Kaupunki

Vanhus oli kolaroinut jo kahdesti, lääkäri puolsi silti ajolupaa: kaksi kuoli Itäväylällä, poliisitutkintaa ei tule

Siilitien kuolonkolari johti ajolupaa 85-vuotiaalle suosittaneen lääkärin osittaiseen hyllyttämiseen, mutta romuttaisiko poliisin lausunto koko yli 70-vuotiaita koskevan ajolupaprosessin perusteet?

Huhtikuussa 2019 erään onnettomuudessa kuolleen naisen omainen sai kirjeen, joka oli otsikoitu ”kanteluratkaisu 11. 4. 2019”. Ratkaisun olivat allekirjoittaneet silloinen Helsingin poliisikomentaja ja rikosylitarkastaja.

Helsingin poliisilaitos kertoi ratkaisussaan, miksi kuolemantapaukseen liittyen ei ole syytä epäillä rikosta eikä esitutkintaa voi suorittaa.

Viisi ja puoli vuotta aiemmin, syksyllä 2013, 85-vuotias mies kääntyi Itäväylän rampille Herttoniemen Siilitieltä. Väärään suuntaan.

Seuranneessa kolarissa kuoli 85-vuotias onnettomuuden aiheuttaja itse sekä vastaan tulleen auton kyydissä ollut nainen.

Nainen oli HS:n haastatteleman omaisen äiti.


Omainen epäili onnettomuudessa rikosta. Hänen epäilynsä kohdistui lääkäriin, joka tarkasti 85-vuotiaan miehen terveydentilan ajokorttia varten.

Ajokorttilain mukaan ajokorttilupaa haettaessa tulee tehdä niin kutsuttu laajennettu lääkärintarkastus, jos hakija on täyttänyt 70 vuotta. Ajoterveyttä koskevan säädöksen mukaan lääkärin on myös ilmoitettava poliisille, jos hän toteaa, ettei ajokorttiluvan hakija tai ajo-oikeuden haltija enää täytä ajokorttilain mukaisia terveysvaatimuksia.

Lääkäri oli tarkastanut 85-vuotiaan neljä kuukautta ennen onnettomuutta. Mies oli ollut edellisten viiden vuoden aikana osallisena kahdessa kolarissa. Hänen ajolupansa oli peruttu, mutta lääkäri puolsi sen palauttamista.

Kun sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto (Valvira) Helsingin poliisin pyynnöstä tutki lääkärin toimintaa, tämä kertoi keväällä 2014 viranomaisille ottaneensa päivittäin vastaan 20–30 potilasta ja laatineensa vuosittain yli 3 000 ajokorttitodistusta.

Viranomaiset totesivat, että luku on todella suuri.

Alan keskusteluissa on väitetty, että joiltakin lääkäreiltä saa puoltavan lausunnon ”kevyesti”. Myönteisiä lausuntoja osataan myös kalastella lääkäreiltä.

Tämän totesi muun muassa liikenneonnettomuuksien tutkinnanjohtaja Liikennevakuutus­keskuksesta HS:lle asian yhteydessä vuonna 2014: ”Jos ensimmäinen lääkäri ei puolla ajo-oikeuden myöntämistä, mennään seuraavana päivänä seuraavalle lääkärille ja sitä seuraavana sitä seuraavalle.”


Syksyllä 2014 omainen jätti 85-vuotiaan ajoterveyden tarkastaneesta lääkäristä tutkintapyynnön poliisille. Hän pyysi poliisia tutkimaan lääkärin rikosoikeudellisen vastuun asiassa.

Tapausta käsittelivät Helsingin poliisilaitos, Valvira, uudelleen Helsingin poliisilaitos, uudelleen Valvira . . . ja lisäksi Liikennevakuutuskeskus ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta.

Valvira lausui lääkärin toiminnasta kahdesti. Vuonna 2014 Valvira antoi lääkärille huomautuksen: ”Valvira katsoo, että lääkäri NN ei ole saadun selvityksen mukaan noudattanut arvioidessaan ikääntyneiden henkilöiden ajoterveyttä sitä huolellisuutta, mitä säännösten perusteella vaaditaan eikä hänen ammatinharjoittamistaan voida siten tältä osin pitää asianmukaisena. Lisäksi NN on laiminlyönyt laatia tutkimistaan potilaista potilasasiakirjamerkinnät säännösten edellyttämällä tavalla.”

Vuonna 2015 Valvira tiukensi päätöstään: ”[Valvira] rajoittaa NN:n oikeutta harjoittaa lääkärin ammattia siten, että hän ei saa arvioida 70 vuotta täyttäneiden henkilöiden ajoterveyttä ja antaa heitä koskevia ajokorttilain - - tarkoittamia laajennettuja lääkärinlausuntoja ajoterveysvaatimusten täyttymisestä. Päätös on voimassa toistaiseksi.”

Ongelmalliseksi lääkärin tilanteen tekee Valviran mukaan se, että hakijalla on oikeus kieltää lääkärin pääsy terveystietoihinsa. ”Jos lääkäri ei pysty saamaan tarpeellista selvitystä - - lääkärin ei tule todeta potilasta puutteellisin tiedoin ajokykyiseksi”, Valvira toteaa.

Valvira totesi muun muassa lääkärin toiminnan olleen erittäin moitittavaa.

Poliisille tehty tutkintapyyntökään ei johtanut mihinkään. Poliisi muun muassa katsoi Valviran langettavan päätöksen poissulkevan lääkärin rikosvastuun selvittämisen.

Etenkin yksi lause ratkaisussa kummastutti omaista:

”Mainitut [ajoterveydestä annetut] säännökset eivät kuitenkaan velvoita eivätkä myöskään anna lääkärille oikeutta puuttua potilaansa autolla ajamiseen. Lääkäreillä ei olisi tällaiseen myöskään tosiasiallisia mahdollisuuksia”, Helsingin poliisilaitoksen ratkaisussa luki.

Omainen pitää Helsingin poliisijohdon lausumaa täysin käsittämättömänä. Hänen mielestään se myös vesittää koko ajokorttilain perustan koskien yli 70-vuotiaita ajokortin hakijoita: jos säännökset eivät oikeuta lääkäriä puuttumaan lausunnollaan potilaansa autolla ajamiseen, mitä virkaa sellaisella säännöksellä ja lausunnolla on?

Siilitien kuolonkolari on onneton yksittäistapaus, mutta sillä on yleisempääkin merkitystä. HS uutisoi heinäkuussa, kuinka tieliikennekuolemat painottuvat kesäkuukausille (HS 19. 7.). Samassa uutisessa kerrottiin nuorten ja vanhusten suuresta suhteellisesta osuudesta kuolleiden henkilöauton kuljettajien määrässä. Luvut oli suhteutettu ajokorttien määrään eri ikäryhmissä.


HS kysyi lääkärin ja poliisin rooleista ja vastuista Poliisihallitukselta. Vastaus oli selkeä: lääkäri ilmoittaa ajokortin hakijan terveydentilasta, poliisi päättää ajoluvasta.

”Ajokorttilain - - mukaan lääkärin on salassapito­velvollisuudesta huolimatta ilmoitettava poliisille, jos hän toteaa, ettei ajokorttiluvan hakija tai ajo-oikeuden haltija enää täytä - - säädettyjä terveysvaatimuksia jatkuvan päihteiden käytön tai terveydentilan muun kuin tilapäisesti tapahtuneen heikentymisen takia”, ylitarkastaja Iina Hyvärinen Poliisihallituksesta vastasi sähköpostitse HS:lle.

”Lääkäri siis ilmoittaa näissä tilanteissa poliisille ja poliisi tekee päätökset ajo-oikeudesta lääkärin ilmoituksen perusteella”, Hyvärinen sanoi.

”Lisäksi on huomattava, että kuljettaja on aina vastuussa omasta ajoterveydestään. Tieliikennelain - - mukaan ’ajoneuvoa ei saa kuljettaa se, jolta sairauden, vian, vamman tai väsymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuvat siihen tarvittavat edellytykset’.”

Siilitien onnettomuuden jälkeen Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta antoi siihen liittyen joitakin parannusehdotuksia. Yksi niistä kuului seuraavasti:

”Ajo-oikeuden uusimisen myöntämiskäytäntöjä tarkistettava. Ajo-oikeuden uusimisessa tehtävän terveystarkastuksen saisi tehdä vain sertifioitu liikennelääketieteen lääkäri. Arvion tekijällä tulisi olla pääsy arvioitavan henkilön kaikkiin aikaisempiin sairaskertomuksiin.”

Ehdotusta ei ole toteutettu.

”Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan esittämät parannusehdotukset eivät ole valitettavasti toteutuneet. Kaikki parannukset ajoterveyden valvontaan ovat ehdottomasti kannatettavia, mutta ne edellyttävät lainsäädäntömuutosta”, ylitarkastaja Iina Hyvärinen Poliisihallituksesta totesi sähköpostitse HS:lle.

”Muutokset, joilla lisättäisiin lääkärin kykyä arvioida henkilön ajoterveydentilaa luotettavasti, olisivat toivottavia.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  3. 3

   Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

  4. 4

   Greta Thunberg katseli vierestä, kun Donald Trump marssi hänen ohitseen YK:ssa – ilmastoaktivisti ei koe mitään tarvetta tavata presidenttiä

  5. 5

   Vuodettu video näyttää satoja kahlittuja Kiinan uiguureja silmät sidottuina – asiantuntijat pitävät videota todisteena uiguurivähemmistön julmasta kohtelusta

  6. 6

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  7. 7

   Kokoomus hokee ”ahkerista keskituloisista” niin innokkaasti, että herää kysymys: pitääkö puolue pienituloisia laiskoina?

  8. 8

   Yksinhuoltaja Reetta Parviainen säästi vuosia päästäkseen 7-vuotiaan tyttärensä kanssa unelmalomalle: ”Nyt on jännitys pinnassa”

  9. 9

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  10. 10

   HS Larnakan lentokentällä: Matkustajia ohjataan kohteisiin vaikka varmuutta majoituksesta ei ole, Thomas Cookin virkailijoiden puhelin soi lakkaamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  5. 5

   Miten turistit pääsevät kotiin, saako tulevista matkoista rahat takaisin? Matkatoimisto Tjäreborgin emoyhtiö asetettu konkurssiin, tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Greta Thunberg katseli vierestä, kun Donald Trump marssi hänen ohitseen YK:ssa – ilmastoaktivisti ei koe mitään tarvetta tavata presidenttiä

  7. 7

   HS Larnakan lentokentällä: Matkustajia ohjataan kohteisiin vaikka varmuutta majoituksesta ei ole, Thomas Cookin virkailijoiden puhelin soi lakkaamatta

  8. 8

   Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

  9. 9

   Metsä­hallituksen pää­johtaja irtisanoutui elämän­tilanteensa vuoksi, mutta sai silti 200 000 euron lähtörahat

  10. 10

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valo­vuosia vanhaa ilmasto­väkeä edellä”, sanoo amerikkalais­professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää