Kaupunki

Nuoriso riehui Vuosaaressa, kunnes perinteiset keinot saivat heidät rauhoittumaan

Nuorisotyön ja poliisin jalkautuvat työntekijät tavoittivat Aurinkolahdessa ja kauppakeskus Columbuksessa heinäkuussa häiriköineet nuoret ja heidän perheensä.

Koulut ovat alkaneet, nuorisotalot ovat avautuneet tai avautumassa ja rauha on palannut Vuosaareen. Näin kertovat alueen nuorisotyöntekijät, jotka yhdessä poliisin kanssa ovat tavoittaneet häiriköineet nuoret ja heidän perheensä.

”Asiat ovat rauhoittuneet. Meillä on hyvät systeemit, hyvät työntekijät ja olemme jatkaneet jalkautuvaa työtä nuorten pariin jo pitkään. Ei ole tarvinnut keksiä pyörää uudestaan”, toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä Vuosaaren nuorisotyön yksiköstä kertoo.

Kivelä painottaa, että valmis kontakti lapsiin ja nuoriin on heitä lähestyttäessä erityisen tärkeä. Sellainen on paitsi nuorisotalojen henkilökunnalla, myös etenkin jalkautuvalla nuorisotyöllä.

”Tiivistimme yhteistyötä Stadin jalkautujien ja poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan kanssa. Siksi onnistuimme. Stadin jalkautujat suuntautuvat yleensä ehkä enemmän keskustaan. Nyt kun huomattiin tarve, he suuntasivat työtä itään”, Kivelä sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi heinäkuun lopulla, kuinka kymmenet lapset ja nuoret käyttäytyivät levottomasti ja osin aggressiivisesti aiheuttaen häiriötä Aurinkolahdessa ja kauppakeskus Columbuksessa Vuosaaressa.

Tapauksesta käytiin vilkas keskustelu muun muassa Facebookin avoimessa Vuosaari-ryhmässä. Keskustelijat ja myös HS:n puhelimitse tavoittamat silminnäkijät kertoivat aggressiivisesta käyttäytymisestä, uhkailusta, ventovieraiden parvekkeille kiipeilystä, ostoskärryjen työntelystä ajotiellä ja pullojen rikkomisesta ajotielle.


Myös nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka Helsingin kaupungilta kehuu jalkautuvan nuorisotyön tekijöitä.

Pääkaupunkiseudulla lapsia ja nuoria lähestyy kentällä muun muassa Nuorisotyö raiteilla -hanke. Hankkeessa on mukana lukuisia toimijoita, kuten Aseman Lapset -järjestö, joukkoliikenneyhtiöitä, Laurea-ammattikorkeakoulu ja poliisin ennaltaehkäisevä yksikkö.

”Tilanne on pystytty rauhoittamaan tiivistämällä yhteistyötä ja jalkautuvaa nuorisotyötä. Täytyy vilpittömästi kehua, että siellä on taitavia nuorisotyöntekijöitä, joilla on hyvät verkostot”, Vatka sanoo.

”He tuntevat paitsi nuoria myös nuorten vanhempia ja pystyvät luontevasti ottamaan yhteyttä vanhempiin. Mutta jotta se onnistuu, pitää tietysti olla tarpeeksi henkilöstöä.”

Nuorisopalvelut tekee yhteistyötä poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan kanssa. Poliisin valtuuksia tarvitaan myös, kun perheisiin otetaan yhteyttä. Heinä–elokuun vaihteessa poliisi pyysi Facebookin Vuosaari-ryhmässä tarkkoja tuntomerkkejä ja tietoja tapahtumapaikoista, jotta se tavoittaisi oikeat nuoret.

Vanhempi konstaapeli Susanna Mara ennaltaehkäisevästä toiminnasta muistutti samalla keskustelijoita siitä, että Vuosaaren alueella liikkuu runsaasti nuoria, joista suurin osa käyttäytyy hyvin.

”Jos on nuoria, jotka aiheuttavat häiriötä tai jotka syyllistyvät rikoksiin, heidät viedään kotiin. Näin vanhemmat tietävät asiasta ja osaavat ehkä tarttua lastensa tekemisiin”, Mara sanoi HS:lle.


Nuorisotoimen ja poliisin voimakas panostus tuotti tulosta. Häiriöissä mukana olleet lapset ja nuoret ovat nyt nuorisotyöntekijöiden tiedossa, ja heitä ja perheitään pystytään auttamaan.

”Lapset ja nuoret on tavoitettu . . . riittävässä määrin. Yhteistyö ennaltaehkäisevän poliisitoiminnan kanssa on tärkeää. Se ryhmä [poliisit] pystyy ottamaan sen pikku tyypin tuolta ja sanomaan, että hei, mennään kotiin”, Kaisa Kivelä kuvaa.

”Olemme voineet keskustella lasten ja heidän vanhempiensa kanssa, että mitäs nyt tehtäisiin. Eihän se riitä, että viedään lapsi kotiin. Tämä on pitkäjänteistä työtä.”

Toiminnanjohtaja Kivelän vastuulla ovat Itä-Helsingissä Kallahden ja Meri-Rastilan nuorisotalot. Ne avautuvat vasta tänään, koska nuorisotyöntekijöidenkin pitää saada lomailla.

”Tarkoitus olisi, että avautuisimme sinä päivänä, kun koulutkin alkavat. Mutta vedimme koko kesän jalkapallotoimintaa, eikä meillä mitenkään ollut mahdollisuutta aloittaa ennen tätä päivää”, Kivelä kertoo.

Kaupungin nuorisopalvelut järjestävät ylimääräistä toimintaa muun muassa hiihtolomien ja pääsiäisen aikaan, jotta lapsilla ja nuorilla olisi varmasti aikuista seuraa myös loma-aikoina. Nyt Helsingin nuorisopalveluissa mietitään työn organisointia uudelleen myös kesäisin.

”Kyllä meiltä pitäisi löytyä lisää väkeä kesäaikaankin. Maailma on muuttunut niin, etteivät nuoret enää lähde kesäisin mihinkään. He ovat tottuneet jäämään kaupunkiin”, itäisestä nuorisotyöstä vastaava nuorisoasiainjohtaja Katri Kairimo Helsingin kaupungilta sanoi HS:lle heinä–elokuun vaihteessa.

Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka on samaa mieltä.

”Meillä on halu lisätä kesäajan miehitystä. Tarkoitus onkin saada jo ensi kesäksi toimintaa varsinkin niille alueille, joilla on tarve”, hän sanoo.

”Nyt kun lomilta on palattu, onkin jo sovittu, että ensi kesäksi tulee muutoksia.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  4. 4

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  5. 5

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  6. 6

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  7. 7

   Guardian: Britanniassa varkaat vievät hybridiautojen katalysaattoreita arvometallien takia

  8. 8

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  9. 9

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  10. 10

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää