Kaupunki

560 Alvar Aallon suunnittelemaa tuolia on verhoiltu uudestaan: Finlandia-talo muuttuu EU-puheen­johtajuus­kauden hermo­keskukseksi

Helsingistä tulee puoleksi vuodeksi Brysselin sivukonttori. Finlandia-talossa asennetaan kongressitekniikkaa ja pestään ikkunoita.

Alvar Aalto halusi Finlandia-taloon kokolattiamatot. Tapahtumajärjestäjän painajainen – aina jossakin on viinitahra.

Paitsi nyt. Talo on puunattu, ikkunat pesty ja 560 Aallon suunnittelemaa tuolia verhoiltu uudestaan. Vielä pitää asentaa loputkin kongressitekniikasta, kiillottaa messingit ja rasvata portaikon kaiteiden musta päällysnahka.

Heinäkuun alussa Helsingistä tulee puoleksi vuodeksi Brysselin sivukonttori ja Finlandia-talosta sen hermokeskus.

Viimeksi Suomi johti Euroopan unionin neuvostoa vuonna 2006. Silloin jäsenmaiden ministereitä kierrätettiin aina Lapissa asti.

Tällä puheenjohtajakaudella pysytellään Helsingissä, enimmäkseen Finlandia-talolla. Kauden järjestelyistä vastaava valtioneuvosto on tilannut siltä kokousjärjestelyt tiloista tekniikkaan ja eväisiin. Kaupan hinta on noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Se on ”kokonaistaloudellinen ratkaisu”, EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Anja Laisi sanoo.

”Säästetään aikaa, rahaa ja resursseja, kun kokoustilat rakennetaan yhteen paikkaan. Sitten siinä on tietysti tämä kestävyys ja kestävät ratkaisut, ei tule logistiikkaa ja liikkumista.”


Suomi aikoo karsia kustannuksia 20 prosentilla edelliskertaan verrattuna. Puheenjohtajamaan säästöbudjetti on 70 miljoonaa euroa.

Viralliset ministerikokoukset järjestetään Brysselissä, mutta Suomi isännöi yhteensä 130 epävirallista EU-kokousta. Niihin kuuluu muun muassa kuusi ministerikokousta ja 11 virkamieskokousta.

Ministeriöihin, valtioneuvoston kansliaan ja Brysselin EU-edustustoon on palkattu 170 uutta ihmistä puheenjohtajakauden ajaksi. Finlandia-talossa kausi työllistää 500 ihmistä.

Kauden aluksi, 4. heinäkuuta, saapuvat EU:n komissaarit ja kilpailukykyministerit.

Komission delegaatioon kuuluvat kaikki 28 komissaaria ja heidän avustajansa, yhteensä suunnilleen 50 hengen porukka.

Finlandia-talon lippusalkoihin nostetaan 31 maan liput. EU-maiden lippujen lisäksi mukana liehuvat Norjan, Islannin ja Sveitsin liput.

Kaikki vierailuun liittyvä on vielä kovin salamyhkäistä.

Komissio vierailee pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, lounastaa presidentti Sauli Niinistön kanssa ja pistäytyy eduskunnassa.

Samaan aikaan Finlandia-talon ensimmäiset kokousvieraat, EU:n kilpailukykyministerit, kokoontuvat salissa, jonka nimeä ei saa mainita lehtijutussa. Kokoussaliin on tuotu rusehtavanharmaita tulkkauskoppeja, sillä Aallon suunnittelemat jylhät tulkkaustilat huoneen katonrajassa eivät täytä nykyisiä standardeja.

Valtioneuvoston kanslia ei paljasta, missä vieraat kokousten jälkeen majoittuvat, eikä sitäkään, mitä lounaalla on tarjolla. Ruoka on niin tärkeä asia.


Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen voi kertoa sen verran, että Finlandia-talon ruoka on ”hyperlokaalia”. Keittiömestari Timo Lepistö suunnittelee listan yhdessä helsinkiläisen luomuviljelijä Stadin puutarhurin kanssa.

Kokousvalmisteluissa on haluttu muutenkin korostaa puheenjohtajuuskauden ilmastonmuutosteemaa. Kokoukset ovat paperittomia, kertakäyttöastioita ei käytetä. Ruokasalissa Marja Viitala nipsuttaa posliinilautasten reunoihin muovisia juomalasinpidikkeitä.


Kansainväliset kokoukset ovat Finlandia-talolla rutiinia. EU-kokousten lisäksi talo järjestää pelkästään tänä vuonna 39 muuta konferenssia. Vuoden 2019 liikevaihdoksi odotetaan yhteensä 20 miljoonaa euroa, kun ravintolapalvelut lasketaan mukaan.

Johanna Tolosen mukaan henkilökuntaa ei tarvitse erikseen kouluttaa komissio- ja ministerivieraita varten.

”Perusohje on, että rakasta jokaista asiakasta.”

Tolosen mukaan kaikki työntekijät eivät seuraa niin aktiivisesti EU-asioita, että erottaisivat komissaareja toisistaan. Tuskinpa komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerkaan saa erityiskohtelua.

Tavallisille helsinkiläisille puheenjohtajuus näkyy lähinnä Töölönlahdelle viritettyinä eristysnauhoina ja satunnaisina tummien autojen laivueina liikenteessä.

Kaupunki rakentaa kokousvieraille ja medialle sivustoa, jolla mainostaa itseään kestävän kaupunkikehityksen eurooppalaisena edelläkävijänä. Vieraille esitellään Töölönlahtea.

”Suomi tulee esille isäntämaana kokousten kautta. Jonkun verran joudutaan tekemään liikennejärjestelyjä, muuten puheenjohtajuudella ei ole vaikutusta kaupunkikuvaan”, sanoo Anja Laisi valtioneuvoston kansliasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Ihmisarvo on Suomen menestyksen salaisuus – mutta tännekin halutaan synnyttää ryhmiä, joilta voi suojautua muurein

  10. 10

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää