Kaupunki

Noin 30-vuotiasta espoolais­miestä epäillään laajasta lapsiin kohdistuneesta seksuaali­rikosten sarjasta: uhreja 52, nuorimmat 9-vuotiaita

Hyväksikäytöt tapahtuivat vuosina 2018 ja 2019. Mies lähestyi uhrejaan sosiaalisessa mediassa. Uhrit ja epäilty eivät poliisin tietojen mukaan tavanneet kasvokkain.

Länsi-Uudenmaan poliisi epäilee noin 30-vuotiasta espoolaismiestä yhteensä 52 eri lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Uhrit ovat iältään 9–15-vuotiaita tyttöjä.

Epäillyt hyväksikäytöt tapahtuivat vuosina 2018 ja 2019. Uhrit ovat kotoisin eri puolilta Suomea.

Uhrit ja epäilty eivät poliisin tietojen mukaan tavanneet kasvokkain.

Poliisin mukaan mies lähestyi uhrejaan sosiaalisessa mediassa. Hän aloitti uhrien kanssa keskusteluja nuorten suosimissa kuvien ja videoiden jakosovelluksissa Instagramissa ja Snapchatissä. Keskustelut kääntyivät nopeasti seksuaalissävytteisiksi. Mies pyysi uhreilta video- ja kuvamateriaalia ja lähetti heille sellaista myös itse.

”Ei ole viitteitä siitä, että tekijä olisi jakanut materiaalia eteenpäin tai toiminut osana isompaa rinkiä”, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Max Bock.

HS:n tietojen mukaan mies on kotoisin Turkista, eikä hän ole asunut Suomessa kovin pitkään. Facebook-sivujen mukaan hän on työskennellyt ainakin matkailualalla.

Miehellä ei ole rikostuomioita ainakaan pääkaupunkiseudulta. Hänellä on vireillä pahoinpitelyjuttu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Tapaukset tulivat poliisin tietoon, kun yksi uhreista otti yhteyttä poliisiin alkuvuodesta 2019. Muut tapaukset tulivat ilmi poliisin tutkinnan yhteydessä.

”Toivon, että vanhemmat keskustelevat lasten kanssa siitä, kuinka sosiaalisen median palveluissa tulee toimia, ja etenkin siitä, mitä tehdä, jos aikuinen henkilö lähestyy lasta niin sanotusti omituisilla viesteillä. Lapsia tulee kannustaa kertomaan välittömästi tapahtumista luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa käsittelemään asiaa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin”, Bock ohjeistaa poliisin tiedotteessa.

Bock neuvoo, että epävarmoissa tilanteissa vanhemman kannattaa tehdä rikosilmoitus.

Miestä epäillään 12 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 39 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä kahdesta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä. Epäilty on ollut vangittuna maaliskuun alusta lähtien. Seuraavaksi juttu siirtyy syyteharkintaan.

Kyseessä on tältä kesältä jo toinen pääkaupunkiseudulla tapahtunut laaja epäilty lastenhyväksikäyttö. Helsingin poliisi tiedotti heinäkuussa epäilevänsä 64-vuotiasta ”Enoa” lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Miten voit suojella lasta netissä?

HS on uutisoinut kuluvan vuoden aikana useista epäillyistä hyväksikäyttötapauksista. Heinäkuun lopulla Helsingin poliisi kertoi epäilevänsä 64-vuotiasta ”Enoksi” kutsuttua miestä lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Maaliskuussa kävi ilmi, että keskusrikospoliisi epäilee viittä miestä poikkeuksellisesta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikoskokonaisuudesta. Poliisin mukaan suomalaisia lapsia oli muun muassa raiskattu ja kuvattu, minkä jälkeen tallennettua aineistoa seksuaalirikoksista oli jaettu eteenpäin.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani sanoi maaliskuisessa tiedotustilaisuudessa, että lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivalta-aineistoa liikkuu verkossa entistä enemmän. Hänen mukaansa lapsille pitäisi kertoa nykyistä varhaisemmassa vaiheessa riskeistä, joita liittyy nettiin ja muuhun digitaaliseen maailmaan.

Niin kutsuttu grooming nousi puheenaiheeksi Oulun seksuaalirikosvyyhdin ja Helsingissä alkuvuodesta paljastuneiden epäilyjen myötä. Termillä viitataan sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun, jossa lapsia manipuloidaan seksuaalisiin tekoihin. Väestöliitto kertoi groomingin yleistymisestä jo vuonna 2014.

Tästä jutusta voi lukea, miten miten tuntemattoman aikuisen maanittelu sosiaalisessa mediassa saattaa edetä.

HS myös kokosi tammikuussa ohjeita, joiden avulla lasta voi opettaa liikkumaan sosiaalisessa mediassa turvallisesti. Toisessa tammikuussa julkaistussa jutussa käytiin laajasti läpi, miten lasta voi suojella netissä lasta loukkaamatta. Syyskuussa julkaistussa jutussa käytiin läpi keinoja, joilla vanhempi voi ehkäistä digitaalisessa mediassa tapahtuvaa seksuaalista.

Hyväksikäyttö ei kuitenkaan aina näy lapsen käytöksessä, ja myös vanhempien voi olla vaikea huomata sitä. Lasten on vaikea kertoa hyväksikäytöstä, ja erityisen vaikeaa se on psykologin mukaan pojille.

Jos vanhempi havaitsee muutoksia, niistä on hyvä kysyä lapselta johdattelematta, suositteli Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras maaliskuussa julkaistussa artikkelissa.

”Kun näistä asioista puhutaan, lapset oppivat varsin hyvin sanoittamaan esimerkiksi sitä, mikä tuntuu oudolta. Samalla lapsi oppii oikeudestaan kieltäytyä”, Porras sanoi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Jättiareena on niin hillitön idea, että sen soisi toteutuvan, mutta naisten jalkapallon buumiin riittäisi kyllä vähempikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää