Espoo saa viisi uutta metroasemaa, tältä kallion uumenissa näyttää nyt – uudelle kauppakeskukselle etsitään yhä rakentajaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Espoonlahden metroasema laitureineen hahmottuu jo selvästi maan uumenissa Länsimetron työmaalla.

Asemalaiturin valut on tehty, ja laituri on 90 metriä pitkä. Sen itäpäässä on maan tasolle ulottuva avonainen kuilu, josta nosturi nostaa tulevan Solmutorin sisäänkäynnin kohdalla isoja betonielementtejä alas työmaalle.

Espoonlahden asemaa vuoden alusta tehnyt SRV rakentaa ylös maan pintaan saakka, ja kauppakeskus Lippulaivan tuleva rakentaja jatkaa siitä ylöspäin. Länsimetron Espoonlahden aseman sisäänkäynnit sijoittuvat tulevaan kauppakeskukseen.

Rakennusvalvoja Juha-Pekka Olli näyttää taskulampullaan Espoonlahdentorin tulevalla sisäänkäynnillä jo näkyviä liukuportaiden betoniluiskia. Tästä ihmiset kulkevat aikanaan metrosta uuteen kauppakeskukseen ja kauppakeskuksesta metrojuniin. Käymme myös Solmutorin tulevan sisäänkäynnin kohdalla.


Espoonlahden aseman louhintatyöt aloitettiin, kun vanha kauppakeskus oli vielä toiminnassa. Vuonna 1993 Espoonlahteen valmistunut vanha Lippulaivan kauppakeskus purettiin vuonna 2017.

Nyt aseman betonirunkotöistä on rakennusvalvoja Ollin mukaan tehty jo noin 75–80 prosenttia. Talotekniset työt asemalla alkavat vaiheittain tänä syksynä, jolloin työntekijöiden määrä asemalla tuplaantuu 75:stä noin 150:een. Talotekniikka tarkoittaa tilojen teknisten palveluiden, järjestelmien ja laitteiden kokonaisuutta. Länsimetrossa on 52 eri järjestelmää.

Espoonlahden asemalaiturin ja raiteiden alla on kolmessa kerroksessa kymmeniä teknisiä tiloja. Vielä huoneet ovat tyhjillään, mutta aivan pian ne alkavat täyttyä monenlaisista kaapeleista, teknisistä järjestelmistä ja laitteista.

Seisomme pohjoisessa ratatunnelissa, josta oranssit junat tulevaisuudessa kiitävät kohti Kivenlahtea. Tunnelin seinään on kiinnitetty betonielementtejä, joiden sisällä tulee kulkemaan länsimetron tekniikkaa ja joiden kansi toimii hätäpoistumistienä Ruoholahteen saakka. Vastaavanlainen rakenne on molemmissa tunneleissa Ruoholahteen asti.


Espoonlahden metroaseman rakentaminen aloitettiin Länsimetron jatkeen asemista viimeisenä.

”Mutta meidän tavoitteemme on, että tämä valmistuu ensimmäisenä”, yksikönjohtaja Antti Raunemaa SRV:stä sanoo.

Kauppakeskusten suuromistaja Citycon rakennuttaa metroaseman päälle uuden päivittäistavaravetoisen Lippulaivan, jossa on vähän yli kaksinkertainen määrä kerrosneliöitä vanhaan verrattuna.

Cityconin ja hankkeen alkuperäisen pääurakoitsija­ehdokkaan, rakennusyhtiö Lehdon, yhteistyö loppui viime vuoden lopussa ja Citycon alkoi etsiä uutta pääurakoitsijaa.

Lippulaivalla ei ole vieläkään pääurakoitsijaa, mutta Cityconin sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja Mikko Pohjalan mukaan neuvotteluita käydään 2–5 tarjouksen jättäneen yrityksen kanssa.

Pohjala korostaa, että kauppakeskuksen työmaalla tapahtuu koko ajan: perustustöitä tekee jo Sierak ja teräsurakkaa JPV-Engineering.


”Eli rakentaminen etenee ja samaan aikaan olemme kilpailuttaneet pääurakoitsijaa. Tarjoukset ehdokkailta saatiin ennen lomia, ja niiden pohjalta on alettu käydä neuvotteluita”, Pohjala kuvailee tilannetta nyt.

”Emme ole kommentoineet tarkemmin, mitkä yhtiöt ovat antaneet tarjouksia, mutta ne ovat kaikki hyvin vakavaraisia, hyviä pohjoismaisia yhtiöitä.”

Pohjalan mukaan tarjousneuvottelut pitäisi saada päätökseen syksyn aikana. Hänen mukaansa pääurakkaan kuuluu myös pääosa kauppakeskuksen yhteyteen tulevasta bussiterminaalista.

Hankkeen kustannusarviota on useaan kertaan nostettu ylöspäin, ja Cityconin viimeisin arvio on 215 miljoonaa euroa. Kustannusarvio päivittyy, kun neuvottelut pääurakoitsijan kanssa on käyty.

Tällä hetkellä Citycon arvioi Lippulaivan kauppakeskuksen valmistuvan keväällä 2022.

Helsingin hallinto-oikeudelle on tehty valituksia Espoonlahden keskuksen kaavasta.

Espoonlahdenkadun varrella sijaitsevan taloyhtiön mielestä kauppakeskuksen kannen päälle suunnitellut 6-kerroksinen palvelutalo ja 12-kerroksinen asuintalo varjostavat liikaa taloyhtiön selvästi matalampaa asuinkerrostaloa.

Espoon kaupunginhallituksen mukaan kaavan voi määrätä osittain voimaan.

Jos hallinto-oikeus on Espoon kaupungin kanssa eri linjoilla, kauppakeskuksen rakentamisen aloittaminen voi viivästyä entisestään.

”Kaupungin on tarkoitus kuuluttaa Espoonlahden kaava voimaan muutoin paitsi valituksen osalta, sillä valitettu on vain kauppakeskuksen päälle tulevista torneista”, selventää Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

”Näin kauppakeskusosalle voisi myöntää rakennuslupia, ja Citycon pääsee eteenpäin oman hankkeensa kanssa”, hän sanoo.

”Tämä olisi tärkeää, sillä metrolla ja kauppakeskuksella on yhteisiä rakenteita, ja jos on kovin iso aikaero siinä, mitä tehdään metrossa ja mitä tehdään päällä, niin saatetaan joutua tekemään tilapäisiä rakenteita.”

Länsimetron toisen vaiheen Matinkylästä Kivenlahteen pitäisi valmistua vuonna 2023. Asemia ovat Espoonlahden lisäksi Finnoo, Kaitaa, Soukka ja Kivenlahti.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

  5. 5

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  6. 6

   Trump: Yhdysvallat luopuu Turkille asettamistaan taloudellisista pakotteista

  7. 7

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  8. 8

   Helsingin valtuusto haluaa lisätietoa pormestarien ilmiriidasta: ”Pormestari on esiintynyt aika railakkaasti julkisuudessa”

  9. 9

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  10. 10

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  5. 5

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  6. 6

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  7. 7

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää