Kaupunki

Vaikeasti näkövammainen Kimmo Sääskilahti ajautuu lähes päivittäin ongelmiin sähköpotkulautojen kanssa

Näkövammaisten on vaikea havaita nopeasti kääntyviä tai kulkureiteille pysäköityjä sähköpotkulautoja.

Viime keväänä muun muassa Helsingin katukuvaan tulleet sähköpotkulaudat ovat tehneet kävelystä turvattomamman tuntuista, kokee lähes kuusikymmentä prosenttia suomalaisista.

Tämä ilmenee Liikenneturvan Kantar TNS:llä teettämästä gallupista.

Sähköpotkulaudat ja muut uudet liikenteeseen tulleet ajoneuvot ovat myös useimpien vastaajien mukaan vaikeuttaneet liikenteen ennakoimista.

Jalkakäytäville pysäköidyt ja niillä ajavat sähköpotkulaudat haittaavat erityisesti näkövammaisten liikkumista kaupungissa.

”Läheltä piti -tilanteita sattuu todella usein. Kyllä tämä on ihan jokapäiväistä”, sanoo vaikeasti heikkonäköinen Kimmo Sääskilahti.

Sinne tänne pysäköidyt sähköpotkulaudat ovat yllättäviä esteitä erityisesti tuttujen reittien varrella, vaikka näkövammainen pystyy valkoisella kepillään tunnustelemaan, mitä hänen edessään on.
Sääskilahti kertoo, että pyöräilijöiden ajaminen jalkakäytävillä on ollut näkövammaisille jo pitkään ongelmana. Sähköpotkulaudat ovat uusi vastaava ja vaikeasti ennakoitava uhka. Kovalla vauhdilla läheltä ajavat sähköpotkulautailijat huomaavat harvoin näkövammaisia, Sääskilahti sanoo.

”Sähköpotkulautailijat ovat arvaamattomia varsinkin, kun ei pysty näkemään, että ne tulevat. Törmäyksiä sattuu helposti, kun ne kääntyvät nopeasti.”


Potkulaudat ovat puhuttaneet paljon näkövammaisten kesken.

”Sähköpotkulaudat aiheuttavat sellaista tunnetta, ettei välttämättä uskalletakaan kulkea samalla tavalla kaupungissa kuin ennen. Pyörätuolilla liikkuvien voi myös olla vaikea kulkea pysäköityjen potkulautojen takia”, Sääskilahti sanoo.

Myös Näkövammaisten liitto on nostanut esille, että sähköpotkulautailijoiden tulisi huomioida kaikkien jalankulkijoiden lisäksi erityisryhmät, kuten näkövammaiset, joille voi aiheutua erityistä harmia.
Vakavimmilta onnettomuuksilta on tiettävästi vielä säästytty, mutta Sääskilahti kertoo kuulleensa tapauksesta, jossa sähköpotkulautailija oli törmännyt opaskoiran kanssa kulkevaan henkilöön.

Hän toivoo, että sähköpotkulautailijat ajaisivat maltillista vauhtia eivätkä pysäköisi keskelle tietä.

”Jos sähköpotkulautailijat liikkuvat jalkakäytävillä, kuuluisi niiden ajaa kävelyvauhtia, osana muuta liikennevirtaa”, Sääskilahti sanoo.

Poliisin mukaan sähköpotkulaudalla ajaminen jalkakäytävällä on kuitenkin kielletty.

Lue lisää: Poliisi kertoo, miten sähköpotkulautoja käytetään: ”Niillä ei missään nimessä saa ajaa jalkakäytävällä”

Sähköpotkulautailijoiden kuuluisi Sääskilahden mukaan pysäköidä kadulla talon viereen reunaan ja puistoissa nurmikon tai asvaltin reunaan.

”Ei missään tapauksessa keskelle jalkakäytävää.”


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Googlen yli miljardin investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

   Tilaajille
  5. 5

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  6. 6

   Helsingin yliopisto tuomittiin maksamaan 64 000 euroa hyvityksiä ja oikeuden­käyntikuluja irtisanomis­kiistassa

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  9. 9

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  10. 10

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin – näin kansan­edustajien äänet jakautuivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  3. 3

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää