Kaupunki

Nuuksion ruuhkiin etsitään helpotusta: Suosittuun kansallispuistoon suunnitellaan nyt uusia reittejä

Näille reiteille voit suunnata jo nyt, että et eksy tungokseen.

Nuuksion kansallispuistoon saattaa tulevaisuudessa päästä rengasreiteille Suomen luontokeskus Haltian kautta. Tällä hetkellä lähimmät rengasreitit kulkevat viiden kilometrin päässä Haltiasta.

Kansallispuiston kävijämäärät ovat viime vuosina olleet jatkuvassa kasvussa. Erityisesti Haukkalammen alue on hyvin suosittu. Alueen suuri suosio on Nuuksion puistonjohtaja Harri Karjalaisen mukaan näkynyt esimerkiksi täysinä parkkipaikkoina ja jonoina nuotiopaikoille.

”Ihmiset tulevat hakemaan täältä luonnonrauhaa, mutta eivät välttämättä Haukkalammella enää saa sitä”, Karjalainen sanoo.

Hän muistuttaa, että Nuuksiosta löytyy edelleen paljon rauhallisiakin kolkkia.

Siksi Karjalainen pitää tärkeänä, että kävijäpainetta jaetaan kansallispuiston ja Nuuksion järviylängön virkistysalueiden eri osiin. Osittain tavoite on jo toteutunut, mutta uusi reitistö jakaisi kävijöitä entistäkin tasaisemmin.

Myös luontokeskukseen saataisiin näin todennäköisesti lisää kävijöitä. Karjalaisen mukaan keskuksen käyttötarkoitus kansallispuiston olohuoneena ei tällä hetkellä täysin toteudu.Kaksi vuotta sitten Haukkalammen alueen ruuhkiin herättiin ja parkkipaikoille asennettiin kameroita, joista parkkipaikkatilanteen voi tarkistaa ennen puistoon tuloa.

Kävijöitä on myös yritetty saada käyttämään enemmän julkista liikennettä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty esimerkiksi sovellus, josta voi hakea itsellensä soveltuvia reittejä Nuuksion alueelta. Sovelluksesta voi tarkistaa parhaat julkisen liikenteen yhteydet haluamaansa paikkaan.


Julkisessa liikenteessä on Karjalaisen mukaan sekin etu, ettei retkeilijä ole sidottu auton sijaintiin. Silloin ei tarvitse tehdä perinteistä rengasreittiä.

”Moni on tajunnut, että myös puiston läpi voi kävellä.”

Kahden vuoden takaisesta tilanne on Karjalaisen mukaan jo hieman parantunut. Sovelluksen avulla ihmiset ovat löytäneen vaihtoehtoisia reittejä, eikä esimerkiksi parkkipaikkatilanteesta tule enää yhtä paljon palautetta.

Lue lisää: Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

Tällä hetkellä Nuuksion hoito- ja käyttösuunnitelmaa päivitetään. Kehitystyöstä vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.

Idea kokonaan uusista reiteistä on tullut esille suunnittelutyön yhteydessä. Yleisötilaisuuksissa idea on saanut Karjalaisen mukaan vahvan tuen. Myös luontokeskuksen kanssa yhteistyötä tekevät kunnat ovat tukeneet ajatusta.

”Mutta luonto edellä mennään”, Karjalainen painottaa.

Alueella on esimerkiksi metson soidinpaikkoja, joiden ehdoilla mahdolliset reitit pitää suunnitella.


Vielä on auki, minkälaisia reittejä Haltian yhteyteen voisi tulla. Eniten toivotaan kuitenkin perinteisiä rengasreittejä. Uusien reittien varrelle tulisi myös tulentekopaikkoja ja huusseja, jotka olisivat helposti saavutettavissa.

Tarkoitus on luoda vaihtoehto Haukkalammelle ja näin jakaa kävijöitä tehokkaammin kahdelle eri alueelle.

Suunnitelman on tarkoitus valmistua vuonna 2020. Mikäli ympäristöministeriö hyväksyy ehdotuksen, voitaisiin uusien reittien rakentaminen aloittaa vuonna 2021.

Nuuksioon muualtakin kuin Haukkalammelta

Esimerkiksi helpon neljä kilometriä pitkän Soidinkierroksen lähtöpisteeseen Siikarantaan pääsee Siikaniemessä pysähtyvällä bussilla Leppävaarasta. Siikaniemestä Siikarantaan on parin kilometrin kävelymatka. Saman mittaisen Klassarinkierroksen alkupiste on Valklammentien pysäköintialueen yhteydessä. Myös noin seitsemän kilometrin mittaisen Korpinkierroksen voi aloittaa Haukkalammen sijaan Siikaniemestä.

Julkisen liikenteen reittiohjeet ja luontopolkujen kartat voi tarkistaa nuuksioon.fi-sivustolta.

Samalta sivustolta löytyy myös paljon merkitsemättömiä reittejä kokeneemmille retkeilijöille, kuten kuusi kilometriä pitkä Sorlammen luontopolku, jonka merkkaamaton lähtöpiste on Nuuksion ulkoilumajan parkkipaikan yhteydessä Brobackassa.

Sipoonkorven kansallispuisto tarjoaa vaihtoehdon Nuuksiolle

Sipoonkorven kävijämäärät ovat myös kasvussa, mutta toistaiseksi kävijöitä on vähän verrattuna Nuuksioon.

Sipoonkorvessa kulkee kolme luontopolkua: 1,4 kilometriä pitkä Ponun perinnepostia-luontopolku, 4,8 kilometriä pitkä Sotungin kalinpolttajanpolku ja uusi, esteetön reitti.

Alueelta löytyy tulenteko- ja telttapaikkoja sekä laavuja.

Sipoonkorpeen pääsee Helsingistä ja Vantaalta bussilla. Bussipysäkeiltä on luontopolkujen alkupisteisiin yhdestä kahteen kilometriä.

Oikaisu 12.8. kello 15.45: Siikarantaan ei enää pääse suoraan Leppävaarasta 12.8. alkaen, toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin. Sen sijaan bussilla pääsee Siikaniemeen, josta Siikarantaan on parin kilometrin matka.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää