Kaupunki

Pula parkkipaikoista on vaikeuttanut kotihoidon työtä vuosia, nyt Helsingin kaupunki harkitsee sähkö­potku­lautojen käyttöön ottamista

Kotihoidon työntekijöillä on tällä hetkellä käytössään yhteensä 55 sähköpyörää. Lähihoitaja Jani Schulzin mukaan pyörä on työn kannalta ”ehdoton peli”.

Tänäänkin kotihoidon lähihoitaja Jani Schulz käy vuoronsa aikana kymmenessä kodissa. Kiirettä ei ole, kun ei ehdi tulla: matka munkkiniemeläisestä asunnosta toiseen taittuu parilla polkaisulla.

”Sähköpyörällä kun ajelee, ei ota voimille. Tämä on ihan ehdoton peli”, Schulz sanoo.

Hän on polkenut kotihoidon asiakkaiden luokse viime helmikuusta asti. Silloin Munkkiniemen alueen kotihoidon 25-henkinen tiimi sai kaupungilta käyttöönsä sähköpyörän.

”Olihan sillä talvella vähän villiä opetella ajamaan. Kaduilla oli 15 senttiä lunta. Se oli sellaista extreme-urheilua, vaikka pyörässä oli nastarenkaat.”

Tavallisesti Munkkiniemen alueen kotihoidon työntekijät liikkuvat jalan tai tavallisella polkupyörällä. Kaukana oleviin koteihin mennään autolla.

Kantakaupungissa kotihoidon autoilu on kuitenkin melko harvinaista. Yksityisautolla liikkuminen on hidasta, sillä pysäköintipaikan löytäminen vie aikaa.

Pula pysäköintipaikoista on vaikeuttanut kotihoidon työtä varsinkin Helsingin kantakaupungissa jo vuosia. Työaikaa kuluu olemattomien parkkipaikkojen metsästämiseen. Jos kiireessä väärin pysäköidyn auton tuulilasiin ilmestyy sakkolappu, sen maksaminen on kotihoidon työntekijän itsensä vastuulla.

Sakot eivät kuitenkaan ole kaupungin mukaan kovin suuri ongelma. Kaupungin Stara-liikelaitoksen leasing-autoille annettiin vuosien 2012 ja 2018 välillä vain kahdeksan pysäköintivirhemaksua.Vuonna 2018 Helsingin kaupunki alkoi ratkoa parkkipulaa hankkimalla kotihoidon työntekijöille 25 sähköpyörää.

Onnistunutta kokeilua jatkettiin keväällä hankkimalla lisää pyöriä. Nyt kotihoidolla on käytössään yhteensä 55 sähköpyörää.

Kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen vs. johtajan Maarit Raution mukaan pyörät ovat olleet tähän mennessä paras ratkaisu pysäköintiongelmiin.

”Monet työntekijät tykkäävät sähköpyöristä. Niillä ajaa joutuisasti, eikä parkkeeraus ole ongelma”, Rautio sanoo.

Pyöriä aiotaan hankkia lisää tänä syksynä. Lisäksi kaupunki harkitsee myös sähköpotkulautojen kokeilemista.

Kokonaan autoilusta ei silti välttämättä päästä. Toisinaan kotihoidon asiakkaiden luo on esimerkiksi vietävä tarvikkeita, joita ei saa kuljetettua jalan tai pyörällä. Silloin edessä on vanha pysäköintiongelma.

Yksinkertainen ja nopea ratkaisu pulmaan olisi, että taloyhtiöt sallisivat kotihoidon pysäköinnin pihoissaan. Niin on tehnyt esimerkiksi Helsingin kaupungin asuntoyhtiö Heka.

”Häpeilemättä kehun Hekaa siitä, että kotihoidon henkilökunnalla on mahdollisuus pysäköidä sen vieraspaikoilla”, kaupungin pysäköinninvalvonnan yksikön päällikkö Lauri Uski sanoo.

Yksityisiä taloyhtiöitä ei kaupunki voi kuitenkaan määrätä. Se voi korkeintaan tiedottaa, että mahdollisuus on olemassa.

”Tämä on varmasti asia, jota monet taloyhtiöt pitävät tärkeänä, mutta ehkä eivät tiedosta, että nekin voivat vaikuttaa.”

Toinen tapa helpottaa pysäköintipaikkapulaa olisi tieliikennelain muuttaminen. Nykylain mukaan esimerkiksi liikuntarajoitteinen voi pysäköidä maksulliselle paikalle ilmaiseksi. Kaupunki toivoo vastaavaa lupaa myös liikkuvan hoitotyön tekijöille.

”Toivomme, että tieliikennelain uudistamisen yhteydessä tulisi mahdollisuus myöntää lupa, jolla kotihoidon ja muun liikkuvan hoitotyön henkilöt voisivat pysäköidä hieman vapaammin. Pelkkä paikkojen maksuttomuus ei tuo yhtäkään paikkaa lisää”, Uski sanoo.

Myös liikenneministeri Sanna Marin (sd) on puhunut uudenlaisesta pysäköintiluvasta. Marin lupasi heinäkuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että kotihoidon pysäköintiongelmiin puututaan tieliikennelain muutoksella.

Ministeri uskoi ratkaisun löytyvän helposti.

”Onhan meillä oma pysäköintilupa invalideillekin, niin miksi ei voisi olla kotihoidon työntekijöillekin. Asia voitaisiin ratkaista esimerkiksi ikkunaan laitettavalla pysäköintitunnuksella. En ymmärrä, miten tätä asiaa ei ole vielä saatu ratkaistua.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää