Kaupunki

Helsinkiläinen Vesa Heilala otti yli 100 000 euron lainan ja osti matka­lipun avaruuteen

Suurvallat käyvät uutta kilpajuoksua kuuhun, mutta tekniikan kehittyminen voi tuoda avaruuden entistä lähemmäksi myös tavallisia ihmisiä. Helsinkiläinen Vesa Heilala on jo aloittanut valmistautumisen.

Helsingin korkeimmalle paikalle, Malminkartanon täyttömäen huipulle kipuaa pikkuinen Fiat Uno. Jyrkässä mäessä rymistelevän auton taakse muodostuu rönsyilevä pölypilvi, joka on kuin köyhän miehen versio nousukiidossa olevan avaruusraketin perässä versovasta savupatsaasta.

Pölypilvi ei ole suinkaan ainoa asia, joka luo löyhiä yhtäläisyysmerkkejä avaruusmatkailun ja sinivalkoisen Fiat Unon välille. Näkyvimmät seikat ovat rekisteritunnus KUU-1 ja katolle viritelty jäljitelmä rakettien laukaisualustasta.


Auto ei itse asiassa olekaan mikä tahansa Fiat Uno vaan Raketti-Uno 3.33.

Kuljettajan paikalta nousee mies, joka on maalannut kenkänsä ja erikoisen autonsa etupuskurin samalla sinisellä spraymaalilla. Hänellä on päässään propellihattu.

”Minulla on tämä avaruusharrastus tainnut lähteä vähän räpylästä”, mies kertoo.

Hän on Vesa Heilala – avaruusmatkan itselleen ostanut helsinkiläismies.

Heilala, 52, pani säästönsä kasaan, otti pankista yli 100 000 euroa lainaa ja osti vuonna 2010 lipun 200 000 dollarilla Virgin Galacticin avaruuslennolle. Silloisten valuuttakurssien mukaan hinnaksi tuli siis noin 151 000 euroa.


Vuodet ovat vierineet, mutta avaruuteen hän ei ole päässyt vieläkään. Merkittävintä takapakkia brittimiljardööri Richard Bransonin luotsaamalle Virgin Galactic -avaruushankkeelle aiheutti loppuvuodesta 2014 sattunut onnettomuus, jossa kuoli toinen avaruuslentokoneen piloteista. Alus hajosi kesken koelennon Mojaven autiomaan yllä Kaliforniassa Yhdysvalloissa.

Avaruusmatkaa odotellessaan Heilalalla on ollut aikaa muun muassa Unonsa avaruusteemaiseksi muokkaamiseen. Tämä sivuprojekti alkoi, kun hän myi Audi A8 -autonsa ja osti Fiatin 900 eurolla. Toiset 900 euroa maksoi erikoisrekisterikilpi KUU-1.

”A8 oli äärettömän tylsä auto. Eihän se ketään hymyilyttänyt”, Heilala sanoo.

Raketti-Uno on toista maata – tai kuuta. Auto on niin erikoinen kapistus, että jo sen ulkokuori saa hymyn huulille. Ainekset todelliseen naurunremakkaan ovat kasassa, jos pääsee vilkaisemaan Unon tuunattuihin sisätiloihin. Monenlaisen tilpehöörin seasta sieltä löytyy esimerkiksi ohjauspaneeli, jossa on omat nappinsa niin hapelle, sisulle kuin Kossullekin.

Koristeviritelmästä ei kuitenkaan saa oikeasti väkijuomaa. Se sopisikin huonosti autoiluun ja tiettävästi myös avaruusmatkailuun.


Eriskummallinen Uno kuvastaa hyvin Heilalan asennetta. Hän suhtautuu projekteihinsa tosissaan mutta huumoria unohtamatta.

Raketti-Unolla rakettimies on käynyt muun muassa Ford Mustangien kokoontumisajoissa ja Leijonien maailmanmestaruushumussa öisellä Kauppatorilla. Silkka näyttelyesine Uno ei kuitenkaan ole: it-projektipäällikkönä työskentelevä Heilala ajaa sillä muun muassa työmatkansa.

Erikoisautolla pääsee kätevästi myös harrastamaan.

”Sopii hyvin kolme tyyppiä ja kolme golfbägiä, mutta ei mene neljää.”

Heilala on varustellut Raketti-Unoaan seitsemän vuoden aikana niin suurella määrällä erikoisuuksia, ettei niitä kannata edes yrittää listata yhteen lehtijuttuun. Oman mainintansa ansaitsee vielä kuitenkin kalsarimainos, joka vangitsee katseen avaruusteeman keskellä.


Kalsarit kielivät siitä, että Heilala on jopa tuotteistanut monipuolisen avaruusharrastuksensa. Hän on siis teettänyt myyntiin muun muassa rakettiboksereita, joita on kuulemma mennyt kaupaksi noin 150.

Kalsareita mainostetaan auton kyljessä sloganilla ”osta pala taivasta”.

”Pitäisi myydä vielä 15 000, että saisin avaruusmatkan lainan maksettua”, Heilala laskeskelee.

 

”Tiedän, miltä tuntuu kun on 5–6 G:n voimat. Silloin kaiken näkee harmaana.”

Kiinnostus avaruutta kohtaan tarkoittaa kuitenkin Heilalan kohdalla muutakin kuin hassuttelua kalsareilla ja hupiautolla. Hän on halunnut matkustaa avaruuteen lapsesta lähtien.

”Minusta on kuva, jossa teen 7-vuotiaana Lego-rakettia”, nykyisin Suomen avaruustutkimusseuran varapuheenjohtajana toimiva Heilala kertoo.


Virgin Galacticin valmistelema kaupallinen avaruusmatkailukaan ei ole pelkkää haihattelua, vaan projektia edistetään yhä tosissaan. Lennon on tarkoitus kestää noin 2,5 tuntia. Vuoden 2014 onnettomuuden jälkeen Richard Branson on tosin ollut varovainen lupailuissaan, milloin ensimmäiset avaruusmatkan ostaneet pääsevät sadan kilometrin korkeuteen.

Heilalalla on oma arvionsa.

”Se on edelleen se 1–2 vuotta, mitä olen sanonut viimeiset yhdeksän vuotta.”

Odotusaikana Heilala kertoo huolehtivansa itsestään noudattamalla astronauttien kunto-ohjelmaa, jossa painotetaan keskivartalon ja jalkojen vahvistamista. Hieman erikoisempaa päätä harjoittelussa edustavat eukonkanto ja sadan kilometrin kävely, joiden parissa hän on harjoitellut vain kertaalleen.

Eukonkanto on Heilalan mukaan hyväksi avaruusmatkailijalle sen vuoksi, että se kehittää ryhmädynamiikkaa. Sadan kilometrin kävelyllä hän puolestaan testasi erityisesti henkistä tahtoaan.

”Siihen kului aikaa 22 tuntia, enkä suosittele sitä kenellekään.”

Tieteellisempää puolta ja samalla valmistautumisen kohokohtia Heilalan harjoittelussa ovat olleet painottomuuslento ja kieputus astronauttien sentrifugissa.

”Tiedän, miltä tuntuu kun on 5–6 G:n voimat. Silloin kaiken näkee harmaana.”


Heinäkuussa Heilala matkustaa jälleen Yhdysvaltoihin, mutta tällä kertaa ohjelmassa on avaruuslentoon liittyvien testien sijasta ilonpitoa. Hän nimittäin osallistuu Apollo 11 -avaruuslennon 50-vuotisjuhliin.

”16. heinäkuuta on elämäni kallein illallinen, joka maksaa tuhat dollaria. Onneksi siihen kuuluu open bar”, Heilala sanailee.

 

”Kuuhun minä lähtisin, mutta Marsiin en ehkä haluaisi.”

Heilala seuraa suurella mielenkiinnolla uutta kilpajuoksua Kuuhun. Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa julkisti toukokuun alussa joudutetun suunnitelmansa, ja astronautit aiotaan viedä Kuuhun jo vuonna 2024.

Kiina puolestaan ilmoitti jo huhtikuun lopulla rakentavansa tukikohdan Kuun etelänavalle vuoteen 2028 mennessä.

Juuri Kiinan suunnitelmien arvioidaan saaneen Yhdysvallat kiirehtimään uutta avaruusohjelmaansa. Heilalalla on kuitenkin tarjota oma värikäs teoriansa siihen, miksi käynti Kuussa on alkanut kiinnostaa yhdysvaltalaisia vuosikymmenten tauon jälkeen.

”Trump haluaa Alan Shepardin golfpallot sieltä. Se on oikea syy, miksi Trump haluaa Kuuhun.”

Alan Shepard oli Apollo 14:n komentaja eli mukana kolmannella Kuuhun laskeutuneella Apollo-lennolla vuonna 1971. Hän on maailman ainoa ihminen, joka on pelannut golfia Kuussa. Käytännössä tämä tarkoittaa kahden golfpallon lyömistä siellä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan niin ikään innokkaana golfin pelaajana. Se lieneekin ainoa todistettavissa oleva fakta, joka tukee Heilalan humoristista teoriaa.

Kuun jälkeen suurvallat tähyävät Marsiin. Entä mahtaisiko rakettimies Heilalaa kiinnostaa käynti Kuussa tai Marsissa?

”Kuuhun minä lähtisin, mutta Marsiin en ehkä haluaisi – olisi niin hemmetin pitkä ja tylsä lento. Kyllä Kuussakin riittäisi minulle ihmeteltävää.”Kuka?

Vesa Heilala


 Syntyi Iisalmessa vuonna 1966, asuu nykyisin Helsingissä.

 Kauppatieteiden maisteri.

 Varasi 21.1.2010 matkan avaruuteen Virgin Galacticin raketilla.

 Lento kestää 2,5 tuntia, ja matkustajat ovat painottomassa tilassa viisi minuuttia sadan kilometrin korkeudessa.

 New Mexicosta Yhdysvalloista lähtevään avaruuslentokoneeseen mahtuu kaksi pilottia ja kuusi matkustajaa.

 Harrastaa avaruusasioiden lisäksi muun muassa sukellusta, leuanvetoa, moottoripyöräilyä ja mokkapalojen leipomista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää