Kaupunki

Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

Poliisin mukaan toissa lauantain tapahtumien esitutkinta on vasta alkuvaiheessa.

Poliisi tutkii Milliklubi-yökerhon edustalla 11. elokuuta tapahtunutta pahoinpitelyä. Ravintola sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Kaivokatu 12:ssa. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

Pahoinpitelyn uhri, vuonna 1987 syntynyt mies, vietiin tapahtumapaikalta sairaalaan.

Poliisin mukaan asian esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, eikä poliisilla ole sen vuoksi tällä hetkellä muuta tiedotettavaa tapauksesta. Tässä vaiheessa poliisilla ei ole varmuutta, ketä tai keitä rikoksesta on syytä epäillä. Poliisi selvittää esitutkinnassa muun muassa tapahtumien kulkua, mahdollista motiivia sekä sitä, ketkä tapaukseen liittyvät ja miten.

Sosiaalisessa mediassa on kerrottu ristiriitaisia kuvauksia tapahtumista. Eräässä päivityksessä kerrotaan ajan ja paikan osalta täsmäävästä pahoinpitelystä. Päivityksen mukaan pahoinpitelijä olisi ollut ovimies ja tapahtuneeseen olisi liittynyt ihonväriin perustuvaa syrjintää.

”Viime viikonloppuna isoveljeni halusi mennä Milliklubille viettämään iltaa ja ovella tokaistiin, että musta mies ei pääse sisään”, päivityksessä väitetään.

Päivityksen tekijä kertoo, että miehen leukaluu, nenä ja silmäkuoppa murtuivat. Päivityksessä on myös kuva pahoinpidellyn näköisestä miehestä.

Milliklubin ravintolatoiminnasta vastaava Suomen Viihderavintolat Oy kertoo HS:lle sähköpostitse välittämässään lausunnossa, että sosiaalisessa mediassa kiertäneessä päivityksessä esitetyt väitteet siitä, että ovimiehet olisivat syrjineet asiakasta ja pahoinpidelleet tämän, eivät pidä paikkaansa.

”Illan tapahtumia on selvitetty henkilökunnan ja järjestyksenvalvojien kanssa. Illan tapahtumia on käyty läpi myös ravintolan kameranvalvonnan tallenteista. Ravintolayhtiö on tehnyt tapahtuneesta tutkintapyynnön poliisille. Henkilötietojen suojasta ja tutkinnan keskeneräisyydestä johtuen ravintolayhtiö ei kommentoi asiaa tämän tarkemmin”, lausunnossa todetaan.

Myös Milliklubin jonossa kertomansa mukaan ollut henkilö kertoo HS:lle toisenlaisen kuvauksen tapahtuneesta.

Asiakkaan mukaan mies ohitteli muita jonossa ja pyrki sisään Millikubille. Häneltä kuitenkin evättiin pääsy.

”Hän yritti ohittaa jonon uudestaan, jolloin jonosta sanottiin hänelle, että ’kuulit mitä sanottiin ja lähde vaan pois’. Hän kimpaantui tästä ja alkoi haukkumaan jonossa olleita todella rumin sanoin”, silminnäkijä kertoo.

Henkilön mukaan joku jonossa olleista suivaantui haukkumisesta, jonka jälkeen pahoinpitely tapahtui. Ovimiehet olivat silminnäkijän mukaan tapahtuneen aikana sisällä yökerhon eteisessä.

Silminnäkijä ei nähnyt, miten tilanne jatkui tai menivätkö ovimiehet selvittämään tappelua.

”Siinä oli aika hysteerinen tunnelma.”

Milliklubi on aiemmin ollut esillä kyseenalaisten ovikäytäntöjen vuoksi. Ravintolan portsari sai vuonna 2018 Helsingin käräjäoikeudessa tuomion syrjinnästä, kun hän ei päästänyt sisään Romanian kansalaista tämän näytettyä ovella suomalaista ajokorttia ja romanialaista henkilökorttia.

Hovioikeus ei myöntänyt tapaukselle uutta käsittelylupaa. Niinpä käräjäoikeuden tuomio syrjinnästä eli viisitoista päiväsakkoa jää voimaan.

Käräjäoikeus oli tuominnut saman ravintolan syrjinnästä myös toisesta tapauksesta, jossa samaan ravintolaan kieltäydyttiin päästämästä kolmea ulkomaalaistaustaista miestä.

Heistä yhdellä oli ollut muukalaispassi, toisella venäläinen ajokortti ja kolmannella Suomessa myönnetty suomalainen ajokortti.

Tämä tapaus liittyi Ylen Silminnäkijä-ohjelman testiin, jolla selvitettiin, onko ihonvärillä merkitystä baarijonossa.

Tämän tuomion hovioikeus kumosi siksi, että syyte nostettiin liian myöhään eli yli kaksi vuotta tapahtuneen jälkeen.

Lisäksi HS uutisoi vuonna 2017 tapauksesta, jossa ravintola Lady Moon ilmoitti vain suomalaisten ajokorttien kelpaavan ovella.

Lady Moon käännytti suomalais-meksikolaisen pariskunnan ovelta, koska miehen ajokortti ei ollut suomalainen. Kaikki kovakantiset passit käyvät ravintolan ovella. Viranomaisten mukaan ulkomainenkin ajokortti käy iän todistamiseksi ravintolassa.

HS:n haastatteleman yhdenvertaisvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltunen totesi, että toimintatapa on syrjivä. Ravintolatoimintaa säätelevän Valviran ohjeessa linjataan, että ulkomaiset passit ja ajokortit kelpaavat myös todistuksiksi iästä.

Lady Moon on lopettanut toimintansa, mutta se kuului myös samaan Manjit Singhin omistamaan Suomen Viihderavintolat -osakeyhtiöön kuin Milliklubikin. Sekä entisen Lady Moonin että Milliklubin Facebook-sivujen arvioissa on paljon rasismisyytöksiä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  2. 2

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  5. 5

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  6. 6

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  7. 7

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  8. 8

   Onko tässä vuoden auto? Škoda iskee suosittuun autoluokkaan uskomattoman tilavalla ja mutkattomalla uutuudella

   Tilaajille
  9. 9

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  10. 10

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää