Kaupunki

Nuoriso riehui Vuosaaressa, kunnes perinteiset keinot saivat heidät rauhoittumaan

Nuorisotyön ja poliisin jalkautuvat työntekijät tavoittivat Aurinkolahdessa ja kauppakeskus Columbuksessa heinäkuussa häiriköineet nuoret ja heidän perheensä.

Koulut ovat alkaneet, nuorisotalot ovat avautuneet tai avautumassa ja rauha on palannut Vuosaareen. Näin kertovat alueen nuorisotyöntekijät, jotka yhdessä poliisin kanssa ovat tavoittaneet häiriköineet nuoret ja heidän perheensä.

”Asiat ovat rauhoittuneet. Meillä on hyvät systeemit, hyvät työntekijät ja olemme jatkaneet jalkautuvaa työtä nuorten pariin jo pitkään. Ei ole tarvinnut keksiä pyörää uudestaan”, toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä Vuosaaren nuorisotyön yksiköstä kertoo.

Kivelä painottaa, että valmis kontakti lapsiin ja nuoriin on heitä lähestyttäessä erityisen tärkeä. Sellainen on paitsi nuorisotalojen henkilökunnalla, myös etenkin jalkautuvalla nuorisotyöllä.

”Tiivistimme yhteistyötä Stadin jalkautujien ja poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan kanssa. Siksi onnistuimme. Stadin jalkautujat suuntautuvat yleensä ehkä enemmän keskustaan. Nyt kun huomattiin tarve, he suuntasivat työtä itään”, Kivelä sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi heinäkuun lopulla, kuinka kymmenet lapset ja nuoret käyttäytyivät levottomasti ja osin aggressiivisesti aiheuttaen häiriötä Aurinkolahdessa ja kauppakeskus Columbuksessa Vuosaaressa.

Tapauksesta käytiin vilkas keskustelu muun muassa Facebookin avoimessa Vuosaari-ryhmässä. Keskustelijat ja myös HS:n puhelimitse tavoittamat silminnäkijät kertoivat aggressiivisesta käyttäytymisestä, uhkailusta, ventovieraiden parvekkeille kiipeilystä, ostoskärryjen työntelystä ajotiellä ja pullojen rikkomisesta ajotielle.


Myös nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka Helsingin kaupungilta kehuu jalkautuvan nuorisotyön tekijöitä.

Pääkaupunkiseudulla lapsia ja nuoria lähestyy kentällä muun muassa Nuorisotyö raiteilla -hanke. Hankkeessa on mukana lukuisia toimijoita, kuten Aseman Lapset -järjestö, joukkoliikenneyhtiöitä, Laurea-ammattikorkeakoulu ja poliisin ennaltaehkäisevä yksikkö.

”Tilanne on pystytty rauhoittamaan tiivistämällä yhteistyötä ja jalkautuvaa nuorisotyötä. Täytyy vilpittömästi kehua, että siellä on taitavia nuorisotyöntekijöitä, joilla on hyvät verkostot”, Vatka sanoo.

”He tuntevat paitsi nuoria myös nuorten vanhempia ja pystyvät luontevasti ottamaan yhteyttä vanhempiin. Mutta jotta se onnistuu, pitää tietysti olla tarpeeksi henkilöstöä.”

Nuorisopalvelut tekee yhteistyötä poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan kanssa. Poliisin valtuuksia tarvitaan myös, kun perheisiin otetaan yhteyttä. Heinä–elokuun vaihteessa poliisi pyysi Facebookin Vuosaari-ryhmässä tarkkoja tuntomerkkejä ja tietoja tapahtumapaikoista, jotta se tavoittaisi oikeat nuoret.

Vanhempi konstaapeli Susanna Mara ennaltaehkäisevästä toiminnasta muistutti samalla keskustelijoita siitä, että Vuosaaren alueella liikkuu runsaasti nuoria, joista suurin osa käyttäytyy hyvin.

”Jos on nuoria, jotka aiheuttavat häiriötä tai jotka syyllistyvät rikoksiin, heidät viedään kotiin. Näin vanhemmat tietävät asiasta ja osaavat ehkä tarttua lastensa tekemisiin”, Mara sanoi HS:lle.


Nuorisotoimen ja poliisin voimakas panostus tuotti tulosta. Häiriöissä mukana olleet lapset ja nuoret ovat nyt nuorisotyöntekijöiden tiedossa, ja heitä ja perheitään pystytään auttamaan.

”Lapset ja nuoret on tavoitettu . . . riittävässä määrin. Yhteistyö ennaltaehkäisevän poliisitoiminnan kanssa on tärkeää. Se ryhmä [poliisit] pystyy ottamaan sen pikku tyypin tuolta ja sanomaan, että hei, mennään kotiin”, Kaisa Kivelä kuvaa.

”Olemme voineet keskustella lasten ja heidän vanhempiensa kanssa, että mitäs nyt tehtäisiin. Eihän se riitä, että viedään lapsi kotiin. Tämä on pitkäjänteistä työtä.”

Toiminnanjohtaja Kivelän vastuulla ovat Itä-Helsingissä Kallahden ja Meri-Rastilan nuorisotalot. Ne avautuvat vasta tänään, koska nuorisotyöntekijöidenkin pitää saada lomailla.

”Tarkoitus olisi, että avautuisimme sinä päivänä, kun koulutkin alkavat. Mutta vedimme koko kesän jalkapallotoimintaa, eikä meillä mitenkään ollut mahdollisuutta aloittaa ennen tätä päivää”, Kivelä kertoo.

Kaupungin nuorisopalvelut järjestävät ylimääräistä toimintaa muun muassa hiihtolomien ja pääsiäisen aikaan, jotta lapsilla ja nuorilla olisi varmasti aikuista seuraa myös loma-aikoina. Nyt Helsingin nuorisopalveluissa mietitään työn organisointia uudelleen myös kesäisin.

”Kyllä meiltä pitäisi löytyä lisää väkeä kesäaikaankin. Maailma on muuttunut niin, etteivät nuoret enää lähde kesäisin mihinkään. He ovat tottuneet jäämään kaupunkiin”, itäisestä nuorisotyöstä vastaava nuorisoasiainjohtaja Katri Kairimo Helsingin kaupungilta sanoi HS:lle heinä–elokuun vaihteessa.

Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka on samaa mieltä.

”Meillä on halu lisätä kesäajan miehitystä. Tarkoitus onkin saada jo ensi kesäksi toimintaa varsinkin niille alueille, joilla on tarve”, hän sanoo.

”Nyt kun lomilta on palattu, onkin jo sovittu, että ensi kesäksi tulee muutoksia.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  3. 3

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Autojen päästöillä on nyt väärä suunta

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  8. 8

   Antti Rinne pitää ensimmäisen ulkopoliittisen linjapuheensa tilanteessa, jossa maailman kriisit ovat muuttuneet aiempaa vaarallisemmiksi

  9. 9

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  10. 10

   Edes palkankorotus ei purrut opettajapulaan: Mistä löytyisi työntekijöitä päiväkoteihin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  8. 8

   Yli 50 nuoren joukko yritti tunkeutua festivaalille väkisin ilman lippua Tampereella, poliisi puuttui ryntäykseen

  9. 9

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  10. 10

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää