Kaupunki

Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

Töölönlahden puisto on vihdoinkin valmis. Mutta missä ovat ihmiset?

Töölönlahden eteläpuolella ei ole enää työmaata! Lähes kymmenen hehtaarin kokoinen alue vaikuttaa viimeinkin valmiilta, kun keskustakirjasto Oodin edustalle rakennetun Makasiinipuistonkin avajaisia on vietetty.

Jokin vaikuttaa kuitenkin keskeneräiseltä, vaikka työkoneista, aitauksista ja liikenteen poikkeusjärjestelyistä on päästy eroon. Puisto näyttää tyhjältä jopa aurinkoisena kesäpäivänä.

Etenkin oleskelupuistoksi rakennetun puiston nurmella ei näy oleskelevia ihmisiä: ei piknikvilttejä, ei palloa pelaavia lapsia.

Minkä ihmeen takia Helsingin keskeisimmällä paikalla on tuulinen ja kitukasvuinen, yli kymmenen jalkapallokentän kokoinen nurmikko?

Samaa miettii Aalto-yliopiston kaupunkisuunnittelun lehtori Tommy Lindgren.

”Puiston keskiosassa rakennuksien väliin jäävä alue on niin iso, että siitä tulee peltofiilis. Se on sellainen tilallinen avaran ja ankean yhdistelmä.”


Töölönlahden puisto ei ole mikä tahansa puisto. Keskuspuistosta kaupungin ytimeen ulottautuvaa puistokiilaa ympäröivät monet kulttuurin, politiikan ja yhteiskunnan kannalta merkittävät rakennukset.

Alue on tavallaan koko Suomen julkisivu maailmalle. Lindgrenille ei tule mieleen vastaavaa paikkaa edes ulkomailta.

Töölönlahden puiston keskiosan kellastuneiden ja tyhjien nurmikenttien keskeisin ongelma on Lindgrenin mielestä se, ettei alue liity ympäröivään kaupunkiin juuri mitenkään.

Puiston pohjoisosaan on rakennettu leikkipuisto, ja Töölönlahden rannasta pääsee lahdelle kesäisin melomaan.

Eteläosassa taas on Makasiinipuisto suosittuine leikki- ja pelikenttineen. Väliin jäävällä alueella ei ole tarjota vastaavaa: on vain loputtomiin vihreää nurmikkoa eikä juuri mitään syytä pysähtyä.

Alla olevalta videolta näkyy, että juuri Makasiinipuisto ja erityisesti sen leikkitelineet keräävät ihmisiä. Puiston pohjoisosaan ei sen sijaan pysähdy juuri kukaan.


On myös eriäviä mielipiteitä. Kaupunkitila ja verkostot -yksikön päällikkö Maria Jaakkola Helsingin kaupungista puolustaa puistoa.

”Meillä on Suomessa ehkä vähän sellainen tyhjän tilan pelko – heti jos on jokin tyhjä paikka jossain, se pitää täyttää jollain. Avoimen nurmimaiseman kauneus on uudenlaista estetiikkaa, jota meidän pitäisi oppia arvostamaan.”

Maisema-arkkitehtuurin lehtori Meri Mannerla-Magnusson allekirjoittaa Jaakkolan mielipiteen, ainakin varovaisesti.

Eivät suuret ja aukeat nurmikot sinänsä ole huonoa puistoa, Mannerla-Magnusson sanoo. Ilman niitä kaupungissa ei olisi mahdollista järjestää tilapäisiä ja ennakoimattomia tapahtumia.

Esimerkiksi tällä viikolla Töölönlahden puistossa on pelattu jalkapalloa, kun Helsinki Cupin yksi kenttä on rakennettu jalkapalloiluun sopivalle nurmelle.

”Tuollaiset tyhjät paikat ovat arvokkaita sinänsä, kun kaupunki muuttuu yhä enemmän sellaiseksi, että kaikki talojen välissä olevat tilat ovat tosi pieniä ja ahtaita. Ilman avoimia tiloja ei myöskään avaudu näkymiä”, Mannerla-Magnusson sanoo.

Mannerla-Magnussonkaan ei silti pidä puistoa täysin onnistuneena.

”Sitä on tietenkin vaikea puolustaa, kun se näyttää tyhjältä tontilta. Puistoa ei ole suunniteltu avoimeksi, isoksi jatkumoksi niin, että Töölönlahden vesi olisi osa sitä, vaan rannassa on luonnonmukaisesti syntynyttä kasvustoa, joka katkaisee näkymät. Toisaalta kentän reunat eivät tue oleskelua vaan puisto vaikuttaa läpikulkualueelta, joten sinänsä kokonaisuus ei ole niin hieno.”

Alun perin puistosta piti tulla jotain aivan muuta kuin se on nyt.

Suunnittelusta järjestettiin kilpailu 22 vuotta sitten. Kilpailun voitti Hannu Tikan ja Kimmo Lintulan ehdotus, jossa Töölönlahtea ruopattaisiin ja Finlandia-talon eteen syntyisi Kluuvinlahdeksi kutsuttu kanava.

Kanavan itäpuolella puisto jaettaisiin neljään runsaiden puuistutusten jakamaan teemapuistoon. Maanpintaa muokattaisiin niin, että korkein kohta olisi vajaat seitsemän metriä merenpinnan yläpuolella.


”Alkuperäisen suunnitelman vesipeili nostaisi Finlandia-talon esiin ja toisi vaihtelevuutta maisemaan”, Tommy Lindgren sanoo.

Tikan ja Lintulan ehdotukseen perustuva Töölönlahden asemakaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa vuonna 2002. Tarkempi puistosuunnitelma laadittiin 2010-luvun alussa, kun puiston rakentaminen tuli ajankohtaisemmaksi.

Hienolta kuulostava suunnitelma kaatui kuitenkin rahaan.

Kaupunginhallitus palautti tammikuussa 2014 puistosuunnitelman uudelleen valmisteltavaksi, koska kalliin hankkeen arveltiin osoittautuvan mahdottomaksi edes pitkällä aikavälillä. Puiston rakennuskustannukset olisivat olleet 66 miljoonaa euroa ja vuotuiset ylläpitokustannukset puoli miljoonaa euroa.

Kaupunki teki nopeasti uuden suunnitelman. Kesällä 2016 Töölönlahdelle valmistui nykyinen nurmikenttä, Töölönlahden puiston väliaikaiseksi kutsuttu halpaversio. Sen hinnaksi tuli 5,8 miljoonaa euroa.

Kun käytettävissä on 61 euroa neliömetriä kohti, suunnittelijoiden on vaikea tehdä ihmeitä. Mittasuhteita antaa se, että pinta-alaltaan paljon pienempiin Makasiinipuistoon ja Kansalaistoriinkin kului yhteensä 7,7 miljoonaa euroa. Oodi taas maksoi 98 miljoonaa euroa.Kaupunginhallituksen päätöksessä sanotaan, että ”lopullisen puistokokonaisuuden rakentaminen ajoittuu pidemmälle tulevaisuuteen”.

Voiko Töölönlahdelle siis vielä joskus nousta sen arvon mukainen puisto?

Lindgren toivoo, että alkuperäinen suunnitelma toteutuisi jonain päivänä.

”Se jäsentäisi puistoa, toisi siihen uusia elementtejä ja rikastaisi Finlandia-talon roolia. Puutarhat toisivat puistoon tilallista jäntevyyttä jakaessaan sen osiin.”

Mannerla-Magnusson pitää alkuperäistä suunnitelmaa jo vähän vanhanaikaisena. Hänen mielestään pitäisi järjestää uusi suunnittelukilpailu. Silloin puistoa voitaisiin pohtia nykyisen keskustelun pohjalta ja ottaa osaksi suunnittelua esimerkiksi kasvanut tieto ilmastonmuutoksesta.

”Uuden kilpailun myötä syntyisi uusi keskustelu.”

Helsingin kaupungin Maria Jaakkolan mukaan unelmat puiston uusimisesta saattavat kuitenkin olla turhia. Rahat puiston muuttamiseen pitäisi ottaa kaupungin noin 20 miljoonan euron vuosittaisesta puistobudjetista.

”Se ei ole mitenkään erityisen paljon ottaen huomioon, miten paljon puistoja Helsingissä on.”

Yksittäisistä suunnitteluasioista voidaan toki aina keskustella, Jaakkola sanoo.

”Olen itse sitä mieltä, että valmis on aina parempi kuin täydellinen.”

Lue lisää: Lähes 160 vuotta sitten Töölönlahden rauha rikkoutui – nyt teollisuuden viimeiset rippeet ovat poissa ja viimeisetkin nurmet rullattu paikoilleen

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  4. 4

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  5. 5

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää