Kaupunki

Espoo pureutuu lapsi­perheiden köyhyyteen kolmen vuoden ohjelmalla

Keskustelu lapsiperheiden köyhyydestä meni väittelyksi maahanmuuttajien kohtelusta.

Espoon valtuuston syyskausi alkoi maanantaina keskustelulla lapsiperheköyhyydestä. Valtuusto hyväksyi maanantaina kolmevuotisen kaupungin toimenpideohjelman lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

Vaikka Espoossa on moniin muihin Suomen kaupunkeihin verrattuna keskimäärin hyvinvoiva ja korkeasti koulutettu väestö, Espoossakin on köyhiä lapsiperheitä.

Espoossa köyhyys koskettaa tilastojen mukaan suhteellisen suurta osaa maahanmuuttajaperheitä. Vuosina 2014–2016 alle 18-vuotiaista espoolaisista suomen kansalaisista toimeentulotuen piirissä oli kahdeksan prosenttia, kun ulkomaalaisten kohdalla osuus oli noin 40 prosenttia.

Perussuomalaisten valtuutettu Simo Grönroos otti lapsiperheiden köyhyyden toimenpideohjelmaa käsiteltäessä voimakkaasti kantaa siihen, että maahanmuuttajia ei saa asettaa suomalaisten vähäosaisten edelle. Grönroosin mielestä toimenpideohjelmasta olisi pitänyt poistaa lukuisia kohtia, joissa maahanmuuttajat mainitaan. Grönroosin mielestä maahanmuuttajia ”ei saa erityissuosia”. Hän myös ehdotti, että maahanmuuttajien paluumuuttoa edistettäisiin, mikä tyrmistytti monia muiden puolueiden valtuutettuja.

Johanna Värmälä (sd) piti Grönroosin puhetapaa väheksyvänä ja maahanmuuttajia aliarvioivana.

Saara Hyrkkö (vihr) hämmästeli, että lapsiperheköyhyys saadaan maahanmuuttokeskustelun ”keppihevoseksi”.

Jaana Wessman (vas) totesi, että Espoon pitäisi pyrkiä siihen, että vähävaraisia ja köyhiä lapsia ei olisi ollenkaan.

Martti Hellströmin (sd) mukaan yksi keino vähentää lapsien eriarvoisuutta olisi muuttaa koulupäivän rakennetta siten, että siihen mahtuu harrastuksia, jotta kaikilla olisi mahdollisuus koulupäivän ohessa harrastaa.

Henrik Vuornoksen (kok) mielestä lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi tarvitsee panostaa työllisyyden parantamiseen ja työpaikkojen luomiseen.

Habiba Ali (sd) toivoi enemmän rakentavaa keskustelua, eikä puhetta siitä, että ihmisiä palautetaan sinne, mistä tulivat. Alin mukaan maahanmuuttajataustaisten ihmisten osallisuudessa avainasemassa on suomen kielen osaaminen.

Toimenpideohjelma hyväksyttiin pienin hienosäädöin.

Kaarina Järvenpään (kd) esityksestä ohjelmaan lisättiin se, että lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi huomioitaisiin päihde- ja mielenterveysongelmista tai peliriippuvuudesta kärsivien vanhempien hoitoonohjaus ja tukeminen.

Liisa Kivekkään (sd) lisäysesityksestä siihen kirjattiin, että toimenpideohjelman toteuttamista ja asetettujen tavoitteiden toteutumista pitää seurata ja arvioida valtuustossa säännöllisesti.

Johanna Karimäen (vihr) ehdotus siitä, että kaupunki selvittää puistoruokailun mahdollisuutta, hyväksyttiin.

Toimenpideohjelma lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi toteutetaan vuosina 2019–2021. Ohjelmalla pyritään vaikuttamaan lapsiperheköyhyyden riskitekijöihin, lisäämään lasten ja lapsiperheiden osallisuutta muun muassa koulutuksella. Ohjelma kiinnittää huomiota vähävaraisten lasten vanhempien jaksamisen tukeen ja lasten harrastamisen tukemiseen.

Espoon valtuusto käsitteli myös Helsingin seudun liikenteen (HSL) liikennesuunnittelun periaatteita, josta Markku Sistonen (sd) oli viime tammikuussa jättänyt valtuustokysymyksen.

Harvassa asiassa espoolaisvaltuutetut ovat niin samoilla linjoilla kuin HSL:n liikennesuunnittelun moittimisessa. Monissa puheenvuoroissa arvosteltiin Helsingin vahvaa valtaa HSL:n päätöksenteossa.

Valtuuston mielestä Espoon viiteen kaupunkikeskukseen perustuva kaupunkirakenne ja asukkaiden liikkumistarpeet pitäisi huomioida jatkossa paremmin HSL:n linjastosuunnittelussa.

Espoo aikoo siis jatkaa tiukkojen terveisten lähettämistä HSL:lle.

Kun länsimetro loppuvuodesta 2017 aloitti liikennöinnin, monen espoolaisen joukkoliikennematkoihin käyttämä aika piteni. Tämä on vaikuttanut siihen, että joukkoliikenteen houkuttelevuus on heikentynyt Espoossa metron liityntälinjaston vaikutusalueella eli moni aiemmin suoria bussilinjoja käyttänyt on vaihtanut omaan autoon.

Parhaillaan HSL suunnittelee Hämeenlinnantien ja Vihdintien linjastosuunnitelmaa, mikä tarkoittaa sitä, että Pohjois-Espoon bussilinjoihin on tulossa muutoksia. Näiden uusien linjojen mukaisen liikennöinnin pitäisi alkaa vuonna 2022.

Espoon poikittaisliikenteen parantamista korostettiin useassa puheenvuorossa.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä käytti puheenvuoron asiassa ja totesi, että HSL:n joukkoliikennesuunnittelu on sikäli virheellistä, että sitä tehdään ”pääkaupunkiseudun keskivertoasukkaalle”.

”Se on taruolento, jota ei ole olemassa”, Mäkelä totesi.

”Pitää luottaa siihen, että meillä on tietoa poikittaisliikenteestä enemmän kuin Helsingin norsunluutornissa”, Maria Guzenina (sd) sanoi.

Kai Mykkänen (kok) huomautti, että ”Espoon keskuksen liikennettä ei voi ajatella metron kautta.”

Valtuusto kannatti Mikki Kausteen (vihr) tekemää toivomusesitystä, jonka mukaan alueille, joiden joukkoliikenteen asiakastyytyväisyys Espoossa on heikko, tehdään selkeät suunnitelmat asian korjaamiseksi.

Valtuusto kannatti niin ikään Mika Heleniuksen (kok) esitystä siitä, että Espoon valtuustolle valmistellaan vielä tämän syksyn aikana Espoon kaupungin kaupunkiliikenteen suunnitteluperiaatteet. Näissä periaatteissa tulee huomioida kolme hyvin erityyppistä ja eri asiakastarpeita edustavaa joukkoliikennealuetta eli metroon tukeutuva ranta-Espoo, kaupunkirataan tukeutuva radanvarsi ja Keski-Espoo ja bussiliikenteeseen pohjautuva Pohjois-Espoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  4. 4

   Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  8. 8

   Omituinen torninraato nököttää Lauttasaaressa: Rakennelma on viimeisiä jäänteitä puolustusjärjestelmästä, jota ei enää ole

  9. 9

   Katalonian yhdeksälle itsenäisyysliikkeen johtajalle 9–13 vuoden vankilatuomiot

  10. 10

   Teslat kolhivat itsekseen parkkipaikoilla, ja automaattinen hätäjarrutus ei reagoinut lapsen kokoiseen nukkeen – Ovatko uudet teknologiat turvallisuusriski?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  7. 7

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  10. 10

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää