olimme vuokranantajan taholta siinä ymmärryksessä, että kaikki oli kunnossa. Mutta ei ollut.”

Ahto kertoo, että he ovat hoitaneet aktiivisesti lupia kuntoon heti kun epäselvyydet ovat tulleet ilmi.

”Listalla on kaksi päiväkotiamme, joissa rakennuslupa on asianmukaisesti voimassa. Luvat ottaa tilat turvallisesti käyttöön päiväkotina on siis hoidettu kuntoon, mutta lopputarkastusta ei ole vielä pidetty. Tarkastukset on määrä pitää täysin määräajan mukaisesti.”

Ahto arvioi ongelmien liittyvän siihen, että eri viranomaisten näkemykset rakennusluvista ovat olleet ristiriitaisia. Touhulan päiväkodit ovat asioineet rakennusvalvonnan sekä Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.

”Kun asioi eri virastojen kanssa, kaikki ei välttämättä ole täysin linjassa. Yhden kanssa asiat ovat olevinaan kunnossa, mutta sitten toisen kanssa eivät olekaan”, Ahto sanoo.

”Mutta totta kai myös meillä on peiliin katsomisen paikka. Kaikkien kanssa pitäisi varmistua, että luvat ovat kunnossa.”

Ahto kertoo, että lasten vanhemmat ovat olleet kiinnostuneita rakennuslupien ajantasaisuudesta.

”Kyse on lasten turvallisuudesta, joten on hyvä, että ollaan kiinnostuneita.”

Aiemmin HS:n haltuunsa saamasta tutkintapyynnöstä kävi ilmi, että 38:ssa kaupungin omassa päiväkodissa oli puutteita rakennusluvissa. Joissain tapauksissa rakennusvalvonnalla ei ollut tarkkaa tietoa edes siitä, missä päiväkotitilat tarkalleen sijaitsevat.

Lisäksi tutkittavana on päiväkoteja, joihin ei ole tehty asianmukaista loppukatselmusta. Viranomaisilla ei siis ole ollut tietoa esimerkiksi siitä, millaiset hätäpoistumistiet päiväkodeissa on.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Mika Helmisen mukaan kaupungin itsestään tekemä tutkintapyyntö on nyt esiselvittelyvaiheessa, minkä jälkeen päätetään, kuinka monimutkainen asia etenee.Kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki totesi kesäkuun puolivälissä HS:lle, että lupia päivitetään kiireen vilkkaa ajantasaisiksi. Joissain tapauksissa rakennusluvat olivat jo niin vanhoja, että tilojen vaatimuksetkin ovat jo muuttuneet.

”Syksyyn mennessä kaikilla päiväkodeilla on asianmukaiset luvat”, Sinnemäki lupasi.

Hänen mukaansa syyt rakennuslupaepäselvyyksiin ovat siinä, ettei kommunikaatio ole toiminut päiväkotilojen omistajien ja kaupungin kesken.

Oikaisu 24.6. kello 14.57: Päiväkotikartassa oli virhe. Toisin kuin grafiikassa kerrottiin, päiväkoti Ganon Chayassa rakennuslupa on kunnossa ja loppukatselmus on asianmukaisesti pidetty. Oikaisu 26.6. kello 14.43: Lisätty tieto siitä, että kaikki kartan päiväkodit eivät ole välttämättä ongelmallisia, vaan pikemminkin keskeneräisiä. Esimerkiksi Pequeno Mundo -päiväkodin keskeneräinen lupaprosessi johtuu siitä, että päiväkoti on avattu vasta loppuvuodesta 2018. Oikaisu 26.6. kello 14.52: Toisin kuin grafiikassa virheellisesti kerrottiin, Ankkalammen Arabianrannan päiväkodille ei ole asetettu velvoitteita. Päiväkodilla on rakennuslupa myönnettynä. Ankkalammen Arabianrannan päiväkodin kohdalla grafiikassa olleet tiedot kuuluvat Hämeentiellä sijaitsevalle Päiväkoti Lempi Oy:lle, joka puuttui grafiikasta. Oikaisu 2.7. kello 12.20: Kartassa väitettiin virheellisesti, että Little Heroes International Kindergarten -päiväkoti olisi kerhotila. Tosiasiassa tilan käyttötarkoitus on hyväksytty päiväkodiksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  2. 2

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  3. 3

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  5. 5

   Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 300 iskua kehässä perjantaina saanut nyrkkeilijä kuoli

  7. 7

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  8. 8

   Jättimäisen Apotti-järjestelmän puutteet vaarantavat salassa pidettävät potilastiedot

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää