Kaupunki

Miksi nainen passitettiin vahingossa putkaan Helsingissä? Poliisi selittää asiaa tieto­katkoksella ja kiinni­otto­lapulla, jonka saikin hävittää

Poliiseja epäiltiin turhan putkan viemisen vuoksi rikoksesta, mutta syytteitä ei lopulta nostettu. Ylikomisario Jaakko Walleniuksen mukaan Helsingin poliisin on kuitenkin syytä kehittää toimintaansa.

Helsingin poliisilaitos kiistää kadottaneensa mitään virallista asiakirjaa liittyen tilanteeseen, jossa nainen päätyi poliisin virheen vuoksi vahingossa putkaan itsenäisyyspäivänä 2017.

Poliiseja epäiltiin aiheettoman putkareissun vuoksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta vapaudenriistosta. Epäiltyinä oli yhteensä kuusi henkilöä.

Toukokuun lopussa kihlakunnansyyttäjä teki kaikkien kuuden epäillyn osalta syyttämättäjättämispäätöksen eli jätti syytteet nostamatta rikoksesta epäiltyjä poliiseja vastaan.

Päätöksen perusteluissa kerrotaan olevan kiistatonta, että nainen olisi pitänyt vapauttaa rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamisen jälkeen.

Päätös syyttämättä jättämisestä tehtiin, koska on epäselvää, kenen menettelyn johdosta tehtiin väärä kirjaus, jonka perusteella nainen pantiin Kisahallin putkaan. Alkuperäisen kiinniottolomakkeen laatinut poliisi kertoi kirjanneensa toimenpiteeksi ainoastaan rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamisen.

Kirjausta ei voida kuitenkaan todentaa, sillä kyseinen paperi on kadonnut.

Ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kadoksissa oleva paperi ei ole mikään virallinen dokumentti vaan ”apuvälineeksi tarkoitettu muistilappu”.

”Sillä pystytään erityisesti joukkojenhallintatilanteissa välittämään tietoja kiinnioton syystä ja kiinnioton tehneistä poliiseista silloin, kun eri partiot kuljettavat kiinniotettuja”, Wallenius sanoo.

Itsenäisyyspäivänä 2017 poliisit käskivät pyörällä liikenteessä ollutta naista näyttämään henkilöllisyystodistuksensa Mannerheimintien ja Helsinginkadun risteyksessä. Helsingin syyttäjänviraston päätösasiakirjoissa poliisi perustelee henkilöpaperien vaatimista sillä, että pyöräilijä sopi tuntomerkkeihin etsinnässä olleesta naisesta, joka oli heittänyt aikaisemmin pulloja väkijoukkoon.

Nainen niskoitteli tilanteessa poliisia vastaan, ja poliisipartion johtaja päätti, että pyöräilijälle annetaan tiedoksi rangaistusvaatimus toiminnastaan. Paikalle tilattiin myös erillinen kuljetuspartio, koska alun perin tilannetta hoitaneet poliisit eivät voineet poistua asemapaikaltaan, jossa he valvoivat joukkojenhallintatehtävissä itsenäisyyspäivän mielenosoituksia.

Samoihin aikoihin poliiseille oli Helsingin syyttäjänviraston päätöksen mukaan selvinnyt, ettei nainen ollutkaan yksi pullonheittäjistä. Näin myös kuljetuspartiolle ilmoitettiin, että hänet on päästettävä vapaaksi heti rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamisen jälkeen.

Sitten tapahtui kuitenkin jotain, mitä ei olisi pitänyt tapahtua: nainen passitettiin kuitenkin putkaan. Hän oli siellä noin tunnin, kunnes virhe havaittiin.

Kansalaisen vapauden väliaikaisesti syyttä vienyt erehdys kytkeytyy kynällä paperille kirjoitettuihin muistiinpanoihin, joiden oli ainakin määrä kulkeutua putkalle asti. Joukkojenhallinnasta vastanneet poliisit siis laativat toimintaohjeet siitä, miten kiinniotetun naisen kanssa tulisi toimia.

”Siinä yhteydessä kiinniottomuistiinpanot annettiin kuljettavalle partiolle. Heillä on ollut esitutkinnassa sellainen muistikuva, että ne olisivat päätyneet putkalle. Jostain syystä muistiinpanoissa olleet tiedot eivät kuitenkaan päätyneet henkilölle, joka kirjasi tietoja sähköiseen järjestelmään”, Wallenius kertoo.

Nainen siis päätyi lukkojen taakse, vaikka hänet olisi poliisin mukaan pitänyt vapauttaa kiinniotosta putkan luona heti rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamisen jälkeen.

Mikäli tapahtumat etenivät poliisin kertoman mukaisesti, epävirallisen lapun tiedot eivät näin ollen päätyneet koskaan sellaisenaan viralliseen sähköiseen järjestelmään.

”Se oli virheellisesti kirjoitettu kiinniotoksi, eli hänet oli kirjattu sisään [putkaan], vaikka se oli vain lyhytaikainen kiinniotto sakon tiedoksi antamista varten.”

Walleniuksen mukaan kyse oli tiedonkulun katkeamisesta.

”Tämä liittyy osaltaan siihen, että itsenäisyyspäivänä meillä on kädet täynnä töitä.”

 

”Onhan tällainen lyijykynä ja muistivihko -systeemi jollain tavalla vanhentunutta.”

Partiolta toiselle siirtynyttä kiinniottolappua ei ole löytynyt, eikä poliisia ole velvoitettu sellaisia säilömäänkään. Poliisin mukaan erehdyksen vuoksi virheellisessä muodossa sähköiseen järjestelmään päätyneet tiedot ovat sen sijaan tallessa.

”Sähköinen järjestelmä on sellainen, että vaikka jos minä esimiehenä haluaisin sieltä jotain hävittää, niin en pystyisi sitä tekemään”, Wallenius sanoo.

Walleniuksen mukaan toissa itsenäisyyspäivän tapahtumaketju on hyvin poikkeuksellinen.

”Tämä on varmasti sellainen asia, jota meidän täytyy edelleen kehittää – että saadaan tämä ketju aukottomaksi.”

Kyse on loppujen lopuksi ihmisten oikeusturvasta ja poliisin luotettavuudesta.

”Mieluummin hoidamme tehtävät niin, että ihmisten oikeusturva säilyy kuin että tähtäisimme rikosvastuun toteutumiseen. Se on oikeusturvan kannalta toissijainen asia”, Wallenius arvioi.

Olisiko tietojen syytä liikkua alusta asti sähköisesti?

”Onhan tällainen lyijykynä ja muistivihko -systeemi jollain tavalla vanhentunutta.”

Walleniuksen näkemyksen mukaan sähköinen kirjaaminen ei kuitenkaan olisi ollut välttämättä tarkoituksenmukaista itsenäisyyspäivän tilanteessa, koska kyse oli epävirallisesta lapusta ennen tietojen siirtämistä poliisin viralliseen järjestelmään.

Selvää on kuitenkin se, että tietojen pitäisi kulkeutua poliisilta toiselle ilman virheitä tiedonkulussa.

Käräjäoikeus tuomitsi pyöräilijän sakkotuomioon syyskuussa 2018 niskoittelusta poliisia vastaan. Tuomion perustelujen mukaan poliisilla on oikeus olla luottamatta suulliseen henkilötietojen antamiseen ja vaatia henkilöllisyystodistus nähtäväksi. Tämä on oikeuden mukaan tavanomaisen käytännön mukaista etenkin kun taustalla ollut epäilty rikos, kuten itsenäisyyspäivän tilanteessa oli.

Oikeuden mukaan pyöräilijä ei pyrkinyt tilanteessa riittävällä tavalla auttamaan poliisia henkilöllisyyden luotettavassa tarkistamisessa.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja pyöräilijä on valittanut siitä hovioikeuteen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  6. 6

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  7. 7

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää