Kaupunki

Helsinki ei pysty tarjoamaan sopivaa apua mielen­terveyteen: nuoria ohjataan suoraan Husin erikois­sairaan­hoitoon

Hus on vastannut Helsingin lasten ja nuorten psykiatrisesta hoidosta vuodesta 2008 lähtien. Husin nuorisopsykiatria ei kuitenkaan kykene hoitamaan lieviä mielenterveyshäiriöitä.

Lasten ja nuorten lievien mielenterveyshäiriöiden hoidossa on Helsingissä niin paljon puutteita, että kaupungin oma tarkastuslautakunta on huomauttanut asiasta.

Lautakunnan kesäkuisessa tarkastusraportissa todetaan, ettei Helsingissä alaikäisten perustason mielenterveyspalveluista vastaa käytännössä kukaan. Palvelut ovat pirstoutuneet kouluterveydenhuoltoon, Helsingin nuorisoasemalle ja terveyskeskuksiin.

Niissä taas ei ole tarpeeksi asiantuntemusta mielenterveyden häiriöiden hoitoon, joten lievästikin oireilevat nuoret ohjataan herkästi erikoissairaanhoidon piiriin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) nuorisopsykiatriaan.

Joka viidennellä nuorella on mielenterveysongelmia. Psykiatriset häiriöt ilmaantuvat usein murrosiän alkamisen yhteydessä, ja juuri silloin helsinkiläisnuorten on vaikeinta saada apua.

Hus on vastannut Helsingin lasten ja nuorten psykiatrisesta hoidosta vuodesta 2008 lähtien.

Husin nuorisopsykiatria ei kuitenkaan kykene hoitamaan lieviä mielenterveyshäiriöitä, vaan perustasolle kuuluvat nuoret ohjataan sieltä takaisin kaupungille.

Tänä vuonna Hus on palauttanut kaupungille 26 prosenttia nuorista, jotka jokin kaupungin toimija on lähettänyt nuorisopsykiatriaan.

Tässä joukossa on nuoria, jotka tarvitsisivat pikemmin sosiaali- kuin terveydenhuoltoa, sanoo Husin nuorisopsykiatrian linjajohtaja Klaus Ranta.

”Osalla on elämä ihan sekaisin. Unirytmi on sekaisin, elämänhallinta puuttuu eivätkä vanhemmat saa nuoresta otetta. Lisäksi nuorella voi olla lieviä masennusoireita. Meidän näkemyksemme mukaan tällaisen nuoren perhettä pitäisi tavata, ei psykiatrisoida nuorta ja lähettää häntä erikoissairaanhoitoon.”

Puutteet kaupungin palveluissa kuormittavat Husia.

Jollei aluksi lievästi oirehtiva nuori saa apua riittävän varhain, lopulta hänkin saattaa olla erikoissairaanhoidon tarpeessa. Parinkymmenen vuoden takaiseen verrattuna erikoissairaanhoidossa on kahdeksankertainen määrä nuoria väestöön suhteutettuna.

Lisäksi vakavista mielenterveyden häiriöistä kärsivät nuoret joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä entistä kauemmin. Ruuhkautuneimmille nuorisopsykiatrian akuuttipoliklinikoille on jonotettava jopa 30 päivää.

”Niin paljon kuin tässä maassa puhutaankin varhaisesta puuttumisesta, ei näytä siltä, että perustasolla annettaisiin nuorille systemaattisia hoidollisia interventioita”, Husin Ranta sanoo.

Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen ongelmia on käsitelty läpi valtuustokauden, kertoo sosiaali- ja terveyspalvelujen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

”Aihe on ollut paljon pinnalla ja on selvää, että palveluissa on parannettavaa. Ongelmia on ollut myös pääkaupunkiseudun muissa kunnissa.”

Viime keväänä Helsingin, Espoon ja Vantaan tarkastuslautakunnat sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri totesivat selvityksessään, että nuorten perustason mielenterveyspalvelujen saatavuudessa on ongelmia koko pääkaupunkiseudulla mutta Helsingin tilanne on vaikein.

Toisin kuin Espoossa ja Vantaalla, Helsingissä ei ole alaikäisten mielenterveyspalveluista vastaavaa yksikköä.

Helsingin kaupunki on perustanut ongelman ratkomiseksi työryhmän, joka selvittää palveluiden puutteita ja etsii niihin mahdollisia ratkaisuja. Työryhmän on määrä saada selvityksensä valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Yksi selvitettävä asia on nuorten perustason mielenterveyspalveluista vastaavan yksikön perustaminen. Kaupungin tarkastuslautakunta suositteli sitä omassa arviointiraportissaan.

Tähän mennessä yksikön virkaa on toimittanut Hakaniemessä toimiva nuorisoasema. Se palvelee 13–23-vuotiaita helsinkiläisiä, joilla on päihteisiin tai pelaamiseen liittyviä ongelmia tai lieviä mielenterveyshäiriöitä.


Apulaispormestari Vesikansan mukaan aseman kehittäminen on yksi vaihtoehto erillisen perustason mielenterveysyksikön perustamiselle.

”On tärkeää, että meillä on tällainen matalan kynnyksen paikka, jonne voi hakeutua ilman lähetettä.”

Kaupunki on myöntänyt asemalle lisää rahoitusta ja perustanut neljä uutta vakanssia, joita täytetään parhaillaan. Toinen aseman kahdesta lääkärin virasta on auki.

Vesikansa pitää tärkeänä myös sitä, että kouluterveydenhoidossa olisi riittävästi aikaa tarjota nuorille keskusteluapua.

Nyt perustettu kaupungin työryhmä aikoo selvittää muun muassa kouluterveydenhuollon palvelupolkua.

Helsingin kouluterveydenhuollossa on ollut lääkäripulan vuoksi ruuhkaa. Lisäksi kaupungin tarkastuslautakunta arvioi, ettei oppilashuollossa ole riittävästi psykologeja. Lähes kolmannes Helsingin koulujen oppilaista ei pääse koulupsykologin vastaanotolle, selviää Husin ja pääkaupunkiseudun tarkastuslautakuntien selvityksestä.

Yksi syy lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden puutteisiin on lainsäädäntö. Terveydenhuoltolain mukaan peruskoulun kouluterveydenhuollon tehtävä on ennaltaehkäisevä. Siihen ei kuulu sairauksien tai mielenterveyden häiriöiden hoitoa.

Espoossa on saatu hyviä tuloksia niin sanotulla IPC-menetelmällä. Se on varhaisen puuttumisen malli, jossa nuorille tarjotaan hoitoa lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveysongelmiin kouluissa. Husin Klaus Rannan mukaan kuuden tapaamiskerran hoitojaksot ovat parantaneet oireilevien nuorien oloa tehokkaasti.

Kerro kokemuksesi

Miten sinut tai läheisesi on kohdattu, kun olet hakenut apua? Etsimme haastateltavia kertomaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista pääkaupunkiseudulla. Lopullisessa artikkelissa meidän ei tarvitse kertoa nimeäsi ellet anna tähän lupaa, mutta oikean nimesi ja yhteystietojesi täytyy kuitenkin olla toimituksen tiedossa. Voit vastata HS.fi:ssä tai sähköpostitse osoitteeseen maija.aalto@hs.fi 23.8. asti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää