Kaupunki

Espoolaisäiti epäili lapsellaan punkinpuremaa: lääkäri määräsi kortisonia eikä soittanut borrelioosi­diagnoosista

Borreliavasta-ainearvojen kohoamisesta kerrottiin Anu-Elina Lehdelle Omakanta-palvelussa. Lehden mukaan lääkäri ei kuitenkaan kertonut, että tuloksista ilmoitettaisiin vain verkossa.

Espoolainen Anu-Elina Lehti epäili seitsenvuotiaan tyttärensä nilkkaan heinäkuun puolivälissä ilmestynyttä punaista rinkulaa punkinpureman jäljeksi.

Lehti tiesi punkinpureman mahdollisesti aiheuttaman borrelioosin vaarallisuuden. Tutkittuaan kuvia pureman jäljistä internetistä Lehti vei tyttärensä heti Espoonlahden terveysasemalle.

Terveysasemalla hoitoon pääsi nopeasti. Lääkäri tulkitsi jäljen viittaavan punkinpureman sijaan enemmän ihottumaan. Tyttärestä otettiin kuitenkin laboratoriossa näytteet mahdollisten elimistön kehittämien borrelioosin vasta-aineiden varalta.

Lääkäri määräsi tytölle kortisonikuurin.

Pari päivää myöhemmin, sunnuntaina 21. heinäkuuta, lapsen päätä särki ja hänelle nousi 38,5 asteen kuume, jonka helpottamiseksi tytölle annettiin ibuprofeiinia. Seuraavana päivänä tytär oksensi koko päivän.

Seuraavina päivinä tyttären olo ei kohentunut.

”Ihmettelimme puolisoni kanssa, miksei kukaan muu perheessä sairastanut. Olimme olleet retkellä Suomenlinnassa ja pohdimme auringonpistoksen mahdollisuutta”, Anu-Elina Lehti kertoo.

”Sitten lapsen isä muisti, että tyttärestähän otettiin borrelioosin vasta-ainekoe.”

Oli sunnuntai 28. heinäkuuta, ja terveyskeskuksessa käynnistä ja laboratoriokokeista oli kulunut runsas viikko. Puhelua Espoon terveydenhuollosta ei ollut kuulunut, joten Omakanta-palvelun tottuneena käyttäjänä Lehti haki palvelusta tyttären tiedot.

Äidin hämmennys oli suuri hänen havaittuaan, että tyttären laboratoriokokeiden tulokset olivat Omakannassa. Vielä suurempi oli hämmennys, kun hän jonkin aikaa tuloksia tutkittuaan tulkitsi kauhukseen, että vasta-ainearvot olivat korkeat.

”Minulle sanottiin terveyskeskuksessa ainoastaan, että koetulosten valmistuminen kestää viikon. Oletin, että lapsen tuloksista soitetaan. Mitään soittoa ei kuitenkaan tullut”, Lehti kertoo.

”Järkytykseni oli suuri, kun huomasin tyttäreni viitearvojen olevan reilusti koholla. Näytteessä oli myös lausunto: korkea IgG-vasta-ainetaso. Sopii äskettäin tai aiemmin koettuun borreliainfektioon.”

Oli jälleen sunnuntai, joten Lehti jätti soittamisen Espoonlahden terveyskeskukseen maanantaiaamuun 29. heinäkuuta. Puheluun vastasi automaatti: ”Soitamme sinulle takaisin...”

Takaisinsoittoa ei tullut ensimmäisen tunnin aikana. Espoon terveydenhuoltoa on mahdollista lähestyä myös verkkoyhteyden kautta. Jälleen tottuneena internetin käyttäjänä Lehti tarttui tähän mahdollisuuteen.

Hänelle vastasi sairaanhoitaja Kivenlahden terveyskeskuksesta.

”Ei meillä ole täällä aikaa kaikkia laboratoriotuloksia tutkia. Ne pitää katsoa itse Omakannasta”, Lehti kertoo sairaanhoitajan opastaneen.

Lehti tyrmistyi: ”Kukaan ei ollut puhunut minulle mitään Omakannasta!”

Seurasi joukko kysymyksiä, jotka ahdistivat Lehteä: ”Kuinka terveydenhuolto voi olettaa, että kaikki käyvät automaattisesti katsomassa Omakannasta laboratoriotuloksensa? Minulla ei ole terveydenhuollon koulutusta. Pitäisikö minun itse osata tulkita laboratoriotuloksia? En tiedä mitään vasta-ainearvoista. Pitäisikö minun myös itse määrätä lapselleni antibioottiresepti?”

Kivenlahden terveysasemalta otettiin keskustelun jälkeen yhteys Lehden tytärtä Espoonlahdessa hoitaneeseen lääkäriin. Parin tunnin kuluttua Kantapalveluun ilmaantui resepti kolmen viikon antibioottikuuria varten.

”Missään vaiheessa lääkäri ei soittanut eli arvioinut testitulosta, kertonut borrelioosista ja sen jatkohoidosta. Tämä kaikki minun piti itse googlata”, Lehti ihmettelee.

”Apteekissakin sanottiin, ettei se näin voi olla. Jokin ilmiselvästi meni pieleen. Minua ei informoitu oikein”, hän arvelee.

Lehden tehtyä tapauksesta päivityksen Facebook-seinälleen muun muassa turkulainen ja helsinkiläinen äiti kertoivat kohtaamistaan vastaavista tapauksista. Tämä pani Anu-Elina Lehden miettimään, onko kyse yleisemmästäkin epäkohdasta terveydenhuollon käytännöissä.

Espoon terveyskeskuksista vastaava johtava ylilääkäri Eila Erola, onko tosiaan niin, että potilaan tai hänen huoltajansa pitää itse älytä käydä Omakannasta katsomassa esimerkiksi laboratoriotulokset?

”En voi kommentoida tapausesimerkkiä sitä tuntematta. Mutta yleisellä tasolla voin kommentoida, miten sen kuuluisi tapahtua. Jokaisen asiakkaan kanssa sovitaan jo laboratorioon lähetettäessä, kuinka tulokset annetaan.”

Erolan mukaan potilaan tai hänen huoltajansa kanssa voidaan sopia esimerkiksi puhelinyhteydestä suuntaan tai toiseen. Potilaalle voidaan myös lähettää kirjepostia tai kirjoittaa tulokset ja hoito-ohjeet Omakantaan.

Neljäntenä yhteydenpidon vaihtoehtona Erola mainitsee Espoossa käytössä olevan Terveyskansion. Se on kuntalaisen sähköinen ja tietoturvallinen asiointikanava oman terveysaseman henkilökunnan kanssa.

”Vaikea sanoa tästä yksittäistapauksesta, onko ollut jokin kömmähdys. Vai onko äidille ehkä kerrottu [yhteydenpitotavasta] mutta se on mennyt häneltä ohi”, Erola sanoo.

”Jos on tapahtunut jokin virhe, kannattaa olla yhteydessä kyseisen terveyskeskuksen ylilääkäriin ja käydä tapahtumat hänen kanssaan läpi. Sitä kautta saadaan selvitettyä, mitä on tapahtunut. Ja jos on tapahtunut jokin virhe, näin siitä voidaan ottaa opiksi.”

Terveyskeskuksessa todettiin vasta-ainearvojen kohonneen tuntuvasti. Lääkäri määräsi antibioottikuurin. Äiti jäi ihmettelemään, kun lääkäri ei ollut häneen yhteydessä keskustellakseen sairaudesta ja antaakseen hoito-ohjeita.

Omakantaan ilmestyi 29. heinäkuuta eli antibioottikuurin määräämispäivänä lääkärin ohje lääkkeen annostuksesta ja lyhyt lause: ”Kontrolli kuurin jälkeen, mikäli oireilu jatkuu +1 vko kuuri.”

”Pidän sitä täysin riittämättömänä ohjeistuksena”, Lehti sanoo.

Eila Erola, onko normaali käytäntö, ettei lääkäri ota yhteyttä, vaikka arvot ovat kohonneet?

”Hyvään käytäntöön kuuluu, että tutkimuksiin lähettänyt lääkäri myös kommentoi laboratoriotuloksia. Jos hoidettavaa löytyy, lääkäri kirjaa tulosten kommentoinnin oheen hoito-ohjeet selkokielisesti niin, että potilas tai tässä tapauksessa äiti kykenee ne lukemaan.”

Toimittaja ja tietotekniikkaan tottunut Lehti osaa etsiä tietoa ja hankkia tarvittavia yhteyksiä. Mutta miten on niiden ihmisten laita, joilla ei näitä taitoja ole?

Lehti pitää kohtaamaansa tapausta pelottavana esimerkkinä siitä, kuinka eriarvoistavia terveydenhuollon palvelut voivat pahimmillaan olla.

”Eivät kaikki osaa. Miten esimerkiksi tietokonetta käyttämään tottumattomat vanhukset tai maahanmuuttajat, joilla on heikko kielitaito, pärjäävät tällaisten käytäntöjen kanssa?” hän kysyy.

Lehti on valittanut tapauksesta Espoon terveydenhuollon linjaorganisaatiossa kyseisestä terveyskeskuksesta vastaavalle ylilääkärille sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon (Valvira).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  2. 2

   Kim ja Markus allekirjoittivat valesopimuksen, joka teki Kimistä hetkessä ”asunnottoman” – Huijaus toi halutun Heka-asunnon läheltä Helsingin keskustaa

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Poliisi haki Tinderissä ”helppoa seuraa” virka­puvussa: Tällaisia ilmoituksia poliisit ovat tehneet toisistaan eettisellä kanavalla

  5. 5

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  6. 6

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi etsii veristä 17-vuotiasta naista Harjavallan keskustassa, epäillään väkivaltarikoksesta

  8. 8

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  9. 9

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  10. 10

   Öljyputkesta tuli Justin Trudeaun tekopyhyyden symboli

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  5. 5

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää