Kaupunki

Hämeentiellä vaihdettiin yksi Helsingin vanhimmista vesi­putkista: Tsaarin­aikainen runko­putki paljastui erittäin hauraaksi

Hämeentien katu-urakka on paljastunut juuri niin vaikeaksi kuin etukäteen arveltiin.

Asukkaita ja yrittäjiä piinaavassa Hämeentien peruskorjauksessa on saavutettu ensimmäinen virstanpylväs, kun tsaarinaikainen 130-vuotias runkovesiputki kadun eteläpäässä on vaihdettu uuteen.

Uusittu runkolinja ulottuu Hakaniemen torilta Viidennelle linjalle asti.

Destian työmaaviestinnästä Heidi Kekäläinen sanoo, että pari risteysaluetta on tällä alueella vielä hieman kesken ja muutamia kiinteistöjä on kytkemättä uuteen linjaan.

Koko Hämeentien urakka-aluetta ei ole avattu, joten likimain yhtä iäkkäitä ja hauraita putkilinjoja voi vielä vaania maan alla.Hämeentien peruskorjaus on osoittautunut juuri niin vaikeaksi ja mutkikkaaksi kuin asiantuntijat osasivat odottaa. Kuten Mechelininkadulla aiemmin, perusongelmaksi ovat osoittautuneet ylimalkaiset lähtötiedot. 1800-luvun karttamerkinnöistä ei selviä kuin suuntaa antavasti, missä putket kulkevat.

”Vesijohtoverkon saneerauksessa erityinen ongelma on se, että meidän putket ovat Hämeentiellä kaikkein alimpina. Kaikki muut putket ovat niiden päällä”, sanoo Helsingin seudun ympäristön (HSY) työpäällikkö Ari Kivinen.

Hauraat valurautaputket, ylimalkaiset vanhat karttatiedot sekä nykyaikaiset kaivinkoneet eivät kuulosta kovin lupaavalta yhdistelmältä. Näyttävät putkivauriot ja tulvat ovatkin piinanneet työmaata ensimmäisen puolen vuoden aikana, vaikka kaivannoissa on ollut lapiomiehiä varmistamassa työn kulkua.

Näin vesi tulvi kaduille toukokuussa:


Putkivaurioista viimeisin tapahtui Viidennellä linjalla heinäkuun lopulla. Kivisen mukaan urakoitsijaa ei voi syyttää huolimattomuudesta.

”Vesijohto sijaitsi lähes viemärissä kiinni. Se ei myöskään ollut oletetussa noin kahden metrin syvyydessä vaan lähempänä maanpintaa”, Kivinen sanoo.

Toukokuun vuoto johtui harhaanjohtavasta karttavirheestä. Toisin kuin putkikarttaan oli merkitty, vesijohto koukkasi 90 asteen kulmassa tien toiselle puolelle ja palasi takaisin juuri ennen sulkuventtiiliä oletetulle linjalle.


Hämeentiellä on kokeiltu maatutkaa vanhojen putkien sijainnin selvittämiseen, mutta se ei ole mitenkään autuaaksi tekevä väline. Destian työpäällikön Seppo Sirolan mukaan maatutkan ominaisuuksia testataan kaupungin kanssa sovittavissa kohteissa urakka-alueella.

”Maatutkatulokset vaativat tulkintaa, ja ne kertovat vain ylimmän rakenteen sijainnin. Ylimmän rakenteen alapuolella mahdollisesti olevista rakenteista ei saa tietoa”, Sirola sanoo.

Tutkakuva ei siis paljasta, minkä lajin putki on päällimmäisenä. Röörin koosta voi arvailla, onko kyseessä sähkö-, telekaapeli-, kaukolämpö-, vesi- tai viemäriputki. Tutkakuva ei kerro sitäkään, missä syvyydessä putket kulkevat.

”Vertailemalla eri lähteistä saatavaa tietoa tutkan antamaan tietoon saadaan kuitenkin suhteellisen tarkkaa tietoa maanalaisista rakenteista”, Sirola sanoo.

Odotetusti putkilinjojen sijainti eroaa vanhoista karttatiedoista. Sirolan mukaan tähän mennessä suurin poikkeama on ollut kahdeksan metriä.

Hämeentien alta on myös paljastunut vanhaa tekniikkaa enemmän kuin suunnitelmissa on osattu ennakoida.

Esimerkiksi kaapelisuojaputkia on asennettu järeisiin betonivaluihin, jotka kaikki pitää purkaa pois suunniteltujen uusien rakenteiden tieltä samalla, kun asiakkaiden kaapeliyhteydet pysyvät käytössä.

Ennen urakkaa valmistuneet suunnitelmat eivät ole enää kaikilta osin toimineet, ja suunnitelmia on täsmennetty töiden aikana.


Koska Suomein vaikeimmat katutyöt eivät pääty Hämeentiehen, Helsinki on pormestari Jan Vapaavuoren (kok) johdolla virittänyt laajaa tutkimus- ja kehitystyötä yhdessä Aalto-yliopiston kanssa.

Kuluvan kesän aikana on muun muassa alkanut projekti työmaakokemuksen parantamiseksi. Asukkaille ja kadunkäyttäjille on tärkeää, että opastus ja väliaikaiset reitit toimivat ja että työmaan yleisilme on siisti. Tavoitteena on laatia työmaakokemusten käsikirja, joka määrittää, millaisia järjestelyjä jokaiselta työmaalta voidaan jatkossa edellyttää.

Katutöiden haittojen vähentämiseksi on myös palkattu projektinjohtaja, insinööri Jyrki Paavilainen. Hänen tehtävänään on vetää yhteen kaikki se viisaus, mitä tutkimuksista, työpajoista ja kansainvälisistä kokemuksista irtoaa.

Esimerkiksi urakkaa edeltävän suunnittelutyön määrää Paavilainen on jo alkanut miettiä. Kenties lisäpanostus rakennusaikaiseen, joustavaan suunnitteluun olisi järkevää.

”Voidaan myös miettiä, kannattaisiko tehdä enemmän koekuoppia urakka-alueella”, Paavilainen sanoo.

Paavilainen myös selvittää, miten Helsinki voisi ottaa käyttöön Tukholman mallin, jossa remontoidut kadut rauhoitetaan kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Tukholmassa kantakaupungissa katu-urakat kuulutetaan, jolloin kyseisestä kadusta kiinnostuneet operaattorit voivat ajoittaa omat urakkansa samaan kaivamiseen.

Suomen lainsäädäntö tai sen tulkinnat eivät tällä hetkellä tue tätä mallia.

Paavilainen toivoo, että kaikki asianosaiset pystyisivät tunnistamaan ja tunnustamaan puutteita katu-urakoiden läpiviennissä.

”Infra-ala ei ehkä ole meillä se kaikkein innovatiivisin ala”, Paavilainen miettii.

Oikaisu 12.8. klo 8.00: Viidennen linjan putkea väitettiin kuvatekstissä Hämeentien alla sijaitsevaksi. Oikaisu 12.8. klo 15.52: Korjattu faktalaatikossa raitiolinjojen tietoja. Linja 8 pääsee remontin jälkeen takaisin Helsinginkadulle ja linja 7 Hämeentielle eikä toisin päin.

Fakta

Hämeentie työmaana koko ensi vuoden


 Hämeentien 17 miljoonan euron peruskorjaus alkoi maaliskuun alussa, ja sen on määrä valmistua ensi vuoden lopulla.

 Uutta vesijohtoa tulee kaksi kilometriä, viemäriä neljä kilometriä ja kaapelisuojaputkea 50 kilometriä. Uutta pyöräkaistaa rakennetaan neljä kilometriä. Urakassa korjataan myös Sörnäisten metroaseman vuotava katto.

 Urakan vuoksi neljä raitiolinjaa on poikkeusreiteillä. Linjat 1 ja 8 voivat päästä ajamaan Helsinginkadulle jo vuoden 2020 alkupuolella. Linjat 6 ja 7 palaavat Hämeentielle myöhemmin ensi vuonna.

 Katutöiden valmistuttua Hämeentiestä tulee joukkoliikennekatu, jossa henkilöautojen läpiajo on kielletty. Tonteille voi ajaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää