Kaupunki

Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

Juha Rautaheimo on Helsingin poliisin entinen väkivalta­rikosyksikön eli ”murharyhmän” päällikkö. Nykyään hän on kuorossa laulava eläkeläinen Keravalta.

Hyväntuulinen Juha ”Hermo” Rautaheimo istuu kahvikupin ääressä Keravan Keuda-talolla. Pitkäaikainen lempinimi on poliisikollegoiden väännös miehen sukunimestä, eikä se Rautaheimon mukaan viittaa lainkaan hermojen menemiseen tai kurissa pitämiseen.

Rautaheimo on entinen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön eli ”murharyhmän” päällikkö ja nykyinen keravalainen kuorossa laulava eläkeläinen. Hänen vuonna 1975 alkaneelle poliisin urallensa on mahtunut niin paljon kuuluisia ja raskaita rikostapauksia, että hän halusi koota ne kirjaksi. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2015.

Pöydällä makaa uunituore, vielä oikolukematon painos Hermo – Murharyhmän mies -kirjasta, joka ilmestyy elokuun lopussa. Ikkunasta näkyy kirjasto, jossa suurin osa kirjasta valmistui.

”Kun tekstiä alkoi tulla, kirja syntyi aika nopeasti”, hän sanoo.

Rautaheimo kertoo monen tuttavan pyytäneen häntä kirjoittamaan muistelmat, mutta yksi painava syy kirjan kirjoittamiselle löytyi vielä lähempää.

”Minulla on kolme poikaa lapsenlapsina ja he ovat aina kyselleet, että mitä minä olen elämässäni tehnyt. Olen sanonut, että minä kirjoitan joskus, niin voitte vanhempina lukea.”

Rautaheimo sanoo, että toisinaan oman elämän puristaminen kirjaksi sai kovaksi keitetyn miehen herkistymään.

Rautaheimon pitkälle uralle on osunut useita suomalaisen rikoshistorian tunnetuimpia tapauksia. Hän on ollut tutkimassa muun muassa Jakomäki–Mikkeli-panttivankidraamaa (1986), tiirikkaraiskaajan tapausta (1986–1989), unisurmaa (1993), poliisimurhia (1997), Turun kidnappaussaagaa (2009) ja 8-vuotiaan Eerikan murhaa (2012). Lisäksi pari juttua jäi auki, esimerkiksi Katajanokan venekauppiaan surma (2010).

Rautaheimo empii hetken miettiessään mieleenpainuvinta tapausta. Hän on ollut mukana muutaman sadan henkirikoksen tutkinnassa. Lopulta hän päätyy yhteen tapaukseen.

”Ehkä se kaikkein vaikein juttu on ollut Lahden taksimurha. Se on ainakin sellainen, mitä ei voi unohtaa.”

Vuonna 2001 tapahtuneessa Lahden taksimurhassa Helsingin Kalliossa kyytiin noussut mies ampui 14 kertaa taksikuskia pistoolilla lähietäisyydeltä Hollolassa ja ajoi sen jälkeen taksin Lahteen. Mies pakeni seuraavana aamuna bussilla Helsinkiin, sitten autolla Hampuriin ja lopulta lentokoneella Bangkokiin. Thaimaassa mies otettiin kiinni.

Murhan motiivi jäi mysteeriksi. Juttu ratkesi monien käänteiden jälkeen, kun murhaajan vanhemmat tekivät pojastaan katoamisilmoituksen.

”Taksisurmaa tutkittiin ihan tosissaan puoli vuotta. Oli ihan sattumaa, että se selvisi”, Rautaheimo toteaa.


Esikoiskirjailija sanoo, että kirja ei ole paljastuskirja. Rikostutkintoihin liittyy paljon seikkoja, joita hän ei halua tuoda julki.

”Olen sanonut työkavereille, että turha pelätä sisältöä.”

Hän muistuttaa, että vastoin yleistä harhaluuloa henkirikosten määrä on pitkällä aikavälillä vähentynyt tasaisesti. Rikostutkinta on tavallisesti arkista puurtamista; suurimmaksi osaksi ”turhaa työtä”, kunnes jotain merkittävää käy ilmi. Harhaluulon hän uskoo olevan peräisin rikosjournalismista.

”Kun lööpit huutavat jokaisen rikostapauksen kaikki käänteet läpi, syntyy illuusio.”

Hän löytää toimittajien toiminnasta paljon parannettavaa, mutta myös poliisin tiedottamisesta hänellä on sana sanottavana.

”Nykyisin mennään liian usein tutkinnallisten syiden taakse. Edustan sitä koulukuntaa, jonka mukaan ihmisten kuuluu tietää vakavistakin rikoksista”, Rautaheimo sanoo.

”Oikea-aikainen, asiallinen tiedottaminen katkaisisi huhut monelta asialta. Poliisi on tullut vähän araksi.”

Rautaheimo kertoo seuraavansa poliisin työtä aktiivisesti lehtien välityksellä.

Viimeaikaiset poliisijohtoa käsitelleet rikostutkinnat ovat saaneet konkarin mietteliääksi. Hän ei ole tyytyväinen siihen, miten esimerkiksi Jari Aarnion rikokset ovat vaikuttaneet kansalaisten luottamukseen poliisiin.

”Toisaalta Aarnion tapaus oli lopulta osoitus siitä, että oikeusvaltio toimii.”

Omasta osaamisalueestaan Rautaheimo arvioi, etteivät vakavat väkivalta- ja henkirikokset ole merkittävästi muuttuneet vuosien varrella. Rautaheimon mukaan motiivit, tekijät, tekotavat, tekopaikat ja tekovälineet ovat säilyneet pitkään melko samanlaisina.

Poliisin työ on kuitenkin muuttunut rutkasti. Radiopuhelinten ajasta on siirrytty DNA-testien nykytodellisuuteen, kuten kirjan esittelytekstissä lukee. Paperityön ja byrokratian määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Perimmäisen tutkintatyön hän näkee kuitenkin säilyneen samanlaisena. Työssä on kyse päättely- ja oivaltamiskyvystä sekä palasten yhdistelystä, vaikka esimerkiksi valvontakamerat ja telepakkokeinot ovat helpottaneet monia tutkintoja.

”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin. Rikoskumppani nostaa kiinnijäämisen riskin aina moninkertaiseksi.”

Lisäksi rikostutkintaa on leimannut iät ja ajat yllätyksellisyys.

”Edelleen joka vuosi tulee myös erikoisia tapauksia aivan puskista. Esimerkiksi viime vuonna tapahtunut murha Sipoossa.”

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen työntekijöihin linkittyneen henkirikoksen tiedotuslinjaa hän kehuu erittäin hyväksi.


Yksi asia Rautaheimoa on mietityttänyt pitkään. Henki- ja väkivaltarikoksista jaetaan hänen mukaansa kevyitä tuomiota.

”Esimerkiksi törkeissä huumausainerikoksissa käytetään asteikon yläpäätä, mutta törkeissä väkivaltarikoksissa alapäätä.”

Elinkautinen on hänen mielestään murhasta kohdallaan, mutta alemmat henkirikostuomiot ovat usein vastoin yleistä oikeustajua. Ja kun ensikertalaiset istuvat vain puolet tuomioistaan, Rautaheimon mukaan moni rangaistus jää liian vaisuksi.

”Taposta voi joutua istumaan 4,5 vuotta, mutta uhrilta voi mennä 60 vuotta.”

Rautaheimo kertoo kaipaavansa työaikojen hyvää yhteishenkeä ja yhdessä tekemistä edelleen. Eläkkeellä hän viihtyy silti erinomaisesti.

Keravan juna-asemaa katsellessaan hän on sitä mieltä, että useimmiten aamulla oli mukava lähteä raiteita pitkin Pasilaan. Takaisintulo venyi monta kertaa, mutta perhe ymmärsi vaativan työn luonteen. Siitä hän jakaa kiitoksensa vaimolleen.

Rautaheimo sanoo, että hän on ollut onnekas siinä, etteivät raaimmatkaan rikokset ole jääneet kummittelemaan hänen mieleensä.

Kuka?

Juha Rautaheimo


 Syntynyt 6. maaliskuuta 1952 Helsingissä.

 Poliisina vuodesta 1974, väkivalta­rikosyksikössä 1989–2015.

 Murharyhmä-lehden päätoimittajana 1997–2014.

 Asunut Keravalla vuodesta 1977.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  9. 9

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  10. 10

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää