Kaupunki

Hovioikeus passitti murhasta syytetyn Michael Penttilän mielentilatutkimukseen, sarjakuristajan mielenterveyttä selvitetty useita kertoja 1980-luvulta lähtien

Mielentilatutkimuksessa selvitetään, oliko Penttilä syyntakeinen tehdessään henkirikoksen Vaasankadulla huhtikuussa 2018. Hovioikeus puntaroi myös sitä, oliko kyseessä suunniteltu murha vai äkkipikaistuksissa tehty tappo.

Helsingin hovioikeus päätti perjantaina antamassaan välituomiossa passittaa sarjakuristajaksi kutsutun Michael Penttilän mielentilatutkimukseen. Penttilää syytetään oikeudessa murhasta, ja varsinainen tuomio tulee vasta mielentilatutkimuksen jälkeen.

Henkirikoksen uhriksi joutui toissa huhtikuussa 52-vuotias nainen, joka myi seksipalveluita kotonaan Helsingin Alppiharjussa. Penttilä oli varannut tapaamisajan puhelimitse ennakkoon.

Penttilä myöntää tapon mutta kiistää murhan. Hovioikeuden pääkäsittelyssä kesäkuussa hän vaati itse mielentilatutkimuksen tekemistä, mutta syyttäjä ja uhrin omaisten asianajaja eivät pitäneet sitä tarpeellisena.

Hovioikeuteen valittanut Penttilä vaatii myös käräjäoikeudessa saamansa murhatuomion lieventämistä tapoksi.

Mielentilatutkimuksessa selvitetään, ymmärsikö Penttilä henkirikoksen tehdessään, mitä hän teki. Hän on siis voinut olla syyntakeinen, alentuneesti syyntakeinen tai syyntakeeton.

Alentuneesti syyntakeinen voi selvitä syyntakeista lievemmällä vankeusrangaistuksella. Syyntakeetonta ei puolestaan passiteta vankilaan lainkaan, vaan hänen paikkansa on yleensä tahdosta riippumattomassa hoidossa mielisairaalassa.

Viime kesänä Penttilän murhasta elinkautiseen vankeuteen tuominnut Helsingin käräjäoikeus katsoi, että Penttilän mielentilaa on toistuvasti tutkittu, eikä hänellä ole vuoden 1986 jälkeen todettu olleen sellaisia mielenterveydellisiä häiriöitä, että häntä voitaisiin pitää syyntakeettomana tai edes alentuneesti syyntakeisena.

Penttilä on henkirikoksen jälkeenkin esiintynyt rauhallisesti eikä hänen käytöksensä ole millään tavalla herättänyt ulkopuolisten huomiota, oikeus jatkoi. Tämä osoitti käräjäoikeuden mukaan, että Penttilä on teon aikaan ollut ainakin kohtalaisessa psyykkisessä tasapainossa.

Näin ollen käräjäoikeus ei pitänyt mielentilatutkimusta tarpeellisena.

Hovioikeus on tuoreessa välituomiossaan toista mieltä.

”Hovioikeus on katsonut, että asiassa on syytä selvittää, miten Penttilän persoonallisuudessa todetut tai hänellä muutoin havaitut piirteet vaikuttavat hänen kykyynsä säädellä käyttäytymistään ja ymmärtää tekonsa tosiasiallinen luonne ja oikeudenvastaisuus”, Helsingin hovioikeus perustelee.

Mielentilatutkimuksen tarpeellisuutta arvioitaessa hovioikeus otti huomioon muun muassa sen, että Penttilää syytetään teosta, josta rangaistus on ankarin mahdollinen.

”Nyt kysymyksessä olevan teon laatu ja vakavuus sekä sen suhde Penttilän rikoshistoriaan huomioon ottaen hovioikeus on katsonut, että Penttilän mielentilan tutkiminen on perusteltua.”

Henkirikos paljastui, kun rappukäytävään levinneen pahan hajun vuoksi paikalle hälytetty huoltomies löysi 52-vuotiaan naisen kuolleena yksityisasunnosta Vaasankadulla 4. toukokuuta 2018. Nainen oli kuollut jo viikkoja aiemmin.

Muun muassa valvontakameratallenteet ja muu näyttö osoittavat, että Penttilä meni uhrin asunnolle 13. huhtikuuta. Hän poistui sieltä vasta 15. huhtikuuta. Syytetty ei itsekään kiistä tätä.

Mitä kerrostaloasunnossa tapahtui kyseisten vuorokausien aikana? Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitskillä ja uhrin omaisten asianajalla Jarkko Jaatelalla on hyvin erilainen näkemys tapahtumien kulusta kuin Penttilällä ja tätä puolustavalla asianajaja Kari Erikssonilla.

Puolustuksen mukaan Penttilä kuristi naisen kuoliaaksi asunnon eteisessä heti saapumisensa jälkeen. Penttilä kertoi kesäkuussa järjestetyssä hovioikeuden pääkäsittelyssä tehneensä tapon äkkipikaistuksen puuskassa, koska prostituoitu oli alkanut huutaa ja nimitellä häntä.

Syy reaktiolle oli Penttilän mukaan se, että nainen tunnisti hänen olevan laajasti uutisotsikoihin päätynyt rikollinen. Penttilä kertoi, että uhri oli haukkunut häntä ”friikiksi” ja ”sarjakuristajaksi”.

Vuorokausia kestänyttä asunnossa oleskelua Penttilä selitti oikeudessa sillä, että hän meni jonkinlaiseen lukkotilaan kuristamisen jälkeen. Itse henkirikos tapahtui kuitenkin hänen mukaansa heti asuntoon saapumisen yhteydessä.

Asianajaja Jaatela tyrmäsi puolustuksen näkemyksen loppulausunnossaan.

”Tämä ei ole mennyt niin kuin Penttilä on selostanut”, Jaatela totesi.

”Penttilä tietää kipupisteet omassa kertomuksessaan ja tekee hyvin tietoisesti itselleen suotuisia muutoksia.”

Jaatelan ja syyttäjän mukaan kyse oli suunnitellusta murhasta, jossa uhri ei kuollut nopeasti. Syyttäjä Velitski arvioi oikeudessa, että mahdollisesti Penttilä vuoroin kuristi uhria ja vuoroin antoi tämän hengittää jopa parin vuorokauden ajan. Tällä tavoin Penttilä olisi nauttinut mahdollisimman pitkään kuristusperversioistaan.

Penttilän seksuaalinen perversio – asfyksiofilia – on oikeudessa kuultujen asiantuntijalausuntojen mukaan henkeä uhkaava. Asfyksiofiliaan kuuluu voimakasta kuristamista ja hapensaannin kontrollointia, mutta se ei kuitenkaan ole sairaus.

Henkirikoksen pitkän keston puolesta puhui Velitskin mukaan paitsi useiden eri kuristusvälineiden käyttö myös se, että hänen mielestään Penttilän on mahdollisesti pukenut ja somistanut uhria teon aikana. Naisella oli ruumiin löytyessä yllään muun muassa kahdet rintaliivit.

”Sanoisin, että hänellä oli päällään sellaisia vaatteita, joita naishenkilö ei laita itse”, Velitski arvioi loppulausunnossaan.

Verityön tarkkaa ajankohtaa tai kestoa ei pystytty selvittämään ruumiin kunnon vuoksi. Nainen löydettiin kuolleena vasta lähes kuukauden kuluttua henkirikoksesta.


Puolustusasianajaja Eriksson arvioi omassa loppulausunnossaan puheiden erittäin pitkäkestoisesta uhrin kuristamisesta ja fetissin tyydyttämisestä olevan tuulesta temmattuja.

”Ne ovat sellaisia ajatuksia, joille ei ole minkäänlaista näyttöpohjaa. Sulavasti esitetty asia ei ole vielä näyttöä, vaan se on väite”, Eriksson sanoi.

Penttilä itse vertasi syyttäjää ”satusetä Topeliukseen”.

Penttilä on kuristanut Vaasankadulla surmaamansa naisen lisäksi kuoliaaksi oman äitinsä vuonna 1985, 12-vuotiaan tytön vuonna 1986 ja baarissa kohtaamansa naisen vuonna 1993. Hän on syyllistynyt myös useisiin muihin vakaviin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin sekä erilaisiin muihin rikoksiin.

Raakoja rikoksia tehdessään Penttilä on käyttänyt usein nahkahanskoja, joita hän on myös menettänyt valtiolle rikoksentekovälineinä.

Penttilä odottaa varsinaista hovioikeuden tuomiota vangittuna. Jo välituomiossaan hovioikeus katsoo Penttilän kuristaneen uhrin kuoliaaksi.

”Hovioikeus ratkaisee lopullisessa tuomiossaan sen, onko Penttilän menettelyssä kyse murhasta, ja ratkaisee asian myös muilta osin”, hovioikeus tiedotti välituomion antamisen yhteydessä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  6. 6

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  7. 7

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  8. 8

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää